Witam , pytacie mnie o to ile bedzie Was kosztowac ubezpieczenie ,
aby przygotowac Wam wstepna oferte, mozliwych sum ubezpieczenia i skladek miesiecznych musze znac odpowiedzi na wiele pytan wstepnych ( zdecydowanie wiecej pytan pojawi sie pozniej przy spisywaniu wniosku) a wiec prosze przysylajacie do mnie odpowiedzi na ponizsze standardowe pytania a ja gwarantuje przygotowanie rzetelnej oferty wstepnej , dobra wiadomosc jest taka , ze zrobie to dla Was za free (niektorzy klienci mowili mi o oczekiwaniu zaplaty przez innych agentow, za zrobione symulacje ubezpieczeniowe –dotyczy to glownie Londynu ) , jesli spisze z Wami wniosek ktory sie spolisuje , firma ubezpieczeniowa zaplaci mi prowizje z ktorej zwroca sie koszty dojazdu do Was i zaplata za poswiecony Wam czas. Pisalem juz o tym kilka miesiecy temu ale dzisiaj powtorze bo niechce Wam sie szukac na forum .
Z punktu widzenia firmy ubezpieczeniowej bardzo istotne jest pytanie
-czy klient pali papierosy ( doslowne pytanie brzmi o uzywanie w ciagu ostatnich 12 miesiecy wyrobow tytoniowych-papierosow,cygar, palenia fajki, uzywania gum nikotynowych itp.), palenie przeklada sie na w wyzsze skladki , zdecydowanie nizsze sumy ubezpieczenia w stosunku do niepalacych, poniewaz ryzyko smierci nalogowych palaczy jest zdecydowanie wyzsze od niepalacych ,
-kolejne pytanie dotyczy picia alkoholu – tutaj firmy stosuja jednostke zwana unitem- 1 kieliszek wina to 1 unit , jedno piwo to 2 unity-pytanie dotyczy konsumpcji tygodniowej czyli jesli srednio faceci wypijaja 5 piw tygodniowo to jest to (10unitow) –im wiecej pijecie alkoholu tym wyzsze skladki bedziecie placic a sumy ubezpieczenia zdecydowanie beda nizsze w stosunku do abstynentow.
Prosze o odpowiedzi na te kilka pytan:
1-wasz wiek ? (daty urodzenia)
2-dzieci-ktorymi sie opiekujecie finansowo i ich wiek?
3-zarobek brutto przed opodatkowaniem rocznie/ miesiecznie?
4-czy wasz pracodawca placi wam chorobowe ?- jesli tak jak dlugo i ile (100% zarobku czy mniej , ile miesiecy , czy placi Death in Service
5-zarobek netto po opodatkowniu ? (minus tax i NI-ubezpieczenie)
6-laczne wasze standardowe wydatki miesieczne na wszystko? (zakupy zywnosc , koszty wynajmu domu, rachunki-prad,gaz woda, council tax, splaty pozyczek ,ubezp.samochodu i koszt zakupu paliwa ,itp.
7-ile wam zostaje pieniedzy miesiecznie netto na czysto po zaplaceniu wszystkich stalych kosztow ? (musi cos zostac bo jesli wydajecie dokladnie wszystko nie moge was ubezpieczyc )
8-jak sume miesiecznie mozecie przeznaczyc na ubezpiecznie?
9-czy macie jakies polisy na zycie w UK w innych firmach?
