|
---|---|
Cybant | Post #1 Ocena: 0 2009-01-26 17:55:18 (16 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2009 |
Witam wszystkich.
Mialem takie nietypowe zdarzenie i chcialbym sie dowiedziec czy kogos cos takiego lub podobnego spotkalo? Otoz pare dni temu jadac do pracy M1 w godzinach wieczornych prywatnym autem, wyjalem telefon z kieszeni w drzwiach auta bo bateria padala i ciagle piszczal co mnie denerwowalo i przelozylem z jednej reki do drugiej i schowalem do kieszeni w bluzie. Na to cale zajscie pechowo z mojej prawej strony jechal radiowoz i policjant widzial cale zajscie i zaraz sciagnal mnie na pas awaryjny i wypisal mandat i punkty. Na moje tlumaczenia ze nie dzwonilem tylko chowalem telefon wogole nie reagowal tylko caly czas powtarzal ze dzwonilem i on to widzial. Powiedziale ze sie z tym nie zgadzam i ze mandatu nie przyjmuje wiec on na to ze w sadzie dostane 6 pkt i mandat wedlug uznania sadu. Nie wiem na ile to prawda bo slyszalem ze sady nie nakladaj wiekszej kary anizeli ta co nalozyl poilicjant. Teraz to juz nie wiem czy dobrze zrobilem idac do sadu ale jezdze tu od 5 lat jako kierowca i nigdy nie mialem mandatow i punktow wiec nie usmiecha mi sie zbierac ich za cos czego nie zrobilem. Na wydruku z telefonu nie mam w tym czasie zadnych rozmow ale nie wiem jak do tego wszystkiego podejdzie sad. Jesli ktos mial takie zdarzenie lub podobne to prosilbym o jakies informacje. Najbardziej interesuje mnie samo podejscie sadu do sprawy czy traktuje to obiektywnie czy od razu z grobej rury? Pozdrawiam |
Post #2 Ocena: 0 2009-01-26 18:13:13 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
SiwyZmc | Post #3 Ocena: 0 2009-01-26 18:16:38 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2008 Skąd: Polska |
Masz dobre tlumaczenie. Musisz teraz w jakis sposob udowodnic ze: nie wysylales wiadomosci badz jej otrzymywales w czasie kiedy to policjant Cie widzial oraz ze nie bylo rozmowy telefonicznej. Raczej filmikow badz zdjec nie ogladales podczas jazdy tak wiec jesli bedziesz w stanie przedstawic dowod w postaci wykazu rozmow przychodzacych, wychodzacych oraz smsow jestes gosc. Policjant tak naprawde powinien dostac z liscia za gadanie glupot pt" widzialem jak rozmawiales" skoro tego nie widzial. powodzenia
|
Adacymru | Post #4 Ocena: 0 2009-01-26 21:58:40 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
If the phone is being held whilst driving, or any buttons are pushed, it is being "used" regardless of whether a call is actually being made.
If you accept a roadside fixed penalty notice, you will receive 3 points on your licence and a fine of £60. If a case goes to court, in addition to points, you could face discretionary disqualification on top of a maximum fine of £1,000 (or £2,500 in the case of drivers of buses/coaches and goods vehicles). [ Ostatnio edytowany przez: Adacymru 26-01-2009 22:02 ]
Ada
|
witek87 | Post #5 Ocena: 0 2009-01-27 09:01:24 (16 lat temu) |
Z nami od: 17-01-2009 |
Ja bym sie jednak bronil. Zreszta teraz i tak nie masz wyjscia.
Ile ten policjant chcial Ci dac punktow i jak wysoki mandat? Jezeli przedstawisz wykaz rozmow i sms, co udowodni, ze tylko wkladales telefon do kieszeni, wydaje mi sie, ze nie powinno byc problemu. Jakbys wkladal dlugopis albo portfel to tez by Ci wlepili mandat? Nawet jesli zasada opisana w poprzednim poscie jest prawdziwa, to policjant powinien Cie poinformowac, ze wystarczy iz trzymasz telefon, zeby dostac mandat. A on, z tego co piszesz, upieral sie, ze rozmawialas, przez co bylas zdezorientowana i wprowadzona w blad. Jezeli mandat jest za rozmowe telefoniczna, a nie za trzymanie telefonu w rece to nie powinno byc problemow i sad powinien podejsc do tej sprawy ulgowo. Przede wszytkim nie zrobiles tego umyslnie i nie lamalas prawa z premedytacja. [ Ostatnio edytowany przez: witek87 27-01-2009 09:02 ] |
|
|
Cybant | Post #6 Ocena: 0 2009-01-27 10:42:51 (16 lat temu) |
Punktow mialo byc 3 i Ł60 mandat i jesli bym dzwonil to nie ma sprawy nalezy sie jak najbardziej ale czemu placic za cos czego sie nie zrobilo? A tak na marginesie wszedzie sie mowi i pisze o tym zeby nie rozmawiec przez telefon w czasie jazdy nigdzie sie nie mowi ze wziecie telefonu do reki rowne jest z rozmowa moze i jest tak jak podala Ada w poprzednim poscie ale kto o tym wie? Wiec wycofac sie juz za pozno zobacze co wyjdzie i bedzie to jakies nowe doswiadczenie choc w tym kraju i tak jest dosc bzdurnych przepisow wiec i to jest mozliwe. Pozdrawiam
|
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2009-01-27 23:31:55 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
Tylko sie musisz liczyc z tym, ze jesli bedzie rozprawa i zostanie ci udowodnione w sadzie, ze jestes winny, to kara bedzie wyzsza i koszta tez. 3 punkty i 60 funtow kary to bedzie w przypadku jak sie przyznasz do winy w pierwszym dniu sprawy w sadzie.
A to o czym ja pisalam w poprzednim poscie to byl wycinek z case law.
Ada
|
Oqular | Post #8 Ocena: 0 2009-01-28 00:01:47 (16 lat temu) |
Z nami od: 04-01-2006 Skąd: Londyn |
Ja obrone oparl bym na tym ze owszem tel mi dzwonil, ale prowadzac auto nie odebrales go tylko wolales wylaczyc go zeby cie juz nie rozpraszal. Moze cos to da chyba ze billing pokazuje takze wykaz nieodebranych polaczen przychodzacych - ale z takim sie jeszczeni spotkalem.
|
Doris_Day | Post #9 Ocena: 0 2009-01-28 09:26:45 (16 lat temu) |
Z nami od: 02-04-2008 Skąd: Londyn |
Wiecie co, ja nie wiedzialam, ze mozna dostac mandat i punkty tylko za trzymanie telefonu. Czasami jak stoje na swiatlach to sobie sprawdzam godzine na telefonie. Teraz przestane to robic.
|
Cybant | Post #10 Ocena: 0 2009-01-28 09:59:21 (16 lat temu) |
Nie dzwonilem i nie odbieralem zadnej rozmowy ani sms-ow wiec dlaczego mam sie przyznac do czegos czego nie zrobilem? A druga sprawa to taka ze policjant wpisal date 15.1 a to byl 16.1 jak rowniez ze zatrzymal mnie przy 18 zj z M1 a to byl 16zj i godzina 10 minut wczesniej niz faktycznie bylo. Czy taki gosc jest wiarygodny a ja nie? Mysle ze jak beda chcieli to i tak mnie udupia takie ich prawo teraz juz tylko czekam i zobacze co bedzie.
|