MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rasistowski napad na Polaka

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 7 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2014-01-12 23:39:41 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

bloby00

Post #2 Ocena: 0

2014-01-13 14:05:25 (12 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

No niestety, jako imigranci zawsze będziemy narażeni na tego typu zaczepki i sytuacje, na zasadzie jest powód do zaczepki, to prędzej czy później ktoś go wykorzysta. Po nas przynajmniej od razu nie widać, że na pewno jesteśmy z innego kraju.

Aktualne nastawienia oczywiście się zwiększają bo we wszystkich mediach i wśród rządu ciągle jest temat imigracji... a to, że większość z nich nie patrzy obiektywnie to inna sprawa - kupa ludzi na świecie po prostu jest tępa i łatwo nimi manipulować.

Sprawy rasistowskie w stosunku do Polaków miały już miejsce wcześniej i nawet o niektórych pisały media. Bardzo możliwe, że teraz mogą się nasilić.

Ta konkretna sprawa chłopaka pobitego z motoru, no cóż, policja w UK nie zawsze się spieszy do pewnych rzeczy. Jak dzwoniłem, że mi gnoje rzucają kamieniami w samochód i okna sąsiadów to mnie jeszcze opieprzyli, że powinienem dzwonić na "non-emergency" numer - nikt, totalnie nikt się sprawą nie zainteresował a było bardzo możliwe, że celowo moje samochody atakowali wiedząc, że jesteśmy Polakami. Nauczyłem się więc od tego czasu mieć podejście "upiększenia". Nie kłamać ale dużo "wydaje mi się". Wydaje mi się, że sprawcy mają broń... o sorry, tylko mi się wydawało ;) a policja przyjedzie 10 razy szybciej niż normalnie.

Jeśli sprawa pobicia została zgłoszona na policję to niestety za dużo więcej nie można zrobić. Jakiekolwiek reakcje w stosunku do pubu będą nie lepsze niż te zachowanie rasistowskie. Przypominać policji się wręcz tutaj powinno a jak się okaże, że policja za dużo nie robi i będzie chciała umorzyć bez konkretnego powodu to wtedy iść wyżej.

Sugeruję też tej osobie zgłoszenie się do lokalnej gazety i opisanie sytuacji. Oni z pewnością będą zainteresowani artykułem, no chyba, że to będzie prawicowa gazeta typu Daily Mail. Zgłoszenie sprawy do MP jest również na miejscu, wysłać nawet maila (jak pisałem gdzie indziej mój MP mi odpisał na maila, czyli, że MP odpisują i spotykają się nawet ze zwykłymi osobami i można coś próbować działać z nimi).

Zaś odnośnie oficjalnego pokazywania skąd jesteśmy (flagi, koszulki itp) to jak ktoś nie chce podnosić ryzyka konfliktu to powinien się z tym wstrzymać. Oczywiście nie skrajnie, typu, że nawet nie pójdę do polskiego sklepu czy nie przyznam się do tego, że jestem Polakiem ale flagi w oknach, koszulki z orłem polskim czy nawet wszystkie "cyfrowy polsat" anteny można by było pochować.

Wiem, nie powinniśmy się chować w ogóle ale co innego sensownego zrobić żeby nie narazić się osobiście na zemstę skrajnych ludzi w tym kraju? Lepiej wykorzystać to w celu walki z takimi zachowaniami i napisać do MP mówiąc do czego człowiek zostaje zmuszony.

P.S. Media już pisały o raportach organizacji charytatywnych i innych które wskazały, że zauważono zwiększone reakcje rasistowskie nawet wśród dzieci. Głównymi ofiarami podanymi w przykładach były jednak osoby niepolskiego pochodzenia (co nie oznacza, że takich też nie było!).

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2014-01-13 15:38:30 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Bako81

Post #4 Ocena: 0

2014-01-13 16:23:29 (12 lat temu)

Bako81

Mężczyzna

Z nami od: 16-04-2011

niestety jest jak jest ,i tak mamy lepiej niz kolorowi bo do momentu az sie nie odezwiemy mozemy udawac anglika ;) a po drugie mial na kasku nalepke POLAND wiec wiecie obnoszenie sie z tym kolo pabu (podpici ludzie) to tez trzeba na wlasna odpowiedzialnosc naklejac ,czy tez ludzie jezdzacy PL autami dziwia sie ze kamieniem dostali.. oczywiscie ze super jest onoszenie sie patryjotyzmem koszulki nalepki,czapeczki flagi w aytach ale niestety to przyciaga tez patalachow..

