MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

NHS ubezpieczenie

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kala85

Post #1 Ocena: 0

2010-11-02 22:41:35 (15 lat temu)

Kala85

Kobieta

Z nami od: 10-05-2010

Witam:) Moje 1 pytanie...ile czeka się na wyrobienie Medical Card i gdzie należy się wybrać aby je uzyskać. W danej chwili posiadam ubezpieczenie z Polski...karta Europejska...czy aby wykonać mały zabieg w NHS muszę mieć to Brytyjskie ubezpieczenie? Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

drucianka

Post #2 Ocena: 0

2010-11-02 23:01:41 (15 lat temu)

drucianka

Kobieta

Z nami od: 13-10-2007

Mogę nie mieć racji, ale:
jak pracujesz w UK to płacisz ubezpieczenie więc masz prawo do zabiegów na NHS (nawet zanim wyrobisz sobie prawidłowy numer ubezpieczenia masz swój awaryjny na który płacisz składki)
jeśli chodzi ci o kartę na recepty to wyrabiasz ją sobie od reki, za drobna oplata (w wypadku jeśli jesteś skazana na stale leki)

Do góry stronyOffline

karolkowa

Post #3 Ocena: 0

2010-11-02 23:39:46 (15 lat temu)

karolkowa

Z nami od: 03-06-2007

W UK sluzba zdrowia jest za darmo(nie placisz skladek na NHS).Musisz jedynie posiadac potwierdznie zamieszkania ,np.rachunek za CT,prad/gaz itp.i byc zapisanym do lekarza(posiadac numer NHS).Jak pracujesz tytaj i mieszkasz to masz prawo do panstwowej sluzby zdrowia bez zadnych oplat.

Do góry stronyOffline

Mieszko

Post #4 Ocena: 0

2010-11-02 23:51:28 (15 lat temu)

Mieszko

Kobieta

Z nami od: 16-07-2009

Już o tym kiedyś pisałam, w moim szpitalu wiszą informacje, że cudzoziemcy muszą udowodnić, że rok tu mieszkają.

Do góry stronyOffline

anna69

Post #5 Ocena: 0

2010-11-03 08:37:18 (15 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

jak to nie placi sie ubezpieczenia?? jakos mi sciagaja z wyplaty TAX i National Insurance.....albo czytac nie umiem....

A co do reszty - to zeby zapisac sie do GP w wiekszosci przychodni potrzebny jest National Insurance Number - ktory wyrabia sie w Job Centre ale zeby go wyrobic to trzeba byc zatrudnionym, badz czlonek waszej rodziny - parner/maz/zona musza miec prace.....

Przez GP jestesmy kierowani do wszelkich specjalistow.

A jesli jest to cos naglego to jedzie sie na A&E (accident and emergency) - pogotowie i tam udziela pomocy, na moim, za pierwszym razem nie prosza o zadne potwierdzenie ubezpieczenia, przy kolejnych wizytach, owszem albo NINo albo karte z np Polski ten odpowiednik tu EHIC (chyba nawet w Polsce to to samo, a na pewno kiedys tak samo wygladaly)......

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2010-11-03 09:12:44 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

NI nie jest skladka na sluzbe zdrowia tylko na emeryture. Jest mnostwo osob w UK, ktore nie maja NIN i nie placa skladek NI, a prawo do darmowego leczenia maja.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 03-11-2010 09:14 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Kala85

Post #7 Ocena: 0

2010-11-03 09:24:50 (15 lat temu)

Kala85

Kobieta

Z nami od: 10-05-2010

W chwili obecnej nie pracuje tylko partner ale nie posiada jeszcze tej Medical Card. Jestem w takcie poszukiwania zatrudnienia. Oby dwoje nie korzystaliśmy z GP ani NHS.I mam na myśli poważniejszą sprawe niż wizyta u lekarza rodzinego...konieczne bedzie skorzystanie ze szpitala. Jedni znajomi mówią,ze nalezy sie zgłośić do Job Center a inni że do Gp i oni wysyłają papiery o założenie tej Medical Card. Wszedzie jest inaczej trochę skoro tyle sugestii.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2010-11-03 09:25:28 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Zapisz sie do GP, jesli jeszcze tego nie zrobilas, a potem od razu na wizyte. GP skieruje Cie dalej.

