|
---|---|
slaszone21 | Post #1 Ocena: 0 2008-06-15 20:50:08 (17 lat temu) |
Z nami od: 14-06-2008 |
Czy wie ktos moze jakie linie daja mozliwosc podrozowania razem z malym yorkiem <2kg>.Jak z kosztami?Jakie wymogi ...tzn ze paszport to wiem i reszte chodzi tylko o wymogi linii lot.Dzieki
|
karjo1 | Post #2 Ocena: 0 2008-06-15 20:56:28 (17 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Zadna z tanich linii lotniczych nie przewozi zwierzat. Pozostaja BA, LuftHansa, LOT itp.
Wymagane jest zaswiadczenie od weta o stanie zdrowia/ zdolnosci do transportu (chyba wazne max. 2-3 doby), transporter (typ okreslany przez przewoznika) i bilet (czesto dosc wysokie koszty). Musisz byc odpowiednio wczesniej na odprawie weterynaryjnej (czas zalezny od danych linii). A paszport, chip, badanie poziomu p/cial na wscieklizne i odczekanie 6 m-cy po nim sa potrzebne do powrotu do UK (+ oczywiscie odpchlenie i odrobaczenie u weta w Pl). |
krakn | Post #3 Ocena: 0 2008-06-15 21:34:52 (17 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
pomijam fakt ze wiesz o całej 6 miesiecznej procedurze kwarantanny w polsce.
psa możesz wysłać samolotem BA oraz LOT, na cargo w odpowiedniej metalowej klatce, koszt około 3000+ VAT Jak pogadasz z kimś i mu zasugerujesz 500zł ekstra za "kłopot" przewozu pieska z tobą to raczej większość zostanie przekonana i zabierze cię, musisz pamiętać że nie każdy prom zabiera zwierzęta, są to PO FARES i Sea france, koszt przewozu psa to około 50% ceny aktualnego biletu, my dogadaliśmy się tak że to my zajmiemy się sprawą zakupu biletów, znaleźliśmy tanie bilety, dogadaliśmy się kiedy komu i jak pasuje i poszło gładko, wiadomo że to on nam robił dużą przysługę i staraliśmy się dostosować do jego wymagań, a nie że płace i żadam, zresztą facet był bardzo miły. PS też mamy obronnego Yorka ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2008-06-15 21:42:29 (17 lat temu) |
Krakn, alez nie ma zadnej kwarantanny. Przyjelo sie tak nazywac okres miedzy pobraniem probki krwi na poziom p/cial na wscieklizne a mozliwoscia wjazdu do UK i Irlandii, oraz Skandynawii (tam troche inaczej wygladaja terminy procedury). I przez ten okres pies jest stale w domu, z wlascicielem. Cala procedure zalatwia sie w dowolnym kraju, wiec w UK tez mozna to przeprowadzic.
Linie lotnicze dopuszczaja przewoz zwierzat w kabinie pasazerskiej (poza psami przewodnikami) do wagi ok. 8kg z transporterem (zaleznie od linii), wiec zadne "dogadywanie sie" nie jest potrzebne ![]() Kwestia tylko kosztow, taniej, ale bardziej meczaco wychodzi transport samochodem/busem. |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2008-06-15 21:58:59 (17 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
wiec to co piszesz to jaieś nowum, my przeszliśmy przez to i byliśmy jednym z pierwszych którzy przewieźli psa na nowych zasadach, Z dyrektorem PIW w Puławach to ja już byłem na TY, gdyż przez rok wykonałem niezliczoną ilość telefonów, a od momentu gdy uzyskali certyfikat, do momentu gdy trafili do europejskiego sytemu, emailowaliśmy i dzwoniłem codziennie!
