MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Problem rachunkami dla klientow

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kik1976

Post #1 Ocena: 0

2014-08-29 10:24:18 (11 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

garingo, czeki nadal sa w uzyciu i nie wazne czy sa szybsze sposoby czy nie.
np handlarze zlomem moga wystawic tylko czek i to za okazaniem jakiegos id. jesli jest wieksza transakcja oczywiscie moze byc przelew i tak pewnei robia wielkie firmy. ale zamiast zajmowac system danymi setki prywatnych klientow, wystrczy wypisac czek.
nawet hmrc wystawia czeki.
wiec bez przesady.
co do tematu to krakn juz odpisal.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 29-08-2014 10:24 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2014-08-29 10:35:56 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Akurat w przypadku Krakna, czeki sa najbardziej praktycznie jak ktos nie chce placic gotowka. Oczywiscie Krakn musi ufac klientom, ktorzy placa czekami.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2014-08-29 11:33:42 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2014-08-29 11:46:24 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2014-08-29 16:38:47 (11 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2014-08-29 07:33:25, Garingo napisał(a):
Cytat:

2014-08-28 21:18:24, andyopole napisał(a):
Sa sytuacje gdy czek jest wygodny

naprawde, kiedy?

Niestety, USA twardo sie trzymaja tego przezytku. Nawet naleznosci pomiedzy firmami sa realizowane w ten sposob. Dla nas to dziwne bo chyba latwiej zrobic przelew online ale yankee wola czeki.
Czek jest wygodniejszy bo zalozmy ze zalozylem sie z Toba o 100$ ze jestes madrzejszy niz ja I przegralem. Nie mam cashu w kieszeni a Ty nie pamietasz swojego numeru konta, wyjmuje ksiazeczke, wypelniam czek I gotowe. Amerykanie a w szczegolnosci starsi zawsze maja przy sobie ksiazeczke czekowa. Realizacja czeku nigdy nic nie kosztuje, nie placi ani wystawca ani beneficjent. Jednoczesnie wystawienie czeku bez pokrycia jest powaznym, bardzo surowo karanym przestepstwem federalnym.
U mnie w firmie np. dorywczy pracownicy zatrudniani w na krotkie okresy w szczycie robot zawsze dostaja czek, nigdy gotowke.
Jednoczesnie bardzo popularne jest placenie karta, ktora mozna zaplacic naprawde niemal wszedzie, nawet u obnosnego sprzewdawcy lodow na plazy I kazda, nawet najdrobniejsza kwote.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2014-08-29 19:18:10 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2014-08-29 11:46:24, united4ever napisał(a):
Mam ok 30 transakcji dziennie. To daje jakieś 10 tys. rocznie. W zeszłym roku dostałem mniej niż 10 czeków.

:-)

Bo wszystko jest zależne od środowiska i rodzaju biznesu jaki robisz.

Ja się zastanawiałem nad czytnikiem kart, ale po głębszym zastanowieniu zrezygnowałem, wiadomo że każda transakcja obarczona jest opłatą, za czytnik trzeba płacić miesięczny abonament. Niby nic, ale ziarnko do ziarnka...
To kolejny koszt który ma wpływ na końcową cenę za usługę, lub obniżenie dochodu.

Ja co prawda tak jak napisałem mam tylko kilka rachunków dziennie, ale obroty wielokrotnie większe.

Na pewno nie bez znaczenia jest też to że ja bardzo rzadko mam bezpośrednio kontakt ze swoim klientom.

Zazwyczaj jestem u niego w domu, w biurze czy gdzie tam mam być, gdy on jest na wakacjach, czy w pracy, albo ja jestem u niego w firmie jak on jest w domu.

Nawet klucze często dostaje przez pośrednika, zestawione gdzieś, albo przesyłają pocztą.

Po prostu w domu czeka na mnie wpisany czek i tyle.

Wyjątkiem są Araby, szejki i Rosjanie. Tam major domu, zawsze ma w kieszeni paczkę 50 tek i płaci gotówką, niezależnie czy to jest usługa za 300 funtów, 1000 czy 5 000.

Owszem, branie czeku tak jak napisałem jest wyrazem zufania, bo w razie czego, wyegzekwowanie jest dość trudne.

Dlatego też napisałem że jest grupa klientów, od których biorę tylko gotówkę.
I chyba nie jest trudne wytypować komu można zaufać a komu nie, gdy spędzi się u niego w sypialni te 2 godziny :-T[:-8*ROFL*

Tak czy inaczej, przykład z życia na gorąco, dziś wczoraj 4 czeki, dziś 1 czek, 1 gotówka, 3 przelwy.... Przy czym suma przelewów i wpłaty gotówką jest mniejsza niż kwota na czeku.

Co do opłat za realizację czeków to oczuywiście zależy od banku i rodzaju konta jaki się ma.
Załozyłęm konto firmowe z "pomocą doradcy" i jestem cholernie niezadowolony bo skubaniec wcisnął mi taki produkt, który pozwoli im najwięcej zarobić, a jak potrzebowałem pomocy zeby mi doradził, to nie za bardzo chciał ze mną rozmawiać, bo nie bardzo miał dla mnie czas.
Może faktycznie czas na zmianę banku.

Na konto prywatne czeki oczywiście są realizowane za free, ale w tym temacie to chyba mówimy o biznesie.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

lukifir4

Post #7 Ocena: 0

2014-08-31 22:39:25 (11 lat temu)

lukifir4

Mężczyzna

Z nami od: 18-08-2014

Witam, to znowu ja, zrobiłem ładny czek aby jak wysyłam komuś zapłatę mógł zrobić ją przez internet, lub pójść do banku ( jak mu wygodnie ). teraz jestem w polsce to chcialbym być przygotowany ja uzupelniam caly czek wraz z danymi klienta oraz danymi moimi. Mogl byście spojrzeć czy aby napewno uzupelniam wszystko właściwie i czy czek zostanie przyjety przez bank ?
Z góry dziekuje

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: lukifir4 31-08-2014 22:40 ]

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,