Str 32.2 z 75 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Andy10 |
Post #1 Ocena: 0 2010-05-15 09:59:59 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2009 Skąd: Birmingham |
Witam ponownie zainteresowanych tematem ubezpieczen , Mariola napisala do mnie w PW list ktory przytocze we fragmencie i odpowiem ogolnie na forum ,na czesc druga listu , pytania dotyczace wypadku ktory jej sie przydarzyl odpowiem juz tylko Marioli w PW
Chciałabym się Pana poradzić odnośnie polisy Scottish Widows, którą zakupiłam (16.04.2010)za namową pracownika w banku Lloyds TSB, nie orientując się na rynku. Mam 29 lat, jestem matką 1 dziecka i mężatką. Palę ok 2-5 papierosów dziennie, nikt nigdy u mnie w rodzinie nie chorował na żadne choroby, które były zapisane w polisie. Polisa ta, to: Policy Provisions, Protetion for life, Critical Illness wit Life Cover. Chodzi mi o to, że zakupiłam polisę na 36lat za 40Ł/mieś, a benefit amount to 48,942.99Ł. Po rozmowie ze znajomymi, wydaje mi się, że moja składka miesięczna jest wysoka, inni płacą po 27Ł i ubezpieczenie to 150tyś Ł. Czy w trakcie trwania polisy można w niej coś zmienić, chociażby kwotę, wydaje mi się, że moje owe 49tyś Ł to niewiele w porównaniu do moich znajomych(palaczy).
Witaj Mariolu odpowiadam na twoje pytanie dotyczace polisy ktora kupilas w innej firmie , otoz te wyzsze sumy twoich znajomych moga wynikac z wybrania tylko ubezpieczenia zycia , w twoim przypadku gdy sa chronione dwa ryzyka ( smierc lub choroby krytyczne co pierwsze nastapi) jest do drozsza wersja od ochrony tylko zycia (life cover only) , istotna roznica jest to czy sie pali czy nie pali ,tutaj skladki moga sie roznic o ok 40-50% taniej na korzysc osoby niepalacej , skoro palisz 2-5 papierosow dziennie to nie jest jeszcze za pozno aby zrezygnowac z palenia zupelnie. Sprawdzilem jakie skladki placilabys w mojej firmie , zaznaczam nie widzialem i nie znam warunkow ogolnych twojego ubezpieczenia ,opieram sie wylacznie na podanej przez ciebie sumie ubezpieczenia i skladce . W mojej firmie za podobne ubezpieczenie ze stala suma przez caly okres ubezpieczenia (level term) obejmujac ochrone dwoch ryzyk zycia i chorob krytycznych zaplacilabys na taka sama sume ubezpieczenia–(49k) ale krotszy okres (35lat –to maksymalny czas ochrony w mojej firmie) skladke w kwocie 33,81F/m a wiec roznica jest niewielka , zaledwie kilka funtow , gdybs niepalila to skladka spadla by do 22,54F/m za ta sama sume ubezpieczenia (49k ), widzisz roznice w skali 35 lat ochrony to ok 4733,4F (33,81-22,54=11,27x420m-cy=4733,4F)mniej gdybys niepalila , natomiast samo ubezpieczenie zycia (life cover only) kosztowaloby cie na ta sama sume ubezpieczenia (49k) tylko 11,75F/m a gdybys nie palila to za skladke 10,08F/m chroniona bylabys na sume 84k, lub za 12F/m na sume 100k a za 18F/m na sume 150k , podawac dalej ...ok za 24F/m-SU-200k , za 30F/m-250k, za 36F/m-300k, za 42F/m suma ochrony to 350k ,stop ,maksymalna suma ochrony w mojej firmie to 850k.
Odpowiadam na twoje pytanie dotyczace cytuje... Czy w trakcie trwania polisy można w niej coś zmienić, chociażby kwotę... nie wiem jakie sa zapisy w warunkach ogolnych twojego ubezpieczenia (Terms and Conditions) , ale w mojej firmie mozna w trakcie ubezpieczenia podwyzszac sume , nie mozna jej obnizac , pozdrawiam Andy
the future starts today
|

