MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Z UK do Niemiec?Gdzie Lepiej i latwiej sie zyje ???

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

Str 2 z 11

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

maw2be

Post #1 Ocena: 0

2012-04-05 13:05:58 (13 lat temu)

maw2be

Mężczyzna

Z nami od: 04-10-2006

przy niemcach to uwazajcie. jedno podpadniecie i opieka zabiera dzieci, izoluje ich od rodzicow. niemcy to wredny narod

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosiaczek3006

Post #2 Ocena: 0

2012-04-05 13:09:42 (13 lat temu)

gosiaczek3006

Kobieta

Z nami od: 20-12-2010

Cytat:

2012-04-05 13:05:58, maw2be napisał(a):
przy niemcach to uwazajcie. jedno podpadniecie i opieka zabiera dzieci, izoluje ich od rodzicow. niemcy to wredny narod

A moze poprostu dbaja o swoich obywateli;-) Spojrz co sie dzieje w Pl...dzieci sa katowane i Policja nawet nie kiwnie palcem,opieka ma to w dupie,pijane i nacpane matki chodza z wozkami po ulicach...nie wspomne o bohaterce osatanich tygodni:-?N aktora nie ma mocnych w calym Panstwie:-o
...Jesli dozyjesz 100 lat,to ja chce zyc 100 lat minus jeden dzien,zebym nigdy nie musiala zyc bez Ciebie....

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2012-04-05 15:06:47 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

evelina77

Post #4 Ocena: 0

2012-04-05 15:18:46 (13 lat temu)

evelina77

Kobieta

Z nami od: 05-04-2012

Czy ktos zna moze kogos kto obecnie tam zyje lub wyjechal,wrocil? Na razie nie mam od was odpowiedzi na moje pytanie....

Do góry stronyOffline

gosha74

Post #5 Ocena: 0

2012-04-05 16:42:48 (13 lat temu)

gosha74

Kobieta

Z nami od: 17-02-2009

Czesc evelina ja rozwazam na powaznie wyjazd do Niemiec, wlasciwie to juz podjelam decyzje. Mam tam cala rodzine ta najblizsza i dalsza i tesknie ogromnie za nimi...moj facet tylko jest malo pewny :(
nie bądź gnidą poczuj freedom :)

Do góry stronyOffline

xxxemi

Post #6 Ocena: 0

2012-04-05 16:46:31 (13 lat temu)

xxxemi

Kobieta

Z nami od: 28-12-2011

Hej,moja znajoma jeżdzi tam juz 10 lat,pracuje przy sprzątaniu,bo twierdzi,że tak jej się najbardziej opłaca,mąż tez tam przebywa podobny czas,i ma legalna pracę.Ma siostrę która tam jest na stałe,z mężem-Niemcem.Póki co nie wyobraża sobie mieszkania i pobytu na dłużej nią 2-3 miesiące w Niemczech.Twierdzi,że przedszkole dla synka sporo kosztuje,wszelkie benefity nie tak prosto dostać,długi czas starania sie o nie.Na razie zjechała do Polski,tam próbuje załozyć coś właśnego.I mimo,że siostra proponowała jej własne mieszkanie-nie chcą.
Mówi,że pracę będzie mieć tam zawsze,i zawsze może wrócić,Ale narazie wiąże plany z Polską.

Mnie tez opowiadała,że tam pięknie,czysto,można sie ubrać za przysłowiowy grosz,żywnośc tania ale i dobra(w Polsce używa tylko niemieckich artykułów)

Do góry stronyOffline

Jess31

Post #7 Ocena: 0

2012-04-06 11:31:44 (13 lat temu)

Jess31

Kobieta

Z nami od: 17-06-2008

... suzammen do kupy spedzilam pare ladnych lat w Niemczech, 2 lata temu (bedac w UK) przyjelam oferte pracy i pomimo swietnych zarobkow wytrzymalam w deutschlandii tylko 9 miesiecy, jestem ponownie w UK

Jakie sa roznice:

- bedac w UK i znajac jezyk przynajmniej w stopniu komunikatywnym mozna normalnie zyc i funkcjonowac, bedac w niemczech nawet jezeli znasz bardzo dobrze jezyk niemiecki poczujesz sie jak obywatel drugiej kategori i dadza to tobie odczuc w sklepie, w urzedzie w pubie, w pracy, w szkole i wszedzie indziej ... Niemcy sa dumnym narodem i pomimo tego ze od wielu lat mieszkaja miedzy Polakami, Turkami i innymi nacjami, maja we krwii swoje specyficzne podejscie do "innych". Owszem sa miasta gdzie to mniej odczujesz np. w Kolonii, ale suma sumarum Polacy ogolnie zadaja sie z Polakami.

