|
---|---|
gogosia | Post #1 Ocena: 0 2009-06-09 14:25:48 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-06-2009 Skąd: doncaster |
Cześć
Mam problem. Pracowałam legalnie w jednej firmie 3 lata. Niestety zostałam zwolniona (redukcja etatów). Przyznano mi Jobseeker Allovance (contrybution based), niestety kiedy starałam się o Housing Benefit i Counciltax Benefit, otrzymałam odpowiedz odmowną, ponieważ nie przeszłam Right to Reside Test. Powiedziano mi, że muszę przedstawić im certyfikat potwierdzający, że pracowałam legalnie w UK dłużej niż 12 miesięcy... Ku mojemu zdziwienu nie jest to certyfikat, który miałam (working registration certificate), ale coś innego. Żeby go otrzymać muszę pracować, lub być w stanie się utrzymać (posiadać min. 8 tys. funtów). Czy jesteście w stanie udzielić mi jakiejś porady? |
Post #2 Ocena: 0 2009-06-09 14:30:25 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #3 Ocena: 0 2009-06-09 14:34:04 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
gogosia | Post #4 Ocena: 0 2009-06-09 14:44:27 (16 lat temu) |
boję się, że jednak nic nie dostanę i jak skończy mi się ten składkowy zasiłek dla bezrobotnych (contribution based), tego income based nie dostanę...
dzwoniłam do Home Office Border Agency i tego certyfikatu mi nie wystawią... A w Councilu powiedzieli, że bez niego jestem "nieuzasadnionym obciążeniem" dla dla budrzetu ![]() |
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2009-06-09 14:47:41 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Pogrzeb na forum, bo temat byl juz drazony tutaj pare razy. Byly nawet podawane przepisy, na ktore nalezy powolac sie przy odwolaniu.
A tu link do informacji o wspomnianym tescie: http://www.multikulti.org.uk/habitual-residence-test-and-right-to-reside/polski-polish/index.html Carpe diem.
|
|
|
Superlover | Post #6 Ocena: 0 2009-06-09 15:57:48 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 21-03-2009 |
Cytat: 2009-06-09 14:47:41, Richmond napisał(a): A tu link do informacji o wspomnianym tescie: http://www.multikulti.org.uk/habitual-residence-test-and-right-to-reside/polski-polish/index.html Nie jest to oczywiście twoja wina Richmond, ale podany tekst jest bardzo napisany wybitnie nieczytelnym jezykiem i raczej zamąca niż cokolwiek wyjaśnia (a może to wina naszych wspaniałych tłumaczy). Co do pytania w temacie to wydaje mi się że przedstawienie working registration card + registration certificates + payslipów za 12 miesięcy wystarczająco udowadnia fakt zamieszkiwania i pracy przez ten okres. A jeżeli chcą czegoś innego to niech na piśmie wyjaśnią jak się to nazywa i skąd to uzyskać, no i na jakiej podstawie tego żadają [ Ostatnio edytowany przez: Superlover 09-06-2009 15:59 ] Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią
![]() |
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2009-06-09 15:59:39 (16 lat temu) |
Tak, ten tekst jest wyjatkowo zakrecony.
Carpe diem.
|
gogosia | Post #8 Ocena: 0 2009-06-09 16:08:48 (16 lat temu) |
jest zakręcony
![]() jutro skontaktuję się z Citizen Advice Beaurou (czy jak to się pisze) i mam nadzieję, że oni mi doradzą i pomogą napisać odwołanie. listu z councila jeszcze nie dostałam, ale dzwoniłam do nich i mi powiedzieli, co w nim było ![]() W poprzedniej decyzji nie napisali dokładnie o jaki im certyfikat chodzi, więc myślałam, że to ten z worker registration scheme. dopiero jakiś czas temu znajomy powiedział mi, że po 12 miesiącach można starać się o registration certificate (zresztą na ich stronie jest naoisane, że nie ma obowiązku się o niego starć). szkoda, że nie napisali, że bez niego w razie utraty pracy nie otrzymam żadnej pomocy... ![]() |
Richmond | Post #9 Ocena: 0 2009-06-09 16:17:40 (16 lat temu) |
Bo nie ma obowiazku. Jak juz dostaniesz pismo to napisz odwolanie.
Carpe diem.
|
madagaskar3 | Post #10 Ocena: 0 2009-06-09 17:06:33 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-02-2009 Skąd: berkshire |
Teraz weszly chyba jakies przepisy,aby sprawdzac nietubylcow dokladnie.Moj stracil prace i czeka na job sicker allowance(nie wiem jak to sie pisze) 7 tygodni,pomimo,ze wszystkie papiery mial na samym poczatku.Kobieta przy nim dzwonila w job centre do biura ,gdzie to rozpatruja i nawyzywala ich,ze jak tak dlugo mozna czekac!!!
To ponizajace ,bo przeciez chlop 18 lat tu mieszka,WSZYSTKIE payslipy,papiery z tych 18 lat przepracowanych przedstawil a oni szukaja nie wiadomo czego.Cale szczesie,ze bieda nam do dupy nie zaglada,ale bardzo rozumiem jak osoby ,ktore straca prace i nie maja srodkow do zycia, sie czuja. Dalibysmy sobie spokoj z job centre (a moze oni chca zniechecic)ale stracil prace nielegalnie i moj bedzie sie sadzil z bylym pracodawca,wiec niezbedne sa wszyskie dowody SZKODY . [url=][img][/img][/url]
|