MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Formalnosci

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

chojraczeyna

Post #1 Ocena: 0

2006-06-14 20:14 (19 lat temu)

chojraczeyna

Z nami od: 08-06-2006

Moj maz pracuje w Anglii (zatrudniony jest przez agencje). Do konca czerwca chcialabym do niego dolaczyc. I stad moje pytanie: jakie formalnosci musze wypelnic przed wyjazdem? Czy potrzebuje jakiegos papieru stwierdzajacego, ze jade do meza? Jakich papierow z Polski potrzebuje, aby w Krolestwie podjac zatrudnienie? Czy o NIn staram sie przed podjeciem pracy, czy dopiero gdy bede juz zatrudniona? A co z Home Office? Czy interesuje ich jako obcokrajowiec, czy dopiero jako obcokrajowiec pracujacy w Anglii? ;-) Pomozecie mi?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2006-06-14 20:27 (19 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

chojraczeyna

Post #3 Ocena: 0

2006-06-14 23:56 (19 lat temu)

chojraczeyna

Moj maz jest troszke bardziej zorientowany, ale wszystko zalatwiala mu agencja, wiec za bardzo tez doswiadczenia nie ma. Tym bardziej, ze jest tam krotko. I dziwi mnie tez to, ze zawsze i wszedzie napisane jest, ze po NIn wybiera sie czlowiek osobiscie, po umowieniu spotkania. Moj malzonek niczego takiego nie przezyl ;-) Czy to normalne, czy podejrzane? Do pierwszego lipca niejednym pytaniem Was jeszcze pomecze ;-)

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2006-06-15 08:46 (19 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

chojraczeyna

Post #5 Ocena: 0

2006-06-15 20:26 (19 lat temu)

chojraczeyna

Rozmawialam dzisiaj z malzonem i kazalam mu sie zapytac przedstawiciela agencji jak to jest z tym NIn'em Okazalo sie, ze wszystko zostalo zalatwione podczas rejestracji w Home Office. Byl tam punkt, w ktorym zaznaczalo sie, w jaki sposob chce sie otrzymac NIn. Daniel zaznaczyl, ze na adres zamieszkania i ponoc do 6 tygodni ma on przyjsc :-o

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2006-06-15 22:36 (19 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

LASERman

Post #7 Ocena: 0

2006-06-20 21:54 (19 lat temu)

LASERman

Z nami od: 14-10-2005

NIN mozna otrzymać w zasadzie tylko gdy się już pracuje (jedyny wyjątek chyba to trzy pisemne odmowy zatrudnienia z powodu braku NIN). Spotkanie w sprawie NIN jest osobiste ale bezbolesne - nie pierwsza i nie ostatnia ze słabym językiem będziesz. Na spotkanie umawiasz się przez telefon i tu jest problem bo powinnaś dzwonić osobiście.

Home Office w ciągu miesiąca od zatrudnienia (teoretycznie)

Zabierz koniecznie paszport i dowód osobisty (nowy).
Przed wyjazdem na dłuższy okres warto zgłośić zmianę miejsca zamieszkania w US aby uniknąć podwójego opodatkowania - jeśli pracowałaś w tym roku w PL nie unikniesz (rozliczenie zarobków z UK w PL)

powodzenia
Emil
pozdro Emil

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

chojraczeyna

Post #8 Ocena: 0

2006-06-20 22:16 (19 lat temu)

chojraczeyna

O tym rozliczaniu bylo juz glosno, ale mam nadzieje zatrzymac sie w UK na dluzej, zdobyc status "rezydenta" i po bolu- wara kochana Polsko od moich pieniedzy ;-) A za info dzieki. I jeszcze pytanie- jadac do Krolestwa bez nagranej pracy powinnam zaopatrzyc sie w formularz E-jakis tam (chodzi o opieke medyczna), czy w razie czegos bede mogla byc leczona z ubezpieczenia meza (tak jak w Polsce)?
Czy ktos moze mi pomoc? Chodzi o w/w pytanie. Tylko zalezy mi na czasie, bo od 14:00 nie bede miala kompa ani czasu na szukanie kafejek ;-)

[ Wiadomość edytowana przez : chojraczeyna on 24-06-2006 04:03 ]

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,