MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Paszport dla niemowlaka

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

thalia

Post #1 Ocena: 0

2006-08-16 11:04 (19 lat temu)

thalia

Z nami od: 14-08-2006

jestem polką ,pracuje i mieszkam w Angli od dwóch lat,niedawno urodziłam córeczke ojcem dziecka jest Afrykanin,w przyszłości pragniemy się pobrać.Chce pojechać do Polski ,aby odwiedzic rodziców,prosze mi poradzic ,jak mam załatwić paszport dla dzieckaanetta.pis@interia.pl
Aga

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mada744

Post #2 Ocena: 0

2006-08-24 01:15 (19 lat temu)

mada744

Mężczyzna

Z nami od: 21-08-2006

poszukaj na www.goniec.com ltam jest troche wiadomosci lub na stronie konsulatu.Pozdrawiam :-D

Do góry stronyOffline

adam1981

Post #3 Ocena: 0

2006-08-30 07:59 (19 lat temu)

adam1981

Z nami od: 16-05-2006

paszport tymczasowy mozna juz dostac w ciagu 4 tyg i nie jest to skomplikowane.gorzej jest z uzyskaniem polskiego aktu urodzenia, bo to juz trzeba zalatwic w Polsce,a nie zawsze panie w urzedzie wiedza jak to zrobic:),ale po wnikliwych badaniach oszly do tego jak i co maja zrobic.
sama mialam problem z tym bo naprawde nikt mi nie udzielil jasnej odpowiedzi.w koncu do tego doszlam i mam juz to prawie z glowy.teraz pisze tak jak ja to zalatwilam i jak to mysle ma przebiegac.moja mala urodzila sie w marcu.pierwsze co to zarejestrowalam ja tu w urzedzie i dostalam angielski akt urodzenia.
w konsulacie na podstawie tego angielskiego aktu urodzenia wydali mi paszport tymczasowy wazny przez rok.wraz z wnioskiem o wydanie paszportu tymczasowego sklada sie wniosek o paszport 10-letni.razem kosztuje to 34 funty. nie trzeba wczesniej umawiac sie do konsulatu.po prostu jedziesz tam,dajesz im dokumenty i tyle.
na paszport tymczasowy czeka sie 4 tygodnie.jest wazny przez rok wiec mysle ze w ciagu tego roku uda Ci sie pojechac do Polski i zalatwic osobiscie rejestracje dziecka w USC. Jezeli nie, to mozna zrobic to przez pelnomocnika tylko musisz dokladnie dowiedziec sie jakie sa potzrbne upowaznienia dla Twojego pelnomocnika.USC musi dokonac transkrypcji aktu urodzenia.(tak to sie nazywa). napewno do USC musisz dostarczyc angielski akt urodzenia i jego tlumaczenie dokonane przez tlumacza przysieglego w Polsce.tlumaczenie kosztuje to ok40 zl..poza tym trzeba w USC wypisac jakies prosby itp. w samym USC zaplacilismy 100 zl!to jest masakra!
Na podstawie tych dokumentow USC wyda Ci polski akt urodzenia.z tym polskim aktem urodzenia musisz zlozyc wniosek o nadanie numeru pesel w Urzedzie Miasta,Wniosek ten dostaniesz w konsulacie jak bedziesz odbierala tymczasowy paszport. ja jeszcze tego nie mam,ale jade teraz za nidlugo wiec mam nadzieje,ze to zalatwie.poza tym rozmawialam z inna dziewczyna,ktora tez zalatwila tak paszport i w konsulacie panie powiedzialy jej,ze jezli nie zdazy odebrac pesel to mozna zlozyc ten wniosek w tu konsulacie.

tak wiec po wszystkim do Konsulatu dostarczasz:polski akt urodzenia, numer pesel,3 zdjecia dziecka i paszport tymczasowy.na paszport 10 - letni czeka sie ok 3 miesiecy.
wiem,ze to skomlikowanie brzmi ale nie jest takie trudne.
jezeli jeszcze sa jakies niejasnosci to czekam na pytania.
zycze powodzenia.:) pozdrawiam

1.do konsulatu skladasz wraz z ang aktem urodzenia wniosek o paszport tymczasowy i o paszport 10-letni(paszport tymcz masz juz po 4 tygodniach,jest wazny rok i mozesz juz jechac z maluszkiem do Polski)

2.w Polsce w USC skladasz wniosek o trankrypcje angielskiego aktu urodz, ang akt urodze i jego tlumaczenie dokonane przez tlumacza przysieglego w Polsce.

