lidka
Przeglądaj forum |
|
Strona główna » Anglia » wyjazd do UK |
| Autor | (Odpowiedzi: 1) |
|---|---|
| lidka12 | Post #1 2005-07-10 18:31 (3 lata temu) |
Z nami od: 13-01-2005 |
POmóżcie w sprawie wyjazdu do Wielkiej Brytani.Mój mąż od trzech lat pracuje w Londynie,mamy dwoje dzieci 1,5 i 12 lat ze względu na dzieci chciałabym zamieszkać z mężem ale on twierdzi że nie damy rady finansowo ponieważ ze względu na najmłodsze dziecko nie mogę podjąć pracy.Chciałabym się dowiedzieć jakie są realia czy dostaniemy jakąś pomoc i czy szkoły są naprawdę takie drogie.Proszę opomoc kobiety z dziećmi które tam żyją jak sobie radzą i czy mój mąż ma rację.
lidka
|
| Anonim | Post #2 2005-07-11 15:14 (3 lata temu) |
|
Uczestnik nie jest zarejestrowany |
szkoly sa bezplatne dla dzieci od 4.5 roku zycia - tyle ze te bezplatne to nie zawsze takie, do ktorych chcialoby sie wyslac dzieci... no ale nie kazdego stac na prywatne.
wszystko zalezy ile maz zarabia. na utrzymanie 5-cio osobowej rodziny potrzebujecie min 1500 funtow na miesiac, czyli maz musialby zarabiac ok 26tys/rok = 2100 na miesiac (przed podatkiem) jest to absolutne minimum - bardziej zycie od wyplaty do wyplaty, niz jakies szalenstwa. zeby zyc troche wygodniej to potrzebujecie zrobki bardziej w granicach 30tys/rok. przy 3-ce dzieci dojdzie Wam child benefit w wysokosci ok 38 funtow na tydzien - 167 na miesiac. mozecie sie tez ubiegac o children tax credit, ale jest on uzalezniony od zarobkow - im wieksze, tym mniej wam przysluguje. ja mam 3 osobowa rodzine, a na miesiac spokojnie wydaje te 1500-1800 funtow na zycie - to bez zadnych specjalnych luksusow, ale z "normalnym" jedzeniem. pisze normalnym bo np ci co przyjezdzaja do Uk po raz pierwszy, albo probuja zaoszczedzic kazdy grosz, maja tendencje do kupowania najtanszego pseudo-jedzenia. i o ile zoladek mozna tym napelnic to wartosci odzywczych w tym nie ma zadnych, co wychodzi po kilku latach takiej diety - otylosc, niedobor witamin, rozne schorzenia... w kazdym razie dzieciom takiego jedzenia to bym raczej nie dala. jesli Twoj maz zarabia duzo ponizej 26tys na rok to rzeczywiscie byloby Wam ciezko... r. |