10-myslicie o zaciagnieciu kredytu hipotecznego na kupno domu/mieszkania ? , lub splacacie taki kredyt , na jaka kwote i jak dlugi okres splaty ,czy bedziecie splacac raty kapitalowe i odsetki czy tylko odsetki
11-Na jak dlugi okres w latach chcielibyscie byc objeci ochrona ? (placic skladki) czy na czas splaty kredytu hipotecznego czy do dnia 65 urodzin, lub w ubezpieczeniu zycia do max dnia 70 urodzin -czesc klientow chce byc objetych ochrona na krotszy czas do czasu zakonczenia edukacji (studiow) dzieci np. do ich 25 roku zycia ,to wazny parametr wplywajacy na sume i skladke miesieczna
12-czy macie oszczednosci z ktorych przezyjecie kiedy stracilbyscie prace? –pytanie dotyczy ewentualnosci oferty ubezpieczenia od utraty dochodu (income protection) i ewentualnego startu wyplaty swiadczenia , wersja kiedy wyplata swiadczenia zaczyna sie po 2 miesiacach choroby (czesto pracodawcy placa dwa pierwsze miesiace zasilek chorobowy)jest o polowe tansza od wersji z wyplata od pierwszego dnia choroby.
13-co dla Was jest wazniejsze , ochrona dochodu-income protection , ochrona wypadkowa-accident protection , ochrona splaty kredytu hipotecznego –life protection-decreasing term , czy zabezpieczenie rodziny na wypadek waszej smierci-life protection a moze ochrona przed skutkami chorob krytycznych ? , jak widzicie mozliwych opcji jest wiele . Przy kupnie polisy zyciowej oprocz bardzo szczegolowego kwestionariusza medycznego , firma kontaktuje sie z waszym GP i czas oczekiwania na polise zyciowa trwa ok 6 tyg na czas rozpatrywania wniosku o ubezpieczenie jestescie chronieni darmowym ubezpieczeniem na wypadek smierci ktory nazywa sie Free Accidental Death Cover na sume do 100.000F jesli wnioskujecie o taka lub wyzsza sume ubezpieczenia zycia . Ubezpieczenia zyciowe to obszerna i skomplikowana materia dlatego potrzebne jest duzo danych ktore wplywaja na sumy ubezpieczenia i skladki ktore trzeba placic przez lata to musi byc przemyslana i wywazona decyzja .
Odpowiedzi na te pytamia pozwola mi przygotowac Wam wstepna wariantowa -symulacje kosztow (skladek miesiecznych ) i sum ubezpieczenia. Jesli wyliczenia ktore Wam przysle meilem beda dla Was interesujace i zdecydujecie sie na kupno polisy zyciowej , prosze o przyslanie adresu z kodem pocztowym i propozycji terminu naszego spotkania . Mieszkam w Birmingham (West Midlands) , w tygodniu (poniedzialek-piatek ) pracuje w biurze inzynieringu firmy Skanska UK a wiec dla mnie najlepszym czasem na spotkanie z Wami jest weekend (sobota, niedziela )
Wazne informacje – prosze o zarezerwowanie czasu spotkania ok 2,5-3 godziny , w tym czasie przedstawiam oferte ,odpowiadam na dziesiatki Waszych pytan zwiaznych z wariantami ubezpieczen zyciowych , oraz wypelniam razem z Wami skomplikowany uniwersalny dla 2 osob -20 stronicowy wniosek ubezpieczeniowy. Aby procedure ulatwic i przyspieszyc , prosze o przygotowanie kilku waznych informacji dotyczacych:
-waszego miejsca pracy (nazwa firmy , adres z kodem , tel)
-waszego GP doktora (adres przychodni , nazwisko doktora ,tel )
-waszego konta bankowego(adres banku ,nr konta i nr. oddzialu)
-waszej ksiazeczki czekowej –pierwsza platnosc czekiem,
Nie pobieram pieniedzy na skladki , pierwsza platnosc czekiem wystawionym na Alico (jesli nie posiadacie ksiazeczki czekowej-mozliwa jest pierwsza platnosc przez DD , kolejne skladki wylacznie przez stale zlecenie przelewu (DD-direct debit), obsluguje klientow w promieniu 150 mil od Birmingham , jesli mieszkacie dalej polece Was moim kolegom-agentom z Alico . Wszelkie pytania przed spotkaniem prosze zadawac mi meilowo na adres
andynanus@yahoo.co.uk lub telefonicznie 07737011070 lub 07890536699
Pozdrawiam , Andrzej (Andy10)
the future starts today