MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 113 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 112 | 113 | 114 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 113 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Wielim

Post #1 Ocena: 0

2020-03-01 00:31:03 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

W wielu miastach Polski są już autobusy elektryczne mimo rosnących cen prądu , wysuwany podest dla wózków niepełnosprawnych to już norma , minus elektryki jest taki że kierowcy z góry mają narzucone oszczędzanie prądu , także mało grzeją w zimie , klimatyzacja rzadko działa w lecie , wiem coś o tym ,mam elektryczną taksówkę i mimo że to taki "oh ah" jakie to super i sprzyjające środowisku , nikt nie pomyśli jak niszczy srodkowisko produkcja a później utylizacja zużytej baterii , nie mówiąc już o kosztach środowiskowych wytwarzania prądu , ja mam jeszcze stary dobry silnik benzynowy oprócz baterii więc jak ktoś chce grzać czy oziębić się wystarczy przełączyć na benzynę ,inaczej zżera prąd jak cholera
Nightfury ta premia w Biedronce jest od obecności w pracy , jeżeli masz 100% obecności w miesiącu masz 100% , później proporcjonalnie spada chyba do 4 dni nieobecności w miesiącu .

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Jurny_Jurek

Post #2 Ocena: 0

2020-03-01 02:51:30 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

https://www.dlahandlu.pl/koszyk/

Tam jest taki fajny wykres Główny Index Cenowy pokazujący średnią wartość koszyka złożonego z 50 produktów. Od 2011 do teraz. Ściema?
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #3 Ocena: 0

2020-03-01 06:34:00 (5 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Cytat:

2020-03-01 00:31:03, Wielim napisał(a):
W wielu miastach Polski są już autobusy elektryczne mimo rosnących cen prądu , wysuwany podest dla wózków niepełnosprawnych to już norma , minus elektryki jest taki że kierowcy z góry mają narzucone oszczędzanie prądu , także mało grzeją w zimie , klimatyzacja rzadko działa w lecie , wiem coś o tym ,mam elektryczną taksówkę i mimo że to taki "oh ah" jakie to super i sprzyjające środowisku , nikt nie pomyśli jak niszczy srodkowisko produkcja a później utylizacja zużytej baterii , nie mówiąc już o kosztach środowiskowych wytwarzania prądu , ja mam jeszcze stary dobry silnik benzynowy oprócz baterii więc jak ktoś chce grzać czy oziębić się wystarczy przełączyć na benzynę ,inaczej zżera prąd jak cholera
Nightfury ta premia w Biedronce jest od obecności w pracy , jeżeli masz 100% obecności w miesiącu masz 100% , później proporcjonalnie spada chyba do 4 dni nieobecności w miesiącu .

Najwyraźniej do mojego miasta nie dotarły te elektryczne autobusy. Tramwaje niskopodłogowe są tylko na jednej, głównej arterii miejskiej. To już postęp ale niekoniecznie ludzie jeżdżą do śródmieścia i spowrotem. Są jeszcze inne dzielnice między którymi można się poruszać.
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #4 Ocena: 0

2020-03-01 06:47:18 (5 lat temu)

NightFury

Kobieta

Cytat:

2020-02-29 23:08:29, cris82 napisał(a):

najlepiej dla biedronki byloby gdybys odwiedzala kazde miasto w ktorym maja sklep

zaczelas swoja relacje to wszedzie byla polska zla mentalnosc a nagle spoko taksowkarze kasjerki i standardy jak w anglii
normalnie Polska zmienila sie w tydzien totalna transformacja to nie moze byc przypadek nigdy nie uwierze ze nie masz z tym nic wspolnego *CRAZY*

[ Ostatnio edytowany przez: <i>cris82</i> 29-02-2020 23:14 ]

A tak konkretnie to co masz na myśli? Bo ciężko wyłapać.
Zdaje relacje, nie pisze fantastykę. Jeśli coś zauważam, ze się poprawiło to o tym napisze. Szczerze i uczciwie. Tak naprawdę mogłabym nadal jechać po tych taksówkarzach i kasjerkach i żadne z was nie miałoby pojęcia jaka jest prawda.
Tak na dobra sprawę to co opisuje to wąski wycinek rzeczywistości. Przecież nikt nie jeździ taksówkami codziennie i przeciętnego obywatela nie interesuje skwaszona mina pani w jakimkolwiek sklepie. Ale są to drobnostki, które się wyłapuje jeśli się mieszkało jakiś czas za granica.

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #5 Ocena: +1

2020-03-01 07:00:13 (5 lat temu)

NightFury

Kobieta

Cytat:

2020-03-01 00:09:42, SweetLiar napisał(a):
Tam jest o wartościach, głównie katolickich.
W ostatnim zdaniu widać też założenie, jeszcze przed wyjazdem, że z tymi wartościami nie jest dobrze, a więc i z ekspedientkami oraz motorniczymi, którzy ewentualnie te wartości wyznają. Z tak stronniczym założeniem to można by spokojnie Papieża postawic w jednym szeregu z kasjerką w biedronce po pierwszym dniu wizyty w Watykanie

[ Ostatnio edytowany przez: <i>SweetLiar</i> 01-03-2020 00:11 ]

Moja słodka....
Nie ma takiej obawy żebym kiedykolwiek postawiła papieża w jednym szeregu z tobą. Zupełnie nie ta liga.
Po raz kolejny zwrócę uwagę, ze nie umiesz dyskutować. Atakuje się argumenty a nie argumentującego. Polska mentalność czy po prostu osobowość..?

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #6 Ocena: 0

2020-03-01 07:20:20 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Pamietam gdzies tak 2005 rok i pierwszy od 2 lat urlop w Polsce. Akurat wybierałem sie na mecz niższej ligi i po drodze postanowiliśmy kupić po browarze. Sklep dobrze znany aczkolwiek ekspedientki inne niż te w latach 90-tych. Pusto w sklepie, stojo i gadajo za ladą a tu człowiek już zaadoptowany do tych uprzejmości i ,,Dzień dobry" bez odpowiedzi. Zakupy zrobione, dziękuję i życzę miłego dnia. Bez odpowiedzi. No ale teraz jest poprawa, ekspedientki generalnie miłe, dzień dobry, do widzenia, zapraszamy ponownie. Gonimy zachód lol
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

cris82

Post #7 Ocena: 0

2020-03-01 08:29:45 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

Cytat:

2020-03-01 06:47:18, NightFury napisał(a):
Cytat:

2020-02-29 23:08:29, cris82 napisał(a):

najlepiej dla biedronki byloby gdybys odwiedzala kazde miasto w ktorym maja sklep

zaczelas swoja relacje to wszedzie byla polska zla mentalnosc a nagle spoko taksowkarze kasjerki i standardy jak w anglii
normalnie Polska zmienila sie w tydzien totalna transformacja to nie moze byc przypadek nigdy nie uwierze ze nie masz z tym nic wspolnego *CRAZY*

A tak konkretnie to co masz na myśli? Bo ciężko wyłapać.
Zdaje relacje, nie pisze fantastykę. Jeśli coś zauważam, ze się poprawiło to o tym napisze. Szczerze i uczciwie. Tak naprawdę mogłabym nadal jechać po tych taksówkarzach i kasjerkach i żadne z was nie miałoby pojęcia jaka jest prawda.
Tak na dobra sprawę to co opisuje to wąski wycinek rzeczywistości. Przecież nikt nie jeździ taksówkami codziennie i przeciętnego obywatela nie interesuje skwaszona mina pani w jakimkolwiek sklepie. Ale są to drobnostki, które się wyłapuje jeśli się mieszkało jakiś czas za granica.

"Tak na dobra sprawę to co opisuje to wąski wycinek rzeczywistości."

oooo i wreszcie zdalas sobie sprawe z tego ze twoje doswiadczenia na urlopie to bardzo waska rzeczywistosc -tzw fantastyka :-]

badania opinii klientow ankieta to rozumiem a stawianie tez jak twoje to jakis zart...
: )

jak jestem w Polsce to personel biedronki jest przyjazny ty jedziesz i jest zle z wyjatkiem z wczoraj
ktos zamienil slowo z twoim dzieckiem i ci sie zmienilo teraz tylko czekac az ktos chwalac poklepie je czule po glowie i wrocisz do Polski tak jest tam bosko : )))

te porownania Polski do anglii to zart a stwierdzam to bo dobrze znam oba kraje ty robisz z tego czarne i biale gdzie "czarna" jest Polska ze swoja "mentalnoscia" *CRAZY*

a to jaka jest angielska mentalnosc o standardach jakie ci sie marza w pl swietnie zobrazowal mem z tematu nasze wyobrazenie o anglii jesli dobrze pamietam : P

chodzi o mem "dzentelmen vs kiepski"

Polska to jest piekny wspanialy kraj niedoceniany w anglii na moje oko tylko kasa jest lepsza
niestety w Polsce zeby dorobic sie czegos bedac zwyklym zuczkiem jest ciezko a tutaj jest to przyjemnie latwe pozakladalismy tu rodziny ale nie oszukujmy sie ze 80%ludzi trzyma tu cos wiecej niz kasa
bo juz to ustalalismy w innym watku ze srednio 5-10k zl nakloniloby Polakow do powrotow i mentalnosc Polakow wcale by im w tych powrotach nie przeszkadzala a wrecz przeciwnie *DRINK*

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 01-03-2020 09:07 ]

Do góry stronyOffline

admiralbibol

Post #8 Ocena: 0

2020-03-01 09:44:31 (5 lat temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Z nami od: 29-03-2015

Mentalnosc Polaka, katolika.
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #9 Ocena: 0

2020-03-01 09:57:19 (5 lat temu)

NightFury

Kobieta

Cytat:

2020-03-01 08:29:45, cris82 napisał(a):
Cytat:

2020-03-01 06:47:18, NightFury napisał(a):
Cytat:

"Tak na dobra sprawę to co opisuje to wąski wycinek rzeczywistości."

oooo i wreszcie zdalas sobie sprawe z tego ze twoje doswiadczenia na urlopie to bardzo waska rzeczywistosc -tzw fantastyka :-]

badania opinii klientow ankieta to rozumiem a stawianie tez jak twoje to jakis zart...
: )

jak jestem w Polsce to personel biedronki jest przyjazny ty jedziesz i jest zle z wyjatkiem z wczoraj
ktos zamienil slowo z twoim dzieckiem i ci sie zmienilo teraz tylko czekac az ktos chwalac poklepie je czule po glowie i wrocisz do Polski tak jest tam bosko : )))

te porownania Polski do anglii to zart a stwierdzam to bo dobrze znam oba kraje ty robisz z tego czarne i biale gdzie "czarna" jest Polska ze swoja "mentalnoscia" *CRAZY*

a to jaka jest angielska mentalnosc o standardach jakie ci sie marza w pl swietnie zobrazowal mem z tematu nasze wyobrazenie o anglii jesli dobrze pamietam : P

chodzi o mem "dzentelmen vs kiepski"

Polska to jest piekny wspanialy kraj niedoceniany w anglii na moje oko tylko kasa jest lepsza
niestety w Polsce zeby dorobic sie czegos bedac zwyklym zuczkiem jest ciezko a tutaj jest to przyjemnie latwe pozakladalismy tu rodziny ale nie oszukujmy sie ze 80%ludzi trzyma tu cos wiecej niz kasa
bo juz to ustalalismy w innym watku ze srednio 5-10k zl nakloniloby Polakow do powrotow i mentalnosc Polakow wcale by im w tych powrotach nie przeszkadzala a wrecz przeciwnie *DRINK*

[ Ostatnio edytowany przez: <i>cris82</i> 01-03-2020 09:07 ]

