Str 114.9 z 137 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2020-03-02 01:34:54 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Akurat co roku mam możliwość porównań tych wszystkich ulepszeń, a wiesz że żeby taka platformę na stacji bez obsługi uruchomić to PKP wymaga 48 godzin wcześniej powiadomienia? info o dokładnej godzinie odjazdu i przyjazdu, a jak plan zmienisz to jesteś w kropce. Jak pociąg odwołany, albo spóźniony to siedzisz na peronie...pół biedy jak masz zamówione użycie windy w ten sam dzień....oj tak na oko to piękniej niż w praktyce to wygląda...mogłabym esej pisać.
Ada
|
NightFury | Post #2 Ocena: 0 2020-03-02 06:20:37 (5 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2012 Skąd: Liversedge |
Cytat: 2020-03-01 10:57:29, Wielim napisał(a): Akurat jestem przeciwko zakazowi handlu w niedzielę i osobiście rozwiazalbym to inaczej mianowicie wprowadzić obowiązek podwójnej płacy dla pracujących w niedzielę . Ten kto chciałby mieć pracownika i otwarty sklep musiałby ekstra zapłacić by zarobić a i pewnie na brak chętnych do pracy w niedzielę nikt by nie narzekał W zupełności się z tym zgadzam. Niech płaca podwójnie. Ale żeby kompletnie zakazywać? I tak jest mało ludzi w sklepach. Music leads me through my life
|
NightFury | Post #3 Ocena: 0 2020-03-02 06:56:36 (5 lat temu) |
Cytat: 2020-03-01 18:21:49, Wielim napisał(a): Ada nie ma ułatwień dla niepełnosprawnych w Polsce ? Na każdym dworcu w miastach są obowiązkowe windy łączące perony , nawet małych stacjach gdzie nie można przejechać wózkiem przez tory , tymczasem w Londynie takie windy są tylko w nowych stacjach metra Jubilee Line I na największych stacjach pociągowych . Do tego zauważyłem że do większości urzędów są normalne schody jak i podjazdy . Oczywiście nie wszędzie się da , prawie wszystkie polskie starówki to stare poniemieckie kamienice . To u mnie najwyraźniej odwrotnie. Nawet mój dzielnicowy pałac ślubów ma schody. Wspaniałe, piękne schody. Zdjęcia na nich wychodzą ładne. Ale już nie dla osoby niepełnosprawnej. Zreszta, po co na każdej stacji windy dla niepełnosprawnych kiedy oni do tej stacji nie dojada bo tramwaje maja schody? Z kolei w UK, w tej części gdzie ja mieszkam, wszystkie autobusy są niskopodłogowe z rampa i wszystkie urzędy maja dostęp dla niepełnosprawnych, zarówno petentów jak i pracowników, bo tego wymaga prawo od i stytucji rządowych. Music leads me through my life
|
NightFury | Post #4 Ocena: +1 2020-03-02 07:58:24 (5 lat temu) |
Cytat: 2020-03-01 10:32:33, cris82 napisał(a): ja przebalowalem pol zycia i nikogo nie bede obwinial o swoj los na pewno nie bede wymagal od kraju po transformacji zeby zarabiac 10k zl na miesiac bedac fizolem bo tyle to pewnie polowa Polakow w anglii nie zarabia nawet... napisalem ze tu jest to proste na pewno nie to co probujesz mi przypisac-ze "niemozliwe" nie ogarnia mnie zadna zlosc bo wiekszosc znajomych w pl ma swoje mieszkania/domy nawet we wrocku mam kolezanke ktora kupila mieszkanie nie wypruwajac sobie flakow bo nie zrobila tego na gorce... A dlaczego nie? Co to fizol gorszy? Nie zawsze zostaje się „fizolem” w wyniku własnych wyborów. Czasami sytuacja zmusza do porzucenia szkoły. Perspektywy kariery, gdziekolwiek na świecie, maja mieć tylko wykształceni i z dobrych domów? Ja swoją droga znam „fizola” Anglika, co to miesięcznie spokojnie wyciąga więcej niż te 10k zł. W przeliczeniu. Zastanawia mnie dlaczego w Polsce nie ma programu „apprentice”? Przecież to jest dobry pomysł. Cris, twoi znajomi to nie całe społeczeństwo. To wąski wycinek rzeczywistości. Zastanawiający jest fakt, ze młodzi nadal chcą emigrować i emigrują. Może już nie do UK ale nadal się ta tendencja utrzymuje. Skoro Polska to taki wspaniały kraj, dający wszelakie możliwości to co tych młodych wypycha na tułaczkę? Music leads me through my life
|
cris82 | Post #5 Ocena: 0 2020-03-02 08:07:45 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
