Str 25.5 z 29 |
|
---|---|
Andy10 | Post #1 Ocena: 0 2011-01-26 13:39:38 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2009 Skąd: Birmingham |
Witam w odpowiedzi na pytania zadane mi w PW powroce do tematu izolacyjnosci termicznej scian (dotyczy budowy domu w Polsce) . Pisalem juz na ten temat jakis czas temu na forum ale temat jest wazny i aktualny dla wielu planujacych budowe . Nie bede powracal do opisow scian wielowarstwowych ale aby ograniczyc przyszle duze koszty ogrzewania domu w sezonie jesienno-zimowym , sciany zewnetrzne powinny miec wspolczynnik przenikania ciepla U nie wiekszy od 0,2W/(m2K) . W ciagu ostatnich dziesiecioleci w tej dziedzinie nastapil znaczny postep , w latach 70-tych wspolczynnik ten wynosil 1,16 W/(m2K), obecnie oscyluje okolo 0,3 W/(m2K) ,postep technologiczny w dziedzinie izolacyjnosci scian jest wyrazny , ale nalezy pamietac , ze ocieplenie scian zewnetrznych nie zalatwia calkowicie problemu , aby dom zuzywal malo energii na ogrzewanie trzeba dobrze ocieplic wszystko , czyli sciany fundamentowe , podloge na gruncie , sciany zewnetrzne , strop w poddaszu nieuzytkowym lub dach w poddaszu uzytkowym , zamontowac dobrej klasy okna z klejonymi 2 lub 3 warstwowymi szybami , rekuperator (wymiennik ciepla) itp. Wracajac do izolacyjnosci scian , 2-3 lata temu (w 2008r.) ujednolicono wymagania dotyczace izolacyjnosci scian jednowarstwowych i wielowarstwowych , przed rokiem 2008 dla scian jednowarstwowych ten wspolczynnik wynosil 0,5 W/(m2K) ,obecnie dla wszystkich typow scian wynosi on 0,3 W/(m2K), nowe wyzsze wymagania wymusily na producentach zmiany technologii produkcji co przelozylo sie na lepsza izolacyjnosc materialow budowlanych , nowej generacji pustaki czy bloczki z betonu komorkowego maja izolacyjnosc nawet U=0,19 W/(m2K) sa uzywane do budowy scian jednowarstwowych , aby uzyskac jeszcze lepszy efekt z U mniejszym od 0,2 sciany trzeba izolowac . Przy projektowaniu domu , uwzglednia sie izolacyjnosc scian zewnetrznych aby spelniona byla norma U-0,3 W/(m2K) . Warstwa ocieplenia muru zewnetrznego zalezy od tego z czego zbudowano sciany zewnetrzne , jesli z bloczkow betonu komorkowego (gr.24cm) wystarczy grubosc 10-15cm ocieplenia , jesli sciany zbudowano z cegiel lub zwyklych pustakow o gr.18cm warstwa ocieplenia powinna byc grubsza (do 20cm) , aby utrzymac parametr izolacyjnosci U-0,3 calej sciany. Rzadko zaleca sie aby zwiekszac grubosc warstwy izolacyjnej powyzej 20 cm , grubsze warstwy np.styropianu rodza problemy techniczne , typu osadzenie okien , wlasciwe umocowanie –rzadkosc dostepu wlasciwej dlugosci kotew mocujacych izolacje , naprezenia wewnetrzne powodujace pekanie tynku elewacyjnego pokrywajacego ocieplenie itp. Pozdrawiam Andy
the future starts today
|
Marraf | Post #2 Ocena: 0 2011-01-28 22:36:55 (14 lat temu) |
Z nami od: 28-01-2011 Skąd: Peterborough |
Witaj Andy10 - ja kupiłem dom kilka dni temu.
