Str 14 z 29 |
|
---|---|
igaryp | Post #1 Ocena: 0 2010-07-07 15:32:24 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-07-2010 Skąd: londyn |
Droga Mayu i Andy! Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Masz rację że odległości między budynkami w UK, w wielu przypadkach nigdy w Polsce nie były by do zaakceptowania, choć w ostatnim okresie je złagodzono.Obserwując zabudowę, doszłam do podobnych wniosków.Część bliżniaka, którą chce kupić córka, stoi przy prywatnej drodze zabudowanej tylko z jednej strony , po drugiej jest zieleń publiczna. W latach 70-tych zostały tam wybudowane 4 bliżniaki,dach płaski, o powierzchni 96m2. Trzy z nich zostały już powiększone w kierunku wzdłużnym, architektura jak na Londyn, nietypowa,niby nowoczesna ale mogła by być lepsza. Każdy jest inny, nie ma jednej linii zabudowy. Dlatego wysnułam wniosek. że z rozbudową nie będzie problemów. Budynek w środku wymaga nowej aranżacji pomieszczeń, ponieważ to co jest, nie nadaje się do użytkowania.Budynek usytuowany jest w osi północ-południe.Duże okna wychodzą na północ od strony ogrodu. Dlatego jedno z nich , chciałabym przenieść na ścianę szczytową wschodnią, po przeciwnej stronie sąsiad ma okna a odl.około 5m. i w tym problem. pozdr. Iga
|
Post #2 Ocena: 0 2010-07-07 21:27:57 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
igaryp | Post #3 Ocena: 0 2010-07-07 22:13:20 (15 lat temu) |
Dzięki Maya! To prawda nie znam klimatu w UK, kilka pobytów to za mało. Okno chciałam przenieść na wschód ponieważ będzie to pokój dziecka i poprawi jego funkcjonalność. Okno będzie wychodzić na ścianę szczytową sąsiada, naprzemiennie z jego oknem i w stronę wejście - więc może być jakaś szansa. Jeśli nie, nie problem z zimnem, ponieważ planujemy wymianę okien , ocieplimy ściany i dach. Doświetlenie ostatecznie można zrobić z dachu,co zresztą planuję wykonać nad schodami. Siedzę w Polsce i projektuję, choć obiekt znam tylko ze zdjęć, wszystko rozstrzygnie się, gdy tam pojadę. Kiedy - nie wiem.Gdyby nie to forum, nie zrozumiała bym, dlaczego prawnik załatwia formalności,już przeszło dwa miesiące . Widać w Uk to normalne.Pozwolę sobie,bedąc na miejscu, nawiązac z Tobą kontakt. Pozdrawiam Iga
|
Post #4 Ocena: 0 2010-07-08 09:17:14 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Andy10 | Post #5 Ocena: 0 2010-07-08 11:59:12 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2009 Skąd: Birmingham |
Witam , poniewaz troche nam sie forum ozywilo i rozmowy tocza sie wokol planowania dorzuce troche informacji z tym zwiaznych. Parlament scedowal odpowiedzialnosc za planowanie zabudowy samorzadom lokalnym , w samorzadach odpowiedzialne sa za to wydzialy planowania (Planning Department)- i to tam powinny sie zwracac wszystkie osoby zainteresowane budowa i rozbudowa domu. Pozwolenie na budowe jest formalnym zapytaniem o zgode na wykonanie prac budowlanych zgodnie z przepisami prawa budowlanego , urzad wychodzi naprzeciw klientom i mozna to zrobic rowniez w formie elektronicznej wypelniajac odpowiednie formularze pobrane ze strony lokalnego councilu, wersja elektroniczna ma kapitalna zalete , mozna obserwowac on-line postep zalatwiania wniosku o pozwolenie budowlane a rowniez dowiedziec sie o planach rozwoju interesujacego obszaru . Dobrym rozwiazaniem jest skorzystanie z pomocy uprawnionego konsultanta ds planowania ,liste konsultantow mozna znalesc na stronce internetowej Royal Town Planning Institute , oczywiscie usluga jest platna . Pozwolenie na budowe reguluje zasady budowy domow , szklarni , innych budynkow