Str 2 z 3 |
|
---|---|
iwonapon | Post #1 Ocena: 0 2008-09-30 20:56:28 (17 lat temu) |
Z nami od: 27-09-2008 |
Dzięki bardzo za wiadomość.
![]() |
kasia9951 | Post #2 Ocena: 0 2009-03-04 14:14:27 (16 lat temu) |
Z nami od: 04-03-2009 Skąd: londyn |
czy ktos wie moze cs na temat przewozu psa ale Z anglii??!! cz wystarczy samo szczepienie przeciwko wsciekliznie? oczywiscie paszport i czip jest!! prosze o informacje
|
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2009-03-04 16:02:20 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Wystarczy do podrozy po Europie, poza UK, Irlandia i Skandynawia.
|
anetka_sweet | Post #4 Ocena: 0 2011-05-07 22:44:06 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-06-2009 Skąd: Shepton Mallet |
podepne sie pod temat bo nie znalazlam dokladnych informacji.mam kociaka,9m-cy ma. z tego co wyczytalam to musi miec potwierdzenie o aktulanym szczepeiniu,chip i paszport.a moze ktos mi powiedziec jak wyglada to wszystko w praktyce i ewentualnie ktore linie lotnicze zgadzaja sie na przewoz zwierzat?no i pytania dalej.gdzie wyrobic paszport dla zwierzaka,co jest potrzebne i ile to kosztuje?chodzi o przewóz kotka z UK do PL
|
krakn | Post #5 Ocena: 0 2011-05-07 22:54:20 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
to już chyba wszytko powiedziane...
Paszport potem Chipujesz, potem szczepienie i kwarantanna w domu, po 6 miesiacach futro gotowe do wędrowania po całej uni. W drodze powrotnej na 24 godziny przed przekroczeniem granicy z UK, ale nie wcześniej niż 48, trzeba będzie podac tabletke i zakropić na karku, przeciw kleszczycy, tasiemczycy i coś tam jeszcze, 2 leki, ważne by były na liście UE. a naklejka wraz z pieczątką weterynarza wklejona do paszportu. Co do lini lotniczych to nie wiem czy coś się zmieniło. Pisałem wcześniej. Podobno czasami pozawalają 1 zwierze w jednym czasie może być na pokładzie. Ale o tym to już trzeba rozmawiać z liniami lotniczymi. Bo ceny cargo są kosmiczne. my odpuściliśmy i jak już to wieziemy samochodem. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
kolezanka_szkla | Post #6 Ocena: 0 2011-05-07 23:23:29 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
krakn - nie wydaje mi sie, aby Polska wymagala 6 miesiecznej kwarantanny.
Jesli chodzi o miejsce w samolocie - rok temu byly zamkniete dla zwierzta WSZYSTKIE drogi powietrzne do Anglii. Dzwon i sie dowiaduj, najlepiejna lotnisko, linii lotniczych, do jakiegos agenta lotniska, albo do firmy spedycyjnej. [ Ostatnio edytowany przez: kolezanka_szklanka 07-05-2011 23:26 ] "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
anetka_sweet | Post #7 Ocena: 0 2011-05-07 23:27:05 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-06-2009 Skąd: Shepton Mallet |
Cytat: 2011-05-07 23:23:29, kolezanka_szklanka napisał(a): krakn - nie wydaje mi sie, aby Polska wymagala 6 miesiecznej kwarantanny. |
krakn | Post #8 Ocena: 0 2011-05-07 23:30:36 (14 lat temu) |
Ok ze strony PiWET
