odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Felice |
Post #1 Ocena: 0 2012-01-06 16:42:30 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-10-2011 Skąd: Guildford |
Witam jak w temacie chce dołożyć Kat.A do mojego prawka.
Prawko (Polskie) wymieniłem kilka lat temu na Angielskie, i teraz mam mały problem. Kat.A chce wyrobić w Polsce (Taniej, łatwiej) co zrobić po zrobieniu kursu. Czy wymieniać prawko (Angielskie) z powrotem na Polskie?? czy Anglicy mogą mi oddać moje poprzednie prawko czy nie??
Może ktoś miał podobny dylemat wiec proszę o pomoc
|

|
 |
|
|
|
Post #2 Ocena: 0 2012-01-06 17:38:23 (13 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #3 Ocena: 0 2012-01-06 17:40:45 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Twoje polskie prawko juz od dawna lezy w urzedzie, ktory je wystawil...
co do reszty pytan nie wiem na pewno, wiec plotek nie rozsiewam :D [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 06-01-2012 17:41 ]
|

|
 |
|
Felice |
Post #4 Ocena: 0 2012-01-06 17:58:59 (13 lat temu) |
i w urzedze można się po nie zgłosić??
|

|
 |
|
krakn |
Post #5 Ocena: 0 2012-01-06 18:02:13 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Polski kartonik jest w Polsce.
Za opłatą dostaniesz go w Polsce.
Potem ponownie wymiana na UK będzie za standardową opłatą.
A co do stwierdzenia że w Polsce zdasz prościej szybciej i taniej to śmiem wątpić.
Gdy umiesz jeździć to w kwocie 300-400 funtów się wyrobisz.
Tu na placu nie wymagają umiejętności cyrkowych, a na jeździe po mieście wystarczy zachować się bezpieczne i nie robić głupot. Nikt nie szuka dziury w całym, bardzo szybko łatwo jest zdać.
Jak to zrobić masz W tym temacie Krok po kroku.
Ja i moja Beatka tu robiliśmy A.
Beata chodziła na 4dniowy kurs zdała praktykę za 1 razem, ja nie wykupowalem jazd tylko od razu na egzamin i zdałem za 2 razem, teoria to pikuś.
Pytań uczylem się przez tydzień, tylko wtedy gdy korzystałem z toalety, B-)
W zasadzie skoro masz prawko to przepisy znasz, wystarczy sobie przypomnieć i tylko douczyc egzotyczne wyjątki angielskie.
A ty chcesz w polsce przechodzić ten cały cyrk?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
|
krakn |
Post #6 Ocena: 0 2012-01-06 18:22:35 (13 lat temu) |
No i jak to w polsce nie ma ot tak ze ci go wymienią tak jak tu.
MUSZISZ przejść całą chorą urzędniczą drogę krzyżową by udowodnieć że nie jesteś wielbłądem
Wymiana zagranicznego prawa jazdy. OKM-29.
NIEZBĘDNY FORMULARZ: wniosek o wymianę prawa jazdy do pobrania tylko w Oddziale Komunikacji,
WYMAGANE DOKUMENTY:
1. 1 fotografia o wymiarach 3,5 x 4,5 cm przedstawiająca osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywała głowę w pozycji lewego półprofilu z widocznym lewym uchem z zachowaniem równomiernego oświetlenia.
2. Kserokopia posiadanego prawa jazdy wraz z tłumaczeniem na język polski sporządzonym lub poświadczonym przez tłumacza przysięgłego lub właśiwego konsula Rzeczypospolitej Polskiej.
3. Kserokopia karty pobytu stałego lub czasowego (jeśli o wymianę ubiega się cudzoziemiec).
4. Orzeczenie lekarskie (jeśli brak terminu ważności w zagranicznym prawie jazdy).
Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej odpowiednim pojazdem silnikowym może kierować osoba posiadająca ważne zagraniczne prawo jazdy wydane przez:
a) państwo członkowskie Unii Europejskiej - w okresie ważności prawa jazdy (wykaz państw członkowskich UE - załącznik nr 1)
b) państwo będące stroną Konwencji o ruchu drogowym, sporządzonej w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. (Dz. U. z 1988 r. Nr 5, poz. 40 i 44) - wykaz państw stron Konwencji - załącznik Nr 2 oraz państwo trzecie, którego wzór prawa jazdy jest zgodny ze wzorem określonym w Konwencji - w okresie 6 miesięcy od daty rozpoczęcia stałego lub czasowego pobytu, nie dłużej jednak niż przez okres ważności prawa jazdy.
W przypadku ubiegania się o wydanie prawa jazdy wydanego przez państwa członkowskie Unii Europejskiej, państwa należące do Europejskiego Obszaru Gospodarczego, państwa, z którymi Polska zawarła dwustronne umowy o wzajemnym uznawaniu praw jazdy oraz państwa będące stroną Konwencji o ruchu drogowym - wniosek wraz z załącznikami składa się bezpośrednio do Oddziału Komunikacji i nie jest wymagane zdanie części teoretycznej egzaminu państwowego.
W przypadku ubiegania się o wydanie prawa jazdy wydanego przez państwo nie będące stroną Konwencji o ruchu drogowym i które nie jest zgodne ze wzorem określonym w Konwencji - wniosek wraz załącznikami składa się w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego, gdyż dodatkowym warunkiem otrzymania polskiego prawa jazdy jest zdanie części teoretycznej egzaminu państwowego - warunek ten nie dotyczy prawa jazdy wydanego przez państwo członkowskie Unii Europejskiej.
Zagraniczne prawo jazdy, na podstawie którego wydano polskie krajowe prawo jazdy, jest zatrzymywane przez organ i niezwłocznie przesyłane do państwa, które je wydało, z informacją o przyczynie wydania polskiego prawa jazdy.
WYSOKOŚĆ OPŁATY:
Opłata komunikacyjna: druk prawa jazdy – 84 zł + 0,50 zł opłata ewidencyjna
SPOSÓB WNIESIENIA OPŁATY: w kasie Urzędu Miasta Płocka, ul. Stary Rynek 1, (wejście od ul. Kazimierza Wielkiego 2A) lub na bankowy rachunek Urzędu Miasta Płocka, Bank PKO BP S.A. II Oddział w Płocku, nr konta 13 1020 3974 0000 5502 0177 7929.
TERMIN ZAŁATWIENIA SPRAWY: około 14 dni od wpływu dokumentów do Oddziału Komunikacji.
FORMA ZAŁATWIENIA SPRAWY: decyzja (wymienione prawo jazdy)
MIEJSCE ZŁOŻENIA I ODEBRANIA DOKUMENTÓW: Oddział Komunikacji, pokój 2,3,4,10, ul. Stary Rynek 1, (wejście od ul. Kazimierza Wielkiego 2A).
SPRAWĘ PROWADZI: Oddział Komunikacji
INFORMACJI UDZIELA: Oddział Komunikacji, tel. 24 367 17 40, 24 367 17 41, 24 367 17 42.
PODSTAWA PRAWNA:
1. Art. 94 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r Prawo o ruchu drogowym (j.t. z 2005 r. Dz.U. Nr 108, poz. 908 ze zmianami).
2. § 5 ust. 1 pkt. 5 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 21 stycznia 2004 r. w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami (Dz.U. Nr 24, poz. 215 ze zmianami).
3. § 2 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 09 grudnia 2009r. w sprawie opłaty ewidencyjnej (Dz. U. Nr 210, poz. 1626).
4. § 6 pkt. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 11 grudnia 2003 r. w sprawie wysokości opłat i wynagrodzeń za sprawdzenie kwalifikacji oraz za wydanie dokumentów, określonych przepisami Prawa o ruchu drogowym (Dz.U.Nr 219, poz. 2162 oraz z 2010r. Dz.U.Nr 14, poz. 76).
|

