MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Używanie języka polskiego w UK...

« poprzednia strona

Strona 9 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 9 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

gdanszczanka

Post #1 Ocena: 0

2013-01-30 01:01:41 (12 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Cytat:

2013-01-29 16:33:40, ewelazk napisał(a):
Ja powiem tak, nie wstydze sie ze jestem Polka, jezyka polskiego uzywam na ulicy I sie z tym nie kryje.
Ale w pracy nie dziwcie sie ze Anglicy nie chca bysmy sie poslugiwali wlasnym jezykiem, po pierwsze jestesmy u nich w kraju I powinnismy dostosowac sie do zasad panujacych tutaj. Decydujac sie na zamieszkanie tutaj wiedzielismy ze jezykiem urzedowym jest jezyk angielski wiec nie rozumiem oburzenia.

Miedzy znajomymi rozmawiamy po poslku, jesli sa wsrod nas obcokrajowcy mieszamy jezyki, jesli rozmowa jest ogolna mowie po angielsku , jesli w malych grupach, rozmawaim po polsku.

Postawcie sie w odwrtonej sytuacji, pracujecie I mieszkacie w Pl, pracuja z wami powiedzmy Niemcy I nawijaja caly dzien po niemiecku do siebie- jak byscie sie czuli nic nie rozumiejac? Zastanawiam sie czy wtedy tez bylibyscie tak tolerancyjni co do obcokrajowcow porozumiewajacych sie w swoim jezyku w waszym kraju ??

a teraz pewnie posypie sie na mnie lawina przeklenstw

Pardon ???
A niby z jakimi zasadami ja mam sie zgadzać??? Jakbym chciała udawac głucho niema to bym dała sobą pomiatać w Niemcach, bliżej na pogrzeby rodzinne bym miała...
A w kraju, który sie szczyci swoją tolerancją i wielokulturową strukturą, to mi NIKT, języka rodzinnego trzebił nie będzie:-M]
Jeżeli jednostki czują się zagrożone - zalecam wizytę u specjalisty zajmującego się fobiami :-) :-]
Jak już pisałam, jakis czas temu, w innym temacie - ja tu jestem u siebie i świadomą decyzją - tu jest mój dom... Język matki, jest sprawą dziedzictwa kulturowego, więc żaden, nawet najważniejszy z ważnych w pracy, nie ma prawa nas za jego używanie strofować (są wyjątki, ale to już inny temat)... :-8

Gal - ma podobne, do mojego, tory myślowe, więc ogranicze się do - *THUMBS UP*
Phi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2013-01-30 09:32:26 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

gdanszczanka

Post #3 Ocena: 0

2013-01-30 13:02:46 (12 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Cytat:

2013-01-30 09:32:26, ewelazk napisał(a):
Gdanszczanka uwazasz ze jesli ktos w pracy nie zgadza sie abys uzywala ojczystego jezyka, bo jestes wsrod ludzi ktorzy go nie rozumieja I nie jest to zgodne z zasadami to ktos toba pomiata??
Widze ze masz bardzo niska samoocena

Ja tez mam tutaj swoj dom I czuje sie jak u siebie ale wciaz zdaje sobie sprawe ze jezykiem obowizujacym w tym kraju jest jezyk angielski I nie bede panikowala lub robila zadymy jesli ktos poprosi bym nie mowila po polsku w pracy ( chociaz I tak nie mam do kogo bo jestem tutaj jedyna polka)

Ja nie będe sie na ten temat rozwijać na forum, gdybyś dokładnie i ze zrozumieniem przeczytała mój pierwszy post, być może zrozumiałabyś. Nie jest moim zadaniem - uświadamiać narodowo całej populacji polskich emigrantów. Zwracanie uwagi, na używanie języka ojczystego (niezależnie jakiego języka) nie powinno mieć miejsca...
Nie będziesz robiła zadymy, lub wogóle zwracała na to uwagi, bo nie masz na tyle odwagi, i jak to często słyszę "tobie to właściwie nie przeszkadza". Ja mam odmienne zdanie, i u mnie w pracy o tym wiedzą - osobiście nie zostałam upomniana.
Niestety - odnośnie twojego podejścia do faktu przynależności do miesca, w którym się teraz znalazłaś - wypowiedziałaś sie zupełnie jasno, pozwól, że Cię zacytuję
"po pierwsze jestesmy u nich w kraju I powinnismy dostosowac sie do zasad panujacych tutaj. Decydujac sie na zamieszkanie tutaj wiedzielismy ze jezykiem urzedowym jest jezyk angielski wiec nie rozumiem oburzenia." Skoro jesteś "u nich" to nie jesteś u siebie..
Język urzędowy i komunikatywny nie ma nic wspólnego z rozmowami prywatnymi, które ma się również prawo prowadzic w pracy, gdyż (nie wiem jak ty) ja nie zatrudniłam się w Auszwitz.
Phi

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2013-01-30 14:00:55 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

OKidoki444

Post #5 Ocena: 0