|
---|---|
unreal | Post #1 Ocena: 0 2014-05-14 16:13:12 (11 lat temu) |
Z nami od: 14-05-2014 Skąd: ? |
Heja.jestem młodym polakiem mieszkającym we wrocławiu i chciałbym poruszyć wśród emigrantów kwestię kosztów życia w Uk.Mówię od razu ten post będzie bardzo długi i będzie zawierał wiele pytań do was odnosnie waszych kosztów życia.Jak się domyślam większość z was wyjachała do anglii ponieważ w Polsce jest bieda ,nędza,chamstwo i nie da się żyć-a dokładniej człowiek żyjący w Polsce który urodzi się na zabitej dechami wsi i chce przyjechać do dużego miasta wojewódzkiego by podjąć najprostszą pracę np.Kasjera w markecie -nie będzie w stanie się w tym mieście sam utrzymać-co jest prawdą i długo się to u nas nie zmieni.Chciałbym żebyście poważnie potraktowali moje pytania i wyczerpująco na nie odpowiedzili według poniższego schematu który zaraz przedstawię.Na początku przedstawię wam jak wyglada sytuacja w Polsce w dużym mieście wojewódzkim z niską stopą bezrobocia jakim jest WROCŁAW w roku kalendarzowym 2014.opiszę poszczególne wydatki jakie trzeba ponieść żeby się w tym mieście utrzymać i przeżyć miesiąc według cywilizowanych standardów z jakimi rzekomo macie do czynienia w ANGLII.Zaznaczę od razu że mieszkam z rodzicami i jestem właśnie skromnym pracownikiem supermarketu.Nigdy nie żyłem na własną rękę ale bardzo dobrze orientuję się w kosztach życia i wydatkach.Zatem zaczynamy:
1.Koszt wynajmu JEDNOPOKOJEOWEGO MIESZKANIA oddalonego od centrum miasta około 5-6 kilometrów to koszt około 1000-1200 złotych.Przyjmijmy więc średnią cenę 1100 złotych-to ksozt samego wynajmu bez żadnych opłat za gaz prąd wodę ogrzewainie itd.Za te pieniądze mamy kawalerkę w bloku o dobrym standardzie i to dosć dużą 30-35 metrów.Według mnie życie na dobrym poziomie oznacza wynajem całej kawalerki tylko dla siebie i gdybym pojachał do anglii chciałbym mieszkać TYLKO I WYŁĄCZNIE SAM W JEDNOPOKOJOWYM MIESZKANIU.Proszę was o podanie cen wynajmu takich mieszkań w dużych miastach angielskich (min. 500 tys mieszkańców)gdzie łatwo o pracę.Chodzi mi o samą cenę wynajmu bez rachunków.warunki mają być podobne jak w polsce-dość zadbane mieszkanie góra 5-6 km od ścisłego centrum miasta. 2.rachunki.Jeżeli chodzi o opłaty w polsce to osoba mieszkająca w kawalerce we Wrocławiu wyda na nie około 400-450 złotych.ogrzewanie centralne miejskie-3 zł za metr kwadratowy miesięcznie kawalerka załóżmy że ma 33 metry co daje 100 złotych miesięcznie-płatne każdego miesiąca nawet w lecie kiedy nie grzeją.woda ciepła i zimna-wydamy na nią około 45-50 złotych miesięcznie-moja babcia mieszkała sama i tyle właśnie wydawała.Prąd też około 50 złotych normalne oglądanie telewizji i korzystanie z komputera.Gaz hmmm ciężko mi powiedzieć może 20-30 złotych miesięcznie? kablówka internet i telefon-tutaj w pakiecie wyniesie nas to 100 -120 zlotych sprawdzałem na stronie upc.chodzi oczywiście o telefon stacjonarny.mam na myśli dobrą ofertę 2 godziny darmowych rozmów ,w miarę szybki net i dużo kanałów w tv.Opłata za wywóz śmieci-tutaj się wiele zmieniło w polsce rok temu weszła w zycie ustawa o segregacji śmieci i opłaty za wywóz poszły 300-400% w górę my za 4 osoby płacimy 70 zlotych miesięcznie gdybyśmy nie segregowali odpadów opłata wyniosłaby 110 złotych,zatem na jedną osobę opłata za śmieci wyniesie około 20 złotych.Opłata za sprzątanie klatki schodowej,fundusz remontowy itp.ogólnie opłata dla spółdzielni żeby dbała o blok i żeby wszystko było naprawiane na czas mamy 4 pokoje i 83 metry kwadratowe to mieszkanie w bloku w centrum miasta i opłata jest dość wysoka-300 złotych miesięcznie.zatem myslę że za kawalerkę zapłacimy około 150 złotych. 3.Jedzenie-tutaj mam największy problem-moi znajomi z marketu twierdzą że wydają miesięcnzie na jedną osobe na jedzenie 450-500 złotych-to dla mnie bardzo mało ja przejadam miesięcznie około 700 złotych-przyznaję że nie jem najtańszych rzeczy z marketu w zasadzie codziennie mięso,dużo wędlin raz w tygdoniu łosoś i wołowina.Dziennie przejdam 20-25 złotych i wcale nie jem na mieście-wszystko gotowane w domu przez mamę.Myslę że tyle kosztuje moje wyżywienie ze względu na to że jem dużo mięsa i wędlin-8 parówek na kolecję,dwie bułki do tego cała butelka wody i już mamy 10 złotych za samą kolację!