- Niemcy to Panstwo prawa, malo tego, jezeli wydaje wam sie ze w Polsce jest biurokracja to w Niemczech dopiero przekonacie sie jak sie pisze to slowo przez duze B ... ta milosc do paragrafow przejawia sie nawet w telewizji gdzie obok xfactora mozna ogladnac show pod tytulem co tobie wolno a co nie ...

- Podatki, podatki od podatkow a na topie podatek ... paranoja totalna ... bedac singlem zostaje tylko suma sumarum okolo 45% w kieszeni wiec zanim sie zdecydujecie wyliczcie sobie dokladnie ile musicie zarabiac aby dobrze zyc, jakie sa klasy podatkowe i ktora bedzie sie was tyczyc ... o innych podatkach ubezpieczeniach itp. nie chce mi sie juz nawet pisac

klasy podatkowe

- arogancja i ogolnie zycie na pokaz, waznosc statusu - kolosalna roznica miedzy UK a kartofellandia ... ludzie zapiep.... ciezko caly miesiac tylko po to aby sobie kupic dzinsy kelvina kleina, t-shirta versace i jezdzic Audi na koniec miesiaca zeby w tapete dlaczego? dlatego ze jezeli nie pokazesz tego swojego statusu na niby, najzwyczajniej w swiecie nie bedziesz akceptowany albo pokaza ci gdzie twoje miejsce ... to samo tyczy sie dzieci w szkole

mozna jeszcze wymieniac duzo rzeczy tutaj ale teraz dodam pozytywne strony:

- chleb, te ciasta, wlasne wyroby, ogolnie zywnosc w sklepach jak i w restauracjach wspaniala

- standard domow i mieszkan a takze niemiecka milosc do detali

- wiele ciekawych miejsc do zwiedzenia

suma sumarum, wydaje mi sie ze w UK zycie jest o wiele latwiejsze i przyjemniejsze a przede wszystkim mozna o wiele wiecej osiagnac ale punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia :-D

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #8 Ocena: 0

2012-04-06 11:39:55 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:
(...)bedac singlem zostaje tylko suma sumarum okolo 45% w kieszeni wiec zanim sie zdecydujecie wyliczcie sobie dokladnie ile musicie zarabiac aby dobrze zyc, jakie sa klasy podatkowe i ktora bedzie sie was tyczyc ...

Kurde. To mnie trochę zdołowałaś z tymi podatkami.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

rafal80

Post #9 Ocena: 0

2012-04-06 11:49:11 (13 lat temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Cytat:

2012-04-06 11:31:44, Jess31 napisał(a):
.... pomimo swietnych zarobkow wytrzymalam w deutschlandii tylko 9 miesiecy, jestem ponownie w UK.....

... bedac singlem zostaje tylko suma sumarum okolo 45% w kieszeni wiec zanim sie zdecydujecie wyliczcie sobie dokladnie ile musicie zarabiac aby dobrze zyc.....

[

Trochę się pogubiłem. To w końcu tam jest lepiej finansowo w porównaniu z UK czy gorzej? Czy jest gorzej tylko dla singli a lepiej dla małżeństwa?

PS
A może tak znienawidziłaś te Niemcy że krytykujesz je z każdej możliwej strony? ;)

[ Ostatnio edytowany przez: rafal80 06-04-2012 12:04 ]

Do góry stronyOffline

Jess31

Post #10 Ocena: 0

2012-04-06 12:21:52 (13 lat temu)

Jess31

Kobieta

Z nami od: 17-06-2008

zarobki i podatki zaleza od wielu czynnikow, malzenstwo z dziecmi placi mniejsze podatki, Galadriel nie kazdy singiel placi 50% podatku, to tez zalezy od tego ile sie zarabia ale podam pare przykladow:

np. pracownik magazynu ktory ma licencje na wozek widlowy zarabia okolo 1300 euro brutto (zalezy tez w jakim rejonie Niemiec)

po oplaceniu podatkow singlowi zostaje w kieszeni okolo 950 euro, ponizej link do kosztow utrzymania

dobry przyklad

natomiast temu kto ma rodzine i klase 3 zostaje w kieszeni okolo 1050 euro

a teraz wezmy przyklad jak singiel zarabia 2000 euro, na reke dostanie okolo 1300 euro, przy 3000 euro zostaje w kieszeni 1800 itp.

tutaj mozna sobie mniej wiecej obliczyc zarobki netto:

Kalkulator

[ Ostatnio edytowany przez: Jess31 06-04-2012 12:50 ]

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,