Str 42.2 z 75 |
|
---|---|
Andy10 | Post #1 Ocena: 0 2010-10-08 19:25:45 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2009 Skąd: Birmingham |
Witaj aina6666 ,poslalem Ci w PW skondensowana porcje wiedzy na temat oferty firmy z ktora wspolpracuje , prosze poczytaj , odpowiedz zwrotnie na zadane tam pytania to bede mogl przygotowac Wam oferte z wyliczonymi skladkami i sumami ubezpieczenia ,jesli Was to zadowoli wtedy porozmawiamy o terminie weekendowego spotkania ,pozdrawiam Andy
the future starts today
|
paposki19 | Post #2 Ocena: 0 2010-10-10 08:14:28 (15 lat temu) |
Z nami od: 19-11-2007 Skąd: SUFFOLK |
Witaj Andy.Niedawno pisales:Witam , napisze dzisiaj krotko o waznym elemencie zwiazanym z wyplata swiadczenia z polisy w przypadku smierci osoby ubezpieczonej .Firma ubezpieczeniowa wyplaca w takim przypadku kwote 6000 funtow (przysyla czek ) najblizszej osobie zmarlego np. zonie i jest to kwota na pokrycie niezbednych kosztow zwiaznych z pogrzebem (tzw. emergency cash ), reszte sumy ubezpieczenia np.44k funtow jesli zmarly byl ubezpieczony na 50k jest wyplacone po zamknieciu procesu spadkowego , po decyzji sadu wskazujacego spadkobierce i uregulowaniu podatku spadkowego (IHT) jesli majatek zmarlego przekroczyl kwote wolna od podatku spadkowego –w roku podatkowym 2010 jest to kwota 325k funtow , czas oczekiwania na zamkniecie procedur spadkowych wynosi srednio ok 6 miesiecy .
Jesli w polisie nie ma wskazanej osoby,to na jakiej podstawie jest wyplacana zaliczka zonie?Rownie dobrze moze byc to np.matka,brat,dziecko itd. W polskiej polisie((Aviva) sa wskazane osoby,ktorym zostaje wyplacona kwota ubezpieczenia-bez postepowania spadkowego! Ktory sad(polski czy angielski)wskazuje spadkobiercow ubezpieczonego polaka mieszkajacego w UK na stale? Pozdrawiam O Nadziejo...
Matka glupich Cie nazwali-ludzie glupi,ludzie mali...
|
Andy10 | Post #3 Ocena: 0 2010-10-10 09:32:21 (15 lat temu) |
Witaj Slawku (paposki19),dzieki za pytanie, zaczne od konca czyli odpowiedzi na Twoje pytanie cytuje .... Ktory sad(polski czy angielski)wskazuje spadkobiercow ubezpieczonego polaka mieszkajacego w UK na stale? . Polacy ktorzy mieszkaja w UK i wykupuja ubezpieczenie w firmach ubezpieczeniowych dzialajacych legalnie pod nadzorem FSA w UK podlegaja jurysdykcji angielskich sadow , znajdziesz taki zapis w warunkach ogolnych w czesci koncowej. Dziedziczenie po zmarlym to skomplikowany proces postaram sie Tobie i innym czytelnikom tego forum przyblizyc nieco , zaznaczam nie jestem prawnikiem . Po smierci osoby mieszkajacej w UK nawet jesli jest ona obywatelem polskim mieszkajacym w UK (majacym tutaj swoj dom ,prace, konto w banku,placacym angielskie podatki) w Polsce nazywa sie to osrodkiem interesow zyciowych , wtedy podlega prawu spadkowemu UK . Sad ustala majatek po zmarlym czyli nieruchomosci-dom ,dzialki ,ruchomosci czyli np.samochod ,gotowka na koncie bankowym oraz jesl zmarly inwestowal na gieldzie to wartosc jego akcji gieldowych, w sklad majatku wchodza tez niemale sumy z tytulu ubezpieczen na zycie ktore wykupil wczesniej zmarly . Kiedy zmarly nie pozostawil po sobie testamentu (rozporzadzenie woli kto ma oddziedziczyc majatek) bardzo wazne –ulatwiajace w przyszlosci rozwiazania problemow z podzialem spadku np.partnerom zmarlego ,nie bedacym