Zwierzęta towarzyszące (psy koty i fretki) przemieszczane w celach niekomercyjnych Z PAŃSTW UNII EUROPEJSKIEJ DO POLSKI muszą spełniać następujące wymagania: 1. Muszą być zidentyfikowane za pomocą: czytelnego tatuażu (tatuaże są akceptowane do lipca 2011 roku), lub mikroczipu, zgodnego z wymaganiami normy ISO 11784 lub Aneksu A do normy ISO 11785 (w przypadku, gdy mikroczip nie spełnia wymagań żadnej z ww. norm, właściciel zwierzęcia lub osoba za nie odpowiedzialna w imieniu właściciela, musi zapewnić możliwość odczytania numeru mikroczipu podczas jakiejkolwiek kontroli, tzn. musi dysponować czytnikiem); 2. Muszą zostać zaszczepione przeciwko wściekliźnie (przedmiotowe szczepienie uzyskuje ważność po upływie 21 dni od jego dokonania w przypadku pierwszego szczepienia wykonanego u zwierzęcia w wieku powyżej 3 m-ca życia (Decyzja Komisji Nr 2005/91/WE z dnia 2 lutego 2005r. ustanawiająca okres, po którym szczepienie przeciwko wściekliźnie uważa się za ważne). W przypadku kolejnych szczepień przeprowadzanych regularnie w odstępach zalecanych przez producenta szczepionki (dawki przypominające), szczepienie uzyskuje ważność w dniu podania dawki przypominającej szczepionki. Jeśli właściciel lub osoba odpowiedzialna za zwierzę nie posiada zaświadczenia o dokonaniu ostatniego szczepienia zwierzęcia zgodnie z zaleceniami producenta szczepionki, kolejne szczepienie jest odpowiednio traktowane jako pierwsze szczepienie i nabywa ważności po upływie 21 dni od daty jego dokonania). 3. Muszą być zaopatrzone w paszport, wystawiony przez upoważnionego lekarza weterynarii, poświadczający ważność szczepienia przeciwko wściekliźnie. UWAGA! PRZEMIESZCZANIE PSÓW, KOTÓW I FRETEK W WIEKU PONIŻEJ 3 MIESIĄCA ŻYCIA NA TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Z INNYCH PAŃSTW JEST NIEDOZWOLONE Dla innych zwierząt towarzyszących - króliki, chomiki, świnki morskie, myszy, szczury itp.- nie jest wymagana żadna dokumentacja. W przypadku zwierząt gatunków chronionych, objętych Konwencją Waszyngtońską (CITES), winny towarzyszyć im stosowne dokumenty. Organem odpowiedzialnym za udzielanie informacji w tym zakresie jest Ministerstwo Środowiska. http://www.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=3860 Tylko trzeba pamiętać że jak zwierzaka wywieziemy bez kwarantanny to go nie przywieziemy z powrotem. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2011-05-07 23:35:47 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Co do formalnosci, juz masz odpowiedz. w przypadku linii lotniczych pewnie bedzie jeszcze potrzebny certyfikat zdrowia, wydawany przez uprawnionego weta 2-3 dni przed podroza. Cena szczepienia, chipu i paszportu to ok. 200L. Cena biletu lotniczego to zazwyczaj koszt dodatkowego bagazu podrecznego ( w przypadku malych zwierzat). Co do szczegolow, dopytuj sie po poszczegolnych firmach, z UK do Polski njataniej chyba wychodzi Lufthansa, najdrozej LOT.
I nie ma problemu z transportem lotniczym. PS. Zacznij od chipa, szczepienia i paszportu, minimum 21 dni od szczepienia, by moc podrozowac. Potem mailujesz/obdzwaniasz potencjalnych przewoznikow, ustalasz szczegoly podrozy, jedziesz i tyle ![]() Jak przyjdzie do glowy wracac z futrem, robisz procedure w PL i jedziesz do UK, zamiast przejmowac sie wroga propaganda Krakna ![]() [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 07-05-2011 23:39 ] |
krakn | Post #10 Ocena: 0 2011-05-08 00:05:04 (14 lat temu) |
no nie każdemu Lufthansa pasuje, no i miałem na myśli tzw tanie linie lotnicze.
o przewóz psa Lot-em pytałem 6 lat temu, powiedzieli mi 3800zł + VAT i tylko cargo. faktycznie lufthanza: http://www.lufthansa.com/pl/pl/Zwierzeta w LOT się zmieniło http://www.lot.com/web/lot/travelling-with-animal Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|