MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Z UK do Niemiec?Gdzie Lepiej i latwiej sie zyje ???

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

Str 5 z 11

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

hanibal36

Post #1 Ocena: 0

2012-04-07 14:28:46 (13 lat temu)

hanibal36

Mężczyzna

Z nami od: 09-01-2012

embit83, jedziemy??

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2012-04-07 14:28:55 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Nie calkiem tak kolorowo wyglada. Nie ma chyba kraju idealnego, tak w UK, jak i w Niemczech sa rejony pieknie utrzymane, i sa i slumsy. Sa dobre szkoly, i sa te z nazwy tylko. Placa w DE wieksze podatki, to mozna i wiecej oczekiwac od narodowej sluzby zdrowia. Nic nie przeszkadza, zeby samodzielnie przeznaczyc w UK na prywatne leczenie, i bedzie pewnie na tym samym poziomie co w DE.

Interesujace jest, ze sama Polonia w DE daje do zrozumienia (wg poprzedniej wypowiedzi), ze nie chce nowych przybyszow. Gdyby chodzilo o naplyw naciagaczy, to nie dziwilabym sie, ale na start, bez rozeznania co chetni na przeprowadzenie reprezentuja soba, takie nastawienie?
Ada

Do góry stronyOffline

Embit83

Post #3 Ocena: 0

2012-04-07 14:51:12 (13 lat temu)

Embit83

Mężczyzna

Z nami od: 26-01-2012

Cytat:

2012-04-07 14:28:46, hanibal36 napisał(a):
embit83, jedziemy??

Hanibal czemu nie. Ja chętnie bym wyjechał. Tylko jak pisałem wyżej z językiem raczej kiepsko a w ciemno tak sam to trochę się obawiam. Tu póki co mam robotę. Gdybym wiedział że i tam będzie ok to jadę bez zastanowienia.

Do góry stronyOffline

hanibal36

Post #4 Ocena: 0

2012-04-07 15:01:35 (13 lat temu)

hanibal36

Mężczyzna

Z nami od: 09-01-2012

Ada, oczywiscie masz racje, ale kazdy zyje jak sobie na to zapracuje.

Mieszkalem tam z zona do 2001 roku, bardzo zaluje ze wrocilismy, ale wtedy nie bylo szans zeby sie osiedlic. Ja pracowalem na czarno zarabiajac 2tys marek i zona pracowala opiekujac sie starszymi za 1tys marek. Teraz byloby to nic, ale wtedy super zylismy.

qrde, musze tam wrocic.....

Embit83, z jezykiem jest jak wszedzie, jak nie znasz to poznasz. Nauczylem sie niemieckiego jak tutaj angielskiego. Do zadnej szkoly nie chodzilem, tylko bylem wsrod ludzi. Na pocatku przyjazdu do uk i nawet teraz mam GP niemke, wiec na poczatku rozmawialem z nia po niemiecku, teraz juz angielsku. Chyba zapomnialem duzo ;) ale dla chcacego nic trudnego.

Czekam na odpowiedz od taty.......

Do góry stronyOffline

Embit83

Post #5 Ocena: 0

2012-04-07 15:05:09 (13 lat temu)

Embit83

Mężczyzna

Z nami od: 26-01-2012

Cytat:

2012-04-07 14:28:55, Adacymru napisał(a):
Nie calkiem tak kolorowo wyglada. Nie ma chyba kraju idealnego, tak w UK, jak i w Niemczech sa rejony pieknie utrzymane, i sa i slumsy. Sa dobre szkoly, i sa te z nazwy tylko. Placa w DE wieksze podatki, to mozna i wiecej oczekiwac od narodowej sluzby zdrowia. Nic nie przeszkadza, zeby samodzielnie przeznaczyc w UK na prywatne leczenie, i bedzie pewnie na tym samym poziomie co w DE.

Interesujace jest, ze sama Polonia w DE daje do zrozumienia (wg poprzedniej wypowiedzi), ze nie chce nowych przybyszow. Gdyby chodzilo o naplyw naciagaczy, to nie dziwilabym sie, ale na start, bez rozeznania co chetni na przeprowadzenie reprezentuja soba, takie nastawienie?

