|
---|---|
pietka233 | Post #1 Ocena: 0 2010-04-17 08:06:35 (15 lat temu) |
Z nami od: 16-04-2010 Skąd: londyn |
Witam !
Kochani mam do was pytanie i mam nadzieje ze ktos bedzie mogł mi na nie odpowiedziec. A mianowicie moj mąz Nigeryjczyk stara sie o legalizacje pobytu w polsce gdzie obecnie przebywamy, lecz gdy dostanie legalizacje w polsce chcemy wyjechac do anglii ,wiem ze mąż potrzebuje wizy do uk ale zastanawiam sie jak to jest z legalizacja pobytu w angli dla męża poniewaz chcemy zostac w angli na stale i mąz musi zalegalizaowac swoj pobyt tam.Gdzie musielibyśmy sie zwrócić gdy bedziemy juz w anglii zeby mąz mogł normalnie pracowac i przebywac legalnie w uk,i jak wyglada taka legalizacja pobytu ludzi z poza uni europejskiej,jak dlugo trwa i czy ciężko zdobyć taką legalizacje????? Prosze mi pomuc. Dziekuje i pozdrawiam pietka233 |
anetka_sweet | Post #2 Ocena: 0 2010-04-17 08:55:09 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-06-2009 Skąd: Shepton Mallet |
jesli chodzi o legalizacje pobytu w polsce to w przypadku mojej mamy bylo tak ze wzieli slub i cala masa dokumentow,tlumaczen i musi przebywac w polsce przez 5 lat ale nie moze podjac legalnej pracy,to akurat z przyczyny ze pracodawcy musza akre zaplacic za to ze zatrudniaja obcokrajowca i przez te 5 lat ty mu musisz wszystko zapewnic i jestes odpowiedzialna.dluga i zmudna droga
|
Mieszko | Post #3 Ocena: 0 2010-04-17 10:29:24 (15 lat temu) |
Z nami od: 16-07-2009 Skąd: Hastings |
Cytat: 2010-04-17 08:06:35, pietka233 napisał(a): Witam ! Kochani mam do was pytanie i mam nadzieje ze ktos bedzie mogł mi na nie odpowiedziec. A mianowicie moj mąz Nigeryjczyk stara sie o legalizacje pobytu w polsce gdzie obecnie przebywamy, lecz gdy dostanie legalizacje w polsce chcemy wyjechac do anglii ,wiem ze mąż potrzebuje wizy do uk ale zastanawiam sie jak to jest z legalizacja pobytu w angli dla męża poniewaz chcemy zostac w angli na stale i mąz musi zalegalizaowac swoj pobyt tam.Gdzie musielibyśmy sie zwrócić gdy bedziemy juz w anglii zeby mąz mogł normalnie pracowac i przebywac legalnie w uk,i jak wyglada taka legalizacja pobytu ludzi z poza uni europejskiej,jak dlugo trwa i czy ciężko zdobyć taką legalizacje????? Prosze mi pomuc. Dziekuje i pozdrawiam pietka233 Pietka, jak długo staracie się o legalizację pobytu w Polsce (tak z ciekawości, bo w poście powyżej jest dużo racji, trwa to nieraz b. długo)? Mój mąż też jest obcokrajowcem i sprawa wyglądała tak: po zalegalizowaniu pobytu w Polsce bez problemu dostał wizę do Anglii. Po przyjeździe do Anglii złożyliśmy papiery w Home Office - tu masz link do strony HO: www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/applyingundereuropeanlaw/ gdzie sobie poczytajcie o przepisach i link do druku jaki trzeba złożyć: www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/eea/fmrs1.pdf Oczekiwanie na na FMRS trwało kilka miesięcy, ale mniej więcej po tygodniu dostaliśmy z HO potwierdzenie, że dokumenty zostały przyjęte i w tym liście było napisane, że dopóki czekamy na decyzję, mąż może legalnie pracować. Po roku pobytu w UK wysłaliśmy nowy wniosek do HO i mąż dostał pozwolenie na pobyt na 5 lat, oczywiście też może legalnie pracować. Myślę, że nie będzie tak trudno zalegalizować jego pobyt tutaj. W porównaniu do problemów w Polsce, tutaj to była bajka. Jeśli masz jakieś pytania dotyczące tego co napisałam, to napisz na priv, postaram się odpowiedzieć ![]() |
anetka_sweet | Post #4 Ocena: 0 2010-04-17 11:14:33 (15 lat temu) |
ja napisalalm tak ogolnie z tego co ja pamietam jak to wygladalo,ale to bylo ladnych pare lat temu wiec nie pamietam szczegolow.