Planuję rozbudowę domu. Dom jest dosyć nietypowy (jak dla mnie) tj nad salonem i jadalnią mam ukośny dach najwyższym punkcie będzie to ok 6m w najniższym 3,7m w związku z tym chciałbym zrobić tam dwa pokoiki. Dla dzieci. wiąże się to z postawieniem podłogi na belkach. Oraz montaż okien dachowych (nie lubię) lub zrobienie wykuszu. Teraz moje pytania, jakie procedury powinny być wykonane aby taki pokój zrobić. Czy muszę korzystać z pracy architekta czy sam mogę wykonac rysunki projektowe i podać jakie materiały chcę użyć. Domyślam się że wykusze to już "grubsza" sprawa ale podpowiedz co i jak. I jakie sa koszty tych pozwoleń, czy warto sie bawic w to. Pozdrawiam Rafał |
Andy10 | Post #3 Ocena: 0 2011-01-29 08:22:12 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2009 Skąd: Birmingham |
Witaj Marraf , na wszystkie te wymienione w twoim wpisie prace zwiazane z przebudowa /rozbudowa potrzebujesz zgody lokalnego urzedu (kilka wpisow wczesniej na forum pisalem o tym), na poczatek na twoim miejscu udalbym sie do Planning Department i po prostu zapytal co potrzeba ile to bedzie trwalo i ile kosztowalo , odradzam zrobienie rozbudowy bez uzyskania pozwolen , pozdrawiam Andy
the future starts today
|
Post #4 Ocena: 0 2011-01-29 08:25:32 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Marraf | Post #5 Ocena: 0 2011-01-29 10:26:53 (14 lat temu) |
Dzięki za informacje. Okna dachowe ma kilku sąsiadów. Więc odpada opcja overlooking czy jakos tak. Za ogrodami mamy dzikie stepy (oficjalnie trawnik, ale daleko mu do doskonałości) więc nie ma ryzyka że moje okno będzie "gapić" się w okno sąsiada.
Wykusze... hmm nikt nie ma! Ale z tego co czytałem problemy sa jak chcesz od frontu coś takiego robić, a ja chce od ogródka. Natomiast sąsiad dobudował sobie na polowe ogródka (4,75x7m wymiary dobudówki) dobudówkę dosyć wysoką. Nic zrobię rysunki i się przejdę do Planning Department. Jeszcze tylko w gwoli ścisłości. Wewnątrz chcę zrobić ten dwa pokoje, nie wiąże się to z ingerencja w ściany nośne. A jedynie dobudowanie sufitu/podłogi z belek nad salonem i jadalnią. Maja84 piszesz, że mogę w środku robić co chcę. np przedzielenie pokoju ściną itp? Andy10 natomiast pisze, że trzeba mieć zgodę na wszystko... hmm Maja84 Ty zdaje się pracujesz w Planning Department tak? A jeszcze kwestia okien, czytałem że jeśli nie wystają 150mm nad dach to nie muszę mieć pozwolenia... |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2011-01-29 15:13:44 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Marraf | Post #7 Ocena: 0 2011-01-29 15:51:46 (14 lat temu) |
Ok. Maja84 dzięki za podpowiedzi.
Miłego weekendu, co do wypustów to wiem że muszę mieć pozwolenia na to. Ok to teraz idę liczyć materiały które potrzeba na przebudowę. |
AdamSztabach | Post #8 Ocena: 0 2011-09-30 16:23:35 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-09-2011 Skąd: Warszawa |
Witam,
jako izolację cieplną i akustyczną polecam użycie wełny mineralnej. Na rynku dostępna jest ekologiczna wełna mineralna produkowana w technologii ECOSE. Aby jak najwięcej zaoszczędzić energii w domu( nawet do 30%) można zastosować system dwuwarstwowy czyli położenie wełny między krokwiami o grubości 20 cm oraz pod nimi 10 cm. Chętnie odpowiem na inne pytania Adam Sztabach |
Post #9 Ocena: 0 2011-11-07 23:12:43 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
staryznajomy | Post #10 Ocena: 0 2011-11-07 23:22:33 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2011-11-07 23:12:43, joannna napisał(a): Znalazłam cos godnego uwagi. Dom wybudowany w Irlandii? www.lawendowe-plany.mojabudowa.pl P.S. nie wiem jak zrobic klikany,sorki przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że:
?v=ZXNx4g960-I
|