Str 42 z 75 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2010-10-08 14:30:03 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
aina6666 | Post #2 Ocena: 0 2010-10-08 16:06:01 (15 lat temu) |
Z nami od: 07-05-2007 |
witam. Ciesze sie bardzo ze znalazlam ten temat!
otoz ja i moj narzeczony rowniez chcielibysmy wykupic ubezpieczenie na zycie. Mamy 23 i 29 lat. Nie mamy dzieci. Bez nalogow. Obydwoje mamy juz stale prace. Niedlugo staniemy sie pelnoprawna rodzina poniewaz bierzemy slub. Rozmawiamy o ubezpieczeniu na zycie czesto ale zawsze jakos brak nam czasu i moze odwagi zeby sie za to zabrac. Czy moglbys nam cos polecic? Moze napisac gdzie sie udac lub moze Twoja firma moze nam cos zaoferowac? |
Andy10 | Post #3 Ocena: 0 2010-10-08 19:25:45 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2009 Skąd: Birmingham |
Witaj aina6666 ,poslalem Ci w PW skondensowana porcje wiedzy na temat oferty firmy z ktora wspolpracuje , prosze poczytaj , odpowiedz zwrotnie na zadane tam pytania to bede mogl przygotowac Wam oferte z wyliczonymi skladkami i sumami ubezpieczenia ,jesli Was to zadowoli wtedy porozmawiamy o terminie weekendowego spotkania ,pozdrawiam Andy
the future starts today
|
paposki19 | Post #4 Ocena: 0 2010-10-10 08:14:28 (15 lat temu) |
Z nami od: 19-11-2007 Skąd: SUFFOLK |
Witaj Andy.Niedawno pisales:Witam , napisze dzisiaj krotko o waznym elemencie zwiazanym z wyplata swiadczenia z polisy w przypadku smierci osoby ubezpieczonej .Firma ubezpieczeniowa wyplaca w takim przypadku kwote 6000 funtow (przysyla czek ) najblizszej osobie zmarlego np. zonie i jest to kwota na pokrycie niezbednych kosztow zwiaznych z pogrzebem (tzw. emergency cash ), reszte sumy ubezpieczenia np.44k funtow jesli zmarly byl ubezpieczony na 50k jest wyplacone po zamknieciu procesu spadkowego , po decyzji sadu wskazujacego spadkobierce i uregulowaniu podatku spadkowego (IHT) jesli majatek zmarlego przekroczyl kwote wolna od podatku spadkowego –w roku podatkowym 2010 jest to kwota 325k funtow , czas oczekiwania na zamkniecie procedur spadkowych wynosi srednio ok 6 miesiecy .
Jesli w polisie nie ma wskazanej osoby,to na jakiej podstawie jest wyplacana zaliczka zonie?Rownie dobrze moze byc to np.matka,brat,dziecko itd. W polskiej polisie((Aviva) sa wskazane osoby,ktorym zostaje wyplacona kwota ubezpieczenia-bez postepowania spadkowego! Ktory sad(polski czy angielski)wskazuje spadkobiercow ubezpieczonego polaka mieszkajacego w UK na stale? Pozdrawiam O Nadziejo...
Matka glupich Cie nazwali-ludzie glupi,ludzie mali...
|
Andy10 | Post #5 Ocena: 0 2010-10-10 09:32:21 (15 lat temu) |
Witaj Slawku (paposki19),dzieki za pytanie, zaczne od konca czyli odpowiedzi na Twoje pytanie cytuje .... Ktory sad(polski czy angielski)wskazuje spadkobiercow ubezpieczonego polaka mieszkajacego w UK na stale? . Polacy ktorzy mieszkaja w UK i wykupuja ubezpieczenie w firmach ubezpieczeniowych dzialajacych legalnie pod nadzorem FSA w UK podlegaja jurysdykcji angielskich sadow , znajdziesz taki zapis w warunkach ogolnych w czesci koncowej. Dziedziczenie po zmarlym to skomplikowany proces postaram sie Tobie i innym czytelnikom tego forum przyblizyc nieco , zaznaczam nie jestem prawnikiem . Po smierci osoby mieszkajacej w UK nawet jesli jest ona obywatelem polskim mieszkajacym w UK (majacym tutaj swoj dom ,prace, konto w banku,placacym angielskie podatki) w Polsce nazywa sie to osrodkiem interesow zyciowych , wtedy podlega prawu spadkowemu UK . Sad ustala majatek po zmarlym czyli nieruchomosci-dom ,dzialki ,ruchomosci czyli np.samochod ,gotowka na koncie bankowym oraz jesl zmarly inwestowal na gieldzie to wartosc jego akcji gieldowych, w sklad majatku wchodza tez niemale sumy z tytulu ubezpieczen na zycie ktore wykupil wczesniej zmarly . Kiedy zmarly nie pozostawil po sobie testamentu (rozporzadzenie woli kto ma oddziedziczyc majatek) bardzo wazne –ulatwiajace w przyszlosci rozwiazania problemow z podzialem spadku np.partnerom zmarlego ,nie bedacym rodzina(malzenstwem) , zyjacym w konkubinacie nie zarejestrowanym jako civil partnership , nie nalezy sie nic wedlug prawa chyba , ze takie zyczenie o dziedziczeniu znajdzie sie w testamencie pozostawionym przez zmarlego. Sad zbiera informacje o majatku zmarlego i ustala jego wartosc i czy podlega podatkowi spadkowemu (IHT) w wysokosci 40% od nadwyzki powyzej kwote wolna ,aktualnie 325k funtow. Sad wyznaczy wykonawce testamentu , w pierwszej kolejnosci dotyczy to najblizszej rodziny zmarlego czyli jesli zmarl maz a zona zyje to zona zostaje wyznaczona przez sad na