(parówki z szynki 22 zł kilo-za 8 parówek zapłacimy naprawdę 7 złotych ,woda 2 łote i bułki po 50 groszy).I nie-nie jestem grubasem po prostu lubię trochę więcej zjeść. 4.Komunikacja-bilet na dwie linie normalny to koszt 60 zł,normalny na wszystkie linie normalne 100 złotych.To dość tanio według mnie w katowicach trzeba za bilet na wszystke linie dać 130 złotych a to mniejsze miasto. 5.rozrywki-wyda wam się to dziwne ale nie korzystam z ŻADNYCH ROZRYWEK-nie chodzę do klubów,do kina,na imprezy,nie mam kolegów-wychodzę co najwyżej kupić ciuchy albo na spacer.Żadnych fajek browarów i uzywek-jestem totalnym kosmitą.Zatem praktycznie nic nie wydaję w tej kwestii.kino raz na kwartał za 22 zlote(bilet normalny)markowe spodnie raz na rok-200 złotych.markowa koszulka raz na rok -80 złotych.Markowe buty raz na 2 lata -250 złotych i to moje wszystkie wydatki na ubrania-PRZYSIĘGAM.I nie nie jestem obdartusem-po prostu chodzę ciągle w tym samym bo tak lubię. 6.Środki czystości-tutaj chciałbym żeby odpowiadali głównie mężczyźni-wiadomo że dziewcyzny potrafią masę kasy wydac na perfumy,szminki itp jeżeli chodzi o mnie:2 mydła na miesiąc-6 złotych,jeden szampon 10 złotych,proszek do prania nie wiem? 10 złotych? płyn do naczyń 6 złotych jakiś proszek do garów i czyszczenia łazienki 5 złotych.papier toaletowy-1 rolka na półtora dnia czyli jakieś 25 zł miesięcznie.pasta do zębów 7 zlotych.dezodorant 8 zlotych.Powinno wyjść jakieś 70-80 złotych i to mocno zawyżając 7.nieprzewidziane wydatki np wizyta u dentysty-koszt plomby to u mnie 100-120 zł,może fryzjer?-15 zł zwykłe strzyżenie maszynką ogólnie załóżmy że trzeba mieć tak 100 złotych na nieprzewidziane wydatki 8.Samochód-zakładam że jest niepotrzebny w mieście-w końcu i tak mamy komunikację miejską więc zakładamy że w ogóle go nie mamy No i to by było na tyle.Teraz zarobki na prostych stanowiskach w polsce.Pewnie powiecie że jestem zwolennikiem PO albo uprwiam prorządową propagandę ale trochę się na lepsze w Polsce zmieniło-u mnie w miescie to bardzo mocno widać-obwodnica wrocławia,nowoczesne tramwaje,wyremontowane w zasadzie wszytkie wazniejsze ulice w mieście,cały czas coś się remontuje,poprawia. Jeżeli chodzi o zarobki też jest niewielka poprawa:w tej chwili w biedronce czy lidlu na dzień dobry dostaniesz 1700-1750 złotych,w tesco 1500,tam gdzie ja pracuję podobnie,budowlańcy mają na dzień dobry 12 zł na godzinę.Ogólnie robotnik z doświadczeniem w polsce np.elektryk,hydraulik zarobi bez problemu te 2000-2500 zł miesięcznie.Pewnie powiecie że to psie pieniądze i smiech na sali bo wszystko drożeje ale jednak jakaś niewielka poprawa jest-sami przyznajcie. No i na tym będę już kończył.Pewnie zszokuje was to że nie wydaję nic na rozrywki i nie mam znajomych ale proszę przyjmijcie to do wiadomości i załóżcie że w anglii również nic nie wydajecie na rozrywki i nie macie znajomych.Proszę was o konkretne i wyczerpujące odpowiedzi według powyższego schematu mam nadzieję na dlugą i ciekawą dyskusję.Proszę o odpowiedzi odób które mieszkają W IDENTYCZNYCH JAK OPISANE POWYŻEJ WARUNKACH W ANGLII zatem proszę żeby na temat kosztów wynajmu i opłat za media nie wypowiadały się osoby które: 1.wynajmują domy 2.mieszkają z kimś 3.nie mają zarządcy lub spółdzielni mieszkaniowej tylko wspólnotę mieszkaniową 4.wyanjmują mieszkania w małyhc miejscowościach i dojeżdżają do pracy do miasta jezeli chodzi o wydatki to po podsumowaniu wszystkiego żeby mlody cycek mógł w polsce przeprowadzić się z wioski do wrocławia i żyć na wlasną rękę musisąłby zarabiać jakieś 2500-2600 złotych jeżeli chce oszczędzić na jedzeniu to potrzebuje miesięcznie 2400 złotych i będzie to moim zdaniem godne życie na styk i nie odkładając nic na czarną godzinę.Proszę o rzetelne odpowiedzi na powyższe punkty i podanie końcowej kwoty jaka jest potrzebna na podobne zycie w uk. |
clockwork_orang | Post #2 Ocena: 0 2014-05-14 16:30:13 (11 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
masz caly dzial od tego... http://www.mojawyspa.co.uk/forum/91/Jade-do-UK
ps. to o czym piszesz jest nierealne ![]() |
Lucy_J | Post #3 Ocena: 0 2014-05-14 16:37:35 (11 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2012 Skąd: Hawarden |
Co do cen mieszkania to ja polecam Righmove.co.uk.