pomocniczych , basenow ogrodowych, ogrodzen czy zbiornikow na paliwa plynne instalowanych na dzialce . Na podstawie nowych przepisów, które weszły w życie 1 października 2008 budowe malych budynkow gospodarczych uznaje się za dozwolona i nie wymagajca pozwolenia na budowę, z zastrzeżeniem następujących ograniczeń i warunków: -budynki gospodarcze i garaze do wysokosci do 2,5 metra a maksymalna calkowita wysokosc dachu nie moze przekroczyc 4 metrow -male wolnostojace budynki (altany ogrodowe) o powierzchni do 15m2 lub jesli powierzchnia wynosi od 15-do 30m2 ale nie zawiera miejsca do spania pod warunkiem , ze budynek bedzie w wiekszosci wykonany z materialow niepalnych w odleglosci min 1 metra od granicy dzialki. -rozbudowa istniejacego domu wylacznie w czesci tylnej, parterowe tylne przedluzenie nie moze wykraczac poza tylna sciane nie wiecej niz 3 metry w przybadku domu blizniaczego (semi-detached) lub 4 metry w budynku pojedynczym . (rozbudowa frontu i boku budynku wymaga pozwolenia ),
-rozbudowa nie bedzie wyzsza od najwyzszej czesc dachu istniejacego budynku - budowe werandy oraz balkonu Zabudowa na terenach parkow narodowych i gruntach o walorach przyrodniczych , obszarach chronionych wymagaja specjalnej zgody lokalnego urzedu. Jutro ciag dalszy –teraz wracam do pracy , pozdrawiam Andy the future starts today
|
|
|
igaryp | Post #6 Ocena: 0 2010-07-08 12:10:37 (15 lat temu) |
Maja, już trochę orientuję się jak przebiegają te procesy w Uk.
Pierwszą ofertę, straciła córka po dwóch miesiącach załatwiania. Po prostu agencja znalazła innego klienta.Dlatego drżymy, żeby teraz się udało. Wszystko wiem,ale w dalszym ciągu nie rozumiem /nawet zakladając wielką rzetelność i skrupulatność prawnika/ co można załatwiać 8 miesięcy? Przecież należy uznać ze poprzednicy też byli skrupulatni, więc nie powinno być problemów z dokumentacją prawną i budowlaną. Nie mam doświadczeń w sprzedaży nieruchomości w PL. Ale z tego co wiem, nie ma tego typu problemów.Prawnik skupia się na zagadnieniach prawnych, kupujący jeśli nie ma dokumentów budowlanych lub ma wątpliwości, może sprawdzić na własną rękę a trwa to krócej i taniej. Problem w Pl jest, aktualnie ,zgoła inny. Od dwóch lat prawie codziennie siedziałam w " rightmove" i szukałam domu w Londynie w "dobrej" dzielnicy i lokalizacji, w niedalekiej odleglości od centrum, w rozsądnej cenie, z możliwością adaptacji dla własnych potrzeb. Przejrzałam tysiące ofert i może wybrałam trzy, ale te, nie podobały się córce i jej mężowi. Nie mogę zrozumieć, jak na tak ogromną metropolię, jest taka mała podaż. W Pl, jest teraz zgoła odmiennie - po prostu jest mały popyt. Brak dostępności kredytów, niepewność sytuacji na rynku pracy, brak rentowności zakupu nieruchomości na wynajem, spowodowały całkowite tąpnięcie na rynku nieruchomości. Wciąż słyszę ze "coś drgnęło", ale jeszcze tego nie widać -pozdrawiam. Andy! Jesteś ciekawym człowiekiem.Z uznaniem oglądałam Twoją galerię. Będę tam wracała aby się wczytać i przyjrzeć. Szczególnie mnie interesuje "stara prowincja angielska".Ja też podróżuję, fotografuję i edytuję. Nie wiem czy robię to dobrze , bo nie poddałam się publicznej krytyce. Ale utrwalam dla siebie,te ulotne wrażenia, które ogrzewają mnie w zimowe wieczory -pozdrawiam Iga |
Post #7 Ocena: 0 2010-07-08 13:27:11 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Andy10 | Post #8 Ocena: 0 2010-07-09 12:05:15 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2009 Skąd: Birmingham |