Na tej stronie mozesz znalezc najblizszego lekarza:

http://www.nhs.uk/servicedirectories/pages/servicesearch.aspx

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 03-11-2010 09:27 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Mieszko

Post #9 Ocena: 0

2010-11-03 09:37:27 (15 lat temu)

Mieszko

Kobieta

Z nami od: 16-07-2009

Dokładnie, najpierw musisz się zapisać do GP. U mnie np. nie potrzeba do tego NIN tylko dokument potwierdzający tożsamość i jakiś rachunek potwierdzający adres. Chyba nie można ot tak sobie zgłosić się do szpitala i zapisać się na zabieg. Jak miałam bardzo bolesne ataki kamieni żółciowych to i tak w szpitalu na Emergency mówiono mi, że najpierw muszę zgłosić się do GP, a on dopiero mnie pokieruje dalej.

Do góry stronyOffline

alfer74

Post #10 Ocena: 0

2010-11-03 09:44:17 (15 lat temu)

alfer74

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2009

Cytat:

2010-11-03 08:37:18, anna69 napisał(a):
jak to nie placi sie ubezpieczenia?? jakos mi sciagaja z wyplaty TAX i National Insurance.....albo czytac nie umiem....

A co do reszty - to zeby zapisac sie do GP w wiekszosci przychodni potrzebny jest National Insurance Number - ktory wyrabia sie w Job Centre ale zeby go wyrobic to trzeba byc zatrudnionym, badz czlonek waszej rodziny - parner/maz/zona musza miec prace.....

Przez GP jestesmy kierowani do wszelkich specjalistow.

A jesli jest to cos naglego to jedzie sie na A&E (accident and emergency) - pogotowie i tam udziela pomocy, na moim, za pierwszym razem nie prosza o zadne potwierdzenie ubezpieczenia, przy kolejnych wizytach, owszem albo NINo albo karte z np Polski ten odpowiednik tu EHIC (chyba nawet w Polsce to to samo, a na pewno kiedys tak samo wygladaly)......

Po raz N-ty ten sam problem. Placimy skladki na NHS w UK czy nie placimy.

Otoz tym sie rozni UK od Polski, ze tutaj NIE PLACI SIE SKLADEK NA UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE.

Panstwowa sluzbe zdrowia NHS w pelni utrzymuje rzad. Oczywiscie jest to z naszych podatkow ale jest niezalezne czy sie pracuje i placi podatki czy sie ich nie placi. Poprostu tutaj sluzba zdrowia jest BEZPLATNA !!!
Jedynym warunkiem jest to aby mieszkac w UK na stale. Czasem do weryfikacji przy rejestracji u GP lub w szpitalu prosza o podanie numeru NIN ale to tylko po to aby stwierdzic czy pacjent jest tylko gosciem w UK czy stalym mieszkancem.

Wszelkim niedowirakom polecam skontaktowac sie NHS i wyjasnic wszelkie watpliwosci.

anna69, z podatkow utrzymuje sie wiele instytucji w UK ale czy to oznacza, ze placisz jakas skladke na Policje, Wojsko, MI5, MI6, Straz pozarna i wiele wiele innych ? Bzdura...

Tak jak Richmond pisze skladka na NI jest skladka na ubezpieczenie spoleczne czyli przyszla emeryture i ewentualne zasilki a nie sluzbe zdrowia.
inzynier elektronik, specjalizuje sie w telefonii komorkowej, naprawiam i pomagam rozwiazywac wszelkie zwiazane z nia problemy - 07756957744

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,