MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Fałszywy czek

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2012-07-21 07:10:33 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

A wiesz kto ci zrobił taki "prezent"?

Bo przecież jak dostajesz czek, to masz do niego papiery, zazwyczaj jest wydruk, nawet czeki często bywają drukowane na formach firmowych, nie z książeczki, pomijam prywatnych nadawców.

Sposób wysłania czeku to nie ma znaczenia.
mógł go przynieść goniec, albo przylecieć z gołębiem.

Dlaczego uznano go za fałszywy?

Bo rozumiem że nie bez pokrycia.

Co tu dużo gadać, Richmond ci powiedziała co możesz zrobić i nie ma co mielić.
Nic nie wymyślisz zwłaszcza na forum
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Loko2004

Post #2 Ocena: 0

2012-07-21 07:32:55 (13 lat temu)

Loko2004

Mężczyzna

Z nami od: 20-07-2012

Dokładnie! gdybym wiedział kto mi zrobił taki "miły prezent" to by nie było problemu. Tak sprawę wyjaśnię bo nie mam zamiaru mieć problemów.

Do góry stronyOffline

maw2be

Post #3 Ocena: 0

2012-07-21 07:34:30 (13 lat temu)

maw2be

Mężczyzna

Z nami od: 04-10-2006

jeszcze jedna sprawa mnie zastanawia. pisze że poszedł do obsługi z tym czekiem, tam mu powiedzieli że czek jest prawdziwy i kazali iść do okienka, a tam że już czek nie prawdziwy? dziwne gdyż często osoba która stoi przy "recepcji" jest jednocześnie kasjerem. i jakoś mi się nie chce wierzyć iż by nie poznała fałszywego czeku. a swoją drogą autor nie wie od kogo przyszedł czek a z kierowniczką i policją rozmawia w miarę swobodnie.

ps. weekend czas zacząć :D :D

Do góry stronyOffline

Loko2004

Post #4 Ocena: 0

2012-07-21 07:42:14 (13 lat temu)

Loko2004

Mężczyzna

Czek został sprawdzony tyle że przy wpisywaniu go w komputer pojawił się problem. Na początku nic nikt nie chciał mi powiedzieć poza słowem skąd mam taki czek? Napisałem fałszywy w sensie kradziony. Wiesz tu można wszystko domniemywać. Gdybym był podejrzany lub miałbym coś na sumieniu to bym dziś raczej miał problemy z policją.

Do góry stronyOffline

maw2be

Post #5 Ocena: 0

2012-07-21 07:47:36 (13 lat temu)

maw2be

Mężczyzna

Z nami od: 04-10-2006

loko2004 nie uwierzę iż nie wiesz od kogo był czek. przecież na każdym czeku pisze kto jest wystawcą, jest podpis itp. skoro czek przyszedł w liście to musi być nagłówek od kogo czy to od firmy czy prywatny. coś mi tu weekendem zapachniało :)

Do góry stronyOffline

kephir

Post #6 Ocena: 0

2012-07-21 08:42:34 (13 lat temu)

kephir

Mężczyzna

Z nami od: 07-08-2011

jest jeszcze taka opcja: ktos w informacji naocznie sprawdzil czek i on byl faktycznie orginalny, ale juz przy wpisywaniu numeru moglo sie okazac, ze czek byl zablokowany i wtedy HALT, ale to tez nie jest powod, zeby robic tobie takie problemy.

Do góry stronyOffline

Loko2004

Post #7 Ocena: 0

2012-07-21 08:46:10 (13 lat temu)

Loko2004

Mężczyzna

Oczywiście że był. Na początku kierowniczka kazała mi udowodnić skąd mam ten czek. Później powiedziała że oni sobie to sprawdzą. Kiedy byłem w piątek ostatni raz widziałem że są wszystkie moje papiery plus przypięty czek. W tygodniu udam się do głównego oddziału bo tu nie mam co szukać. Kobieta ma swoje humory a ja też nie dam sobie w kaszę dmuchać. Na czeku widniał czyjś podpis i nazwa firmy jak dobrze pamiętam.Plus logo banku tego samego w którym miałem konto. Ok jest weekend w tygodniu jak coś będę wiedział napiszę co dalej. Pozdrawiam i życzę udanego weekendu

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2012-07-21 13:07:26 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

hm, ja zazwyczaj wiem od kogo dostaje czeki i pieniądze.

Raz miałem przygodę że czek był zablokowany, jedynie co się stało to.
Dostałem telefon z Banku, że czek jest zablokowany.
2 dni później czek przyszedł z notką dlaczego czek zwrócony.
Zadzwoniłem do włąściciela, okazało się że skradziono mu książeczke czekową i zablokował całą serie.
3 dni później dostałem nowy czek, który wpłąciłem bez problemu.

Dlatego pojąć nie mogę, co miesiąc dostaje kilkadziesiąt czeków, przez te kilka lat bywały różne niejasności.
Zazwyczaj jakikolwiek problem z czekami jest wielokrotne przepraszanie za kłopot, i telefoniczne, a potem jeszcze co bardziej gorliwi pisza emaile lub listy z przeprosinami, bo jest to bardzo w złym tonie zrobić taką wtope.

Przyjmowanie czeków jest wyrazem zaufania.

Dlatego zupełnie nie wiem dlaczego mieli by ciebie potraktować jako oszusta, a nie ofiarę.
Co innego gdyby na czeku były dokonane zmiany, np dopisana kwota, lub zmiana nazwiska itp, a już nie mówię o próbie realizacji czeków na inne nazwisko, choć czasami podobno się udaje tak zrealizować.
Mnie się nie udało zrealizować czeku gdzie było moje nazwisko i nazwa firmy, na rachunek prywatny, tylko musiałem przepuścić go przez firmowy.

U ciebie to wygląda jak by dopatrzyli się użycia skradzionych czeków, lub próby "poprawienia" dokumentu.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,