i zastanawia mnie czy dla kazdego jest tak samo czy w zaleznosci od narodowosci?facet mojej mamy byl rosjaninem i byly nielada problemy,nawet musial wyjezdzac na jakis czas |
Mieszko | Post #5 Ocena: 0 2010-04-17 11:26:03 (15 lat temu) |
Anetka, ale Ty pisałaś o Polsce, a ja piszę o Anglii. My też przechodziliśmy przez całą procedurę legalizacji w Polsce i w porównaniu z Anglią to był koszmar. Oczywiście, tu było dużo łatwiej, bo mąż przyjechał legalnie. Z tego co widzę znajomi, którzy są w Anglii nielegalnie, wzięli ślub i chcieliby zalegalizować pobyt też nie mają łatwo.
|
|
|
anetka_sweet | Post #6 Ocena: 0 2010-04-17 11:59:15 (15 lat temu) |
Masz racje w Polsce z tym to jest koszmar.
Jak przypomne sobie ile czasu i kasy to pozarlo to az sie wzdrygam |
aem1409 | Post #7 Ocena: 0 2010-10-01 22:53:14 (15 lat temu) |
Z nami od: 29-09-2010 Skąd: London |
Witam!Mam pytanko.Jestem w Angli z żoną.Ja mam obywatelstwo ormiańskie i karte czasowego pobytu PL.Jestem na podstawie wizy EEA Family Permit na 6 mie.Chciałem sie zapytać ile przed upływem ważności wizy trzeba składać aplikacje FMRS do Home Office i jak wyglada ta procedura?czy warto jeszcze jakieś inne dokumety dołączyć do tej aplikacji?Z góry dziękuje serdecznie.Pozdrawiam i czekam na pomoc
![]() |
aem1409 | Post #8 Ocena: 0 2010-10-02 18:11:05 (15 lat temu) |
Z nami od: 29-09-2010 Skąd: London |
Witam!Mam pytanko.Jestem w Angli z żoną.Ja mam obywatelstwo ormiańskie i karte czasowego pobytu PL.Jestem na podstawie wizy EEA Family Permit na 6 mie.Chciałem sie zapytać ile przed upływem ważności wizy trzeba składać aplikacje FMRS do Home Office i jak wyglada ta procedura?czy warto jeszcze jakieś inne dokumety dołączyć do tej aplikacji?Z góry dziękuje serdecznie.Pozdrawiam i czekam na pomoc
![]() |
Mieszko | Post #9 Ocena: 0 2010-10-02 18:42:04 (15 lat temu) |
Wejdź na stronę Border Agency i poszukaj formularza EEA2.
|
barzag | Post #10 Ocena: 0 2010-10-02 19:40:24 (15 lat temu) |
Z nami od: 11-06-2007 Skąd: Slough |
Forma EEA2. Jakie dokumenty masz dolaczyc jest napisane w formularzu. Ogolnie prosta procedura. Okres oczekiwania dlugi. Decyzja powinna byc wydana w ciagu 6 mcy, co niestey chyba sie nie zdarza. Jesli minie 6 m-cy pisz odwolanie- wystarczy wyslac emaila. Najtrudniej uzyskac jakakolwiek informacje dzwoniac do nich poza lakonicznym , ze maja 6 mcy i potwierdzeniem, ze dokumenty dotarly. Wyslij dokumenty za potwierdzeniem, bo czesto gina. Sugeruje next day delivery , wtedy mozesz sprawdzic na stronach royal mail czy zostaly doreczone. Najlepiej zadzwon na infolinie i podpytaj, kiedy masz zlozyc forme. Mysle, ze na 2 mce przed uplywem wizy, mozesz wyslac dokumenty. Polecam stronke immigrationboards.com , znajdziesz tu mase informacji od ludzi, ktorzy sa w Twojej sytuacji.
Zycze wytrwalosci w czekaniu, bo sprawa moze potrwac nawet rok. |