3.jak juz dostaniesz polski akt urodzenia to skladasz w Urzedze Miasta wniosek o nadanie nr pesel

4.po powrocie do UK do Konsulatu dostarczasz:polski akt urodz,nr pesel i 3 zdjecia dziecka.za 3 miesiace dostajesz paszport na 10 lat.
pamietaj ze do Konsulatu musza pojsc oboje rodzice dziecka POWODZENIA
Adam1981

Do góry stronyOffline

thalia

Post #4 Ocena: 0

2006-08-31 13:11 (19 lat temu)

thalia

Z nami od: 14-08-2006

bardzo dziekuje,za infopmacje jeszcze się odezwie do ciebie ,jesli możesz podaj mi twój e-mail
Aga

Do góry stronyOffline

pluk

Post #5 Ocena: 0

2007-04-02 10:39 (18 lat temu)

pluk

Z nami od: 02-04-2007

A czy wiesz moze jak sprawa wyglada jesli chodzi o imiona dzieci?
Ja wybralam typowo angielskie i zastanawiam sie czy w panie urzedniczki zaakceptuja je przy rejestracji czy nastapi problem!
Czy one musza zarejestrowac na podstawie aktu urodzenia z angli czy moga odmowic? Dziecko urodzone w poolsce trzeba w urzedzie zarejestrowac chyba wciagu 2 tygodni a jesli mieszka sie w Angli jaki jest to czas?
bede bardzo wdzieczna za odpowiedzi
pluk

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #6 Ocena: 0

2007-04-02 13:44 (18 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

http://www.londynkg.polemb.net/?document=96&PHPSESSID=2664bb6c25f5376a574e79e34b1785d0, to jest strona konsulatu, zreszta na pierwszej stronie jest podana. jesli dobrze poczytasz to temat juz byl, a dziecko do 5 lat dostaje paszport na 5 lat. jak sobie wyobrazasz kontrole celna 10-latka ze zdjeciem noworodka?.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #7 Ocena: 0

2021-01-11 09:01:48 (4 lata temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Nie bede zakladal nowego tematu , jakos na dniach wyrobie mojemu synowi urodzonemu w Londynie nowy paszport (brytyjski). Nie wiem ile potrwa cala procedura ,to juz drugi paszport , pierwszy mial na 5 lat i konczy waznosc jakos pod koniec marca. I tu pytanie , mozliwe ze jak jakos sie sytuscja na swiecie uspokoi to chce pojechać na Wielkanoc samochodem do Polski . Syn ma tez dowod polski na 5 lat wqznosc jeszcze 3 lata , taki sam jak dla doroslego , czy w razie w jakbym paszportu nie wyrobil na czas (covid w uk , sytuacja z pocztą) czy bez problemu wyjedziemy i wjedziemy do uk ? Niby dowody sa wazne na granicy do października

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #8 Ocena: 0

2021-01-11 09:32:07 (4 lata temu)

Misia13

Konto usunięte

Wielim wez aplikacje z poczty I wyslij. Jesli to odnowa, nie piwinno byc problemu.
Tak dowody do konca pazdziernika.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #9 Ocena: 0

2021-01-11 09:48:13 (4 lata temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Cytat:

2021-01-11 09:32:07, Misia13 napisał(a):
Wielim wez aplikacje z poczty I wyslij. Jesli to odnowa, nie piwinno byc problemu.
Tak dowody do konca pazdziernika.

Mozna to zrobic online , widzialem na stronie gov . Pytam czy razie gdyby nie poszlo szybko można użyć dowodu polskiego na 5 letnie dziecko? Dowod wygląda tak jak dla dorosłego, plastikowa karta

Do góry stronyOffline

Magducha31

Post #10 Ocena: 0

2021-01-11 09:49:22 (4 lata temu)

Magducha31

Kobieta

Z nami od: 05-12-2011

Wielim ja w listopadzie odnawialam paszport brytyjski mojej corce, zrobilam to przez internet, mozesz nawet sam zdjecie zrobic tabletem/telefonem, potem tylko doslac im stary paszport i jakos po 3 tyg dostalismy nowy tak wiec w miare szybko.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,