Str 2 z 11 |
|
---|---|
maw2be | Post #1 Ocena: 0 2012-04-05 13:05:58 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
przy niemcach to uwazajcie. jedno podpadniecie i opieka zabiera dzieci, izoluje ich od rodzicow. niemcy to wredny narod
|
gosiaczek3006 | Post #2 Ocena: 0 2012-04-05 13:09:42 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-12-2010 Skąd: Crewe |
Cytat: 2012-04-05 13:05:58, maw2be napisał(a): przy niemcach to uwazajcie. jedno podpadniecie i opieka zabiera dzieci, izoluje ich od rodzicow. niemcy to wredny narod A moze poprostu dbaja o swoich obywateli ![]() ![]() ![]() ...Jesli dozyjesz 100 lat,to ja chce zyc 100 lat minus jeden dzien,zebym nigdy nie musiala zyc bez Ciebie....
|
Post #3 Ocena: 0 2012-04-05 15:06:47 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
evelina77 | Post #4 Ocena: 0 2012-04-05 15:18:46 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-04-2012 Skąd: londyn |
Czy ktos zna moze kogos kto obecnie tam zyje lub wyjechal,wrocil? Na razie nie mam od was odpowiedzi na moje pytanie....
|
gosha74 | Post #5 Ocena: 0 2012-04-05 16:42:48 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-02-2009 Skąd: londyn |
Czesc evelina ja rozwazam na powaznie wyjazd do Niemiec, wlasciwie to juz podjelam decyzje. Mam tam cala rodzine ta najblizsza i dalsza i tesknie ogromnie za nimi...moj facet tylko jest malo pewny
![]() nie bądź gnidą poczuj freedom
![]() |
|
|
xxxemi | Post #6 Ocena: 0 2012-04-05 16:46:31 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-12-2011 Skąd: kto wie? |
Hej,moja znajoma jeżdzi tam juz 10 lat,pracuje przy sprzątaniu,bo twierdzi,że tak jej się najbardziej opłaca,mąż tez tam przebywa podobny czas,i ma legalna pracę.Ma siostrę która tam jest na stałe,z mężem-Niemcem.Póki co nie wyobraża sobie mieszkania i pobytu na dłużej nią 2-3 miesiące w Niemczech.Twierdzi,że przedszkole dla synka sporo kosztuje,wszelkie benefity nie tak prosto dostać,długi czas starania sie o nie.Na razie zjechała do Polski,tam próbuje załozyć coś właśnego.I mimo,że siostra proponowała jej własne mieszkanie-nie chcą.
Mówi,że pracę będzie mieć tam zawsze,i zawsze może wrócić,Ale narazie wiąże plany z Polską. Mnie tez opowiadała,że tam pięknie,czysto,można sie ubrać za przysłowiowy grosz,żywnośc tania ale i dobra(w Polsce używa tylko niemieckich artykułów) |
Jess31 | Post #7 Ocena: 0 2012-04-06 11:31:44 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-06-2008 Skąd: Coventry |
... suzammen do kupy spedzilam pare ladnych lat w Niemczech, 2 lata temu (bedac w UK) przyjelam oferte pracy i pomimo swietnych zarobkow wytrzymalam w deutschlandii tylko 9 miesiecy, jestem ponownie w UK
Jakie sa roznice: - bedac w UK i znajac jezyk przynajmniej w stopniu komunikatywnym mozna normalnie zyc i funkcjonowac, bedac w niemczech nawet jezeli znasz bardzo dobrze jezyk niemiecki poczujesz sie jak obywatel drugiej kategori i dadza to tobie odczuc w sklepie, w urzedzie w pubie, w pracy, w szkole i wszedzie indziej ... Niemcy sa dumnym narodem i pomimo tego ze od wielu lat mieszkaja miedzy Polakami, Turkami i innymi nacjami, maja we krwii swoje specyficzne podejscie do "innych". Owszem sa miasta gdzie to mniej odczujesz np. w Kolonii, ale suma sumarum Polacy ogolnie zadaja sie z Polakami. - Niemcy to Panstwo prawa, malo tego, jezeli wydaje wam sie ze w Polsce jest biurokracja to w Niemczech dopiero przekonacie sie jak sie pisze to slowo przez duze B ... ta milosc do paragrafow przejawia