Forum dyskusyjne

Anglia » wyjazd do UK

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Anglia" opiekują się: Redakcja, Richmond

Strona główna » Anglia » wyjazd do UK

Nowy tematNowy post

Autor (Odpowiedzi: 1)
lidka12

Post #1

2005-07-10 18:31 (3 lata temu)

lidka12

Z nami od: 13-01-2005

POmóżcie w sprawie wyjazdu do Wielkiej Brytani.Mój mąż od trzech lat pracuje w Londynie,mamy dwoje dzieci 1,5 i 12 lat ze względu na dzieci chciałabym zamieszkać z mężem ale on twierdzi że nie damy rady finansowo ponieważ ze względu na najmłodsze dziecko nie mogę podjąć pracy.Chciałabym się dowiedzieć jakie są realia czy dostaniemy jakąś pomoc i czy szkoły są naprawdę takie drogie.Proszę opomoc kobiety z dziećmi które tam żyją jak sobie radzą i czy mój mąż ma rację.
lidka

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Anonim

Post #2

2005-07-11 15:14 (3 lata temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Uczestnik nie jest zarejestrowany

szkoly sa bezplatne dla dzieci od 4.5 roku zycia - tyle ze te bezplatne to nie zawsze takie, do ktorych chcialoby sie wyslac dzieci... no ale nie kazdego stac na prywatne.

wszystko zalezy ile maz zarabia. na utrzymanie 5-cio osobowej rodziny potrzebujecie min 1500 funtow na miesiac, czyli maz musialby zarabiac ok 26tys/rok = 2100 na miesiac (przed podatkiem)
jest to absolutne minimum - bardziej zycie od wyplaty do wyplaty, niz jakies szalenstwa. zeby zyc troche wygodniej to potrzebujecie zrobki bardziej w granicach 30tys/rok.

przy 3-ce dzieci dojdzie Wam child benefit w wysokosci ok 38 funtow na tydzien - 167 na miesiac.

mozecie sie tez ubiegac o children tax credit, ale jest on uzalezniony od zarobkow - im wieksze, tym mniej wam przysluguje.

ja mam 3 osobowa rodzine, a na miesiac spokojnie wydaje te 1500-1800 funtow na zycie - to bez zadnych specjalnych luksusow, ale z "normalnym" jedzeniem. pisze normalnym bo np ci co przyjezdzaja do Uk po raz pierwszy, albo probuja zaoszczedzic kazdy grosz, maja tendencje do kupowania najtanszego pseudo-jedzenia. i o ile zoladek mozna tym napelnic to wartosci odzywczych w tym nie ma zadnych, co wychodzi po kilku latach takiej diety - otylosc, niedobor witamin, rozne schorzenia...
w kazdym razie dzieciom takiego jedzenia to bym raczej nie dala.

jesli Twoj maz zarabia duzo ponizej 26tys na rok to rzeczywiscie byloby Wam ciezko...

r.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz