MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wywóz psa na wakacje do Polski i z powrotem.

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

djrexy

Post #1 Ocena: 0

2006-10-08 18:04 (19 lat temu)

djrexy

Mężczyzna

Z nami od: 08-10-2006

Zamierzam kupic psiaka w UK i pojechać na wakacje z nim do kraju,Jak wygląda sytuacja takiego wyjazdu.Wiem że wywóz psa z Polski do UK jest skomplikowana a jak wygląda taka podróż jeśli zaszczepie psa,chip,paszport w UK i go zabiore ze sobą na wakacje do Polski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

JustiS

Post #2 Ocena: 0

2006-10-15 15:52 (19 lat temu)

JustiS

Z nami od: 09-07-2006

Też mnie to właśnie interesuje, z tym że ja psiaka będę kupować najwcześniej za rok. Dlatego nie wiem na 100 % ale wydaje mi się że po dopełnieniu wszystkich procedur (chip, paszport, szczepienia itd.) zwierzak może pojechać na wakacje bez problemów. Największym zmartwieniem może być sam transport - jeżeli nie masz własnego auta. Poza tym musisz posiadać przy przekraczaniu granicy własny czytnik do chipa. Na wszystkie pytania powinien odpowiedzieć vet.
Jak będziesz wiedział więcej więcej napisz.

Do góry stronyOffline

Pocachontas

Post #3 Ocena: 0

2006-10-17 14:32 (19 lat temu)

Pocachontas

Z nami od: 17-10-2006

czesc. nie wiem niestety tez jak z podrozowaniem z uk do polski gdyz odbylam tylko odwrotna podroz. wiem natomiast, ze najlepiej jechac wlasnym autem bo samolot to koszmar dla psa musi byc pod pokladem i duzo traci na sluchu przez roznice cisnien. poza tym jest to dosc droga impreza. nie musisz NA PEWNO miec wlasnego czytnika do chipa (uff slysze jaki kamien spadl ci z serca) jesli przekraczas granice w miejscu przystosowanym do odprawiania psow. znalezc takie miejsca mozna na stronie DEFRA (Department of Environment Food and Rural Affairs) (lista zatwierdzonych tras wjazdu i autoryzowanych przewoźników jest dostępna na stronie: www.defra.gov.uk).
np NORFOLKLINE na trasie dover dunkierka oferuje przewoz psow i jest wpisany na liste uprawnionych w defrze no i w maju tego roku byl najtanszy - 50 Eur za psiaka, przy czym ja placilam karta przez net z powiadomieniem ze bedzie pies na pokladzie skasowali mnie tylko za dwie dorosle osoby :) kupujac na miejscu pewnie skasowaliby normalnie wiec sprobuj karta moze tez ci sie uda:) jakiego psa kupujesz i pisz jesli cos sie dowiesz wiecej gdyz interesuje mnie ten temat rowniez bo w przyszlym roku chce odwiedzic rodzinke z psiakiem wa w necie malo konkretow na ten temat. zastanawiam sie jak to bedzie w tym przypadku bo moj pies musial miec 6 miesiecy kwarantanny w polsce zeby go przywiezc do uk, czy jesli jedzie na wakacje tez to musi miec ,przeciez to bylby absurd???

Do góry stronyOffline

JustiS

Post #4 Ocena: 0

2006-10-17 20:36 (19 lat temu)

JustiS

Z nami od: 09-07-2006

Cytat:

17-10-2006, Anonim wrote:
nie musisz NA PEWNO miec wlasnego czytnika do chipa (uff slysze jaki kamien spadl ci z serca)

Na całe szczęście :-D !
A jak piesek przeżył podróż??

Do góry stronyOffline

djrexy

Post #5 Ocena: 0

2006-10-17 20:42 (19 lat temu)

djrexy

Mężczyzna

Z nami od: 08-10-2006

ja chce kupić czarnego Labradora

Do góry stronyOffline

navy

Post #6 Ocena: 0

2006-10-17 20:55 (19 lat temu)

navy

Z nami od: 25-05-2006

Hej!
Ja mam tu psiura juz, w zasadzie nie jest kupiony w UK ale w Irlandii, no ale to nie zmienia faktu ze szczepiony itp byl tutaj w UK.

Jesli chce sie wyjechac z psiakiem poza wyspe tzn Francja itp i dalej pies musi miec paszport (cos 26gbp) i szczepienie na wscieklizne (cos 28gbp), zasada jest identyczna jak byscie jechali z Polski np d Francji.
ALE jak chcecie wrocic z takich wakacji w Polsce czy gdziekolwiek indziej do UK to jest taka sama procedura jak przy przywozeniu psa z Polski. Zatem nalezy wczesniej pomyslec, zrobic testy w anglii (koszt chyba 52gbp), i po 6mies mozna wracac do UK ile dusza zapragnie (o ile regularnie szczepi sie psa na wscieklizne).