Witam , wracam do postow omawiajacych technologie budowy domu , dzisiaj krotko o dachu . Przez dach z wnętrza budynku do otoczenia przenika około 10 – 25% ciepła. Z tego względu konieczne jest zapewnienie właściwej termoizolacji nie tylko ścian i fundamentów, ale też pokrycia dachowego. Cieplo ulatujac z domu przenika przez ściany, fundamenty, okna, dach oraz odprowadzane jest z wnętrza budynku poprzez otwory wentylacyjne. Dlatego tak ważna jest termoizolacja tych wszystkich elementów . W przypadku ścian, optymalnym rozwiązaniem jest budowa w technologii trójwarstwowej, której konstrukcja powinna być oparta na materiałach budowlanych o dobrych wskaźnikach przewodzenia ciepła. Podobnie w przypadku dachów – zastosowanie odpowiedniego materiału pokryciowego i izolacyjnego ograniczy przenikanie ciepla z wewnatrz na zewnątrz budynku. W przypadku dachu termoizolacja zależy przede wszystkim od dwóch elementów. Pierwszym z nich, mającym największy wpływ na minimalizację strat ciepła, jest właściwy materiał izolacyjny. Ze względu na korzystne parametry techniczne oraz niewielki ciężar, najczęściej stosowana jest wełna mineralna , należy zwrócić uwagę na zabezpieczenie warstwy izolacyjnej przed działaniem wilgoci – zawilgocona wełna nie będzie spełniać swych funkcji. Z tego powodu stosuje się membrany, które nie tylko uniemożliwiają przedostawanie się wody opadowej pod pokrycie, ale też chronią izolację przed parą wodną pochodzącą z wnętrza pomieszczeń. Kolejnym waznym czynnikiem ograniczajacym straty ciepla jest pokrycie dachu , korzystnie oceniane sa przez fachowcow dachowki ceramiczne ,poniewaz sa one grubsze od blachodachowki a ich wlasciwosci izloacyjne zdecydowanie przewyzszaja inne materialy pokryciowe dachu np. pape czy blachy . W zaleznosci od rodzaju funkcji poddasza ( mozliwe wersje to poddasze uzytkowe-strefa mieszkalna , lub poddasze nieuzytkowe –strych , pusta przestrzen) stosuje sie rozne warianty termoizolacji. W przypadku poddasza mieszkalnego ocieplenie welna mineralna dachu stosuje sie pod powierzchnia dachu w konstrukcji dachu wypelniajac przestrzen pomiedzy krokwiami gruba warstwa (15-20-25-30cm )welny mineralnej , w przypadku strychu nieuzytkowego , na strop kladzie sie gruba warstwe welny mineralnej lub styropianu pozostawiajac pomiedzy ocieplonym stropem a dachem warstwe zimna rezygnujac z ocieplania dachu. W budownictwie energooszczednym laczna grubosc ocieplenia dachu wynosi ok 30 cm ,stosujac dwie warstwy welny mineralnej ,jedna wypelnia przestrzen pomiedzy krokwiami (konstrukcja nosna dachu) a druga warstwa jest kladziona w sposob ciagly izolujac rowniez krokwie przez ktore tracone jest cieplo .Konczac omawianie tematu izolacji dachu nalezy wspomniec o tym , ze dobrze ocieplony dach chroni przed znaczna utrata ciepla na jesieni i w zimie ale tez zapobiega przed nadmiernym przegrzewaniem w lecie kiedy slonce nagrzewa dach do wysokich temperatur , ma to szczegolne znaczenie jesli poddasze jest uzytkowe , komfort mieszkania w silnie nagrzanym pomieszczeniu jest o wiele nizszy . Pozdrawiam Andy
the future starts today
|
Vivienne | Post #9 Ocena: 0 2010-07-09 21:29:36 (15 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2010 Skąd: London |
Mam nadzieje, ze mi pomozecie.
Moi tesciowie postanowili powiekszyc swoj dom (semi), nad garazem dobudowac jeszcze jeden pokoj i wybudowac show-room. Mam wiec kilka pytan: kto wydaje zgode na rozbudowe, przebudowe? Jakie sa koszta, jakie materialy sa najlepsze, gdzie szukac ekipy budowlanej? Dziekuje |
Post #10 Ocena: 0 2010-07-10 09:47:54 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|