Str 5 z 8 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
GRZEGORZ69 |
Post #1 Ocena: 0 2012-10-11 15:16:09 (13 lat temu) |
Z nami od: 29-10-2009 Skąd: LONDYN |
Cytat:
2012-10-11 14:21:17, Kocurzyca napisał(a):
Cytat:
2012-10-11 12:21:04, Gwiazda0111 napisał(a):
Matko a ja wydając na zakupu 350 miesięcznie twierdze ze to dużo na 5 osób włącznie z chemia pampersami itd.
Dużo zależy od nas samych ile wydajemy.
Ja powiem wprost staram się robić tak aby jak najmniej wydać i co najważniejsze nie przepłacać i szukać promocji.
Dla przykładu :
Normalnie paczka pampków kosztuje 9.99f ,ale często zdarzają się promocję ,że ta sama paczka kosztuje 4.99f i proszę kupujemy od razu 4paki zapas na dłuuugi czas za niewielkie pieniądze. A później jak cena wraca na 9.99f my się nie martwimy bo mamy 2w cenie 1...Chusteczki mokre w bootsach itp paczka od 2,5f do 3f. A ja kupuje od razu 5paczek w funciaku za 5f.
Aaa w Polskich sklepach kupujemy tylko rzeczy których nie da się zastąpić. Nie oszukujmy się strasznie ździerają jeśli chodzi o ceny produktów ,a równie dobrze makaron i mąkę można kupić w Tesco. Nie mieszkamy na bezludziu są sklepy w których tutejsza społeczność robi zakupy i żyją. Kiedyś mój luby chodził dzień w dzień do polskiego sklepu i zostawiał 20f za każdym razem. A prócz tego trzeba było robić zakupy dla dzieci. Odkąd zrezygnowaliśmy z zakupów w Polskich sklepach portfel odczuł dużą różnice.
A i co śmieszniejsze ,w Tesco na polskiej półce produkty są tańsze niż w Polskim sklepie ,dla przykładu kostka sera Gouda Tesco 1,99f ,Polski sklep 3,50f ,sok Łowicza do wody Tesco 99p ,Polski sklep 1,89f. Jasne można udać bogacza i się szarpnąć 1,5f więcej ,ale po co skoro można dołożyć niewiele i mieć 2w cenie 1...
Ps. Jak tak sobie czasem policzycie ile przepłacacie to głowa mała ,równie dobrze za te pieniądze można kupić dziecku bądź sobie fajną ZABAWKĘ
Daj mi adres tego Tescko gdzie takie niskie ceny polskich produktow sa,z drugiej strony jak twoj luby chodzil do polskiego sklepu i co dziennie wydawal 20 f to w ciagu tygodnia jest 120 f to powinniscie zyc jak paczki w masle a nie biegac po promocjach,a moze bral 20 f i z tego kupowal 3 browary i kapuste kwaszona na zagryche.
|

|
 |
|
|
nagoora1987 |
Post #2 Ocena: 0 2012-10-11 15:43:31 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-10-2012 Skąd: Sheffield |
Dobra, czyli narazie wnioskuje, ze jak sie chce to jest to mozliwe. A w sumie jak sie inaczej nie moze, to nie ma wyboru. Wiadomo, ze jak spotka mnie jakies nieszczescie, to lecimy na leb na szyje. Ale chyba tak zle nie bedzie.
Wydaje mi sie, ze jak ktos ma wiecej pieniedzy, to zaraz podwyzsza sie standard zycia nie wazne czy to 300 czy 3000 F wiecej. Wszystko rosnie proporcjonalnie.
Kocurzyca, dzieki za dobre rady odnosnie zakupow  .
|

