MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Podróż z psem

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 3 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2011-01-24 15:30:33 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2011-01-24 14:42:31, Bromba40 napisał(a):
Alcia!!
Ja przywiozlam psa w kwietniu 2010r.Bylo szczepienie wpisane w paszport i wsio co trzeba.Liczy sie pol roku od pobrania krwi do badania,ale potem po wpisie wyniku badania krwi do paszportu masz pol roku na odebranie psa,wi

Ja chcialam jechac z psem w tym roku do Polski na wakacje,ale................no wlasnie prawdopodobnie potrzebna bedzie tu kwarantanna.Odbywa sie ona z tego wiem 3 miesiace i pies jest zabierany na te kwarantanne.(Moja jej nie miala,bo tu do veta nie poszlam,choc zostala zgloszona w klinice veterynaryjnej jako pacjentka).Tyle,ze moja sunia juz wiekowa i moze nie przezyc tej kwarantanny,wiec mam pytanie,-
czy kazdy pies wywozony z Anglii musi znow przejsc kwarantanne???

jeżeli pies już miał robioną kwarantanne czyli cały ten cyrk 6 miesięcy, to już nie robi się tego więcej.
my kursujemy z naszym futrem na kontynent i powrotem, jedyny wymógł to podanie leków przeciw robakom (i coś tam jeszcze lekarz będzie wiedział), natrzeć skórę na szyi przeciw kleszczom, to wszytko potwierdzone wpisem wet i naklejką z opakowania lekarstwa. Granice przekraczasz po 24 godzinach, nie wcześniej, ale nie później niż po 48 od podania specyfików. To wszytko i możesz to wykonać w dowolnym kraju UE zanim wjedziesz na teren UK.

teraz doczytalem że twój psiak nie maił kwarantany, a wiec albo czeka cię 6 miesiecy tu albo tam, w zasadzie to pies nie moze opuścić UK do puki nie wykonasz mu kwarantanny.

PSA NIGDZIE NIE ODDAJESZ, tylko weterynarz pobiera próbki krwi podaje szczepionkę itd. wszystkiego dowiesz się u weterynarza.
Albo poszukaj na necie np na stronie polskiego instytutu weterynarii w Puławach oni na polske wykonują badania krwi, te same procedury co w UK i całej europie.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

kolezanka_szkla

Post #2 Ocena: 0

2011-01-24 15:35:12 (14 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

The 6 month rule for entering or re-entering the UK

A dog or cat may not enter or re-enter the UK until 6 calendar months have passed from the date that the blood sample which gave a satisfactory test result was taken. Pets must have been fully prepared in listed countries and must not have been entered into an unlisted country at any time. PETS compliant animals that are entered into non-listed countries can no longer be deemed UK PETS compliant and must therefore be re-prepared, whilst in a listed country.

www.defra.gov.uk/wildlife-pets/pets/travel/pets/procedures/support-info/btest.htm

[ Ostatnio edytowany przez: kolezanka_szklanka 24-01-2011 15:36 ]

"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #3 Ocena: 0

2011-01-24 15:39:39 (14 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Cytat:

2011-01-24 15:30:33, krakn napisał(a):
[
Albo poszukaj na necie np na stronie polskiego instytutu weterynarii w Puławach oni na polske wykonują badania krwi, te same procedury co w UK i całej europie.

Nie tylko Pulawy. Ja robilam badania w Niemczech. Roznica w cenie nie byla duza, a termin otrzymania certyfikatu znacznie krotszy wersje z faksu mialam chyba po dwoch dniach.

Polska nie wymaga kwarantanny. Anglia wymaga. Czyli wywiezc psa z UK mozesz. Przywiezc - nie.

[ Ostatnio edytowany przez: kolezanka_szklanka 24-01-2011 15:42 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2011-01-24 15:41:34 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

EDIT
wiem o Berlinie, przed pławami też była Praga.
W plawach mieli taniej, no i kurier do pław za przesyłkę bał wtedy znacznie mniej niż do Berlina bo było zaraz po wejściu do uni.

ja chyba tydzień czekałem jakoś tak.