Ada oczywiście że coś takiego jak kraj idealny NIE ISTNIEJE. Gdybym planował wyjazd do Niemiec to raczej nie Berlin. Fakt że są tam dzielnice raczej mało atrakcyjne ale tam mieszka sama zbieranina. Niemca tam ze świecą szukać. W Londynie to nie zauważyłem wielki różnic. Syf jest i u białych, czarnych i brązowych (przepraszam za taki podział ludzi). Chyba im to nie przeszkadza. Inna mentalność niż u Niemców. Owszem są dzielnice gdzie mieszka sama "szlachta" tyle że tam rent za chatę to min. kilka tys. funciaków tygodniowo, że tak powiem nie dla psa kiełbasa. Nie na nasze możliwości.
Nie byłem w rejonach gdzie ty mieszkasz więc nie wiem jak tam jest. Może dużo lepiej i ładniej. Znam tylko Londyn. Nie wiem czy Ty byłaś i widziałaś Londyn? Jak nie to zapraszam. Wygląda "trochę" inaczej niż na obrazkach.
Szanuję Twoje i innych zdanie. Każdy z nas lubi co innego.

Co do forum www.mypolacy.de fakt, że za dużo tam "chołoty" która się wywyższa. Ja przestałem czytać. A to czy ktoś nas tam chce czy nie to chyba nie ich decyzja.

Do góry stronyOffline

darmund

Post #6 Ocena: 0

2012-04-07 17:53:06 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Z nami od: 02-01-2012

Nie bylem nigdy w Niemczech wiec opinii o tym kraju nie mam , jesli chodzi o prace i normalne zycie , ale po przeczytaniu paru postow osob ktore pracowaly tam , a teraz sa tutaj widze ze wspominaja z nostalgia ten kraj , kiedy byli tam pare lat temu , z tym ze moze byc w tych Niemczech juz inaczej niz pare lat wstecz

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2012-04-07 18:19:48 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:
Nie wiem czy Ty byłaś i widziałaś Londyn? Jak nie to zapraszam. Wygląda "trochę" inaczej niż na obrazkach.

Hmmm niech pomysle, chyba bylam to to miejsce gdzie ludzie na zegarkach oszczedzaja, i przez to maja taka wysoka wieze, zeby w okolicy wiedzieli ktora godzina....:-?,

A tak na serio, tak jak wszedzie, mozna i w Londynie mieszkac po ludzku, a mozna w bagnie, zalezy co sie komu podoba.
Ada

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2012-04-07 18:39:20 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jechalam dzisiaj samochodem przez poludniowy Londyn z Kingston do Greenwich i uwazam, ze jazda przez Berlin jest o wiele przyjemniejsza :-) Londyn wydaje sie byc bardzo brudny w niektorych miejscach i nieprzejezdny.

Nie przebywalam nigdy dluzej w duzych niemieckich miastach, raczej zawsze cos mniejszego. Najdluzej bylam w Kolonii, Hanowerze, Poczdamie. Nie wiem czy chcialabym mieszkac tam na stale, ale widze zalety tego kraju.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

effimd

Post #9 Ocena: 0

2012-04-07 19:15:49 (13 lat temu)

effimd

Kobieta

Z nami od: 10-02-2010

Ja mieszkalam przez rok jako au-pair w Hamburgu wiele lat temu jeszcze jako studentka,wzielam urlop dziekanski by podszkolic jezyk niemiecki.Bylam zauroczona Hamburgiem,i tak jak to niemieckie miasto-czyste ulice,autobusy jezdza punktualnie.Pozniej jeszcze kilkakrotnie jezdzilam do Niemiec.Teraz raczej nie wyemigrowalabym do Niemiec,planujemy powrot do Polski,ale to juz inna historia.

Evelina masz trudny orzech do zgryzienia,tak jak napisalas myslisz o dzieciach jak sie zaaklimatyzuja itd.Decyzja bedzie trudna,ale czasem musimy ryzykowac.Moja corka jest w Londynie odkad skonczyla 5lat,juz prawie 3 lata tu jestesmy,ale corka nadal ma momenty gdy bardzo teskni za Polska,chociaz z drugiej strony jej adaptacja tutaj byla bardzo latwa.Nie przewidzisz wiec reakcji dzieci.
Zycze powodzenia.

Do góry stronyOffline

paposki19

Post #10 Ocena: 0

2012-04-07 19:22:26 (13 lat temu)

paposki19

Mężczyzna

Z nami od: 19-11-2007

Mieszkalem "troche"we Frankfurcie/M i pracowalem rozwozac zakupy klientow Quelle po calych Niemczech.
Tak czysto jak w Germanii-nie widzialem tutaj.
O Nadziejo... Matka glupich Cie nazwali-ludzie glupi,ludzie mali...

Do góry stronyOffline

Numer Skype

Strona 5 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,