|

|
|
Felice |
Post #7 Ocena: 0 2012-01-06 18:54:30 (13 lat temu) |
Ja myslalem przejsc caly cykl w Polsce
|

|
 |
|
Felice |
Post #8 Ocena: 0 2012-01-06 19:14:34 (13 lat temu) |
a jesli zdal bym egzamin na kat.A i po zdaniu wymienil angielskie na polskie z nowa Kat. ???
Duzo tego wcale niema :
1.fotografia
2.Kserokopia posiadanego prawa jazdy wraz z tłumaczeniem na język polski
Tylko tyle duzo nie ma [ Ostatnio edytowany przez: Felice 06-01-2012 19:42 ]
|

|
 |
|
krakn |
Post #9 Ocena: 0 2012-01-06 19:35:12 (13 lat temu) |
no ale masz już kat B tak?
i jest ono angielskie?
To zgodnie z prawem nie możesz, bo miałbyś 2 licencje, co jest niezgodne z prawem europejskim.
Można mieć 1 licencję, prawo jazdy z wieloma kategoriami.
czyli gdybyś zrobił 2 prawo jazdy na moto to nie mógł byś go wymienić, a posługiwanie się zdublowanymi dokumentami to przestępstwo.
Pamiętaj, prawo jazdy to nie kartonik jaki masz, a rodzaj licencji jaki masz i jaki jest zapisany w bazie danych.
A teraz ...
Bo nie bardzo zrozumiałem pytanie.
No jeżeli tu zrobisz drugą kategorię czyli będziesz miał B i A, to w momencie wymiany na prawo jazdy w dowolnym kraju całej UE (i nie tylko ale mniejsza o to) to nic się nie zmiana, masz po prostu polskie prawko z 2 kategoriami.
gdy będziesz chciał jeździć na nim tu w UK, to tylko wyrabiasz sobie ten zielony kwitek do punktów i na niego zbierasz sobie punkty, tak jak na angielskim.
|

|

|
|
Felice |
Post #10 Ocena: 0 2012-01-06 19:47:50 (13 lat temu) |
Nie potrzebnie w ogóle wymieniałem prawko na Angielskie :/
o Co mi chodziło to o to ze zrobił bym kurs i zdał egzamin i po tym od razu wymienił prawo jazdy Angielskie na Polskie "nowe" w którym mieściły by się dwie Kategorie
|

|
 |
|