|
|
---|---|
animal90 | Post #1 Ocena: 0 2009-01-11 22:27:36 (16 lat temu) |
Z nami od: 11-01-2009 |
Witajcie
Od września chciałbym podjąć naukę w collegu na full time, z chęcią podjęcia matury i dostania się na studia. Pytanie jest takie co moge dostać, aby tutaj przetrwać bo szkoła to raczej 5 dni w tygodniu, a z part time'a nie wyżyje, a do tego jestem tutaj sam i radzić sobie jakoś muszę. Dlatego chciałbym zaapelować do ludzi którzy mieli styczność z tym, albo przeszli przez to o danie mi kilku wskazówek mianowicie: Jak moge starać się o dofinansowanie ? Czy moge wziąć jakąś pożyczkę: mam na myśli college, czy wogóle są mi w stanie coś zapewnić..?? Dziękuję za wszelką pomoc Ahaa oczywiście wiadomka, że moge iśc z tym do collegu i zaczerpnąc informacji, ale chciałbym rady od ludzi którzy mieli z tym styczność. |
vitek | Post #2 Ocena: 0 2009-01-11 22:35:18 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Jak jesteś uczniem to z reguły utrzymują cię rodzice.
Dodatkowo part time work oraz EMA [ Ostatnio edytowany przez: vitek 12-01-2009 18:01 ] The Mythbuster
|
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2009-01-11 22:46:39 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
No ale z twojego innego postu wynika, ze teraz pracujesz part-time, wiec jak teraz sie dasz rade utrzymac, to czemu nie jak pojdziesz do collegu? Jak bedziesz studentem (full time) to bedziesz mial zwolnienie z council tax (jak sam mieszkasz). A o kredyt najlepiej wlasnie isc i pytac w tym collegu co masz zamiar studiowac. Zreszta musisz sie pospeiszyc, bo jak sie orientuje, to aplikacje na full time, ktore zaczynaja sie we wrzesniu trzeba juz skladac.
Funding my study
Ada
|
animal90 | Post #4 Ocena: 0 2009-01-12 16:31:53 (16 lat temu) |
No tak, ale ucząc się Angielskiego nie jest problemem na przykład pracować 4 dni w tygodniu, albo nawet i 3, a na fulla pozostają 2 dni.
Z tym, że się pośpieszyć to się zgodzę, niedługo zacznę już ostro ! Pozdrawiam |
karolagirl | Post #5 Ocena: 0 2009-01-12 17:58:27 (16 lat temu) |
Z nami od: 26-10-2007 Skąd: Nottingham |
Przedewszystkim musisz wyslac formularz zglaszajacy do collegu wlasnie idzie wrzesniowy nabor. Full time to sa 3 dni nauki w tygodniu poza tym wypelniajac formularz zaznaczasz, ze chcialabys sie dowiedziec o dofinansowaniu. I wtedy oni przysylaja ci list z konkretna data i godzina idziesz na rozmowe i wszystkiego sie dowiadujesz. A to jest stronka: www.ncn.ac.uk/content/home.aspx
no i musisz sie pospieszyc bo zostalo kilka dni pozdrawiam Sztuka jest zyc, lecz prawdziwym arcydzielem zyc i nie zejsc na psy
|
|
|
animal90 | Post #6 Ocena: 0 2009-01-13 17:05:29 (16 lat temu) |
byłem dzisiaj u tak zwanego career advisor-a i powiedział, że raczej na A-level nie będzie szansy ponieważ nie mam egzaminów poprzedzających GCSE, i wspomniał o Diplomie, a więc jeśli ktoś ma informacje czym różni się diploma od a-level ten advisor powiedział, że to niby to samo, wtedy ok, ale z moich źródeł wynika, że Diploma to raczej coś powszechnego, a ja raczej chciałbym uderzać bardzo wysoko po collegu i nie wiem czy diploma mi na to pozwoli... więc wolę już zrobić ten GCSE i iść na A-level kurde jakie to skomplikowane
|
animal90 | Post #7 Ocena: 0 2009-01-13 19:43:27 (16 lat temu) |
ale tak teraz sobie myślę, przecież ukończyłem gimnazjum w Polsce i mam świadectwo oraz zdałem cały ten test, czy to może się wliczyć do tego kursu jeśli wymagany jest GCSE to może to chodzi o to z gimnazjum proszę o odpowiedź...
|
vitek | Post #8 Ocena: 0 2009-01-13 21:01:55 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Zależy od konkretnej szkoły czy uznają twoje polskie wykształcenie i przyjmą cię na kurs A-level bez gcse. Mogą to zrobić ale nie muszą. Konktaktuj się z admission officer w collegu.
The Mythbuster
|
|