|
|
---|---|
Boi | Post #1 Ocena: 0 2006-07-07 22:10 (19 lat temu) |
Z nami od: 02-07-2006 |
Witam.
Przeczytalem dzis o dymisji Marcinkiewicza i o jego planowanym nastepcy! Przerazilem sie! Jaroslaw brat Lecha na premiera? Z czym do ludzi.... Ciezko bylo mi wyjechac z kraju, ale zostalem do tego zmuszony, jak wielu z Was. Chcialbym wrocic do POLSKI i prowadzic tam normalne zycie, ale z tego co obserwuje, tam nic nie rusza sie do przodu... Z dnia na dzien jest gorzej i nie ma do czego wracac. Przykro mi sie robi na mysl, ze juz niedlugo POLACY beda jak cyganie, bez ojczyzny, ktora juz niedlugo sie rozpadnie, zgnije od srodka! Wcale nie jest latwo mi to pisac, ale coraz czesciej wstydze sie przyznac, ze jestem z POLSKI. To co sie tam dzieje jest nie do zrozumienia i kazdego dnia przybywa powodow by sie tego wstydzic. Caly swiat nas obserwuje, jak masowo uciekamy ze swojej ojczyzny. Jak my wygladamy?! Ministrami zostaja ludzie z prawomocnymi wyrokami, chowaja sie za swoimi immunitetami. Typowe tluki, bez pojecia o polityce, gospodarce, finansach, a przeciez mamy tylu wyksztalconych mlodych ludzi, ktorzy chetni sa do ciezkiej pracy. O co w tym chodzi? Niech mi to ktos wyjasni, bo juz sie pogubilem. Dlaczego inne kraje potrafia sobie poradzic, w czym jestesmy gorsi? Szkoda mi POLSKI! Jest piekna, ale sama sie dobija.... Pozdrawiam |
kruczek | Post #2 Ocena: 0 2006-07-08 14:30 (19 lat temu) |
Z nami od: 07-06-2006 Skąd: ererwerw |
i to jest swięta prawda nie ma bohaterów w Polsce, wszyscy juz umarli a bohaterami są teraz osoby które wyjeżdzają do Anglii.
pozdro ![]() erwerwewrerwwerwerqewr
|
grimal | Post #3 Ocena: 0 2006-07-09 09:39 (19 lat temu) |
Z nami od: 25-05-2006 |
Już Tukidydes-historyk grecki w V w. przed naszą erą ppisał: jeśli ludzie czy państwo podają motywy swego postępowania, nie należy im wierzy: badając je dokładnie dojdzie się zawsze w końcu do istitnego motywu, którym jest własny interes i korzyśc, strach przed przeciwnikiem lub ambicja .. i dalej ludzie działają zgodnie ze swoją " natura", to znaczy zgodnie ze swymi interesami ... owa "natura" ludzka - każąca zarówno jednostkom, jak partiom politycznym kierowac sie własną korzyścią jest niezmienna. Jeżeli słyszymy brednie Kaczyńskich mówiacych , że to dla dobra POlski , to robi się człowiekowi niedobrze, zwłaszcza, że nie ma nowych miejcs pracy a jeśli już coś jest to panuje wyzysk feudalny , instytucje , które winny czuwac nad przestrzeganiem prawa same nagminnie je łamią . Obecnie w kraju jest totalny bajzel na kółkach.
|
jasiu25 | Post #4 Ocena: 0 2006-07-10 10:46 (19 lat temu) |
Z nami od: 07-07-2006 |
Kazdy znas wyjezdzal z Polski z mysla o powrocie do niej ale gdy zobaczylismy jaka ogromna przepasc dzieli te dwa swiaty wiekszosc z nas przestala myslec powaznie o powrocie-ciagle mowimy chcemy wrocic ,ale kiedy, nie wiadomo.
Na poczatku miala to byc katorga na wygnaniu, kazdy obliczal ile to jeszcze musi popracowac zeby moc wrocic Liczyl miesiace i dni, a teraz za zadne skarby nie chcemy wracac tam na stale.Wstyd nam za Polske ,naszych politykow, rodakow i wreszcie za reprezentacje na mundialu ,bo wszystko co polskie jest okropnie daremne(poza jedzeniem i kobietami :D) Jak tu byc patriota skoro musimy sie wstydzic swojego pochodzenia i wszystkiego co jest z nim zwiazane. Czasem spotykajac rodakow najchetniej zapadlbym sie pod ziemie. Taki maly przykladzik: Bylem ze znajomymi w Szkocji poszlismy do restauracji obslugiwala nas brdzo sympatyczna polka. Po posilku zaplacilismy, a ze bylismy zadowoleni z obslugi dalismy jej napiwek(z tego co wiem to tak sie nagradza dobra obsluge -dlatego praktykujemy takie zachowanie). Byla okropnie zaskoczona powiedziala ze pierwszy raz w zyciu polacy dali jej napiwek i ze sama nie moze w to uwierzyc. Smiac sie czy plakac???????? Wniosek: Stereotypowi zlodzieje, cwaniacy i alkoholicy(Polacy) Sa wiekszymi sknerami niz stereotypowi sknerzy(Szkoci). Jednak w czyms przodujemy w swiecie nikt nam nie odbierze dzierzonej flagi zwyciestwa w posiadaniu najwiekszej liczby najgorszych przywar. Jak nasz kraj moze byc dobry skoro sami jestesmy skonczonymi frajerami i nie potrafimy godnie reprezentowac naszego kraju poza granicami. Dobrze ze chociaz jestesmy pracowici (jak na razie). [ Wiadomość edytowana przez : jasiu25 on 10-07-2006 11:07 ] |
kruczek | Post #5 Ocena: 0 2006-07-11 15:12 (19 lat temu) |
Z nami od: 07-06-2006 Skąd: ererwerw |
moge te wasze glosy i opinie wstawic do mojej ksiażki??
![]() erwerwewrerwwerwerqewr
|
|
|
jasiu25 | Post #6 Ocena: 0 2006-07-11 15:23 (19 lat temu) |
Z nami od: 07-07-2006 |
Mozesz ale 1 sztuka ksiazki dla mnie z dedykacja:D
Widze ze czerpiesz bardzo duzo z tego forum wiec bedziesz musial jakos to zaznaczyc w swoim dziele. |
ankaszklanka | Post #7 Ocena: 0 2006-07-15 14:32 (19 lat temu) |
Z nami od: 23-06-2006 |
mała poprawka:nie zapominajcie że nasz kraj jest niepowtarzalnie piękny, to prawda że spotkac polaka na cudzym lądzie to najlepiej się do niego nie przyznać, ale ja będę nadrabiać za innych jak potrafię najlepiej
czy myślę czasem o Polsce? CODZIENNIE chyba z tęsknoty jestem już chora ![]() Anna M
|
|