|

|
|
|
agnjal |
Post #2 Ocena: 0 2010-05-15 12:22:36 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-04-2009 Skąd: Londyn |
Witam wszystkich po dluzszej przerwie,
Mariola napisala rowniez do mnie. Postanowilam odpisac na forum.
Droga Mariolu, nie wiem dokladnie jakie polisy masz w posiadaniu i jaki zakres one obejmuja, moge sie tylko domyslac. Podobnie jak Andy uwazam, ze z caly pakiet jaki masz to cena nie jest az tak wygorowana. Twoi znajomi prawdopodobnie mmowia o ubezpieczeniu na zycie tylko i wylacznie, ktore jest ubezpieczeniem duzo tanszym niz ubezpieczenie od chorob krytycznych/stanow przewlwklych tw Criticall Illness Cover. Tak jak pisalam nie wiem dokladnie od czego jestes ubezpieczona, musialabym zobaczyc Terms &conditions umowy. Moge Ci jednakze napisac, co za kwote 40.00 miesiecznie moglabys miec w Alico Life.
W Alico polisa Life or Criticall illness cover, czyli ubepieczenie, ktore wyplaca odszkodowanie na wypadek smierci ubezpieczonego lub zachorowania na jedna z 21 wymienionych, stanow/chorow przewleklych, dla Ciebie (29lat, palacz, na 50.000 suma odszkodowania, na 35 lat) kosztowalaby 34.50 na miesiac.
Ubezpieczona jestes na wypadek utraty zycia i wymienionych chorob:
Choroba Alzheimera (Alzheimers Disease)
Przeszczep Aorty( Graft Surgery )
Guz mozgU (Brain Tumour)
Rak ( Cancer)
Spiaczka (Coma)
Przeszczep Bypass (Coronary Artery Bypass Graft )
Choroba Creutzfeldta-Jakoba (Creutzfeldt-Jakob Disease)
Atak serca (Heart Attack)
Wymiany lub naprawy zastawki serca (Heart Valve)
Transfuzja krwi (Renal)
Utrata słuchu (Loss of Hearing)
Utrata kończyny (Loss of Limbs)
Utraty wzroku ( Loss of Sight)
Utrata mowy (Loss of Speech)
Przeszczep glownych organow (Major Organ Transplant)
Stwardnienie rozsiane (Multiple Sclerosis)
Paraliż (Paralysis)
Choroba Parkinsona( Parkinsons Disease)
Udar (Stroke)
Poparzenie ciala (Third Degree Burns)
Pelna niepelnosprawnosc (Total Permanent Disablement)
Dodatkowo za 6funtow na miesiac proponowalabym Ci ubezpieczenie odwypadkowe Accident Protection, o ktorym i Andy i ja pisalismy wiekokrotnie. Proponowalabym 1 unit tego ubezpieczenia (6funtow na miesiac). Posiadajac ten produkt Ty i Twoje dziecko jestescie ubezpieczone od wypadkow, takich jak:
- accidental permanent injuries – powazne zranienia, takie jak utrata konczyny, utrata wladzy w konczynie, lokciu, kolanie, nadgarstku itp, utrata organow wewnetrznych( np. nerki, pluca itp), utrata mowy, slepota ( na jedno oko lub calkowita), gluchota (na jedno ucho lub calkowita) utrata jezyka, utrata palcow przy rekach lub nogach, poparzenia III stopnia i inne
- accidental Total Permanent Disablement – calkowita, trwala niezdolnosc do pracy (przykladowo za 1 unit odszkodowanie 50.000 za 5 unitow odpowiednio 250.000)
- broken bones- zlamania kosci (np.nogi, reki, kolana, szyi, biodra, czaszki, nadgarstka, palcy przy nogach i rekach itd.)przykladowo za zlamana reke 1 unit 1.000 za 5 unitow odpowiednio 5.000)
- Accidental death benefit - smierc w wyniku nieszczesliwego wypadku (przykladowo za 1 unit odszkodowanie 50.000 za 5 unitow odpowiednio 250.000)
- hospitalisation - pobyt w szpitalu w wyniku choroby lub wypadku, firma wyplaca za 1 unit odszkodowanie w wysokosci 50 za kazdy dzien pobytu w szpitalu w przypadku 5 unitow odpowiednio 250 za dzien)
Twoje dziecko (dzieci) sa ubezpieczone o tego wszystkiego rowniez. Dodatkowo, gdyby u dziecka zostal zdiagnozowany rak, rowniez ubezpieczyciel wyplaca odszkodowanie.
Czyli wszystko to o czym pisze mialabys za 40.50 na miesiac ( w tym Twoje dziecko ubezpieczonebyloby od wypadkow i nie tylko). Mozesz sobie porownac zakres Twojego ubezpieczenia, z tym c masz w tej chwili.
Mam nadzieje, ze nie zanudzilam Cie, w razie szczegolowych pytan prosze o kontakt.
Pozdrawiam
Agnieszka
|