Trzeba mieć na względzie ten dokument:
http://www.defra.gov.uk/wildlife-pets/pets/travel/pets/procedures/support-info/countries.htm

na terenie UE kwarantanna w domu jest robiona tylko raz. inaczej byśmy już nie mieli naszego psa dawno :>

i jeszcze mnie zastanawia, jak kurcze ludzie wożą psy z USA, mam klientke Amerykankę, co jeździ do USA i z powrotem kilka razy w roku, to jest zagadka :-]

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #5 Ocena: 0

2011-01-24 15:45:43 (14 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

po kwarantannie wystarczy pilnowac terminow szczepien....
I tutaj to ja juz glupia jestem. W Anglii szczepimy co dwa lata, w Polsce co roku...
Mam nadzieje, ze skoro pies mieszka w Anglii i jest szczepiony co dwa lata - to daty szczepien sa dopilnowane.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2011-01-24 15:50:44 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

zgadza się, jeżeli nie opuszczasz Uk, to mozna co dwa lata, ale jak wybieraz się na kontynent trzeba zaszczepić tak by szczepienie było nie starsze niż rok bo tam jest taki wymóg.
W zasadzie my i tak szczepimy naszą pierdołe co roku, koszt 35-40 funtów z podstawowym przegladem MOT czworonoga hehe (raz nas nacieli na 65 u nas na wsi wrr), a spokojna głowa.

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #7 Ocena: 0

2011-01-24 15:54:34 (14 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

no wlasnie to mnie nie przekonuje... masz na to jakis dokument czy co? No bo niby skoro w paszporcie jest napisane jak byk: "nastepne szczepienie......" to niby dlaczego mam szczepic co roku? Szukam jakiegos potwierdzenia ktorejkolwiek opcji i nie moge znalezc.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2011-01-24 16:53:10 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Krakn, Bromba przestancie mieszac :)).
Co miesiac sie pojawia temat wozenia psow/kotow na kontynent i z powrotem, moze by przykleic gdzies na gore forum czy do informatora?
Czas karencji liczy sie od dnia pobrania krwi i jesli wyniki sa ok, to po 180 dniach mozna wwiezc zwierze do UK.

Szczepienia wykonywane w dowolnym kraju z wpisem do paszportu o dacie nastepnego obowiazuja w calej UE ( i troche dalej ;) ). Jedynym tematem do ustalenia z organizatorami jest sytuacja wyjazdu z psem na wystawy/zawody, ale na ogol nie ma problemow z honorowaniem odstepow miedzy szczepieniami wiekszych niz rok. ten nieszczesny rok wynika z sytuacji epidemiologicznej i wysokiego stopnia zagrozenia wscieklizna w Pl.
Jak ktos chce podkladke prawna, sluze papierologia z Ministerstwa Rolnictwa.

Co do 3 m-cznej kwarantanny, to na przejazd do innych krajow wymagany jest chip (tatuaze sa wycofywane, bodajze czesc panstw uznaje je do 2013), paszport i szczepienie na wscieklizne +21 dni od ostatniego szczepienia. Poniewaz na ogol na wscieklizne szczepi sie od 3 m-ca zycia, stad byc moze ten termin.

Co do podrozy do USA, zeby bylo smieszniej, bilet dla zwierzaka kosztuje niewiele w porownaniu z Europa, wymogi j.w. (chip, paszport, szczepienie + 21 dni).

Troche inaczej wyglada kwestia karencji przy wjezdzie do Skandynawii, sa inne odstepy czasowe.

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #9 Ocena: 0

2011-01-24 16:58:24 (14 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

karjo dzieki, jak zwykle jestes nieoceniona

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2011-01-24 17:01:25 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Ee, tam za duzego stresa mialam wozac zwierzaki, zeby dokladnie nie doczytac.
A jeszcze wetom trzeba na rece patrzec, wiedziec lepiej, co podaja z preparatow, co gdzie wpisuja.

Aaa i dosc istotne, by przypilnowac wypelnienia sekcji IX w paszporcie, na granicy potrafia sie czepic, a wet czasem zapomni.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,