tym sie roznimy ze ja akceptuje realia nie zyje marzeniami jak ty bo tobie ewidentnie sie marzy zeby kasjerki w biedronce zarabialy dzisiaj 5tys niestety ale prezentujesz postawe "bo mi sie nalezy"
jezeli chcesz zarabiac wiecej to zrob cos zeby tak bylo ja chcialem zarabiac wiecej to wyjechalem do uk proste a ty o co masz zal do Polski? ze nie ma tam wyplat jak w anglii? kiepski zart... serio znasz takiego anglika?!!! ubawilas mnie ![]() pewnia na magazynach wszyscy fizyczni w anglii na pikowaniu zarabiaja 10k zl w przeliczeniu taki tu raj ; )))) powiedz mi nigt czy w anglii 2k f na reke to naprawde takie kokosy??? ![]() ![]() trzeba jeszcze dodac ze gdyby tu byl system emerytalny jak w Polsce to o ile mniej zarabialiby ludzi w anglii oj duzooo mniej : ) albo chorobowe w pl chyba 80%wyplaty a tu jak cie nie stac na dobre ubezpieczenie to lepiej nie chorowac w mysl zasady "nie pracujesz-nie jesz" : )) ciekawe o ile mniejsze bylyby wyplaty w anglii gdyby zaadaptowac ten system tu tym tokiem rozumowania ze liczy sie tylko to ile dostaniemy do lapy to w stanach jest super dobra kasa tylko jak cie dopadnie jakies chorobsko powazne to ...masz problem [ Ostatnio edytowany przez: cris82 02-03-2020 08:27 ] |
|
|
cris82 | Post #6 Ocena: 0 2020-03-02 09:42:31 (5 lat temu) |
p.s + koszty edukacji jeszcze ktora w anglii jest platna - studia
|
NightFury | Post #7 Ocena: +1 2020-03-02 09:57:23 (5 lat temu) |
Ponieważ nie przedstawiłeś żadnego kontrargumentu na moje lepiej będzie zakończyć te dyskusje.
Atakując mnie jasno dajesz do zrozumienia, ze nie masz mocnych argumentów w tej dyskusji. Zawiodłeś mnie, oczekiwałam wyższego poziomu. Music leads me through my life
|
cris82 | Post #8 Ocena: 0 2020-03-02 10:00:13 (5 lat temu) |
![]() wyobrazacie sobie taka sytuacje w polityce? "nie podobaja mi sie twoje argumenty atakujesz mnie " i foch tez nie spodziewalem sie po tobie night ze mozesz sie tak dziecinnie zachowac moj powyzszy post byl zwyczajnie odpowiedzia na twoje ARGUMENTY argumenty typu "czy biedni i gorzej wyksztalceni nie zasluguja zeby zarabiac wiecej" lol ![]() [ Ostatnio edytowany przez: cris82 02-03-2020 10:13 ] |
SweetLiar | Post #9 Ocena: 0 2020-03-02 13:27:09 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Nie daj się Cris wciągnąć w tanie gierki erystyczne ~atakujesz mnie, nie masz argumentów, niski poziom dyskusji~
Zaraz zacznie do Ciebie pisać per Krzysiu jednocześnie zarzucając ataki personalne innym. Mnie zastanawia dlaczego w UK nie widać na ulicach miast starszych osób poruszających się na wózkach elektrycznych tak jak to ma miejsce w Holandii czy Niemczech. Ile razy jestem w sklepie widzę staruszków ledwo powłóczących nogami, o lasce albo wdrapujących się z trudem do autobusu. O metrze nie wspomnę. Niby te wózki są refundowane tyle, że jak już ktoś takim jeździ to chyba bardziej dla własnej wygody skoro bez trudu z niego wstaje i podskakuje do najwyższej półki sklepowej, a ci którzy naprawdę ich potrzebują muszą się męczyć Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Turefu | Post #10 Ocena: 0 2020-03-02 16:18:42 (5 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Cytat: 2020-03-02 13:27:09, SweetLiar napisał(a): Nie daj się Cris wciągnąć w tanie gierki erystyczne ~atakujesz mnie, nie masz argumentów, niski poziom dyskusji~ Zaraz zacznie do Ciebie pisać per Krzysiu jednocześnie zarzucając ataki personalne innym. Mnie zastanawia dlaczego w UK nie widać na ulicach miast starszych osób poruszających się na wózkach elektrycznych tak jak to ma miejsce w Holandii czy Niemczech. Ile razy jestem w sklepie widzę staruszków ledwo powłóczących nogami, o lasce albo wdrapujących się z trudem do autobusu. O metrze nie wspomnę. Niby te wózki są refundowane tyle, że jak już ktoś takim jeździ to chyba bardziej dla własnej wygody skoro bez trudu z niego wstaje i podskakuje do najwyższej półki sklepowej, a ci którzy naprawdę ich potrzebują muszą się męczyć Nie widac? Ja widze Cala mase skuterow, Ale Ja mieszkam w malej miejscowosci. To tutaj czeste, ze na emeryture ludzie sie przenosza do mniejszych, cichych miasteczek. |