|

|
|
Andy10 |
Post #3 Ocena: 0 2010-05-15 12:43:50 (15 lat temu) |
Witam , sorry , ze po raz trzeci zabieram dzisiaj glos na forum ale musze to napisac ,wkurza mnie fakt braku odpowiedzialnosci co poniektorych z was , umawiacie sie ze mna na spotkanie w weekend , z wyprzedzeniem a kiedy przychodzi weekend i chce potwierdzic spotkanie zanim wyjade do was to albo nie odbieracie telefonow albo mowicie mi , ze zmieniliscie plany i jedziecie na wycieczke a spotkamy sie kiedy indziej . Nie pierwszy raz spotykam sie z takim lekcewazeniem , ja nie jestem malolatem ale facetem w srednim wieku i nie bawia mnie takie gierki, zarezerwowalem swoj czas dla was a tu kicha spotkanie odwolane, a moglbym spotkac sie z kims kto powaznie traktuje potrzeba ubezpieczenia i mnie jako konsultanta ktory dzieli sie wiedza w temacie za free, dla mnie nie jest problemem, ze daleko mieszkacie od mojego miasta Birmingham, w kwietniu zrobilem samochodem ponad 1100 mil aby dojechac do moich klientow , jesli wsrod was czytajacych te slowa jest ktos kto chcialby sie ze mna spotkac jeszcze dzis lub jutro prosze to telefon , moj numer 07737011070 , pozdrawiam Andy the future starts today
|

|

|
|
Andy10 |
Post #4 Ocena: 0 2010-05-17 10:01:50 (15 lat temu) |
Witam , przepraszam za mojego meila sobotniego ,napisalem go pod wplywem emocji, umowione wczesniej spotkanie , klient odwoluje mowiac mi , ze ladna pogoda i moze pojedzie gdzies na wycieczke zamiast spotykac sie ze mna , stad te slowa o lekcewazeniu , sorry .
Wracajac do ubezpieczen , pisalem juz wielokrotnie na tym forum o ofercie mojej firmy w sposob ogolny i szczegolowy , prosze czytajcie te posty , wiem jest tego troche do czytania ale czesto odpowiedzi na wasze pytania sa tam zawarte np. Gosia pyta mnie w PW , ile kosztuje jeden unit w ubezpieczeniu wypadkowym ,pisalem o tym kilkakrotnie ja i Agnieszka (agnjal) , ze jeden unit kosztuje 5 funtow wystarczylo cofnac sie wstecz na forum i znalesc tam odpowiedz. Kazde ubezpieczenie ktore tutaj omawialem z Agnieszka spelnia inna role , jedne chronia od skutkow wypadkow czy utraty dochodu inne zabezpieczaja rodzine kiedy ginie ubezpieczony jedynie pracujacy w rodzinie maz , a wiec dla wielu z was ktorzy nie macie zadnego zabezpieczenia na wypadek nieszczescia ani oszczednosci zgromadzonych na czarna godzine , rozpoczyna sie prawdziwa walka o przetrwanie , co ma zrobic zona po tragicznej smierci meza kiedy nie pracowala jeszcze nigdy w Anglii, nie zna jezyka na tyle aby samodzielnie znalesc prace , bo ona zajmowala sie wylacznie wychowaniem dzieci i prowadzeniem domu a maz zarabianiem na utrzymanie rodziny, pomyslcie o tym prosze .
Pozdrawiam i zycze milego dnia , Andy
the future starts today
|

