Str 2 z 5 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-11-11 17:07:44 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #2 Ocena: 0 2011-11-11 17:17:58 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
aina6666 | Post #3 Ocena: 0 2011-11-11 17:46:39 (14 lat temu) |
Z nami od: 07-05-2007 |
Ja gurtuje w winach Rose i białych z dotępnych cenach mp OGIO lub ROKO mozna kupić. Zresztą we wszystkich kolorach. Są to lekkie wina dobre na każdą okazję i wlaściwie częstuję nimi wszystkich ktorzy mają ochotę na lampeczkę i zazwyczaj wszystkim odpowiadają więc może jest to uniwersalny wybór
![]() |
tawerna2 | Post #4 Ocena: 0 2011-11-11 18:18:33 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-06-2011 Skąd: corby |
Leonka to winko Moscato kupię w asdzie?cena przystępna?
|
Nora77 | Post #5 Ocena: 0 2011-11-11 18:27:31 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2010 Skąd: Bhm |
Gallo Rose: White Zinfandel anbo White Grenache.
Ogólnie wszystkie wina marki Gallo są dobre. Polecam. |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2011-11-11 18:56:29 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #7 Ocena: 0 2011-11-11 19:37:23 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2011-11-11 17:07:44, chrupka30 napisał(a): Riverlands Run Sauvignon Blanc 2011 Marlborough ,takie ostatnio wino piłam u znajomych z dodatkiem szłebsa ![]() ![]() ![]() Mogę to wino polecić, dla mnie każde wino jest zbyt cierpkie ![]() Tak się pije młode bełty, np węgry, gdzie czerwone wino służy jako "sok" do wody mineralnej. Albo do wymieszania z sokami owocowymi i owocami, jak to Hiszpanie nazywają sangria. Ale to tylko z młodego wina się robi co się nadaje tylko albo jako dodatek do gotowania albo własnie do takich mieszanek. W sumie w promocji i wysprzedaży już za 7+ funtów można kupić fajne wino w marketach. Ale jak ktyoś smakosz wg mnie lepiej wpaść do sklepu ktory specjalizuje się w sprzedaży win. A kolekcjionerzy i miłośnicy powinni "zaprenumerować" sobie dostawy wina ![]() np Virgin Vines oferował pakiety win w temacie "wycieczka do okoła świata" co miesiąc dostarcza pakiet 12 butelek z jakiegoś rejonu świata. czasami oferują w bardzo dobrych cenach np po 6 funtów butelkę, gdy dokona się przedpłaty. To samo wino gdy się już pojawi w sklepie, startuje od 10-15 funtów. Właściwie wszystkie firmy sprzedające wina mają podobne programy kolekcjonerskie. Widziałem że wymieniono bardzo dużo ciekawych i znanych rodzajów win, chciałem jeszcze dodać wina Portugalskie. Akurat założycielka wątku choćby jej dać wino za 4800 funtów z 85 roku, to i tak by nie doceniła jego walorów, bo po prostu nie ma wyrobionego smaku porównawczego. By doceniać wino to trzeba mieć z nim kontakt i spróbować wiele. Kiedyś Beate tak uczyłem pić wino, dla niej to wino było winem i tyle. Z czasem sama zaczęła wybrzydzać i rozpoznawać które jest lepsze a które nie. Potrzeba było na to duuzo czasu i duuużo wypitych win z całego świata. OK, teraz tak, zależy co ma być na tym stole. Bo jeżeli planujesz białe mięso, czyli kurczak, indyk, ryba, słonina, ![]() ![]() To szukasz wina białego Mięso wołowe, ale i spagetti o mocnym smaku, np intensywne aromaty serów, z dodatkiem sałatek "włoskich" o rześkim smaku lekko kwaskowym sosem Również wino białe. Do tego podał bym bardzo mocno schłodzone, jak szampan wino o aromacie owoców cyrtusowych, (nie mam na myśli wciskania soku tylko taką nute smakową) Wermuty ziołowe to po obiedzie. A Martini to do ciasteczka po obiadku, albo na podwieczorek. a na kolacje to szampan i do łóżka ![]() ![]() Ludzie często nie umieją pić wina, albo piją jak wodę lub wódke, albo biorą "dziupkiem" odrobinkę. W pierwszym wypadku profanacja, w drugim nie poczujesz pełnego smaku wina. Tak na prawde degustowanie wina jest bardzo nieeleganckie ![]() wymaga by wziąść spory łyk wina i sobie nim wypłukać usta, a jeszcze lepiej zasiorbać niczym prostak gorącą herbatkę ![]() A dlaczego tak? ano po to by rozprowadzić wino po zakamarkach ust i pokryć cały język wzburzonym winem. bo język ma rejony, w innym czujemy słodycz, w innym miejscy kwaskowość, sól itd. A siorabanie? ma na celu napowietrzenie wina przez co właśnie kubi smakowe dostają dodatkowy bodziec ![]() Ale raczej nie robimy tego na wykwintnej kolacji, wystarczy że delikatnie rozlejemy wino w ustach i dopiero przełkniemy. ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Kasica83 | Post #8 Ocena: 0 2011-11-11 21:44:54 (14 lat temu) |
Z nami od: 27-02-2011 Skąd: Tq |
QUINTA DA ROEDA VINTAGE PORT CROFT TO WSZYSTKO JEST NAPISANE NA BUTELCE
![]() ![]() |
Kasica83 | Post #9 Ocena: 0 2011-11-11 21:46:38 (14 lat temu) |
Z nami od: 27-02-2011 Skąd: Tq |
leonka gdzie te słodziutkie wina mozna nabyc?
|
krakn | Post #10 Ocena: 0 2011-11-11 21:46:51 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Kasica83 pisz małymi literami
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|