MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Koszty życia w uk

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 3 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

unreal

Post #1 Ocena: 0

2014-05-15 11:35:23 (11 lat temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Ewa i Wielim-dzięki za włożenie chociaż odrobiny wysilku w wasze wypowiedzi-ale czy możecie napisać coś więcej-przede wszystkim interesuje mnie jeszcze kwestia opłaty za centralne ogrzewanie miejskie(z elektrociepłowni) jaki to jest koszt w anglii? opłata jest liczona od metra kwadratowego jak w polsce? ile by wyniosła oplata za ogrzanie 30 metrowego mieszkania? czy placi się też w lecie kiedy nie grzeją? ile wyniesie dokładniej rachunek za prąd i wodę dla samotnie mieszkającej osoby miesięcznie?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2014-05-15 11:47:29 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Obawiam sie, ze mocno zawezasz mozliwosc znalezienia lokum do miejskiego/centralnego ogrzewania, norma sa indywidualne systemy grzewcze ;).
Wroc do topikow w 'Jade do UK' czy rozmow o rachunkach.
Nikt nie bedzie przeliczal kwot na Twoje wyimaginowane potrzeby, podane sa orientacyjne koszty zycia i tyle.
Twoje wyobrazenia sa nierealne, bo oczekujesz realiow/rozwiazan polskich w innym kraju.

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #3 Ocena: 0

2014-05-15 12:00:13 (11 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Pytania przypominają mi te: "Ile będzie mnie kosztowało ubezpiecznie auta w Anglii?".

Do góry stronyOffline

Strona WWW

krakn

Post #4 Ocena: 0

2014-05-15 12:02:30 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Nie chce mi się czytać opisu jak ci tam w Polsce bo to nijak się ma do realiów w UK.

Cytat:

2014-05-15 11:35:23, unreal napisał(a):
Ewa i Wielim-dzięki za włożenie chociaż odrobiny wysilku w wasze wypowiedzi-ale czy możecie napisać coś więcej-przede wszystkim interesuje mnie jeszcze kwestia opłaty za centralne ogrzewanie miejskie(z elektrociepłowni) jaki to jest koszt w anglii? opłata jest liczona od metra kwadratowego jak w polsce? ile by wyniosła oplata za ogrzanie 30 metrowego mieszkania? czy placi się też w lecie kiedy nie grzeją? ile wyniesie dokładniej rachunek za prąd i wodę dla samotnie mieszkającej osoby miesięcznie?

Tu praktycznie nie ma "centralnego" Większości każdy ma w domu swój piec w którym grzeje się wodę do mycia i centralnego.

owszem bywają domy tzw centralnym, są to byłe domy państwowe mające tak z 80 lat mniej więcej. Tam bywa nawet gorąca woda w opłacie tzw serwisowej budynku.

W nowych budynkach to zazwyczaj ogrzewanie jest elekrtyczne, ale co ciekawe jest tak gorąco że ludzie nawet w zimie mają otwarte okna i nie grzeją. Dlaczego jest taki upał nie mam pojęcia *DONT_KNOW*
Bo nawet na klatkach schodowych idzie się ugotować.
Być moze instalacje elektryczne tak grzeją.

Ale zazwyczaj w małym flacie opłata za kwartał to około 100 funtów wyjdzie, zależy ile będziesz używał itd
My jak mieszkaliśmy w bloku to na kwartał nam wychodziło 50-70 funtów. Biorąc pod uwagę czas to bym to przeliczył na jakąś 100-120 funtów.
Mimo że drzwi na balkon były otwarte cały dzień, po przyjściu włączaliśmy ogrzewanie na pół godziny i wystarczyło.

Podobnych wątków masz na forum wiele. Przeszukaj sobie i powodzenia *THUMBS UP*
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

zealot

Post #5 Ocena: 0

2014-05-15 13:31:18 (11 lat temu)

zealot

Mężczyzna

Z nami od: 18-06-2011

Cytat:

2014-05-15 11:35:23, unreal napisał(a):

Jeśli słabo znasz angielski, nie masz żadnego konkretnego fachu w rękach oraz chcesz mieszkać sam na mieszkaniu to będziesz w Anglii klepał biedę. Utkniesz tak jak wielu polaków w pracy za minimalną krajową, czyli zarobisz na rękę jakieś 950 funtów.