|

|
|
Andy10 |
Post #5 Ocena: 0 2010-05-18 09:16:11 (15 lat temu) |
Witam , przytocze dzisiaj na forum odpowiedz jaka udzielilem na pytanie grekugreku zadane mi w PW , uznalem, ze moze was zainteresowac ,
odpowiadam na twoja watpliwosc dotyczaca cytuje ...... napisales do mnie na forum:" macie po 30 lat a z wiekiem niestety skladki rosna a sumy ubezpieczenia maleja " -czy chodzi o co 5 letnie renewal czy po prostu co miesiac skladka wzrasta powiedzmy o pare pi, ......koniec cytatu.
Mialem na mysli to, ze bardzo mlodzi ludzie –mezczyzni np.20 latkowie za minimalna skladke miesieczna ( w mojej firmie to 10F/m) maja bardzo wysokie sumy ubezpieczenia , rzedu stu kilkudziesieciu tysiecy a 20 letnie niepalace kobiety nawet 200k za 10F/m , ale mezczyzni juz starsi np.30 latkowie za ta sama skladke maja nizsze sumy , im starsi wiekiem klienci tym skladki rosna –podam Ci przyklad jak wzrastaja skladki wraz z wiekiem klienta przy tej samej sumie ubezpieczenia 100k , klienci niepalacy-mezczyzni ,czas ubezpieczenia 25 lat, ubezpieczenie takie konczy sie w dniu 70 urodzin
Wiek klienta 20 lat –za minimalna skladke (10F/m) ,suma ubezp.-143k
25lat- SU-100k, okres ubezp -25 lat , skladka 10F/m
30lat –SU-100k,okres ubezp-25lat , skladka 13F/m
35lat –SU-100k, okres ubezp-25lat, skladka 20F/m
40lat- SU-100k ,okres ubezp -25lat , skladka -33F/m
45lat –SU-100k,okres ubezp-24lata , skladka -54F/m
50lat-SU-100k ,okres ubezp-19 lat ,skladka 75F/m
55lat-SU-100k , okres ubezp-14 lat ,skladka 109F/m
59lat-Su-100k ,okres ubezp-10 lat ,skladka 154F/m
A teraz pokaze Ci jak to wyglada gdyby utrzymac te sama skladke miesieczna jak beda malec sumy ubezpieczenia z wiekiem , jako stawke startowa skladki miesiecznej przyjalem twoj wiek 30 lat
30lat SU100k ,okres ubezp25lat-skladka 13F/m
35lat –SU-65k, okres ubezp-25lat, skladka 13F/m
40lat- SU-40k ,okres ubezp -25lat , skladka -13,2 F/m
45lat –SU-25k,okres ubezp-24lata , skladka -13,5F/m
50lat-SU-17k ,okres ubezp-19 lat ,skladka 12,75F/m
55lat-SU-12k , okres ubezp-14 lat ,skladka 13,08F/m
Teraz juz widzisz o czym mowilem w poprzednim meilu .
pytasz w czesci drugiej czy skladka wzrasta co miesiac o pare pi –nie skladka jest stala i ulega zmianie , podwyzszeniu raz na 5 lat , dziala to tak masz 30 lat i placisz np. 15F/m po pieciu latach ubezpieczenia ( w rocznice polisy)nastepuje standardowy przeglad warunkow , jesli w tym czasie nie zmieniles pracy na bardziej ryzykowna-masz obowiazek poinformowac o tym ubezpieczyciela , to ryzyko wzroslo jedynie z powodu starszego wieku (masz juz 35lat) , firma sprawdza wskazniki ubezpieczeniowe dla 35 latka , z przegladu wynika, ze powinienes placic np. 20F/m , ale poniewaz jestes klientem juz 5 lat przysluguje ci 15% rabat za lojalnosc i odlicza sie go od nowej skladki (20F-15%=17F) czyli po 5 latach twoja skladka miesieczna z rabatem wzrosnie o 2 F i przez nastepne 5 lat bedziesz placil 17 F/m . Na kolejne pytania odpowiem osobno bo teraz jestem zajety ,pozdrawiam Andy
the future starts today
|