sie nawet w telewizji gdzie obok xfactora mozna ogladnac show pod tytulem co tobie wolno a co nie ... - Podatki, podatki od podatkow a na topie podatek ... paranoja totalna ... bedac singlem zostaje tylko suma sumarum okolo 45% w kieszeni wiec zanim sie zdecydujecie wyliczcie sobie dokladnie ile musicie zarabiac aby dobrze zyc, jakie sa klasy podatkowe i ktora bedzie sie was tyczyc ... o innych podatkach ubezpieczeniach itp. nie chce mi sie juz nawet pisac klasy podatkowe - arogancja i ogolnie zycie na pokaz, waznosc statusu - kolosalna roznica miedzy UK a kartofellandia ... ludzie zapiep.... ciezko caly miesiac tylko po to aby sobie kupic dzinsy kelvina kleina, t-shirta versace i jezdzic Audi na koniec miesiaca zeby w tapete dlaczego? dlatego ze jezeli nie pokazesz tego swojego statusu na niby, najzwyczajniej w swiecie nie bedziesz akceptowany albo pokaza ci gdzie twoje miejsce ... to samo tyczy sie dzieci w szkole mozna jeszcze wymieniac duzo rzeczy tutaj ale teraz dodam pozytywne strony: - chleb, te ciasta, wlasne wyroby, ogolnie zywnosc w sklepach jak i w restauracjach wspaniala - standard domow i mieszkan a takze niemiecka milosc do detali - wiele ciekawych miejsc do zwiedzenia suma sumarum, wydaje mi sie ze w UK zycie jest o wiele latwiejsze i przyjemniejsze a przede wszystkim mozna o wiele wiecej osiagnac ale punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia ![]() |
galadriel | Post #8 Ocena: 0 2012-04-06 11:39:55 (13 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: (...)bedac singlem zostaje tylko suma sumarum okolo 45% w kieszeni wiec zanim sie zdecydujecie wyliczcie sobie dokladnie ile musicie zarabiac aby dobrze zyc, jakie sa klasy podatkowe i ktora bedzie sie was tyczyc ...
Kurde. To mnie trochę zdołowałaś z tymi podatkami. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
rafal80 | Post #9 Ocena: 0 2012-04-06 11:49:11 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2009 Skąd: Londyn |
Cytat: 2012-04-06 11:31:44, Jess31 napisał(a): .... pomimo swietnych zarobkow wytrzymalam w deutschlandii tylko 9 miesiecy, jestem ponownie w UK..... ... bedac singlem zostaje tylko suma sumarum okolo 45% w kieszeni wiec zanim sie zdecydujecie wyliczcie sobie dokladnie ile musicie zarabiac aby dobrze zyc..... [ Trochę się pogubiłem. To w końcu tam jest lepiej finansowo w porównaniu z UK czy gorzej? Czy jest gorzej tylko dla singli a lepiej dla małżeństwa? PS A może tak znienawidziłaś te Niemcy że krytykujesz je z każdej możliwej strony? ![]() [ Ostatnio edytowany przez: rafal80 06-04-2012 12:04 ] |
Jess31 | Post #10 Ocena: 0 2012-04-06 12:21:52 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-06-2008 Skąd: Coventry |
zarobki i podatki zaleza od wielu czynnikow, malzenstwo z dziecmi placi mniejsze podatki, Galadriel nie kazdy singiel placi 50% podatku, to tez zalezy od tego ile sie zarabia ale podam pare przykladow:
np. pracownik magazynu ktory ma licencje na wozek widlowy zarabia okolo 1300 euro brutto (zalezy tez w jakim rejonie Niemiec) po oplaceniu podatkow singlowi zostaje w kieszeni okolo 950 euro, ponizej link do kosztow utrzymania dobry przyklad natomiast temu kto ma rodzine i klase 3 zostaje w kieszeni okolo 1050 euro a teraz wezmy przyklad jak singiel zarabia 2000 euro, na reke dostanie okolo 1300 euro, przy 3000 euro zostaje w kieszeni 1800 itp. tutaj mozna sobie mniej wiecej obliczyc zarobki netto: Kalkulator [ Ostatnio edytowany przez: Jess31 06-04-2012 12:50 ] |