|
---|---|
girlll | Post #1 Ocena: 0 2006-08-08 23:37 (19 lat temu) |
Z nami od: 08-08-2006 |
czesc wszystkim...czy biorąc ślub w Anglii jako obywatelka Unii Europejskiej jako Polka z Turkiem jestem w stanie zagwarantowac mu paszport UK? albo Polski paszport????gdzie moge sie czegos na ten temat dowiedziec....??? i bardzo prosze bez odradzania... :-W
|
AGALON | Post #2 Ocena: 0 2006-08-09 11:13 (19 lat temu) |
Konto usunięte |
skoro jestes POlka to jak chcesz Turasowi (.....) zagwarantowac paszport w UK??? masz infinitive leave to remain????
a jesli poszukujesz info na ten temat to nie latwiej dowiedziec sie w ambasadzie??? |
girlll | Post #3 Ocena: 0 2006-08-09 17:48 (19 lat temu) |
Z nami od: 08-08-2006 |
TURASOWI..............hmmm no tak POLSKA NIETOLERANCJA,dzieki za odpowiedz
|
agna | Post #4 Ocena: 0 2006-08-15 12:09 (19 lat temu) |
Z nami od: 15-08-2006 |
hej! Nie wiem jak jest z Turkami, ale ja wychodzę za mąż za Hiszpana i wiem, że ani on nie uzyskuje prawa do paszportu polskiego, ani ja do hiszpańskiego. Jest to jedynie dodatkowy "atut", gdybym np. ja chciała starać się o obywatelstwo hiszpańskie. Ale do tego trzeba mieszkać przez dłuższy czas w Hiszpanii i takie tam
![]() Mam przyjaciela Rosjanina, który uzyskał prawo stałego rezydenta Polskiego (tzw. rezydent na terenie UE). Jego żona nie ma z tego tytułu żadnych dodatkowych praw.... Ale rzeczywiście, najdokładniejszych informacji udzielą Ci w ambasadzie. Ja Cię rozumiem, ja też szukając informacji o ślubie w Hiszpanii odwołuję się do forowiczów, a nie do urzędów. Trzeba sobie pomagać ![]() Powodzenia i najlepszego na nowej drodze życia Agna
|
magdushka | Post #5 Ocena: 0 2006-08-20 03:08 (19 lat temu) |
Z nami od: 20-08-2006 Skąd: Eastbourne |
Witaj Girlll! Jestem w podobnej sutyacji.Z moim partnerem (Turkiem) jestesmy razem juz ponad 3 lata,wiele przeszlismy jesli chodzi o sprawy paszportowe itp.W dalszym ciagu nic nie jest wyjasnione,Home Office to prawdziwa przeszkoda,my walczymy z nimi juz ponad 2 lata! Jesli chcesz o tym pogadac podaje moj nr GG
![]() ![]() Magdushka
|
|
|
Bocuk | Post #6 Ocena: 0 2007-01-13 12:50 (18 lat temu) |
Z nami od: 13-01-2007 Skąd: 104 galloway road |
ja tez mam podobny problem jestem w zwiazku z turkiem chcemy sie pobrac konczy mu sie wiza czy mozemy to zrobic w UK czy musze jechac do polski
Katarzyna Yilmazer
|
Bocuk | Post #7 Ocena: 0 2007-01-13 12:52 (18 lat temu) |
Z nami od: 13-01-2007 Skąd: 104 galloway road |
ja tez mam podobny problem jestem w zwiazku z turkiem chcemy sie pobrac konczy mu sie wiza czy mozemy to zrobic w UK czy musze jechac do polski
Katarzyna Yilmazer
|
Alex_2222 | Post #8 Ocena: 0 2007-01-15 16:48 (18 lat temu) |
Z nami od: 11-01-2007 |
Halo. Wyszlam za maz w londynie za obcokrajowca ktory nie jest czlonkiem unii europejskiej. pierwsza rzecza jaka musisz zrobic to zarejestrowac sie w Homeoffice jako polka pracujaca w Anglii, pozniej po otrzymaniu papierow rejestracyjnych musisz zarejestrowac swojego meza, wiec wysylasz swoj akt malzenstwa, otrzymuje sie go tylko po slubie cywilnym (registry office) lub anglikanskim (church of england) wraz z aktem malzenstwa musisz wyslac swoj paszport i meza paszport z odpowiedim dokumentem ktory mozesz wydrukowac ze strony homeoffice'u oraz swoje payslipy i kontrakt ze pracujesz. Jezeli wszystkie papiery pasuja, twoj maz otrzymuje cos a'la wize w jego paszporcie na rok moze pracowac full time, po roku ty ubiegasz sie o rezydenta bo masz juz prawo skoro minal rok od twojej rejestracji w homoffice a twoj maz dostaje to samo. Przez pierwszy rok czy dwa (nie pamietam) jezeli zona opusci Anglie maz automatycznie traci pozwolenie na prace full time. Jezeli masz jeszcze jakies pytania, pisz
![]() Pozdrawiam Ola
|
Dora231 | Post #9 Ocena: 0 2007-01-15 17:56 (18 lat temu) |
Z nami od: 01-12-2006 |
Hej, a ja bym chciała skorzystać z okazji pojawienia się na forum kogoś kompetentnego i zapytać się, jak wygląda ślub Polki z obcokrajowcem w Uk, który nie jest obywat.żadnego z państw UE. Wiem napewno, że ślub w ambasadzie/konsulacie RP odpada, bo taki jest tylko dla obywateli polskich. Wobec tego gdzie/wg jakiego prawa taki ślub zawrzeć i jakie dokumenty są potrzebne.
Z góry dzięki, pozdrawiam serdecznie ![]() |
Alex_2222 | Post #10 Ocena: 0 2007-01-16 12:00 (18 lat temu) |
Z nami od: 11-01-2007 |
Dziekuje za ten komplement o kompetencji
![]() Owszem slub w konsulacie odpada, szczerze powiedziawszy w mojej sytuacji nie mielismy zbyt duzo czasu poniewaz wiza mojego meza miala okreslony termin waznosci i on dobiegal konca wiec nie bylo mowy o Registry office (po polsku Cywilny w urzedzie) bo czekanie na termin trwa wieki, wiec musielismy skorzystac ze slubu Anglikanskiego w The Church of England, a to tylko i wylacznie dlatego ze tylko anglikanski po zawarciu malzenstwa wydaje tzw. Marriage certificate ktory jest uznawany poprzez Homeoffice jako oficjalny papier ze wzieliscie slub natomiast Rzymsko Katolicki kosciol w Angli da wam slub ale nie jest on uznawany urzedowo. (Tak na marginesie, ja jestem katoliczka i on tez, ale nie zaszkodzi powiedziec ksiedzu w anglikanskim ze jedno z was jest anglikaninem ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie, jakies pytania piszcie ![]() Ola
|