|

|
|
|
wariot666 |
Post #6 Ocena: 0 2010-05-18 10:18:17 (15 lat temu) |
Z nami od: 26-03-2010 Skąd: Chester le Street |
ja tez kilka tygodni temu wybralam sie z narzeczonym do banku Lloyds i oto tak mamy ubezpieczenie na zycie i od chorob krytycznych 30 f na miesiac increasing na 30 tysiecy f oboje na 42 lata, wiek po 24 lata niepalacy, nie mamy kredytu czy to nie za duzo ???myslalam ze jak jestesmy mlodzi to bedzie mniej ale wtedy suma ubezpieczenia tez by zmalala....
|

|
 |
|
wariot666 |
Post #7 Ocena: 0 2010-05-18 10:19:24 (15 lat temu) |
Z nami od: 26-03-2010 Skąd: Chester le Street |
ja tez kilka tygodni temu wybralam sie z narzeczonym do banku Lloyds i oto tak mamy ubezpieczenie na zycie i od chorob krytycznych 30 f na miesiac increasing na 30 tysiecy f oboje na 42 lata, wiek po 24 lata niepalacy, nie mamy kredytu czy to nie za duzo ???myslalam ze jak jestesmy mlodzi to bedzie mniej ale wtedy suma ubezpieczenia tez by zmalala....
|

|
 |
|
Andy10 |
Post #8 Ocena: 0 2010-05-18 11:25:35 (15 lat temu) |
witaj wariot666
ubezpieczenie ktore wybralas (zycie i choroby krytyczne ) jest ubezpieczeniem drozszym od ubezpieczenia tylko zycia , bo ochrona obejmuje dwa ryzyka , smierci i choroby krytycznej pisalem o tym w poprzednim poscie ,
A wiec skladka jak placicie -30F wcale nie jest wygorowana , roznica pomiedzy wasza polisa w Lloyds a oferowana przez moja firme to czas ochrony , w mojej firmie max czas ochrony to 35 lat , ochrona konczy sie w dniu 65 urodzin , skladki w mojej firmie nie naleza do najnizszych ale podam przyklad ,symulacja jest robiona osobno dla ciebie i osobno dla twojego chlopaka ,
Suma ubezpieczenia 50k ,wasz wiek 24 lata ,okres ochrony 35 lat, skladki twoja-17F/m ,chlopaka 18,5F/m razem 35,50F/m
Suma ubezpieczenia 40k , twoja skladka-13,60F/m ,chlopaka 14,80F/m , razem 28,40F/m
Suma ubezpieczenia 30k twoja skladka 10,20F/m .chlopaka-11,10 , razem 21,30 F/m
A teraz podam sume waszego ubezpieczenia zycia tylko(life cover only) za ta sama skladke laczna czyli 30F/m bylibyscie chronieni na sume 150k kazde z was osobno , twoja skladka 12F/m a chlopaka 18F/m ,teraz widzisz ile kosztuje ochrona dwoch ryzyk .
Pozdrawiam Andy
the future starts today
|

|

|
|
Andy10 |
Post #9 Ocena: 0 2010-05-18 11:29:20 (15 lat temu) |
witaj wariot666
ubezpieczenie ktore wybralas (zycie i choroby krytyczne ) jest ubezpieczeniem drozszym od ubezpieczenia tylko zycia , bo ochrona obejmuje dwa ryzyka , smierci i choroby krytycznej pisalem o tym w poprzednim poscie ,
A wiec skladka jak placicie -30F wcale nie jest wygorowana , roznica pomiedzy wasza polisa w Lloyds a oferowana przez moja firme to czas ochrony , w mojej firmie max czas ochrony to 35 lat , ochrona konczy sie w dniu 65 urodzin , skladki w mojej firmie nie naleza do najnizszych ale podam przyklad ,symulacja jest robiona osobno dla ciebie i osobno dla twojego chlopaka ,
Suma ubezpieczenia 50k ,wasz wiek 24 lata ,okres ochrony 35 lat, skladki twoja-17F/m ,chlopaka 18,5F/m razem 35,50F/m
Suma ubezpieczenia 40k , twoja skladka-13,60F/m ,chlopaka 14,80F/m , razem 28,40F/m
Suma ubezpieczenia 30k twoja skladka 10,20F/m .chlopaka-11,10 , razem 21,30 F/m
A teraz podam sume waszego ubezpieczenia zycia tylko(life cover only) za ta sama skladke laczna czyli 30F/m bylibyscie chronieni na sume 150k kazde z was osobno , twoja skladka 12F/m a chlopaka 18F/m ,teraz widzisz ile kosztuje ochrona dwoch ryzyk .
Pozdrawiam Andy
the future starts today
|

