MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca i mieszkanie w anglii?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Nienke

Post #1 Ocena: 0

2011-06-16 14:28:06 (14 lat temu)

Nienke

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 16-06-2011

witam :)
Szykuje sie do wylotu do Anglii jednak jestem całkowicie zielona w tym jak sie do tego zabrać. Czy szukac pracy przez Agencję, czy może najpierw znaleźc mieszkanie i wtedy na własną rękę poszukac pracy. Chodzi mi o rejony Birmingham, Nottingham albo Northampton.
Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki
Pozdrawiam :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer MSN Messenger

Post #2 Ocena: 0

2011-06-16 14:32:08 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

knowakuk

Post #3 Ocena: 0

2011-06-16 16:11:06 (14 lat temu)

knowakuk

Mężczyzna

Z nami od: 07-01-2011

Po mojemu:
- Mam nadzieje, ze nie zaplacilas zadnych pieniedzy z tytulu rekrutacji, albo ze nie bedziesz musiala placic tygodniowo zadnych "frajerskich pieniedzy".
- Popros o kontrakt przez przyjazdem i zadbaj o to, aby wszystko bylo dla Ciebie jasne i klarowne.
- Kup sobie bilet w druga strone - strzezonego Pan Bog strzeze ;-)
- Kup sobie przejsciowke na gniazdka elektryczne, bo patent z wacikiem do uszu nie zawsze dziala :-)
- Wez ze soba telefon ze zdjetym simlockiem, 20 funtow na starter i doladowanie. Przyda Ci sie w pracy, do kontaktu z rodzina, znajomymi etc.
- Musisz miec ze soba pieniadze na oplacenie pokoju na min. 3 tygodnie (od 50 funtow w gore za tydzien + czasami kaucja) - jesli pracujesz przez agencje, oraz
na oplacenie pokoju na min. 5 tygodni, jesli jakims cudem udalo Ci sie znalezc prace na pelen kontrakt.
- Wez ze soba wlasne jedzenie, dzieki temu zaoszczedzisz pieniadze.
- Jesli nie znasz jezyka i jedziesz do pracy przez agencje, to ciezko bedzie Ci sie wbic na konrakt (Full Time).
- Zadbaj o komplet wymaganych dokumentow do pracy w UK (Karta NIC, przetlumaczone certyfikaty, dyplomy etc).
- Pierwsza wyplate dostaniesz najszybciej po tygodniu przy pracy przez agencje i po miesiacu dla pracy na Full Time.
- O internet sie nie martw, mozesz zapisac sie do biblioteki miejskiej i korzystac z netu za darmo.
- Agencje czesto spozniaja sie z platnosciami albo popelniaja bledy na swoja korzysc - wez to pod uwage i nigdy nie licz pieniedzy, ktorych nie masz w kieszeni albo na koncie.
- Przygotuj sie na potracanie z Twoich wyplat pieniedzy dla agencji, np za dojazd busem do miejsca pracy, kamizelki, buty ochronne i inne pierdoly.
- Praca przez agencje jest niepewna, czasami pracujesz pelen miesiac, czasami dwa albo trzy dni w tygodniu, a czasami w ogole nie chodzisz do pracy. Odkladaj pieniadze, bo pierwsze tygodnie sa ciezkie i poki nie dostaniesz roboty na kontrakcie, musisz byc caly czas ostrozna i przygotowana na najgorsze.
- Prace przez agencje nalezy traktowac TYLKO I WYLACZNIE jako tymczasowe zrodlo utrzymania, chyba ze w miejscu pracy przewidywane sa przyjecia na pelen kontrakt (Full Time) albo przyjechalas tu tylko na sezon.
- Jesli taktujesz swoj przyjazd jako poczatek nowego zycia (nie przyjechalas na truwkaki), to codziennie szukaj nowych ogloszen w necie i lokalnych gazetach. W dni wolne chodz po miescie i odwiedzaj miejsca w ktorych chcialabys pracowac, duzo sie usmiechaj i pytaj o wolne miejsca :-)
- Zaprzyjaznij sie z innymi osobami ze swojej zmiany ale pamietaj - badz nieufna i ostrozna. Zlodzieje, oszusci sa zarowno wsrod miejscowych jak i naszych. Na emigracji panuje zasada "Kazdy ch**j ma swoj stroj" i "Jak umiesz liczyc, to licz na siebie".
- Jesli do pracy zdecyduejsz sie dojezdzac transportem publicznym, to wykup bilet sezonowy (tygodniowy, miesieczny etc) - wyjdzie Cie taniej.
- Jesli nie masz zalatwionej pracy, to musisz miec ze soba pieniadze na oplacenie pokoju na caly przewidywany okres pobytu przeznaczony na szukanie pracy min. 4 tygodnie (od 50 funtow w gore za tydzien + czasami kaucja).
- Jesli nie znasz jezyka i jedziesz w ciemno, to nie przyjezdzaj. No chyba, ze urodzilas sie pod szczesliwa gwiazda, albo caly wyjazd traktujesz bardziej turystycznie :-)
- Jesli nie masz pracy albo stracilas prace, to jak najszybciej zarejestruj sie w lokalnym urzedzie pracy (Job Centre) i codziennie szukaj nowych ofert (gazety, internet, odwiedzaj bezposrednio potencjalnych pracodawcow etc).
- Przez wyjazdem spisz sobie numery konsulatu, ambasady, numery awaryjne etc.
- Zbieraj wszystkie dokumenty, rachunki payslipy etc - trzymaj reke na pulsie.
- Unikaj dzielnic o zlej reputacji i nie chodz sama po nocy :-)
- Jesli znasz jezyk angielski, na poczatku mozesz nie rozumiec miejscowych. Po czasie gdy sie "osluchasz", nie bedziesz miala z tym wiekszego problemu.
- Zwroty tupu "Darling", "Love" albo "Sweetheart" nie oznaczaja, ze ktos Cie kocha czy podrywa. Spotkasz sie z tym w sklepach, na poczcie etc i uslyszysz zarowno od kobiet jak i mezczyzn, np "God morning my love" albo "How can i help you sweetheart?" :-D
- Anglicy w wiekszosci mowia z roznymi akcentami i witaja sie wg formuly "How are you?" albo slangowe "Haya". Odpowiadasz "Thank you im fine. How are you?". Nigdy nie zal i nie dziel swoimi problemami - oni nie chca tego sluchac, a pytanie "Jak sie masz" traktuja jako powitanie.
- Zawsze sie umiechaj i badz optymistka :-)
- Ignoruj docinki z podtekstem ze strony mulatow a.k.a "ciapatych" (okreslenie obrazliwe).
- Wielka Brytania to kraj multikulturowy, wiec badz tolerancyjna i zachowuj sie jakbys byla w gosciach.
Odradzam przyjazd gdy:
- Nie masz zalatwionej pracy i nie znasz jezyka angielskiego.
- Jedziesz w ciemno i bedziesz tu sama jak palec.
- Nie masz ze soba pieniedzy, ktore zabezpieczylyby Twoj pobyt w UK przez pierwszy miesiac na wypadek braku pracy albo innych komplikacji.
- Nie masz pieniędzy na kupno biletu powrotnego.
- Jedziesz sama do pracy z ogłoszenia
- Jedziesz z przekonaniem o szybkim i latwym zarobku, albo nastawiasz sie na zasilki.

