MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Budujemy dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 29 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 27 | 28 | 29 ] - Skocz do strony

Str 8 z 29

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2010-04-21 22:06:43 (15 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Taka samodzielna budowa na ogol ma sens, jesli sie duzo robi wlasnym sumptem, poczawszy od objezdzenia hurtowni budowlanych, wyszukania 'okazji', materialow i wyposazenia po dobrych cenach, na pracach budowlanych/wykonczeniowych konczac.
Ewentualnie majac wsparcie rodziny, czy dobra, niedroga, zaufana ekipe budowlana.
W przeciwnym razie czas poswiecony na nadzor nad ekipa, zaangazowanie duze, a efekt moze tego nie wynagrodzic.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

monsieur1985

Post #2 Ocena: 0

2010-04-21 22:37:49 (15 lat temu)

monsieur1985

Mężczyzna

Z nami od: 13-04-2010

Masz racje! Budowa domu w UK to golgota jak nie masz wlasnej kasy na budowe.Jezeli bank da ci kredyt to musisz miec pokrycie na 90% robot budowlanych na fakturach.Ci,ktorzy mysla,ze skrzykna znajomych z wioski pobuduja dom w 2 lata to tu nie jest realne.Trzeba wziasc firme a to kosztuje olbrzymie pieniadze.Znajac zapal Angoli do pracy i technologie budowy na wyspach nigdy nie zbudujecie domu w polskim standarcie.Polskie domy sa wytrzymale,solidne,cieple i trwale,angielskie budownictwo skonczylo sie przed I wojna swiatowa,potem to tylko sztuka i bylejakosc.Po 30 latach grzyby same wychodza ze scian.Takie sa opinie mego sasiada,ponad 70-cio letniego Anglika.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2010-04-21 22:45:48 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2010-04-21 22:06:43, karjo1 napisał(a):
Taka samodzielna budowa na ogol ma sens, jesli sie duzo robi wlasnym sumptem, poczawszy od objezdzenia hurtowni budowlanych, wyszukania 'okazji', materialow i wyposazenia po dobrych cenach, na pracach budowlanych/wykonczeniowych konczac.

Hehe, to nie ja ;) Ja place i wymagam ;-) Mysle, ze etap kupowania materialow i wykonywania robot samemu mam za soba i nie chce mi sie do niego wracac.

Ogladalam sobie teraz linka, ktorego chyba ktos podal wczesniej w tym watku do firmy oferujacej gotowe produkty - domy z timber frame i nawet podoba mi sie to.

Najbardziej podoba mi sie Huf Haus, ale to raczej nie ten przedzial cenowy.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2010-04-21 22:54:49 (15 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Pytalas, jak sie ma budowa do zakupu gotowego produktu ;).

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2010-04-21 22:56:22 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Pare lat temu pewna osoba zbudowany miala dom przez ta firme (strona nie wyglada najlepiej). Przyjechaly wszystkie materialy, jak klocki lego, wraz z ekipa z Polski. Kontakt sie urwal, bo nawet ciekawa jestem jak koncowe efekty wygladaja.
Ada

Do góry stronyOffline

kookai

Post #6 Ocena: 0

2010-05-01 01:15:20 (15 lat temu)

kookai

Mężczyzna

Z nami od: 01-03-2010

Richmond

zastanawiasz sie czy sie oplaca?
zobacz sobie na polskich stronach ile kosztuje wybudowanie domu z projektow.... 150m2 ze wszystkimi materialami okolo 300k zlotych wraz z wykonczeniami ktore kosztuja ponad 100k
bysmy poszli troche dalej ten projekt:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-jarzabem-pd/m44ad20f2bab6e,2

kosztorys jest na jakies 312k zlotych, dobra firma budowalana w zwiazku z tym ze to budowa w anglii dolicza sobie do 114k +40k zlotych
materialy kosztuja okolo 188k plus transport 12k (moze troszke wiecej)

angielska firma oceni koszty budowy na 2k za m2 i ... czyli 300k funtow... bez komentarza. te 2k za m2 jest standartem i mozna troche utargowac ale do tego trzeba wykonczenia ktorych kosztuja nastepne tyle.

