MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Poziom nauczania w Polsce w ostatnich latach

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2010-02-05 23:16:46 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

sebabar

Post #2 Ocena: 0

2010-02-05 23:19:56 (15 lat temu)

sebabar

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 09-01-2010

Następna zawiedziona polskością, niektórzy nie umieją pisać ale maja serca i myślą, a Pani cóż...

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #3 Ocena: 0

2010-02-05 23:30:43 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2010-02-05 23:34:45 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

gozdzikowa,
to kwestia grupy spolecznej. Jak pojdziesz na forum tematyczne lub bardziej powazne, gdzie bedziesz miala samych wyksztalconych ludzi, jest spora szansa, ze bedziesz miala wyzszy poziom wypowiedzi.

Na MW masz szeroki przekroj spoleczenstwa i sa tu ludzie (niektorzy), ktorzy w szkole raczej nie uwazali na lekcjach ;-)

To chyba nic nowego. Takie sa fora internetowe. Na angielskich forach jest podobnie. Czasami trudno zrozumiec co ktos mial na mysli.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 05-02-2010 23:36 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOnline

galadriel

Post #5 Ocena: 0

2010-02-05 23:44:57 (15 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:
Pisania uczy czytanie. Ten, kto połyka książki - potrafi pisać.

Tak,stad problem "wzrokowcow",czyli takze i moj.
W liceum "kochali mnie" polonisci,
bledy "popelnialam"sporadycznie,nie dlatego ze znam na pamiec zasady polskiej pisowni,ale wlasnie dlatego ze czytalam,czytalam,czytalam.
A dzis lapie sie na tym,ze nie tylko potrafie sie pomylic w najprostszych wyrazach,ale zdarza mi sie myslec nad tym jak ubrac w slowa to co chce wyrazic,zamiast jak kiedys po prostu przelewac to na papier.
A pomimo tego bezczelnie uwazam,ze w potyczce na dowolny wybrany styl literacki i dowolny temat
wygram z niejednym,kto sobie w komputerze korekte bledow ustawi.
Ktos jest zainteresowany?
;):)

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2010-02-05 23:52:17 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Jak ja konczylam szkole podstawowa w Polsce, to wbrew pozorom ze mna konczyli tacy, ktorych pisanie ledwo mozna bylo zrozumiec, bo to byl jak szyfr, chociaz po przejsciach z moim synem dyslektykiem w UK potrafie troche inaczej na to popatrzyc. Wbrew pozorom, powtarzanie klas w Polsce nie gwarantuje poprawnej pisowni. Czasem tez skupianie sie na poprawnej pisowni powoduje, ze inne zdolnosci sa pomijane.

Co do porownania poziomow nauczania w Polsce i w UK, hmmm, wszystko zalezy od zaangazowania szkoly i rodzicow. Niektorzy uwazaja, ze nauka jest wylacznym obowiazkiem szkoly, a zapewne sama przyznasz, ze gdyby nie zaangazowanie w nauke dziecka w domu, gdyby nie czas poswiecony dziecku w domu na powtorki, zadne spelling testy nie naucza poprawnej pisowni, a tylko potwierdza poziom postepow, lub ich brak. Do tego dochodzi jeszcze nastawienie do szkoly w domu i jak rodzice wspolpracuja ze szkola.

A tak z rodzinnego doswiadczenia, trzech moich braci konczylo tak samo dobre szkoly w Polsce jak i ja i moje siostry, a oni potrafia rozbawic po pas swoja pisownia.

I jeszcze inna sprawa; dlaczego dobrze edukowanym w Polsce osobom brakuje czesto pewnosci siebie poza krajem. Czym jest wiedza jesli brak wiary w siebie nie pozwala z niej korzystac?
Ada

Do góry stronyOffline

sebabar

Post #7 Ocena: 0

2010-02-05 23:55:40 (15 lat temu)

sebabar

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 09-01-2010

Cytat:

2010-02-05 23:44:57, galadriel napisał(a):
Cytat:
Pisania uczy czytanie. Ten, kto połyka książki - potrafi pisać.

Tak,stad problem "wzrokowcow",czyli takze i moj.
W liceum "kochali mnie" polonisci,
bledy "popelnialam"sporadycznie,nie dlatego ze znam na pamiec zasady polskiej pisowni,ale wlasnie dlatego ze czytalam,czytalam,czytalam.
A dzis lapie sie na tym,ze nie tylko potrafie sie pomylic w najprostszych wyrazach,ale zdarza mi sie myslec nad tym jak ubrac w slowa to co chce wyrazic,zamiast jak kiedys po prostu przelewac to na papier.
A pomimo tego bezczelnie uwazam,ze w potyczce na dowolny wybrany styl literacki i dowolny temat
wygram z niejednym,kto sobie w komputerze korekte bledow ustawi.
Ktos jest zainteresowany?
;):)

wchodzę!

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,