Wpisujesz swoje wymagania, miasto. Ceny zazwyczaj sa 'gole' czyli sam wynajem bez rachunkow. |
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2014-05-14 16:47:37 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Mlody cycek nim przeliczy koszty usamodzielnienia sie i emigracji, to najpierw zawod i znajomosc jezyka kraju, do ktorego sie wybiera.
Koszty zycia i dochody sa scisle z tym powiazane. |
Wielim | Post #5 Ocena: 0 2014-05-14 20:22:47 (11 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
W gorszych dzielnicach kawalerke- studio flat wynajmniesz juz za 600funtow (Londyn-wszystkie rachunki wliczone oprocz internetu czy telefonu oczywiście) , jesli dajesz takie miasto jak Wrocław co ma nizsze ceny niz Warszawa to wezmy na tapetę Manchester- jak 3 bedroom sa tam za 500 funtów to pewnie kawalerke za 300-400funtow znajdziesz, komunikacja 100, telefon internet 50-60, jedzenie jak lubisz zjesc to z 300 licze max czyli za minimalną sie utrzymasz a i jeszcze troszkę zostanie ale nie duzo, w Londynie nie licz na utrzymanie za minimalną, owszem da się ale na pokoju i to oszczędzając. .. ale Tobie- czlowiekowi bez znajomych i siedzacym samotnie w mieszkaniu radziłbym wynajecie pokoju- moze poznasz kogos na poziomie
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2014-05-14 21:02:03 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2014-05-14 21:09:46 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
W zapale odpowiedzi zapomnieliscie, ze:
Cytat: 2014-05-14 16:13:12, unreal napisał(a): Proszę o odpowiedzi odób które mieszkają W IDENTYCZNYCH JAK OPISANE POWYŻEJ WARUNKACH W ANGLII zatem proszę żeby na temat kosztów wynajmu i opłat za media nie wypowiadały się osoby które: 1.wynajmują domy 2.mieszkają z kimś 3.nie mają zarządcy lub spółdzielni mieszkaniowej tylko wspólnotę mieszkaniową 4.wyanjmują mieszkania w małyhc miejscowościach i dojeżdżają do pracy do miasta ![]() |
no_wayy | Post #8 Ocena: 0 2014-05-14 21:21:02 (11 lat temu) |
Z nami od: 28-01-2007 Skąd: Sheffield |
Cytat: 2014-05-14 21:09:46, karjo1 napisał(a): W zapale odpowiedzi zapomnieliscie, ze: Cytat: 2014-05-14 16:13:12, unreal napisał(a): Proszę o odpowiedzi odób które mieszkają W IDENTYCZNYCH JAK OPISANE POWYŻEJ WARUNKACH W ANGLII zatem proszę żeby na temat kosztów wynajmu i opłat za media nie wypowiadały się osoby które: 1.wynajmują domy 2.mieszkają z kimś 3.nie mają zarządcy lub spółdzielni mieszkaniowej tylko wspólnotę mieszkaniową 4.wyanjmują mieszkania w małyhc miejscowościach i dojeżdżają do pracy do miasta ![]() To chyba znacznie przerzedzi liczbę chętnych do odpowiadania - będę smutni, bo to taki nowy wątek wcześniej nie poruszany... |
landi | Post #9 Ocena: 0 2014-05-14 21:23:58 (11 lat temu) |
Z nami od: 05-07-2007 |
unreal mógłbyś wrzucić ta rozpiskę w excelu
.... dałbym żonie do wypełnienia ![]() ♪ Zakopałem w moim ogrodzie, To co złe jest w moim narodzie ♪
|
kardam | Post #10 Ocena: 0 2014-05-14 22:12:53 (11 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2013 Skąd: North East |
Cytat: 2014-05-14 21:23:58, landi napisał(a): unreal mógłbyś wrzucić ta rozpiskę w excelu .... dałbym żonie do wypełnienia ![]() Pierwsze co mi się skojarzyło po zobaczeniu pierwszego wpisu - po co tyle słów, wystarczyłoby kilka liczb, ale to w końcu unreal ![]() Po drugie landi autor nie chciałby odpowiedzi od Ciebie i żony, bo wy żyjecie w co najmniej dwójkę, a on chce porównać koszty osób samotnych ![]() |