Co do kupna nowego domu.. hmm nie stac mnie na wolnostojacy duzy dom, ale mam znajomych ktorzy mieszkaja w 2 letnim 3pietrowym szeregowcu.. jak ktos spuszcza wode to slychac minimum w 6 domach, zwykly telewizor slychac, nie wspominajac o krzykach czy dzieciach biegajacych.. sciany z papieru...wszedzie obowiazkowy przeciag, a w internecie az roi sie o opowiesciach o problemach (a to na wietrze powylatywaly okna i czekali 2 tygodnie na wstawienie nowych (naprawa)
Stropy z drewna nie sa jakas nowoscia budowlana ale sa bublem.. sorry tu chodzi o koszta, odpada im dzwig itp.. poloza kilka desek i juz maja strop... sam strop zelbetonowy kosztowalby wiecej niz stropy w 5 domach, nie wliczajac ile to roboty wiecej...
do tego dochodza takie szczegoly jak ogrodek wielkosci garazu, czy widok z okna jest przysloniety tylko przez budynki 10 m od ciebie z kazdej strony...
jezeli deweloper robi ponad 40% zysku z kazdego domu to te domy nie sa duzo warte...

aha, fundamenty z cegiel czy sciana zewnetrzna to cegla klinkierowa na szerokosc plus jakas plyta niegruba (od wewnatrz) a pomiedzy tym pianka na 2 cm...
to nie sa technologie uzywane w europie i napewno nie sa porownywalne z polskimi...
zreszta polska sciana ma jakies 40 cm a anglieka z 15-25, no ale oczywiscie znow chodzi o koszty...

monsieur1985

i tu masz racje albo masz kase albo masz dom pod zastaw... ja kupilem tani dom, teraz go intensywnie splacam i za 2 lata chce wziasc kredyt po zastaw domu ktory mam... nie ma problemu, bardzo dobre oprocentowanie i moge sobie "sam" budowac, czyli ekipa z polski..., oczywiscie placa w transzach po za kazdy etap budowy, i dzialeczke tez niestety musze sobie za gotowke kupic ;(

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2010-05-01 08:09:55 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jesli zdecyduje sie na budowe domu to nie bede szukac projektow w Polsce, ani sciagac stamtad ekipy budowlanej.

Czy jak bedziesz potrzebowal jakies poprawki budowlane, albo zacznie sie cos sypac to bedziesz wzywal za kazdym razem ekipe z Polski?

Jak na razie wszystko rozbija sie o dobra dzialke. Jesli taka znajde to ok, jesli nie znajde, ale znajde interesujacy dom, to kupie gotowy. I nie pisze tu o domu od dewelopera stojacego na kopercie, tylko wolnostojacym domu, budowanym pod zamowienie dla kogos innego, na duzej dzialce. Tylko takie mnie interesuja.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 01-05-2010 08:13 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

kookai

Post #8 Ocena: 0

2010-05-01 08:43:47 (15 lat temu)

kookai

Mężczyzna

Z nami od: 01-03-2010

niestety takie "europejskie" domy sa teraz w modzie i wcale nie maja zamiaru spasc.. widzialem kilka takich domow ale ceny byly znacznie powyzej 500k wiec dla mnie odpada

Do góry stronyOffline

Nero07

Post #9 Ocena: 0

2010-05-05 04:36:16 (15 lat temu)

Nero07

Mężczyzna

Z nami od: 12-04-2010

Witam wszystkich.
Czytajac ten temat zaciekawila mnie jedna rzecz?-jak w UK wygláda sprawa odnosnie samodzielnego zmieniania róznych zeczy we wlasnym domu?.Mam na mysli np:dolozenie lub zamurowanie okna, zamontowanie okna dachowego, wykonanie elewacji na zewnátrz czy pomalowanie domu?
Czy na zbudowanie przed wejsciem do domu tzw. przedsionka o rozmiarach np 3m na 3m jest potrzebne jakiekolwiek pozwolenie?
Na jakie prace potrzebne sá pozwolenia, ile takie zeczy kosztujá, i gdzie sié po nie udac?
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Andy10

Post #10 Ocena: 0

2010-05-17 11:03:18 (15 lat temu)

Andy10

Mężczyzna

Z nami od: 09-12-2009

Witam , widze , ze ten temat kuleje , nic sie tu nie dzieje od jakiegos czasu , nikomu nie chce sie cos napisac na temat budowy lub planow budowy wlasnego domu w Anglii , szkoda myslalem , ze bedziecie zainteresowani . Znalazlem ostatnio na eBayu kilka interesujacych dzialek , w dobrych czytaj niskich cenach , niektore w atrakcyjnych okolicach poludniowej Anglii, czesto kupno dzialki o powierzchni kilkuset metrow kwadratowych za 10k czy 15k wiaze sie ze znacznymi klopotami pozniej zwiazanymi z przeksztalceniem gruntu i prawem zabudowy samodzielnie stojacego domu na terenie rolniczym ,np bylych pastwiskach , ale jak ogladalem niektore mapki sa one obok utwardzonych drog dojazdowych , w poblizu znajduja sie inne samodzielne domy mieszkalne a wiec byc moze wartobyloby sie takimi ofertami zainteresowac.
Czy jest ktos kto czyta to forum i buduje samodzielny dom w Anglii , prosze o kontakt na PW ,pozdrawiam Andy

the future starts today

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer Skype

Strona 8 z 29 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 27 | 28 | 29 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,