wykonawce testamentu , w dalszej kolejnosci sad moze wyznaczyc na wykonawce testamentu dorosle dzieci zmarlego jesli zona zmarlego niezyje. Wykonawca testamentu w pierwszej kolejnosci ze sprzedazy majatku po zmarlym placi podatek spadkowy ,pozniej splaca dlugi pozostawione przez zmarlego a na koncu to co pozostalo rozdziela pomiedzy spadkobiercami ,jesli nie ma testamentu pierwszenstwo dziedziczenia ma malzonek ,dzieci zmarlego, rodzice ,rodzenstwo(bracia i siostry),dalej dziadkowie a jesli nie ma spadkobiercow lub nie mozna ich odnalesc majatek ptrzepada na rzecz skarbu panstwa. Sadze,ze w tekscie znajdziesz odpowiedz dlaczego zona otrzymuje zaliczke na koszty pochowku od ubezpieczyciela bo jest ona naturalnym pierwszym spadkobierca i to najczesciej ona zalatwia formalnosci i ponosi koszty pochowku ,kremacji czy transportu zwlok do np.Polski jesli zmarly tak sobie zyczyl byc pochowany w polskiej ziemi. Pozdrawiam Andy
the future starts today
|
|
|
ivy1031 | Post #6 Ocena: 0 2010-10-10 11:36:35 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-04-2010 Skąd: Morecambe |
taj aina6666 ,poslalem Ci w PW skondensowana porcje wiedzy na temat oferty firmy z ktora wspolpracuje , prosze poczytaj , odpowiedz zwrotnie na zadane tam pytania to bede mogl przygotowac Wam oferte z wyliczonymi skladkami i sumami ubezpieczenia ,jesli Was to zadowoli wtedy porozmawiamy o terminie weekendowego spotkania ,pozdrawiam Andy
Czy ja tez moge prosic na Pw oferte waszej firmy? |
Andy10 | Post #7 Ocena: 0 2010-10-10 13:06:42 (15 lat temu) |
Witaj ivy1031 zgodnie z Twoja prosba poslalem przed chwila w PW porcje wiedzy na temat mojej oferty , jesli odpowiesz mi na te kilkanascie pytan takich jak wiek(data urodzenia ,czy palisz papierosy itp. jeszcze dzisiaj wieczorem bede mogl zrobic i poslac Ci symulacje kosztow w kazdym z tych ubezpieczen,jesli znajdziesz tam cos intereujacego i bedziesz miala dodatkowe pytania z przyjemnoscia na nie odpowiem , pozdrawiam i zycze milego dnia Andy
the future starts today
|
stokrotka1975 | Post #8 Ocena: 0 2010-10-10 13:16:53 (15 lat temu) |
Z nami od: 16-02-2010 Skąd: londyn |
Witaj Andy10, ja również jestem zainteresowana otrzymaniem "skondensowanej porcji wiedzy na temat oferty Twojej firmy". Proszę o PW.
Pozdrawiam |
Andy10 | Post #9 Ocena: 0 2010-10-10 15:18:15 (15 lat temu) |
witaj stokrotko info poslalem na PW ,pozdrawiam Andy
PS spory ruch tu dzisiaj na forum mimo niedzieli ,jesli sa jeszcze jacys chetni na info prosze o sygnal , ja wracam do ukladania paneli na podlodze w jadalni the future starts today
|
andypolo | Post #10 Ocena: 0 2010-10-10 15:47:46 (15 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Witam wszystkich fanów wątku „Ubezpieczenia na życie w Anglii”.
Z wielkim zainteresowaniem przeczytałem cały ten temat, zajęło mi to parę godzin i znalazłem kilka pytań do Andiego, które nie padły.( no chyba że coś przeoczyłem) 1) W jednym z postów było o „ratingu” (np. otyli więcej płacą) Moje pytanie – wykupiłem polisę, po paru latach przytyłem lub schudłem – co wtedy ze składką? Zmienia się? Po paru latach zmieniłem pracę na bardziej ryzykowną/mniej ryzykowną (o czym muszę poinformować firmę) – co wtedy ze składką? 2) Deklaruję, że nie palę (prawda lub fałsz) – jak to jest sprawdzane? Czy ubezpieczalnia po śmierci zawsze oczekuje wyników sekcji zwłok? - czy jak zacznę palić to muszę zgłosić to firmie i składka drastycznie wzrośnie? 3) Co innego mówi agent na spotkaniu (np. przytaknie na zadane pytanie choć nie jest pewien), a co innego jest napisane w warunkach umowy. Moje pytanie – czy przy rozmowie z agentem mam prosić każdorazowo o wskazanie paragrafu w umowie (potwierdzającego słowa agenta) przy każdym moim ważnym pytaniu? Czy to wypada? (Agent jest tylko człowiekiem, a regulamin zawiły) Nie chciałbym sytuacji, że agent powiedział, a wyszło inaczej. 4) W jednym z postów było o podatku od spadku w wypadku, gdy są wyznaczeni spadkobiercy lub nie. Czy dobrze zrozumiałem? Brak testamentu – Oszacowanie spadku, pobranie podatku ( 40% powyżej 325k) podział majątku. Testament z wyznaczonymi spadkobiercami – podział majątku pomiędzy spadkobierców, następnie każdy z nich ma do zapłacenia podatek od swojej działki. Czy każdy z nich (żona, dzieci) ma nie opodatkowaną kwotę 325k? Jakie są koszta sprawy sądowej w obydwu tych przypadkach? Czy to prawda, że w Anglii testament spisany w domu, potwierdzony np. przez sąsiada ma moc prawną, nie trzeba go sporządzać u notariusza? Tak mi powiedziało kilku znajomych anglików. Pozdrawiam Andrzej z Newcastle |