MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Sprawa niby błaha, ale problem duży. Paszport dla dziecka...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 4 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

stanislawski

Post #1 Ocena: 0

2010-11-18 16:47:32 (15 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2010-11-18 16:40:09, mamamyszy napisał(a):
Szanse pewnie sa, w zaleznosci od punktu widzenia, a wiadomo od czego ten zalezy. Tak jak u mnie. Ja mam nadzieje, ze odbiore mu prawa najszybciej jak tylko sie da. Wlasnie rozmawialam ze znajoma, ktora doradzila zeby nagrywac rozmowy z nim, w ktorych mowi, ze nie podpisze i szantazuje. Przesluchac je potem z adwokatem, przetlumaczyc i moze pojsc latwiej. Nagrana mam kazda rozmowe, wiec jutro musze o tym porozmawiac.

Jak szantażuje? I czy po tym, ty z twoim adwoaktem też go będziecie "szantażować"?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Nie_z_tej_bajki

Post #2 Ocena: 0

2010-11-18 16:51:35 (15 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Mamamyszy - jesli twoj maz jest scigany listem gonczym w UK i do tego nie kontaktuje sie z dziecmi ( ale najbardziej jest brane pod uwage to pierwsze ), kazdy prawnik napisze Ci pozew o pozbawienie go praw rodzicielskich ( co nie zwalnia go z obowiazku placenia alimentow na przyklad ) i kazdy sad w UK do tego wniosku sie przychyli. Wiem - a moj maz listu gonczego nie ma. Troszke mniej narozrabial ;-). Moj prawnik zaproponowal mi to od razu przy skladaniu pozwu o rozwod rok temu. Nie chcialam. Nie wiem czy dobrze zrobilam, okaze sie w grudniu, bo jestesmy umowieni wlasnie na wyrobienie nowego paszportu mlodszemu synowi. Oby sie tam zjawil jak obiecal. Jesli nie - po prostu zrobie to, czego nie zrobilam na poczatku jak radzil prawnik.

Cytat:

2010-11-18 16:31:55, maw2be napisał(a):
To ja się podepne pod temat ale z innej strony.
Nie będę się rozpisywał o powodach bo się okazały inne niż na początku myślałem, ale zostałem samotnym tatusiem z jednym synem. żona wzieła do Polski drugiego. W związku z tym mam pytanie. Gdzie składać wniosek o przyznanie "prawnej" opieki nad dziećmi i ustalenie ich miejsca pobytu przy ojcu? i czy mam wogóle jakieś szanse na to?

Zrob to w tutejszym sadzie. W momencie kiedy matka zostawila dziecko pod Twoja opieka, wyjezdzajac z kraju z drugim, masz prawo ubiegac sie o sadowne przyznanie opieki nad obydwoma synami - bo przeciez kto wie, czy drugiego tez gdzies ( np u rodzicow ) nie zostawi i nie zniknie?
Masz szanse... Tutaj prawo dziala troche inaczej. Pamietaj tylko, ze musisz udowodnic, ze wyjechala na stale zostawiajac jednego syna.
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

maw2be

Post #3 Ocena: 0

2010-11-18 16:56:23 (15 lat temu)

maw2be

Mężczyzna

Z nami od: 04-10-2006

Z tym nie będzie problemu wzieła wszystko spakowała, resztę ubrań itp w kartony jak znajdzie kuriera to jej to mam wysłać, w pl z tego co wiem zarejestrowała się w urzędzie pracy, podobno mieszkanie wynajeła.

Do góry stronyOffline

doritos

Post #4 Ocena: 0

2010-11-18 17:31:14 (15 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Cytat:

2010-11-18 16:40:09, mamamyszy napisał(a):
Szanse pewnie sa, w zaleznosci od punktu widzenia, a wiadomo od czego ten zalezy. Tak jak u mnie. Ja mam nadzieje, ze odbiore mu prawa najszybciej jak tylko sie da. Wlasnie rozmawialam ze znajoma, ktora doradzila zeby nagrywac rozmowy z nim, w ktorych mowi, ze nie podpisze i szantazuje. Przesluchac je potem z adwokatem, przetlumaczyc i moze pojsc latwiej. Nagrana mam kazda rozmowe, wiec jutro musze o tym porozmawiac.

Nie no wszystko pieknie ladnie, tylko czy argumenet o niepodpisaniu przez ojca dzieci zgody na paszport jest wystarczajacym? Sad pomysli ze tylko dlatego chcesz go tych praw pozbawic bo zalezy Ci na paszporcie a nie na dobru dzieci.Z wlasnego doswiadczenia wiem ze to niezbyt dobry pomysl:)

Po drugie jesli zalezy Ci tylko na paszporcie to po co od razu zakladac sprawe o pozbawienie go praw? Szkoda czasu i pieniedzy, lepiej jesli poprosisz sad o wyznaczenie kuratora a ten wyda zgode na paszport(tak przynajmniej jest w PL przy czym kuratorem moze byc nawet ktos z Twojej rodziny).

Jesli jednak zalezy Ci glownie na pozbawieniu go praw(miedzy innymi po to aby uzyskac paszport o czym oni nie musza wiedziec;))to tak jak pisalam wczesniej i tak jak Magic radzi,opieraj sie na jego niezbyt czystej przeszlosci, ze nigdy specjalnie sie Wami nie interesowal(wskazani swiadkowie)i tym, ze razem z partnerem chcecie tworzyc jedna, wspolna rodzine a on chce w niedalekiej przyszlosci adoptowac dzieci. Musisz miec mocne argumenty a te nimi sa, powodzenia;)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #5 Ocena: 0

2010-11-18 17:58:06 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2010-11-18 18:32:28 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2010-11-18 18:56:04 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Brak zgody na paszport nie bedzie zadnym wnioskiem o pozbawienie praw rodzicielskich, wiec nawet nie marnuj swojego czasu.

Prawa rodzicielskie, rozumiane w polskim kontekscie, sa tutaj inaczej rozpatrywane.

Mozesz sie starac o ograniczenie kontaktow, jesli rodzic zagraza zyciu i zdrowiu dzieci, ale nie ze wzgledu na jego uparty charakter.

Z powodu jego odmowy wspolpracy w wydaniu polskiego paszportu, nie ominiesz zasad wydawania angielskich paszportow. Nie wiem ile lat mieszkasz w UK, kiedy urodzily sie dzieci, w odniesieniu do twojego pobytu etc etc etc.
Ada

Do góry stronyOffline

greta

Post #8 Ocena: 0

2010-11-18 19:41:54 (15 lat temu)

greta

Kobieta

Z nami od: 26-05-2007

musisz wystapic do sadu z wnioskiem o wydanie paszportu bez zgody ojca we wniosku opisac dokladnie do czego jest ci ten paszport potrzebny.sad wyda zgode za ojca bez problemu
przykladowy wniosek
http://www.tur-info.com/fo_id/85456;,paszport_bez_zgody_ojca.html
powodzenia

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2010-11-18 19:54:46 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

greta

Post #10 Ocena: 0

2010-11-18 20:11:25 (15 lat temu)

greta

Kobieta

Z nami od: 26-05-2007

polecam sie na przyszlosc mam obstukane:rozwod paszporty,zmiane nazwiska dzieci a poza tym prawo rodzinne to moje hobby od czasu perypeti zwiazkowych;)

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,