Linie lotnicze wszystkie odmówiły mi wniesienia psa na pokład, chyba że byłby to przewodnik! odsyłali nas na Cargo, jedyne cargo które wozi na trasie Polska Anglia to LOT i BA Koszt ... Autobus... no jak sie przewoźnik zgodzi... i zastanawia mnie kwestia promu, bo wiemy jakie są przepisy przewozu psa promem, choć z drugiej strony fakt większość autobusów jedzie tunelem. A z tym dogadywaniem... no cóż pies dla niektórych jest upierdliwym i obrzydliwym, więc szacunek dla kogoś kto "poświecą się" trochę Acha kwarantanna jest, ale tak jak napisałeś jest w domu właściciela, kiedyś faktycznie psy trafiały do schroniska, , znaczy zanim wjedziesz do Anglii musi być przeprowadzona kwarantanna bo tak się ten okres nazywa w domu i komplet badań, wszytko jest na stronie PIW puławy Aktualnie Lot nie ma na stronie nic na temat przewozu, trzeba dzwonić "Uprzejmie informujemy, że informacji dotyczących opłat związanych z przewozem zwierzęcia udziela nasze Call Center pod numerem tel.: 0 801 703 703." [ Ostatnio edytowany przez: krakn 15-06-2008 22:14 ] Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2008-06-16 09:39:56 (17 lat temu) |
Cytat: 2008-06-15 21:58:59, krakn napisał(a): wiec to co piszesz to jaieś nowum, my przeszliśmy przez to i byliśmy jednym z pierwszych którzy przewieźli psa na nowych zasadach, Z dyrektorem PIW w Puławach to ja już byłem na TY, gdyż przez rok wykonałem niezliczoną ilość telefonów, a od momentu gdy uzyskali certyfikat, do momentu gdy trafili do europejskiego sytemu, emailowaliśmy i dzwoniłem codziennie! Linie lotnicze wszystkie odmówiły mi wniesienia psa na pokład, chyba że byłby to przewodnik! odsyłali nas na Cargo, jedyne cargo które wozi na trasie Polska Anglia to LOT i BA Koszt ... Autobus... no jak sie przewoźnik zgodzi... i zastanawia mnie kwestia promu, bo wiemy jakie są przepisy przewozu psa promem, choć z drugiej strony fakt większość autobusów jedzie tunelem. A z tym dogadywaniem... no cóż pies dla niektórych jest upierdliwym i obrzydliwym, więc szacunek dla kogoś kto "poświecą się" trochę Acha kwarantanna jest, ale tak jak napisałeś jest w domu właściciela, kiedyś faktycznie psy trafiały do schroniska, , znaczy zanim wjedziesz do Anglii musi być przeprowadzona kwarantanna bo tak się ten okres nazywa w domu i komplet badań, wszytko jest na stronie PIW puławy Aktualnie Lot nie ma na stronie nic na temat przewozu, trzeba dzwonić "Uprzejmie informujemy, że informacji dotyczących opłat związanych z przewozem zwierzęcia udziela nasze Call Center pod numerem tel.: 0 801 703 703." [ Ostatnio edytowany przez: <i>krakn</i> 15-06-2008 22:14 ] ! Niekoniecznie Pulawy, znacznie taniej i szybciej wychodzi wyslanie probki krwi do Niemiec, np. do laboratorium pod Berlinem. Tylko czasem trzeba podpowiedziec takie rozwiazanie wetowi ( a i tak trzeba na ogol byc lepiej zorientowanym w procedurze niz wet, coby sie nie zakrecic i papiery byly ok.). Co rozumiesz przez system europejski, jesli chodzi o potwierdzanie badan, to nie ma takiego, chyba, ze zglosiles odplatnie psa do bazy danych o chipowanych zwierzakach? Dlatego tak wazny jest oryginal certyfikatu badan, bez niego nigdzie sie nie pojedzie, a badania do powtorzenia ![]() 2.Autobusy na ogol nie przewoza zwierzat, mialam na mysli przejazd malymi firmami transportowymi, busami kilkunastoosobowymi lub prywatnym samochodem. Na promie i w tunelu zasdy sa te same, podjezdzasz do wyznaczonego "okienka", pokazujesz papiery, zczytuja (albo Ty) numer chipa i wjezdzasz - na promie pies musi zostac w samochodzie, ludzie ida na poklad (oficjalnie ![]() 3.Akurat naleze do tych, gdzie pies jest domownikiem, ale wychodze z zalozenia, ze lepiej znac przepisy i nimi sie poslugiwac, niz sie "dogadywac", a w praktyce roznie to wychodzi ![]() Trudno ocenic, czy "wszystkie" linie odmowily, tzw. tanie na pewno, ale BA : All