|

|
|
Kocurzyca |
Post #3 Ocena: 0 2012-10-11 16:16:20 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2010 Skąd: Doncaster |
Cytat:
2012-10-11 15:16:09, GRZEGORZ69 napisał(a):
Cytat:
2012-10-11 14:21:17, Kocurzyca napisał(a):
Cytat:
2012-10-11 12:21:04, Gwiazda0111 napisał(a):
Matko a ja wydając na zakupu 350 miesięcznie twierdze ze to dużo na 5 osób włącznie z chemia pampersami itd.
Dużo zależy od nas samych ile wydajemy.
Ja powiem wprost staram się robić tak aby jak najmniej wydać i co najważniejsze nie przepłacać i szukać promocji.
Dla przykładu :
Normalnie paczka pampków kosztuje 9.99f ,ale często zdarzają się promocję ,że ta sama paczka kosztuje 4.99f i proszę kupujemy od razu 4paki zapas na dłuuugi czas za niewielkie pieniądze. A później jak cena wraca na 9.99f my się nie martwimy bo mamy 2w cenie 1...Chusteczki mokre w bootsach itp paczka od 2,5f do 3f. A ja kupuje od razu 5paczek w funciaku za 5f.
Aaa w Polskich sklepach kupujemy tylko rzeczy których nie da się zastąpić. Nie oszukujmy się strasznie ździerają jeśli chodzi o ceny produktów ,a równie dobrze makaron i mąkę można kupić w Tesco. Nie mieszkamy na bezludziu są sklepy w których tutejsza społeczność robi zakupy i żyją. Kiedyś mój luby chodził dzień w dzień do polskiego sklepu i zostawiał 20f za każdym razem. A prócz tego trzeba było robić zakupy dla dzieci. Odkąd zrezygnowaliśmy z zakupów w Polskich sklepach portfel odczuł dużą różnice.
A i co śmieszniejsze ,w Tesco na polskiej półce produkty są tańsze niż w Polskim sklepie ,dla przykładu kostka sera Gouda Tesco 1,99f ,Polski sklep 3,50f ,sok Łowicza do wody Tesco 99p ,Polski sklep 1,89f. Jasne można udać bogacza i się szarpnąć 1,5f więcej ,ale po co skoro można dołożyć niewiele i mieć 2w cenie 1...
Ps. Jak tak sobie czasem policzycie ile przepłacacie to głowa mała ,równie dobrze za te pieniądze można kupić dziecku bądź sobie fajną ZABAWKĘ
Daj mi adres tego Tescko gdzie takie niskie ceny polskich produktow sa,z drugiej strony jak twoj luby chodzil do polskiego sklepu i co dziennie wydawal 20 f to w ciagu tygodnia jest 120 f to powinniscie zyc jak paczki w masle a nie biegac po promocjach,a moze bral 20 f i z tego kupowal 3 browary i kapuste kwaszona na zagryche.
Normalne Tesco jakie mamy w mieście ,dla wtajemniczonych Tesco za katedrą... Tydzień ma siedem dni co daje 140f tyg. Nie kupował nic nadzwyczajnego...Jak ktoś chce proszę bardzo może dać dychę za paczkę pampersów ,ale skoro jest okazja ,wolę za tą samą cenę mieć dwie paczki. Nie muszę biegać ,na stronie internetowej widnieją dane promocje...Nawet gdybyśmy pływali w kasie nie widzę potrzeby przepłacać dwa razy za ten sam produkt. Poza tym prócz spożywki istnieją jeszcze zakupy odzieżowe ,a te ostatnio dość często musimy robić z racji szybko rosnących pociech. Trochę pokory polecam ,bo kasa szybko przychodzi i szybko odchodzi. A oszczędności jeszcze nikomu nie zaszkodziły.
Może nowobogaccy uważają za wstyd kupowanie na promocjach bądź w funciakach ,ale skoro można kupić taniej TO CZEMU NIE? Ps. Żyjemy z myślą co będzie jutro ,nie tylko dniem dzisiejszym.
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #4 Ocena: 0 2012-10-11 16:51:38 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Da sie zyc i robic zakupy ponizej 200L tygodniowo na 3-4 osobowa rodzine.
Zaplanowane, z lista zakupow, z tzw. zachciankami/'okazjami' ograniczonymi. Przydaje sie tez zaplanowanie posilkow w tygodniu, gotowanie w domu, zamiast gotowcow.
Jak jest dosc intensywny tydzien w pracy i trzeba zaplanowac zakupy i czasu ich zrobienia, posilki zrobic, zamrozic i tylko odgrzewac, wychodzi nam ok. 100L tygodniowo, z kanapkami do pracy/szkoly, z zakupami zielska, jajek na farmie, owocow i miesa na rynku.
PS.Najwiecej wydaje sie, robiac zakupy z doskoku, codziennie, co drugi dzien. Wiecej wtedy kusi  . [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 11-10-2012 16:52 ]
|

|
 |
|
agarudii |
Post #5 Ocena: 0 2012-10-11 17:15:28 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
kocurzyca tu chyba nie chodzi o nowo, czy staro bogackich. tu chodzi o ceny. chocbym sie wsciekla to za np80f nie wykarmie famili i juz. rowniez staram sie kupowac na promocjach itd, ale durny koszyczek truskawek kosztuje 2f, a ja jakos nie potrafie dziecku powiedziec "poczekaj na promocje" to samo z innymi owocami, pozatym mieso, wedliny, ser to jest jakas masakra cenowa. do tego dochodza jakies jogurciki, serki i inne pierdoly dla dzieci. a w 100 zmiescic jeszcze chemie to ja nie wiem jak ( no chyba, ze faktycznie proszek w funciaku kupic, tylko sie obawiam,ze na dluzsza mete i tak wyjdzie drozej, prac te same ciuchy 5x) Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|

