MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Używanie języka polskiego w UK...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 6 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

OKidoki444

Post #1 Ocena: 0

2013-01-29 06:52:32 (12 lat temu)

OKidoki444

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 10-06-2012

U mnie w pracy jest jedna polka i gdy jestesmy same lub rozmawiamy o prywatnych sprawach to mowimy po polsku
W towarzystwie innych osob,ktore polskiego nie rozumieja rozmawiamy po angielsku,jezeli rozmawiamy o pacjentach to zawsze po angielsku.
Z rodzina gdziekolwiek jestesmy rozmawiamy po polsku
Raz mi sie zdarzylo ze polska fryzjerka nie chciala ze mna rozmawiac po polsku bo jak stwierdzila przyjechala do UK w wieku 9 lat i po 11 latach juz prawie zapomniala polski:(((
Ciekawostka jest ze jak sie zapomniala to wypalila do kota "chodz tu niunia" perfekcyjnie po polsku:)))
[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Nie_z_tej_bajki

Post #2 Ocena: 0

2013-01-29 07:49:23 (12 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Cytat:

2013-01-28 23:10:32, ctomek napisał(a):
Cytat:

A jak jest u Was?
Rozmawiacie na ulicy po polsku? Bez strachu?
Bez skrępowania? Boicie się?
Myślicie co może się stać? Jak mogą zareagować Anglicy?
Wstydzicie się tego, kim jesteście?
Kraju pochodzenia? Języka?
Tylko szczerze ;-).

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Nie_z_tej_bajki</i> 28-01-2013 19:59 ]

A jak będziesz mówił po angielsku to nikt nie rozkmini że jesteś Polakiem- taaa. wyluzuj.
Odkąd odkryłem jaką reakcję na pytanie czy jestem polakiem wywołuje odpowiedź "why?" to bardziej widzę że inni mają kompleksy na punkcie swojego pochodzenia.
Miałem to samo jadąc z moim synem w autobusie w Polsce w sytuacjach gdy inny rodzic powiedziałby "zachowuj się". I nie jest taką szarańczą jak ta młodzież paląca Hackney :) Mojej babci było by mi było jeszcze głupiej powiedzieć "zachowuj się". Więcej znajdziesz w serialu "co ludzie powiedzą" ;).

Jeśli to było do mnie, to raczej "mówiła".
I gdzie ja napisałam, że np wstydzę się mówić po polsku?
Założyłam temat, podając jednynie jakiś tam przykład, do rozwinięcia dyskusji.
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

krakn

Post #3 Ocena: 0

2013-01-29 07:59:03 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2013-01-29 06:52:32, OKidoki444 napisał(a):
nie chciala ze mna rozmawiac po polsku bo jak stwierdzila przyjechala do UK w wieku 9 lat i po 11 latach juz prawie zapomniala polski:(((
Ciekawostka jest ze jak sie zapomniala to wypalila do kota "chodz tu niunia" perfekcyjnie po polsku:)))

Spotkałem kiedyś, kilka lat temu taką co miała jeszcze krótszą pamięć, po 6 miesiącach nie pamiętała jak się wymawia po polsku BMW :-D
Za to niedawno miałem 2 sąsiadów, jeden 98 lat (To ten pan co w Ameryce południowej nadał polskie nazwy szczytom gór), z polski wyjechał w czasie wojny drugi niedawno poszedł na emeryturę, w Polsce mieszkał tylko kilka lat jako dziecko.

Z tym pierwszym fakt łatwiej było sie porozumiewać po Hiszpańsku czu angielsku, ale bez większego trudu przypominał sobie polski język.
Drugi śmiesznie mówił, dużo nie rozumiał, ale miał ze sobą zawsze notesik i sobie zapisywał gdy czegoś nie wiedział i mówił jak najbardziej po Polsku.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #4 Ocena: +2

2013-01-29 08:11:33 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #5 Ocena: 0

2013-01-29 14:25:29 (12 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

To jeszcze się odniosę do tego:

"Czyli podsumowując jesteśmy świadomi, że NAS tu nie lubią i nie tolerują..."
i do słusznej uwagi, że nie jesteśmy u siebie. Choć oczywiście zdarzają się i tacy, co z tym stwierdzeniem polemizują.

"U siebie" szanowni państwo, nikt nam w pracy nie zwróci uwagi, że nie mamy między sobą rozmawiać w swoim własnym języku.

I nie, tu wcale nie chodzi o kulturę osobistą, szacunek dla współpracowników itd...

Odgórny zakaz porozumiewiania się między sobą w ojczystym języku nie jest niczym innym, jak jedną z form wyrażenia niechęci do nas. Dobitnym pokazaniem gdzie nasze miejsce w szeregu, i swojej przewagi nad nami (jakkolwiek nasz angielski dobry by nie był).

Tak jak napisałam wcześniej, dla mnie nie było problemem, aby inne nacje sobie swobodnie w swoim języku rozmawiały między sobą. Nic mi do tego. I podobnie rzecz ma się z Anglikami. Dla jednych ta kwestia w ogóle nie istnieje, dla innych to wielki, ogromny problem. Przy wnikliwej analizie okazuje się, że problem zwykle z tym mają ci, co (delikatnie ujmując) entuzjastami emigracji nie są. Szacunek, kultura i klasa, to właśnie polega na tym, żeby w tak naturalną sprawę (jak pierwszy język) się nie wtrącać.

Na poziomie zaś związku mieszanego, u mnie, i w zaprzyjaznionych "mieszanych" parach nikt sztucznych problemów nie stwarza.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 29-01-2013 14:26 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

MrMaverick1971

Post #6 Ocena: 0

2013-01-29 14:38:59 (12 lat temu)

MrMaverick1971

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-07-2012

W takim razie jestem szczesciarzem, ze w mojej pracy obowiazuje tylko jezyk angielski:-]

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2013-01-29 15:03:54 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

MrMaverick1971

Post #8 Ocena: 0

2013-01-29 15:10:10 (12 lat temu)

MrMaverick1971

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-07-2012

Cytat:

2013-01-29 15:03:54, konduktor68 napisał(a):

Fakt,też się z tym spotkałem.
Ale większość na tym forum(i nie tylko) przyjechała po 2004 roku i nie należy wrzucać wszystkich do jednego "worka".

Konduktor68, ja tylko wyrazilem swoja opinie bazujac na swoim doswiadczeniu, a to ze wielu wartosciowych ludzi jest na tym forum, to nie ulega watpliwosci.

Do góry stronyOffline

AliszyN

Post #9 Ocena: +1

2013-01-29 15:29:57 (12 lat temu)

AliszyN

Kobieta

Z nami od: 13-05-2008

Nie wstydze sie swojego jezyka, pochodzenia. Dumnie chodze w koszulce z napisem I Love Poland. Jak tylko moge to chetnie opowiadam anglikom o swoim kraju..niech wiedza ze Polska to piekny kraj i my tez jestesmy ludzmi ktorzy chca normalnie zyc. A co do plebsu ktory wyrabia nam złą reputacje. No coz, zawsze sie znajdzie gdzies czarna owca. Grunt to z takimi nie trzymac.

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2013-01-29 15:36:49 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,