rodzina(malzenstwem) , zyjacym w konkubinacie nie zarejestrowanym jako civil partnership , nie nalezy sie nic wedlug prawa chyba , ze takie zyczenie o dziedziczeniu znajdzie sie w testamencie pozostawionym przez zmarlego. Sad zbiera informacje o majatku zmarlego i ustala jego wartosc i czy podlega podatkowi spadkowemu (IHT) w wysokosci 40% od nadwyzki powyzej kwote wolna ,aktualnie 325k funtow. Sad wyznaczy wykonawce testamentu , w pierwszej kolejnosci dotyczy to najblizszej rodziny zmarlego czyli jesli zmarl maz a zona zyje to zona zostaje wyznaczona przez sad na wykonawce testamentu , w dalszej kolejnosci sad moze wyznaczyc na wykonawce testamentu dorosle dzieci zmarlego jesli zona zmarlego niezyje. Wykonawca testamentu w pierwszej kolejnosci ze sprzedazy majatku po zmarlym placi podatek spadkowy ,pozniej splaca dlugi pozostawione przez zmarlego a na koncu to co pozostalo rozdziela pomiedzy spadkobiercami ,jesli nie ma testamentu pierwszenstwo dziedziczenia ma malzonek ,dzieci zmarlego, rodzice ,rodzenstwo(bracia i siostry),dalej dziadkowie a jesli nie ma spadkobiercow lub nie mozna ich odnalesc majatek ptrzepada na rzecz skarbu panstwa. Sadze,ze w tekscie znajdziesz odpowiedz dlaczego zona otrzymuje zaliczke na koszty pochowku od ubezpieczyciela bo jest ona naturalnym pierwszym spadkobierca i to najczesciej ona zalatwia formalnosci i ponosi koszty pochowku ,kremacji czy transportu zwlok do np.Polski jesli zmarly tak sobie zyczyl byc pochowany w polskiej ziemi. Pozdrawiam Andy
the future starts today
|
ivy1031 | Post #4 Ocena: 0 2010-10-10 11:36:35 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-04-2010 Skąd: Morecambe |
taj aina6666 ,poslalem Ci w PW skondensowana porcje wiedzy na temat oferty firmy z ktora wspolpracuje , prosze poczytaj , odpowiedz zwrotnie na zadane tam pytania to bede mogl przygotowac Wam oferte z wyliczonymi skladkami i sumami ubezpieczenia ,jesli Was to zadowoli wtedy porozmawiamy o terminie weekendowego spotkania ,pozdrawiam Andy
Czy ja tez moge prosic na Pw oferte waszej firmy? |
Andy10 | Post #5 Ocena: 0 2010-10-10 13:06:42 (15 lat temu) |
Witaj ivy1031 zgodnie z Twoja prosba poslalem przed chwila w PW porcje wiedzy na temat mojej oferty , jesli odpowiesz mi na te kilkanascie pytan takich jak wiek(data urodzenia ,czy palisz papierosy itp. jeszcze dzisiaj wieczorem bede mogl zrobic i poslac Ci symulacje kosztow w kazdym z tych ubezpieczen,jesli znajdziesz tam cos intereujacego i bedziesz miala dodatkowe pytania z przyjemnoscia na nie odpowiem , pozdrawiam i zycze milego dnia Andy
the future starts today
|
|
|
stokrotka1975 | Post #6 Ocena: 0 2010-10-10 13:16:53 (15 lat temu) |
Z nami od: 16-02-2010 Skąd: londyn |
Witaj Andy10, ja również jestem zainteresowana otrzymaniem "skondensowanej porcji wiedzy na temat oferty Twojej firmy". Proszę o PW.
Pozdrawiam |
Andy10 | Post #7 Ocena: 0 2010-10-10 15:18:15 (15 lat temu) |
witaj stokrotko info poslalem na PW ,pozdrawiam Andy
PS spory ruch tu dzisiaj na forum mimo niedzieli ,jesli sa jeszcze jacys chetni na info prosze o sygnal , ja wracam do ukladania paneli na podlodze w jadalni the future starts today
|
andypolo | Post #8 Ocena: 0 2010-10-10 15:47:46 (15 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Witam wszystkich fanów wątku „Ubezpieczenia na życie w Anglii”.