Wyjazdy pomiedzy UK a Irlandia sa traktowane lagodniej i nie trzeba praktycznie nic (aczkolwiek dobrze mies jest paszport). Zdaje sie ze do Norwegii tez calkiem bezproblemowo sie jezdzi i przyjezdza.

Zatem zadnych cudow, nawet jesli pies urodzil sie w UK, nie oznacza to ze ma wiecej i silniejsze przeciwciala na wscieklizne tylko dlatego ze jest anglikiem ;) wiec jesli nie jest to potwierdzone to kto wie, moze tak samo przywiezc jakies swinstwo po tygodniu wakacji w polsce jak inny psiur ktory w polsce sie urodzil i mieszkal tam 5lat.

To chyba tyle :)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Pocachontas

Post #7 Ocena: 0

2006-10-19 11:40 (19 lat temu)

Pocachontas

czesc, mam pytanie do Navy nie do konca zrozumialam jak to odnosi sie do mojego przypadku, jesli moj pies juz ma paszport (polski) jest regularnie szczepiony na wscieklizne przeszedl kwarantanne tylko w polsce to musze przed zabraniem go do polski tylko na wakacje powtorzyc to wszystko jeszcze raz w anglii??
djrexy labladory sa wspaniale dalam rodzicom czarna suczke na paczatku nie byli zbyt szczesliwi bo chceili dostac malego kudlatego psa a wyrosla im duza niekudlata suka ale teraz to juz zlego slowa na nia powiedzec nie mozna- jest najpiekniejsza najmadrzejsza i w ogole cacy
:-) jedyny problem jaki sprawia to kopie ogromne doly, ponoc labladory tak maja z powodu silnie wyostrzonego zmyslu wechu (wiekszosc psow do wykrywania narkotykow to labladory) no wiec ona jak cos wyczuje w ogrodku to kopie normalnie tunele pod ziemia:) poza tym super psiak
Justis moja psina byla bardzo dzielna podczas podrozy.. ale wygladala na wycienczona po wszsytkim. schudla ze dwa kilo bo woda calkiem odparowala, jechalismy w ogromnym upale bez klimy:( nie polecam karmic psa na podroz zbyt duzo bo moze sie mu latwo niedobrze zrobic najlepiej wziac sucha karme i po trochu tylko dawac.. no wody musi miec duzo bo to stres tez ogromny i pic sie bardziej chce. ogolnie jak pies jedzie z wlascicielami to wie ze nic go zlego nie spotka i wszystko idzie gladko:)) :-P

[ Wiadomość edytowana przez : Pocachontas on 20-10-2006 14:25 ]

Do góry stronyOffline

navy

Post #8 Ocena: 0

2006-10-19 16:45 (19 lat temu)

navy

Z nami od: 25-05-2006

Hej!
Jak juz masz paszport, badania i 'kwarantanna' zrobione, pies przyjechal tu z polski, to praktycznie nic ci wiecej do szczescia nie potrzeba. badania i 'kwarantanna' sa wazne cale zycie o ile szczepi sie psa na wscieklizne co roku. Zatem jezdzic mozesz teraz co tydzien ;)
jedyne co to przed wjazdem do UK musisz odrobaczyc (wszystko to co bylo robione jak jechalas do UK wczesniej z tym ze testy juz za ze tak to nazwe zaliczone)
Mam nadzieje ze rozwialam watpliwosci.

Jesli masz jeszcze jakies pytania to wal smialo a jesli nie bede mogla pomoc, polecam wybrac sie do pobliskiego weta, oni ci tam wszsytko wytlumacza ;)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Pocachontas

Post #9 Ocena: 0

2006-10-20 14:36 (19 lat temu)

Pocachontas

Navy wielkie dzieki watpliwosci jak najbardziej rozwiane:)
teraz z innej beczki. czy wysterylizowalas swojego psa? moja suka jest zalamana, ze zaden pies jej tutaj nie "pachnie" wszystkie normalnie eunuchy... nie ma sie za kim obejrzec :-[
mam zamiar ja rozmnozyc w przyszlym roku, na szczescie znalazlam normalnego tatusia ale jeszcze za mlody:) w ogole jakiego masz psa???
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

kamila-dog

Post #10 Ocena: 0

2006-10-26 22:11 (19 lat temu)

kamila-dog

Z nami od: 26-10-2006

Pocachontas-rozumiem ze twoja sunia ma hodowlanke a pies ktory ma zostac tatusiem jest reproduktorem? :-?

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,