|
|
---|---|
wojtek883 | Post #1 Ocena: 0 2010-11-28 13:05:21 (15 lat temu) |
Z nami od: 08-07-2007 Skąd: Derby - Anglia |
Witam wszystkich, pewnie ten temat już był, ale jeszcze raz prosze o pomoc. Zgubiłem polski dowod osobisty w Anglii. Mieszkam tutaj na stałe. Prosze powiedzieć, czy trzeba to gdzieś zgłaszać, w Anglii lub w Polsce ? W ogóle, co robić. Pierwszy raz spotykam sie z taką sytuacją. Dziekuję za porady.
|
Post #2 Ocena: 0 2010-11-28 13:25:43 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #3 Ocena: 0 2010-11-28 13:25:45 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
zgłosić powinieneś, można na policje, by mieć świstek ze coś takiego miało miejsce, hm, chyba powinno się też poinformować polski urząd ewidencji.(urzad miasta czy gmin kto tam wydaje nie wiem bo nie mam dowodu osobistego)
dlaczego? ano dlatego ze jak gdyby został użyty przez kogos to masz podkładkę że zgłosiłeś, wiesz mnie juz tez byli tacy co sie pytali czy aby gdzieś nie mam jakiegoś zbędnego dowodu osobistego do sprzedania i to tu w Anglii!!! a wyrabiać nowego nie musisz bo skoro mieszkasz tu w Uk to ci nie jest potrzebny, bo to dokument ewidencji mieszkanców polski. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
mala24 | Post #4 Ocena: 0 2010-11-28 13:26:43 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2009 Skąd: uk |
mialam sytuacje podobna.tylko skradziona torebka w ktorej byl dowod nic wiecej.zglosilam na policje.przyjechali do domu spisac wszystko ale bardziej ich interesowala torebka niz dowod.tlumaczylam ze to nie o torebke chodzi bo kosztowala chyba 4 funciaki z primarka,taka zeby dowod tylko nosic jak idzie sie na dyskoteke.a oni jak grochem o sciane walkowali temat torebke.sprawe umozyli bo nie znalezli torebki hehe.gdy zapytalam o dowod powiedzilei zeby sie nie martwic bo tu nikt nic nie zrobi.no i zglosilam do ambasady gdzie rowniez sie nie przejeli .kazali nowy w polsce wyrobic.i ze nic nie moga zrobic bo u nich tylko paszporty sie robi.
|
Tomaszz22 | Post #5 Ocena: 0 2010-11-28 13:27:22 (15 lat temu) |
Z nami od: 16-07-2009 Skąd: London |
idz na Policje powiedz, ze zgubiles ID i to wszystko.
|
|
|
elizaglasgow | Post #6 Ocena: 0 2010-11-28 15:15:46 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 05-09-2009 Skąd: glasgow |
Idz na policje, policja powiadamia ambasade, lub konsulat.Dowod osobisty zostanie w Polsce uniewazniony.Ja taka sytuacje mialam, na lotnisku w W-wie dowiedzialam sie, ze moj dowod osobisty zostal uniewazniony-celnik mi powiedzial, trzymajac w reku moj paszport.Ja zgubilam dokumenty i zglosilam ten fakt na policji.Zadnego swistka nie dostalam, po kilku dniach tylko zadzwoniono do mnie i podano mi numer ref.zgloszenia i powiedziano, ze placowka konsularna otrzymala w tej sprawie wiadomosc.
|
|