Z wielkim zainteresowaniem przeczytałem cały ten temat, zajęło mi to parę godzin i znalazłem kilka pytań do Andiego, które nie padły.( no chyba że coś przeoczyłem) 1) W jednym z postów było o „ratingu” (np. otyli więcej płacą) Moje pytanie – wykupiłem polisę, po paru latach przytyłem lub schudłem – co wtedy ze składką? Zmienia się? Po paru latach zmieniłem pracę na bardziej ryzykowną/mniej ryzykowną (o czym muszę poinformować firmę) – co wtedy ze składką? 2) Deklaruję, że nie palę (prawda lub fałsz) – jak to jest sprawdzane? Czy ubezpieczalnia po śmierci zawsze oczekuje wyników sekcji zwłok? - czy jak zacznę palić to muszę zgłosić to firmie i składka drastycznie wzrośnie? 3) Co innego mówi agent na spotkaniu (np. przytaknie na zadane pytanie choć nie jest pewien), a co innego jest napisane w warunkach umowy. Moje pytanie – czy przy rozmowie z agentem mam prosić każdorazowo o wskazanie paragrafu w umowie (potwierdzającego słowa agenta) przy każdym moim ważnym pytaniu? Czy to wypada? (Agent jest tylko człowiekiem, a regulamin zawiły) Nie chciałbym sytuacji, że agent powiedział, a wyszło inaczej. 4) W jednym z postów było o podatku od spadku w wypadku, gdy są wyznaczeni spadkobiercy lub nie. Czy dobrze zrozumiałem? Brak testamentu – Oszacowanie spadku, pobranie podatku ( 40% powyżej 325k) podział majątku. Testament z wyznaczonymi spadkobiercami – podział majątku pomiędzy spadkobierców, następnie każdy z nich ma do zapłacenia podatek od swojej działki. Czy każdy z nich (żona, dzieci) ma nie opodatkowaną kwotę 325k? Jakie są koszta sprawy sądowej w obydwu tych przypadkach? Czy to prawda, że w Anglii testament spisany w domu, potwierdzony np. przez sąsiada ma moc prawną, nie trzeba go sporządzać u notariusza? Tak mi powiedziało kilku znajomych anglików. Pozdrawiam Andrzej z Newcastle |
Andy10 | Post #9 Ocena: 0 2010-10-10 17:46:46 (15 lat temu) |
Witaj Andrzeju ,wyluskalem z twojego postu 7 pytan ktore ponizej przedstawiam , teraz wychodze ,wroce ok 21 to postaram sie odpowiedziec na czesc twoich pytan jeszcze dzis wieczorem na reszte jutro ok 10 .
1- W jednym z postów było o „ratingu” (np. otyli więcej płacą) Moje pytanie – wykupiłem polisę, po paru latach przytyłem lub schudłem – co wtedy ze składką 2- Po paru latach zmieniłem pracę na bardziej ryzykowną/mniej ryzykowną (o czym muszę poinformować firmę) – co wtedy ze składką? 3- Deklaruję, że nie palę (prawda lub fałsz) – jak to jest sprawdzane? 4- Czy ubezpieczalnia po śmierci zawsze oczekuje wyników sekcji zwłok? 5- czy przy rozmowie z agentem mam prosić każdorazowo o wskazanie paragrafu w umowie (potwierdzającego słowa agenta) przy każdym moim ważnym pytaniu? 6- Czy dobrze zrozumiałem?podatek od spadku ,spsob naliczania 7 Czy to prawda, że w Anglii testament spisany w domu, potwierdzony np. przez sąsiada ma moc prawną, nie trzeba go sporządzać u notariusza? Pozdrawiam Andy the future starts today
|
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2010-10-10 18:00:54 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Polecam swoj artykul o prawie spadkowym w Wielkiej Brytanii. Jest tam diagram, ktory pokazuje jaka jest kolejnosc dziedziczenia w przypadku braku spadku.
Testament i prawo spadkowe andypolo - podatek od spadku placi sie od jego calkowitej wartosci. Czyli caly spadek - estate jest opodatkowany i tutaj jest kwota 325K wolna od podatku. Spadkobiercy otrzymuja swoja czesc majatku po zamknieciu sprawy spadkowej - probate i zaplaceniu wszystkich naleznosci. Sami spadkobiercy nic nie placa. Podatek placi sie z majatku calkowitego. Jesli caly majatek zostanie przekazany malzonkowi, to wtedy korzysta sie ze "spouse exemption" i nie placi sie w ogole podatku. "The Spouse Exemption Transfers of property and gifts between husband and wife, no matter how large in value, are exempt from Inheritance Tax. This is referred to as the ‘spouse exemption’. It therefore follows that the simplest way to avoid paying any IHT is to leave all of ones estate to their spouse. However, in leaving all of ones property to their spouse the joint wealth of both spouses will accumulate to one spouse when the other dies. When the remaining spouse passes away IHT will be payable on the cumulative total of the two estates, which can, in some cases, lead to an increased IHT liability." Jesli ktos chce, zeby ubezpieczenie na zycie nie wchodzilo do majatku - estate, moze umiescic je w trust. Carpe diem.
|