pets must be booked through British Airways World Cargo and not through normal passenger reservations channels. Simply call your local British Airways World Cargo reservations office (in the UK call 08457 222 777) and they will check flight availability and advise you of the charges & full airport procedures. You need to have the dimensions and weight of the container (including the weight of your pet). Reservations can be made within 14 days of flight departure. Details of the person who will collect the pet at the final destination will also be required. Lufthansa - caly link do przewozu zwierzat http://www.lufthansa.com/online/portal/lh/pl/info_and_services/baggage?l=en&nodeid=1769643&cid=1000340#ancN65594 Co do transportu malych zwierzat w kabinie pasazerskiej: Entrainment of small dogs and cats into the passenger cabin You may take a dog or cat into the cabin, if the weight of the animal (including transport container) does not exceed eight kilograms. The animal has to be kept in a box measuring not more than 55 x 40 x 20 cm. You may use your own transport box if it has the necessary measurement and is watertight. In addition, Lufthansa offers you a "Pet Box" at the check-in counters free of charge. LOT jest oczywiscie jeszcze w poprzedniej epoce, najdrozszy, najmniej "przyjazny", ze toto jeszcze dycha, to cud. A rozwiazania z przewozem malych zwierzakow w kabinie samolotu to norma, sporo znajomych hodujacych zwierzeta, tak z nimi jezdzi na wystawy czy transportuje do nowych wlascicieli ( i to nie tylko na terenie Europy). 4.Badania i okres 6 m-cy obowiazuje wszystkie psy, koty i fretki, ktore beda wwiezione na teren UK i Irlandii z dowolnego kraju EU, wiec Pulawy nie maja monopolu na procedure ( nawiasem mowiac, sa do tego zupelnie nieprzygotowane ![]() A wczesniejsza kwarantanna odbywala sie w calkiem dobrej klasy hotelach dla zwierzat, gdzie wlasciciel mogl odwiedzac, wiec i koszty byly niezle. |
slaszone21 | Post #7 Ocena: 0 2008-06-16 11:39:25 (17 lat temu) |
Z nami od: 14-06-2008 |
Panowie tu nie chodzi o przyjazd do Anglii!!!!!
Chodzi o przewóz psa z Anglii do Polski bez powrotu-w jedna strone. Wiem wszystko na temat badan,paszportow i itp.Ale chodzi mi o sam transport.Jak sie odbywa i kto moze przewiezc. |
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2008-06-16 11:48:45 (17 lat temu) |
Uhh, Slaszone, prosze czytaj ze zrozumieniem
![]() Przewiezc moze kazdy poropnujacy taka usluge, od linii lotniczych do pana Franka z autkiem, jadacego do Polski (jesli droga ladowa, to przez Tunnel lub wyznaczonymi przez DEFRA liniami promowymi, np. Norfolkline). A badania sie przydadza, bo moze kiedys pies bedzie mial podrozowac w innym kierunku. Ze strony polskiej wymagany jest paszport i aktualne, powtarzane co roku szczepienie na wscielkizne, mile widziane jest tez kompleksowe szczepienie na np. parwo, kaszel kennelowy itp. (powtarza sie co kilka lat). PS. Linie lotnicze wymagaja zaswiadczenia od weta o stanie zdrowia. Ale to wszystko masz w pierwszej odpowiedzi! [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 16-06-2008 11:49 ] |
iwonapon | Post #9 Ocena: 0 2008-09-27 21:19:56 (17 lat temu) |
Z nami od: 27-09-2008 |
Mam psa i mieszkam uk i będę jechała własnym samochodem na świeta do Polski i chcemy zabrać psa z sobą i jakie formalności muszę załatweić? Prosze o odpowieć jeśli ktoś wie co mam robić. Dziękuję
![]() |
karjo1 | Post #10 Ocena: 0 2008-09-27 23:14:39 (17 lat temu) |
Chip, paszport, aktualne szczepienie na wscieklizne.
Przy powrocie do UK, wynik badania krwi na przeciwciala wscieklizny + 6 miesiecy od daty pobrania probki (jesli wynik jest ok), odpchlanie i odrobaczanie 24-48 godzin przed wjazdem do UK, potwierdzone przez weta ( z data i godzina w paszporcie), poswiadczenie ( w paszporcie) stanu zdrowia pozwalajacego na transport psa. |