Powodzenia! :-)

[ Ostatnio edytowany przez: knowakuk 16-06-2011 16:14 ]

:-)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Nienke

Post #4 Ocena: 0

2011-06-16 16:20:56 (14 lat temu)

Nienke

Kobieta

Konto zablokowane

turkawki mnie nie interesują:P
Angielskim mogę się chwalić:P hehe
jedyne to to że nie mam nikogo w anglii i nie chce wskoczyć od razu w głęboką wodę - dlatego chce się troszkę popytać.

Do góry stronyOffline

knowakuk

Post #5 Ocena: 0

2011-06-16 16:22:38 (14 lat temu)

knowakuk

Mężczyzna

A prace masz, czy jedziesz w ciemno?
Jesli masz prace, to przez agencje czy na full time po znajomosci?
Jesli nie masz pracy, to czy zabierasz ze soba pieniadze?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

audacity

Post #6 Ocena: 0

2011-06-16 16:24:25 (14 lat temu)

audacity

Kobieta

Z nami od: 14-07-2009

Znajoma (poznana tu ;)) zapozyczyla sie w banku i przyjechala w ciemno ze "szkolnym" angielskim. Oplacilo sie, znalazla prace w lokalnym polskim sklepiku na full time (40 hrs).
What would life be if we had no courage to attempt anything?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Nienke

Post #7 Ocena: 0

2011-06-16 16:29:54 (14 lat temu)

Nienke

Kobieta

Konto zablokowane

Agencja odpada - słyszałam o wieli takich akcjach z agencjami.
Sama sobie załatwiam ale wiadomo zawsze jakieś ryzyko jest, mam juz kilka ofert - jednak zostaje jeszcze kwestia mieszkania.
Bilet w dwie strony to podstawa:P Pieniądze też odłożone na koncie. chodzi głównie o prace i mieszkanie - i żeby sie tam jakos ogarnąć.
Ehh no i ten urok samotnego wyjazdu

Do góry stronyOffline

knowakuk

Post #8 Ocena: 0

2011-06-16 16:48:23 (14 lat temu)

knowakuk

Mężczyzna

W sumie to masz dwie opcje :-)
Pierwsza, to szukać roboty z Polski i zdecydować się na wyjazd dopiero wtedy, gdy będziesz już miała potwierdzoną i sprawdzoną ofertę.
Druga opcja jest dość ryzykowna, bo wiąże się z surwiwalem i utratą odłożonych pieniędzy :-)
Jeśli na znalezienie pracy chcesz poświęcić miesiąc, to musisz mieć przygotowane pieniądze, które pozwolą Ci na luzie i bez stresu szukać w tym czasie zatrudnienia. Bezpieczną poduszką będzie kwota, która pozwoli Ci:
- Kupić bilet w obie strony.
- Opłacić pokój na miesiąc (koszt od 200 do 400 funtów zależy gdzie i u kogo + ewentualna kaucja).
- Kupić jedzenie, kosmetyki i inne pierdoły.
Ja tez w ciemno przyjechałem do UK i choć początki były hardcorowe, to jestem bogatszy o wiele doświadczeń, które mnie tylko wzmocniły :-D

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dangerous__girl

Post #9 Ocena: 0

2011-06-16 16:50:12 (14 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

Mieszkan jest wszedzie tyle,ze nie mozna sie od nich ogarnac;-)Akurat sprawe mieszkania uwazalabym za najmniej wazna. mozesz znalezc cokolwiek przez interent, a jak przyjedzisz i nie bedzie ci pasowac towarzystwo,czy mieszkanie szukasz drugiego,ktore juz sama sobie na zywo obejrzysz. wiadomo,ze zaczniesz od wynajecia pokoju, zazwyczaj biora ludzie 1 tydzien depozytu.

Do góry stronyOffline

Nienke

Post #10 Ocena: 0

2011-06-16 17:00:01 (14 lat temu)

Nienke

Kobieta

Konto zablokowane

Więc zaryzykować?

Do góry stronyOffline