|
---|---|
djrexy | Post #1 Ocena: 0 2006-10-08 18:04 (19 lat temu) |
Z nami od: 08-10-2006 Skąd: Wisbech |
Zamierzam kupic psiaka w UK i pojechać na wakacje z nim do kraju,Jak wygląda sytuacja takiego wyjazdu.Wiem że wywóz psa z Polski do UK jest skomplikowana a jak wygląda taka podróż jeśli zaszczepie psa,chip,paszport w UK i go zabiore ze sobą na wakacje do Polski.
|
JustiS | Post #2 Ocena: 0 2006-10-15 15:52 (19 lat temu) |
Z nami od: 09-07-2006 |
Też mnie to właśnie interesuje, z tym że ja psiaka będę kupować najwcześniej za rok. Dlatego nie wiem na 100 % ale wydaje mi się że po dopełnieniu wszystkich procedur (chip, paszport, szczepienia itd.) zwierzak może pojechać na wakacje bez problemów. Największym zmartwieniem może być sam transport - jeżeli nie masz własnego auta. Poza tym musisz posiadać przy przekraczaniu granicy własny czytnik do chipa. Na wszystkie pytania powinien odpowiedzieć vet.
Jak będziesz wiedział więcej więcej napisz. |
Pocachontas | Post #3 Ocena: 0 2006-10-17 14:32 (19 lat temu) |
Z nami od: 17-10-2006 |
czesc. nie wiem niestety tez jak z podrozowaniem z uk do polski gdyz odbylam tylko odwrotna podroz. wiem natomiast, ze najlepiej jechac wlasnym autem bo samolot to koszmar dla psa musi byc pod pokladem i duzo traci na sluchu przez roznice cisnien. poza tym jest to dosc droga impreza. nie musisz NA PEWNO miec wlasnego czytnika do chipa (uff slysze jaki kamien spadl ci z serca) jesli przekraczas granice w miejscu przystosowanym do odprawiania psow. znalezc takie miejsca mozna na stronie DEFRA (Department of Environment Food and Rural Affairs) (lista zatwierdzonych tras wjazdu i autoryzowanych przewoźników jest dostępna na stronie: www.defra.gov.uk).
np NORFOLKLINE na trasie dover dunkierka oferuje przewoz psow i jest wpisany na liste uprawnionych w defrze no i w maju tego roku byl najtanszy - 50 Eur za psiaka, przy czym ja placilam karta przez net z powiadomieniem ze bedzie pies na pokladzie skasowali mnie tylko za dwie dorosle osoby ![]() ![]() |
JustiS | Post #4 Ocena: 0 2006-10-17 20:36 (19 lat temu) |
Z nami od: 09-07-2006 |
Cytat: 17-10-2006, Anonim wrote: nie musisz NA PEWNO miec wlasnego czytnika do chipa (uff slysze jaki kamien spadl ci z serca) Na całe szczęście ![]() A jak piesek przeżył podróż?? |
djrexy | Post #5 Ocena: 0 2006-10-17 20:42 (19 lat temu) |
Z nami od: 08-10-2006 Skąd: Wisbech |
ja chce kupić czarnego Labradora
|
|
|
navy | Post #6 Ocena: 0 2006-10-17 20:55 (19 lat temu) |
Z nami od: 25-05-2006 Skąd: Grantham |
Hej!
Ja mam tu psiura juz, w zasadzie nie jest kupiony w UK ale w Irlandii, no ale to nie zmienia faktu ze szczepiony itp byl tutaj w UK. Jesli chce sie wyjechac z psiakiem poza wyspe tzn Francja itp i dalej pies musi miec paszport (cos 26gbp) i szczepienie na wscieklizne (cos 28gbp), zasada jest identyczna jak byscie jechali z Polski np d Francji. ALE jak chcecie wrocic z takich wakacji w Polsce czy gdziekolwiek indziej do UK to jest taka sama procedura jak przy przywozeniu psa z Polski. Zatem nalezy wczesniej pomyslec, zrobic testy w anglii (koszt chyba 52gbp), i po 6mies mozna wracac do UK ile dusza zapragnie (o ile regularnie szczepi sie psa na wscieklizne). Wyjazdy pomiedzy UK a Irlandia sa traktowane lagodniej i nie trzeba praktycznie nic (aczkolwiek dobrze mies jest paszport). Zdaje sie ze do Norwegii tez calkiem bezproblemowo sie jezdzi i przyjezdza. Zatem zadnych cudow, nawet jesli pies urodzil sie w UK, nie oznacza to ze ma wiecej i silniejsze przeciwciala na wscieklizne tylko dlatego ze jest anglikiem ![]() To chyba tyle ![]() |
Pocachontas | Post #7 Ocena: 0 2006-10-19 11:40 (19 lat temu) |
czesc, mam pytanie do Navy nie do konca zrozumialam jak to odnosi sie do mojego przypadku, jesli moj pies juz ma paszport (polski) jest regularnie szczepiony na wscieklizne przeszedl kwarantanne tylko w polsce to musze przed zabraniem go do polski tylko na wakacje powtorzyc to wszystko jeszcze raz w anglii??
djrexy labladory sa wspaniale dalam rodzicom czarna suczke na paczatku nie byli zbyt szczesliwi bo chceili dostac malego kudlatego psa a wyrosla im duza niekudlata suka ale teraz to juz zlego slowa na nia powiedzec nie mozna- jest najpiekniejsza najmadrzejsza i w ogole cacy ![]() ![]() Justis moja psina byla bardzo dzielna podczas podrozy.. ale wygladala na wycienczona po wszsytkim. schudla ze dwa kilo bo woda calkiem odparowala, jechalismy w ogromnym upale bez klimy ![]() ![]() ![]() [ Wiadomość edytowana przez : Pocachontas on 20-10-2006 14:25 ] |
navy | Post #8 Ocena: 0 2006-10-19 16:45 (19 lat temu) |
Z nami od: 25-05-2006 Skąd: Grantham |
Hej!
Jak juz masz paszport, badania i 'kwarantanna' zrobione, pies przyjechal tu z polski, to praktycznie nic ci wiecej do szczescia nie potrzeba. badania i 'kwarantanna' sa wazne cale zycie o ile szczepi sie psa na wscieklizne co roku. Zatem jezdzic mozesz teraz co tydzien ![]() jedyne co to przed wjazdem do UK musisz odrobaczyc (wszystko to co bylo robione jak jechalas do UK wczesniej z tym ze testy juz za ze tak to nazwe zaliczone) Mam nadzieje ze rozwialam watpliwosci. Jesli masz jeszcze jakies pytania to wal smialo a jesli nie bede mogla pomoc, polecam wybrac sie do pobliskiego weta, oni ci tam wszsytko wytlumacza ![]() |
Pocachontas | Post #9 Ocena: 0 2006-10-20 14:36 (19 lat temu) |
Navy wielkie dzieki watpliwosci jak najbardziej rozwiane
![]() teraz z innej beczki. czy wysterylizowalas swojego psa? moja suka jest zalamana, ze zaden pies jej tutaj nie "pachnie" wszystkie normalnie eunuchy... nie ma sie za kim obejrzec ![]() mam zamiar ja rozmnozyc w przyszlym roku, na szczescie znalazlam normalnego tatusia ale jeszcze za mlody ![]() pozdrawiam |
kamila-dog | Post #10 Ocena: 0 2006-10-26 22:11 (19 lat temu) |
Z nami od: 26-10-2006 |
Pocachontas-rozumiem ze twoja sunia ma hodowlanke a pies ktory ma zostac tatusiem jest reproduktorem?
![]() |