Witam przytocze tu fragment listu ktory otrzymalem od zainteresowanej ubezpieczeniem ochrony dochodu (Income Protection) forumowiczki i moja odpowiedz z symulacjami kosztow ,moze Was zainteresuja to ubezpieczenie . Cytuje .. dziekuje za szybka odpowiedz, interesuje mnie mozliwie jak najnizsza stawka…..
Moja odpowiedz
Witaj , w Twoim przypadku , mozliwy jest wybor ubezpieczenia ochrony dochodu (Income Protection) w kwocie swiadczenia 600 funtow miesiecznie (6 unitow x 100 funtow kazdy) , stanowi to ok polowe kwoty brutto jaka obecnie zarabiasz ( 15500: 12=1291,66 brutto miesiecznie , polowa z tego zarobku brutto to 600 funtow –zaokraglone do pelnych setek.
Piszesz , ze nie wiesz dokladnie jak dlugo pracodawca bedzie Ci placil chorobowe , to wazna dla Ciebie informacja i radze sie zapytac , jesli nie pracodawce to wspolpracownikow. Zalozymy, ze masz platne od pracodawcy pierwsze dwa miesiace choroby(czesto spotykane) a wiec interesuje Cie opcja tansza kiedy swiadczenie zaczyna byc wyplacane z 8 tyg. opoznieniem (8 week deferred) a wiec od poczatku trzeciego miesiaca choroby , jesli do tego zdecydujez sie na wybor opcji krotszego maksymalnego czasu wyplaty miesiecznego swiadczenia maksymalnie do 1 roku, bedzie to oferta atrakcyjna dla Ciebie ,zrobilem wszystkie mozliwe symulacje kosztow tego ubezpieczenia
Symulacja 1
Standard (swiadczenie od 1 dnia choroby) przez 1 rok -6 unitow ochrony (swiadczenie 600funtow miesiecznie)
skladka -30,79 suma skladek w roku 369,36 , suma skladek przez 5 lat -1846,80
Symulacja 2
Standard (swiadczenie od 1 dnia choroby) przez 2lata -6 unitow ochrony(swiadczenie 600funtow miesiecznie)
skladka -43,26 suma skladek w roku 519,12 , suma skladek przez 5 lat -2595,60
Symulacja 3
8 week deferred( swiadczenie rozpoczyna sie po 8 tyg choroby, od poczatku 9 tyg. przez 1 rok -6 unitow ochrony(600funtow miesiecznie)
skladka -12,48 suma skladek w roku 149,76 , suma skladek przez 5 lat -748,80
Symulacja 4
8 week deferred( swiadczenie rozpoczyna sie po 8 tyg choroby, od poczatku 9 tyg. przez 2lata -6 unitow ochrony(600funtow miesiecznie)
skladka -18,36 suma skladek w roku 220,32 , suma skladek przez 5 lat -1101,60
W tego typu ubezpieczeniu wazny jest stan zdrowia osoby wnioskujacej , we wniosku jest do wypelnienia dosyc rozbudowana ankieta medyczna , nalezy oczekiwac na telefon od pielegniarki ktora dopyta szczegolow , mozliwe jest tez zapytanie o Twoj medical record u lekarza GP.
W tym ubezpieczeniu skladka jest niezmienna jedynie przez 5 lat , po ktorych to latach jest robione ponowne przeliczenie wartosci skladki (bo jestes o 5 lat starsza a wiec ryzyko ochrony wzroslo z uplywem czasu), do wyliczonej nowej skladki jesli zdecydujesz sie pozostac nadal z tym samym ubezpieczycielem , dostajesz upust za lojalnosc wobec firmy ubezp. , a wiec podwyzszona skladka jest pomniejszana o upust i rzeczywisty wzrost skladki jest niewielki . napisz mi co o tym sadzisz , najlepiej zadzwon do mnie na numer 07737011070 po godzinie 18 to porozmawiamy , jesli bedziesz zdecydowana porozmawiamy o spotkaniu , pozdrawiam Andrzej (Andy10)
the future starts today