Do góry stronyOffline

ex-rak

Post #5 Ocena: 0

2014-01-13 18:06:25 (12 lat temu)

ex-rak

Mężczyzna

Z nami od: 25-03-2007

Cytat:

2014-01-12 23:21:35, krakn napisał(a):

No co się gapisz.... i sie zaczyna. Mało to takich sytuacji?
Naklejki, fajny wypasiony motocykl... Polak... w dzielnicy doliniarzy, cyganów, murzynów, hindusów, i innej maści złodzieji.

Odstawał i im podniósł ciśnienie.
Ta część Londynu to jest po prostu tragedia.
Wiesz że tam bloki postawione na olimpiadę, na prawde ładne mieszkania, po olimpiadzie zostały oddane jako kawerunek czy jak to się tam nazywa...
Wiesz że to wszytko już jest zdemolowane? Drzwi wyłamane, klatki zajszczane, nawet w windzie dywan ze ścian i podłogi zerwany, a lustra porozbijane.
Ja po prostu uwierzyć nie mogłe gdy to widzę. Tam na stacjach paliw musisz najpierw zapłącić a potem tankujesz :-/

teraz sie nie dziwie, ze lokalna policja podeszla z flegma do zgloszenia. W pokoju obok mieli kilka trupow z nozem w plecach. Coz przy tym "drobne wytarganie".

[ Ostatnio edytowany przez: ex-rak 13-01-2014 18:06 ]

Do góry stronyOffline

ex-rak

Post #6 Ocena: 0

2014-01-13 18:09:56 (12 lat temu)

ex-rak

Mężczyzna

Z nami od: 25-03-2007

2014-01-12 23:09:14, krakn napisał(a):
Cytat:

*THUMBS UP*

Problem w tym że nie ma takiego kasku co by zmieścił naraz te cycki i tyłek ;D

bylby to niezly kask amortyzacyjny. Gdyby Michael Schumacher takiego uzywal.....

[ Ostatnio edytowany przez: ex-rak 13-01-2014 18:11 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2014-01-16 01:08:48 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Jest notka w prasie
jak ktoś coś widział może donieść ;-)

Czy też zgłosić co widział, to może być bardzo ważne.

Tu gnojki znalazły sobie powód że Polak, innym razem mogą dorwać kobietę i nie skończy się na kilku siniakach.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #8 Ocena: 0

2014-01-16 13:04:24 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

buszko

Post #9 Ocena: 0

2014-01-31 17:33:25 (12 lat temu)

buszko

Kobieta

Z nami od: 22-12-2012

Protest

[ Ostatnio edytowany przez: buszko 31-01-2014 17:35 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2014-02-08 16:15:01 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

DEMONSTRACJA PRZECIWKO DYSKRYMINACJI POLAKÓW W WIELKIEJ BRYTANII
24 lutego, godz. 14.00
10 Downing Street, Londyn

Powodem demonstracji mającej się odbyć 24 lutego jest niedawny skandaliczny atak na polskiego motocyklistę w Londynie. Motywem owego ksenofobicznego incydentu była znajdująca się na kasku poszkodowanego polska flaga. Niestety nie jest to odizolowany przypadek nie tylko dyskryminacji, ale i otwartej wrogości wobec polskiej mniejszości. Przykrym jest, że niegdyś wzorowe brytyjsko-polskie stosunki są dziś na granicy bycia zszarganymi przez populistycznych polityków traktujących Polaków jak kozły ofiarne. Demonstracja ma także wyrazić sprzeciw wobec ostatnich wycelowanych w Polaków wypowiedzi Premiera Davida Camerona, a także innym przypadkom publicznego napiętnowania ze względu na narodowość przez polityków różnych partii. Według ostatnich badań uniwersytetu UCL, wkład finansowy Polaków w gospodarkę brytyjską w postaci podatków był o 34% wyższy niż otrzymywane od państwa świadczenia. Jest to więcej niż jakakolwiek inna mniejszość narodowa. Nie chcemy dyktować warunków systemu benefitów ani natury relacji z Unią Europejską, albowiem leży to w gestii wszystkich obywateli i mieszkańców Wielkiej Brytanii, aby decydować o politycznej przyszłości poprzez sprawiedliwą debatę, racjonalne argumenty i głosowanie.

Demonstrację poprzedzi przejazd polskich motocyklistów z miejsca pobicia Polaka pod Parlament.

Kultywujmy dobre polsko-brytyjskie relacje, nie pozwólmy na dyskryminację Polaków.

List, który zostanie wręczony 10 Downing Street po demonstracji: https://docs.google.com/document
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 7 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,