W mojej okolicy, która jest okolicą tanią najtańsze mieszkania można wynająć w cenie ok. 350-400 funtów(często są to rudery, lub byle jak przerobione domy na 2-3 mieszkania). Do tego musisz doliczyć podatek komunalny ok 930 funtów rocznie(płatne albo w 10 ratach po 93 funty na miesiąc, albo w 12 ratach, po 78 na miesiąc). Woda ryczałtem 38 na miesiąc od mieszkania, jak uda ci cię trafić mieszkanie z licznikiem co się rzadko zdarza to może będzie mniej skoro chcesz mieszkać sam. Prąd, gaz może być różnie w zależności ile będziesz zużywał. Ogrzewanie jest albo gazowe albo elektryczne. Myślę że w małym mieszkanku płacił będziesz ok 60 funtów razem. Internet 20-30 funtów + abonament telewizyjny 12 funtów, bo w tym kraju wszyscy go płacą.

Mieszkanie w mojej taniej okolicy, niedaleko Manchesteru może cię realnie wynieść ok 600 funtów. To prawie 2/3 wypłaty jak dorwiesz pracę za minimalną krajową. Jak planujesz jechać gdzieś na południe a zwłaszcza do londynu to może być nawet dwa razy tyle.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

NightFury

Post #6 Ocena: 0

2014-05-15 16:48:55 (11 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Moja mama kiedys na poczatku przerazila sie faktem ze chleb kosztowal £1. Wieki niemalze temu to sie w Polsce rownalo 6zl. Tak, ale moje zarobki byly tez 5 razy wieksze niz srednie zarobki w Polsce w tamtym czasie tak wiec przeliczanie kosztow zycia w Polsce na zagraniczne pieniadze i porownywanie obu jakze roznych rzeczywistosci to jest poplatanie z pomieszaniem.
Jak przez pierwsze dwa lata mieszkalam sama to bylo mi bardzo ciezko. Za £930 musialam oplacic jednopokojowe mieszkanie £550. Council Tax £miesiecznie okolo £90. Gazu nie mialam mialam prad. placilam raz na 3 miesiace okolo £150-180 (duzo pracowalam, nigdy nie bylo mnie w domu, pewnie byloby wiecej gdybym byla bardziej leniwa), telewizji nie placilam (tak, mozna nie placic :) ) Do pracy dojezdzalam autobusem a jak juz mnie przycisnelo to prosilam kolegow z pracy o odwiezienie do domu jesli im bylo po drodze. A jak nie to z buta. Wode okolo £20-30 miesiecznie. Internetu nie mialam bo jak i kiedy jak mnie w domu nie bylo? Jedzenie juz nie pamietam ile kosztowalo bo czasy tez sa teraz inne i ceny sie pozmienialy.
Mowie o mniejszym miescie w odleglosci okolo 7 mil od duzego miasta.
W duzym miescie ceny za mieszkanie beda wyzsze.
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2014-05-15 16:57:13 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

unreal

Post #8 Ocena: 0

2014-05-16 11:40:57 (11 lat temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

nightfury i zealoft możecie w takim razie podać realny miesięczny koszt utrzymania się w jednopokojowym mieszkaniu w takim menchesterze albo podobnym dużym mieście?.Podajecie mi tu opłaty roczne kwartalne itp-proszę przeliczcie mi wszystko na miesiące.Zealoft mówisz że da się przeżyc miesiąc za 600 funtów czyli coś koło 3000 zł? TO BARDZO TANIO jak we Wrocławiu takie zycie kosztowałoby 2500 zł.Ale mówisz że 600 to przy mieszkaniu w ruderze daleko od centrum i ogólnie zyjąc jak zwierze? :D .Moglibyście oszacować ile by to wyniosło w jakimś przyzwoitym mieszkanku i przy dobrym jedzeniu?(codziennie mięso,gotowanie w domu)i nie najtańsze marketowe żarcie

Do góry stronyOffline

Laluuunia

Post #9 Ocena: 0

2014-05-16 12:06:16 (11 lat temu)

Laluuunia

Kobieta

Z nami od: 04-01-2014

Jak nie marketowe to najtaniej bedzie nie gotowac tylko wykupic karnet na obiady.
Jedzenie dobre i za niewielkie pieniadze jak ma byc nie najtansze.
Masz tu menu na dzis:
GROUSE £40
Traditional Garnishes

COTE DE VEAU £80
Truffled Creamed Potatoes
and Madeira Sauce
Serves two people

SEA BASS EN CROUTE £80
Sauce Mireille
Serves two people

MENU SURPRISE
To be served for the whole table

SIX SEASONAL COURSES £95
Designed by Chef John Williams

Any dietary requirements can be catered for,
please ask your waiter for assistance

Tobias Brauweiler Head Sommelier
offers a choice of classic or fine wines
by the glass

Menu with Classic Wine Selection £155 per person
Menu with Fine Wine Selection £185 per person

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2014-05-16 12:07:07 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,