1. Od początku pisałam, ze opisuje z mojego punktu widzenia.
2. Doświadczenia nie mogą być fantastyka. Znajdź sobie definicje tych dwóch pojęć i znajdź różnice. Wierze, ze dasz radę.
3. Nie mówię nigdzie o powrocie do Polski tylko dlatego, ze ktoś się przyjaźnie odniósł do mojego dziecka. Chce żeby wszyscy się do niego przyjaźnie odnosili a nie tylko pojedyncza osoba. Wskaż mi, jaka tezę wysunęłam na początku? Nie kojarzę żebym jakaś napisała...
4. Dlaczego porównania Pl do UK to zart? Bo co niby? Zabronione? Zreszta w żadnym miejscu mojej relacji nie pisałam „a bo w UK to na ulicach leżą diamenty i steki na drzewach rosną”. Pisze co mnie spotyka, nie porównuje. Zostawiam to użytkownikom forum. Wierze, ze każdy sobie wyciągnie własne wnioski.
5. Nie wypowiadałam się o angielskiej mentalności. Przynajmniej nie w szczegółach i nie w tym temacie.
6. Według ciebie Polska to wspaniały kraj. A według innych już niekoniecznie. I nie każdy musi podzielać moja czy twoja opinie.
7. W ostatnim akapicie się z tobą zgodzę. Większość z nas pozakładała tu rodziny, uznaje to życie w UK za łatwiejsze. Z różnych przyczyn. Ludzi w UK trzyma nie tylko kasa. Ale te 5000/miesiąc to mnie wcale nie kusi.
Polskę nazywamy domem, mamy w stosunku do niej wszelkie uczucia i silne emocje. Jedna z tych emocji u mnie jest złość, ze taki właśnie, zwykły żuczek, jak ty mówisz ma niewielkie szanse na w miarę normalna egzystencje. Nie kupi sobie sam mieszkania, nie utrzyma sobie sam rodziny, nie opłaci sobie sam własnych zainteresowań czy lekcji tańca dla córki. Ja tego nie rozumiem. Bo co, te zwykle żuczki nie maja marzeń czy potrzeb?

Spotkałam dzisiaj inna mamę na placu zabaw. Swieci słońce, siedem stopni....przemogła się i wziela synka na dwór. Pogadaliśmy sobie o różnych rzeczach. Od niehandlowych niedziel (w tym roku w Polsce jest tylko siedem niedziel, kiedy sklepy będą otwarte) po różne aspekty opieki nad dziećmi, politykę, pogodę itd. Cytat na dzisiaj: „w kraju zostali sami starzy to i oni rządzą polityka. Maja to co chcieli bo większość młodych wygonili.” Zaznaczam....to cytat.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #10 Ocena: 0

2020-03-01 10:32:33 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

haha rozumiem ze ona ma na mysli okres od 2004? jakby sie ktos uparl to wczesniej

no ciezko sie tu nie zgodzic z tym stwierdzeniem pranie mozgow przez media jest takie ze ludzie wola glosowac na komuchow z sld niz na konfederacje na przyklad

" Jedna z tych emocji u mnie jest złość, ze taki właśnie, zwykły żuczek, jak ty mówisz ma niewielkie szanse na w miarę normalna egzystencje. Nie kupi sobie sam mieszkania, nie utrzyma sobie sam rodziny, nie opłaci sobie sam własnych zainteresowań czy lekcji tańca dla córki. Ja tego nie rozumiem. Bo co, te zwykle żuczki nie maja marzeń czy p"

ja przebalowalem pol zycia i nikogo nie bede obwinial o swoj los na pewno nie bede wymagal od kraju po transformacji zeby zarabiac 10k zl na miesiac bedac fizolem bo tyle to pewnie polowa Polakow w anglii nie zarabia nawet...

napisalem ze tu jest to proste na pewno nie to co probujesz mi przypisac-ze "niemozliwe"

nie ogarnia mnie zadna zlosc bo wiekszosc znajomych w pl ma swoje mieszkania/domy nawet we wrocku mam kolezanke ktora kupila mieszkanie nie wypruwajac sobie flakow bo nie zrobila tego na gorce...

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 01-03-2020 11:26 ]

Do góry stronyOffline

Strona 113 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 112 | 113 | 114 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,