|
 |
|
|
karjo1 |
Post #6 Ocena: 0 2012-10-11 17:23:59 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Wedliny robimy we wlasnym zakresie, kupujemy mieso i zapiekamy.
Na bazie serkow cottage i bialego pasty do pieczywa, salatki itp., na bazie zwyklego jogurtu jogurty owocowe.
Sporo obiadow bezmiesnych, typu makaron/ryz/nalesniki z serem i owocami. Do tego nieoceniony wlasny ogrodek, maliny, poziomki, jezyny sa do przymrozkow.
Ale fakt, bez chemii.
|

|
 |
|
Gwiazda0111 |
Post #7 Ocena: 0 2012-10-11 17:25:23 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2012 Skąd: Okolice |
Bo sie nie kupuje tego co dzieci chcą tylko to co jesteśmy w stanie kupić. Ja zamiast 6 jogurtow owocowych w kolorowym opakowaniu kupuje dużo taniej zwykły owocowy jogurt. Pampersy kupuje w lidlu bo jakościowo dużo różnicy nie ma a w cenie a i owszem. Chusteczki nawilzane kupuje w Asda w promocji hugis 12 paczek za 10 f i zazwyczaj od razu 2 kartony. Makaron kupuje od razu 3 kilogramy a nie mała paczuszke. Zakupy robimy co 2 tygodnie w Asda i wydajemy średnio 80 f za pełen kosz a jak czegoś zabraknie to kupujemy w miedzy czasie. Jak zaoszczędzić na obiadach? Proste ograniczyć spożycie mięsa na obiad a wprowadzić wiecej zup i zapiekanek. Jeśli ktoś chce zaoszczędzić to zrobi to.
|

|
 |
|
Gwiazda0111 |
Post #8 Ocena: 0 2012-10-11 17:30:59 (13 lat temu) |
Jeśli chodzi o zakupy odzieżowe to z ust wielu Polaków słyszałam ze kupowanie w primark to wstyd i ze w next te same ceny i oni tam kupują a ja powiem tak. Co jakiś czas zbieramy wszystkie małe ubrania zabawki z których wyrosły dzieci itd i jedziemy na car boot sprzedajemy i kupujemy nowe rzeczy albo na car boot albo w primark bo po co 7 miesiecznemu dziecku spodnie z next czy innej firmy. Owszem jak znajdziemy coś w promocji to kupujemy tez w innych sklepach ale ogólnie chodzi o sam fakt ze nie będę udawać bogacza i ubierać sie w markowych sklepach wole zaoszczędzić i kupić wnętrz to miejsce inna rzecz albo zabrać dzieci na wakacje
|

|
 |
|
agarudii |
Post #9 Ocena: 0 2012-10-11 17:39:13 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
Cytat:
2012-10-11 17:23:59, karjo1 napisał(a):
Wedliny robimy we wlasnym zakresie, kupujemy mieso i zapiekamy.
Na bazie serkow cottage i bialego pasty do pieczywa, salatki itp., na bazie zwyklego jogurtu jogurty owocowe.
Sporo obiadow bezmiesnych, typu makaron/ryz/nalesniki z serem i owocami. Do tego nieoceniony wlasny ogrodek, maliny, poziomki, jezyny sa do przymrozkow.
Ale fakt, bez chemii.
karjo jak ja bym mojej szujce nalesniki z serm zaproponowala to by mnie wysmial   on za bardzo miesny nie jest, ale na slodko to on tez nie poje  i tak sobie lawiruje, miesko i warzywka, warzywka i miesko
a mieso tez czasem pieke na kanapki, ale znow mlody za bardzo tego nie chce jesc  i jakby sie czlowiek nie obrocil, dupa zawsze z tylu
gwiazda sory ale ja dzieciom owocow nie bede odmawiac a ze mam dwoje ( plus nas dwoje) to ok 30f tygodniowo idzie mi wlasnie na owoce
i pelen kosz w asdzie za 80f  przepraszam, ale pelen za taka cene to on moze byc ziemniakow. [ Ostatnio edytowany przez: agarudii 11-10-2012 17:45 ] Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|

|
 |
|
Gwiazda0111 |
Post #10 Ocena: 0 2012-10-11 17:49:17 (13 lat temu) |
Skoro ktoś nie umie robić oszczednych zakupów to nie moja wina. Kto ci każe odmawiać ? Wystarczy kupować owoce sezonowe i na bazarku a nie w supermarkecie. Po co miała bym ci mówić ze jest tak a nie inaczej, twoja sprawa ile na zakupy wydajesz ja wiem ze można zrobić takie zakupy.
|

|
 |
|