| Autor |
(Odpowiedzi: 8) |
| Anonim |
Post #1 2005-08-23 10:45 (3 lata temu) |
Uczestnik nie jest zarejestrowany |
witam!
jestem w uk od 10 miesiecy.ostatnio szczesliwie zaszlam w ciaze :)
slyszalam o zasilku jesli sie nie pracowalo, wiem tez jak jest jak ktos pracowal ciagle przez min 6 miesiecy na full timie...ja niestety nie mialam tej przyjemnosci i pracowalam 6 miesiecy przez agencje, czy ma to jakis wplyw na wysokosc zasilku?? oczywiscie posiadam NI number
z gory dziekuje :)
ps.chcialabym jeszcze wiedziec jak to jest jak prowadzi sie ciaze w prywatnej polskiej przychodni ginekologicznej w londynie
pozdrawiam :)
|
|

|
 |
|
| Anonim |
Post #2 2005-08-23 12:15 (3 lata temu) |
a o jakim zasilku mowa ?
1.maternity allowance?
2.Statutory Maternity Pay
pierwszy ci nie przysluguje.
drugi tez nie.
w obu przypadkach za krotko pracowalas.
a jak stac cie na prywatna przychodnie to z pewnoscia przezyjesz bez zasilku...
po urodzeniu dziecka przysluguje ci Child Benefit.
|
|

|
 |
|
| Anonim |
Post #3 2005-08-24 07:59 (3 lata temu) |
o Child Benefit wiem,ale jestem ciekawa czy te 6 przepracowanych miesiecy z tym,ze przez agencje moze mi jakos pomoc...
a czy mnie stac na prywatna przychodnie?? tego jeszcze nie wiem,dlatego sie pytam....wiem tylko tyle,zeto nie sa male pieniadze
|
|

|
 |
|
| Anonim |
Post #4 2005-08-24 11:44 (3 lata temu) |
6 miesiecy to troche za krotko. chyba ze pracowalas przez ten czas dle tego samego pracodawcy?
|
|

|
 |
|
| Anonim |
Post #5 2005-08-24 11:53 (3 lata temu) |
tak, dla tego samego pracodawcy, z tym,ze przez agencje posredniczaca
|
|

|
 |
|
| Anonim |
Post #6 2005-08-25 11:38 (3 lata temu) |
jesli pracowalas przez minimum 26 tygodni (bez rzadnych przerw) i dalej bedziesz zatrudniona az do 15 tygodnia przed urodzeniem dziecka (data podana przez lekarza minus 15 tygodni - da ci date) to moze Ci sie nalezec SMP. z tym ze musisz jak najszybciej powiedziec agencji ze jestes w ciazy.
jesli nie przyznaja Ci SMP, a pracowalas legalnie przez co najmniej 26 tygodni, i w UK bylas przez minimum 66 tygodni (i zarejestrowana w WRS) to moze przyslugiwac Ci Maternity Allowance. ale piszesz ze jestes tu od 10 miesiecy? troche krotko.
najszybciej dowiesz sie od agencji czy dostaniesz SMP czy nie - ich zapytaj. jak nie to mozesz probowac starac sie o MA - nigdy nic nie wiadomo, moze akurat dostaniesz. tylko musisz sie o to starac w 26 tygodniu ciazy. jak zrobisz to za pozno to nic nie dostaniesz.
zobacz tutaj:
http://www.jobcentreplus.gov.uk/cms.asp?Page=/Home/Customers/WorkingAgeBenefits/498
|
|

|
 |
|
| Anonim |
Post #7 2005-08-25 11:40 (3 lata temu) |
tzn mialo byc zadnych przerw... cos mi sie literki myla ;)
|
|

|
 |
|
| Anonim |
Post #8 2005-08-26 14:01 (3 lata temu) |
dziekuje :)
i tak prawdopodobnie nic nie dostane,bo od 4 miesiecy nie pracuje,a poinnam teraz pracowec,wtedy dopiero mi sie cos tam nalezy....no ale coz nawet na marne 16,5 nie zasluzylam...eh..dobrze,ze przynajmniej mam obrotnego i kochanego chlopaka...
jeszcze raz wielkie dzieki
|
|

|
 |
|
| Anonim |
Post #9 2005-08-26 18:55 (3 lata temu) |
nie pracujesz bo nie chcesz czy nie pracujesz bo agencja nie ma dla ciebie pracy? bo jest roznica...
|
|

|
 |
|