|

|
|
Andy10 |
Post #10 Ocena: 0 2010-05-18 11:57:12 (15 lat temu) |
Witam ponownie ,odpowiadam na dalsze pytania grekugreku zadane mi w PW ,
odpowiadam na dalszy ciag twoich pytan cytuje .....dalej czy ubezpieczenie powiazane z kredytem (decreasing)moge wziasc w kazdej chwili czy musi byc wykupione przed zakupem domu (rozumuje ze powiazane z kredytem to przed zakupem a nie np rok po, no chyba ze sie myle), chodzi mi o to ze np odwolam to co mam, zakupie dom , umowie sie na spotkanie i czy wtedy nie jest za pozno na decreasing i tylko pozostaje terminowe)......koniec cytatu
Ubezpieczenie o ktore pytasz –powiazane ze splata kredytu hipotecznego nie jest obowiazkowe a wiec to kiedy je kupisz to wylacznie twoja sprawa , mozesz je kupic w dowolnym czasie , na poczatku splaty albo rok pozniej , czy po 5 latach splaty , to kiedy je kupisz ma znaczenie dla ciebie , jesli swiadomie wstrzymasz sie z kupnem ochrony i w tym czasie wydarzy sie nieszczescie ,np. zginiesz w katastrofie samolotu , zona pozostanie z duzym problemem udzwigniecia splaty kredytu , raty kredytu to zazwyczaj kilkaset funtow miesiecznie , ubezpieczenie to jest w pelni dobrowolne , w momencie zawierania takiego ubezpieczenia podajesz aktualna sume kredytu i okres splaty , ta suma zadluzenia jest twoja suma ubezpieczenia zyciowego , konsultantowi musisz powiedziec, ze interesuje cie ubezpieczenie powiazane z kredytem w wersji decreasing , to o wiele tansze rozwiazanie od zwyklego terminowego ubezpieczenia zycia ze stala suma ubezpieczenia , takie ubezpieczenie z malejaca suma ubezpieczenia mozesz kupic wylacznie jesli splacasz kredyt w wersji kapital i odsetki (capital & interest) , jesli splacasz tylko odsetki(interest only) mozesz kupic tylko ubezpieczenie (term level) ze stala suma ubezpieczenia , ciagnac dalej ten temat mozesz wybrac warianty ubezpieczenia –tylko zycia (life cover only) lub critical illness cover for mortgage , lub polise laczana (combined life/critical illness), kazda nastepna wersja jest drozsza , dlatego , ze ryzyko wystapienia zawalu ,wylewu itp jest wyzsze od smierci a wiec za polise chroniaca splate kredytu w wersji decreasing zapacisz –podam kilka przykladow
wiek ubezpieczonego 30 lat , mezczyzna , niepalacy, ubezpieczenie zycia tylko –life only (decreasing term) za minimalna skladke 10F/m i okres ochrony powiazany z okresem splaty kredytu np.25 lat skladka za 10,08F/m suma ubezpieczenia 112k
te same parametry tylko ubezpieczenie od chorob krytycznych tylko (critical ilness only) SU-100k ,skladka 21F/m
te same parametry tylko ubezpieczenie laczone –zycie i choroby krytyczne (life or early critical ilness) SU-100k ,skladka 29F/m
odpowiadam na twoje ostatnie pytanie cytuje ...... i jeszcze jedno pytanie , jestes konsultantem jakiejs konkretnej firmy czy ogolnie konsultantem od ubezpieczen jesli mozna wiedziec.....
gdybys poczytal wczesniejsze wpisy na forum to znalazlbys sam odpowiedz na to pytanie , ale odpowiem na nie – jestem konsultantem firmy AlicoLife , nie jestem brokerem a wiec wypowiadam sie wylacznie o produktach firmy z ktora wspolpracuje , pozdrawiam Andy
the future starts today
|

|

|
|