Hej mam pare pytań, bylbym wdzieczny za pomoc. W UK jestem i pracuje od 6 miesiecy, za ok. pol roku chcialbym wyslac wniosek o przyznanie rezydenta. Oczywiscie wyslalem WRS do Home Office i zalatwilem wszystkie inne sprawy typu NIN, P86 itd. W zwiazku z tym mam pare pytan.:
1. Przez caly czas zatrudniony jestem w agencji, ktora przyznaje mi prace roznie. Raz jest to 20 godz. w tygodniu raz 40. Na poczatku (przez pierwsze 3 miesiace) bylo to jednak ok. 2 godzin dziennie a wiec razem w tygodniu 10. Czy roczny staz pracy dotyczy tylko przepracowanych pelnych etatow, czy wystarczy ze pracowalem np. w ktoryms z tyg. tylko. 1 godz. i mam za ten okres pasek z pensja?
2. Czy owy okres 12 miesiecy liczy sie od daty rejestracji w Home Office czy od otrzymania pierwszej pensji (pay date)?
3. Planuje wyjazd na ok. 6 tyg. do Polski. Aby otrzymac status rezydenta, okres przerwy w pracy nie moze byc wiekszy niz 30 dni. Czy jezeli po trzech tygodniach od wyjazdu poprosze o 1 dzien urlopu, to te 30 dni zaczna sie liczyc od nowa (od dnia urlopu), czy po prostu przekrocze ustawowy termin pobytu i pracy w UK, i wszystko bede musial zaczac od nowa?
Jeszcze raz bardzo dziekuje za wszelka odpowiedz, mysle ze nie tylko ja mam tego typu watpliwosci. Szukalem (moze zle) ale nigdzie nic nie znalazlem. Pozdrawiam