Nie ma co panikowac. Wszystko daje sie zalatwic. W poniedzialek bedziesz wiedzial co i jak, gdy ojciec wroci w WKU
Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:
Przeglądaj forum |
|
Strona główna » Anglia » Pomocy! Wojsko upomina sie o mnie. |
| Autor | Strona: 2 z 3 |
|---|---|
| _Steve_ | Post #1 2008-06-14 22:07:44 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 17-05-2007 Skąd: |_ [] |\| |] [] |\| |
a nawet jak wytrzymasz, to ten 1% bedzie Cie meczyl
Nie ma co panikowac. Wszystko daje sie zalatwic. W poniedzialek bedziesz wiedzial co i jak, gdy ojciec wroci w WKU Lepiej patyczek pocieńkować niż go poźniej pogrubasić
|
| krakn | Post #2 2008-06-15 10:10:10 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: London |
a może złożyć papiery do wyższej szkoły oficerskiej?? :P
W afganistanie i iraku potrzebują ludzi, zarobek niezły, przygoda, zwiedzisz kawał świata i to w ciepłym klimacie A tak na poważnie to z tego co wiem, aktualnie nie ma ograniczenia wiekowego, dawniej jak kogos nie powołali do 30 lub 35 roku automatycznie przesuwali do rezerwy, ewentualnie brali na 1-14 dniowe szkolenia, zazwyczaj by stali na warcie (i chlali) gdy reszta jechała na ćwiczenia na poligonie. Teraz mogą wziąść nawet 50lotka jezeli nie udało się go wezwać wcześniej, do tego od zawsze było to obowiązkiem, czyli jeżeli jak nie dostałeś wezwania wg prawa powinieneś sam się zgłosić. Najpierw dowiedz się dlaczego zostałeś wezwany, czasami wzywają na jeden dzień, dostajesz ubranie i cały sprzęt, masz to założyć, pokazują ci jak użyć środki przeciw chemiczne, po czym wszytko jest pakowane do worków i odsyłane do magazynu, a ty dostajesz wbite w książeczkę lub specjalną kartę mobilizacyjną, gdzie wiedzą który worek jest twój po wszystkim dawniej fundowali nam obiadek a po obiadku kupowaliśmy w 30 chłopa parę skrzynek piwa i świętowaliśmy do wieczora spełniony obowiązek :D. mnie się w polskim wojsku mało podobało, ale pozostałe kilka lat w innych ciepłych krajach było ciekawie Ale nie ważne, ważne że raczej cienko będzie się wymigać unikając kontaktu [ link usunięty ] ccpl somee com . Oczywiście mogę się mylić co nie znaczy że nie mam racji ;-)
* ze zmian w polskim szkolnictwie podoba mi się pomysł by matura z angielskiego była po Polsku
|
| prycz | Post #3 2008-06-15 10:11:46 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 18-08-2007 Skąd: liverpool |
ja slyszalam ze w tym roku juz ostatni pobor bo moj brat jest wojskowym i od jesieni niema poborow ale moge sie mylic mam ta sama sytuacje z synem ma 20 lat tez przebywa w uk ale ze jestesmy tu wszyscy razem i mamy wymeldowanie czasowo do 2009 narazie bynajmniej z polski nikogo niema w domu w polsce wiec nikt nieodbiera zadnej poczty poleconej za nas wiec oni nas niemoga namierzyc i my zyjemy z ta swiadomoscia ze tez niewiemy czy bylo wezwanie dla syna czy nie teraz bedzie staral sie syn o rezydenture wiec tu sprawa jasna ze s polska lacza go tylko korzenie wrazie co to przedstawi papiery z konsulatu ale my niewiemy nic o zadnym wezwaniu wiec sie niemartwimy szkoda ze rodzice odbieraja polecona poczte do ciebie to blad , a co do tego wojska to dowiem sie od brata od kiedy koniec poborow i dam znac
kundzia
|
| slaszone21 | Post #4 2008-06-15 13:06:25 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 14-06-2008 |
Dzieki wszystkim za odpowiedzi... mam dola jak ktos moze cos wiecej powiedziec to bede wdzieczny.
|
| Richmond | Post #5 2008-06-15 16:42:14 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Richmond |
Jest niedziela, wyluzuj sie. Nie wezma Cie do wojska z lotniska. Wszystko co trzeba zrobic zostalo juz napisane. Twoi rodzice zalatwia wszystko w Polsce bez problemow.
Nie ponosze odpowiedzialnosci za skorzystanie z udzielonych porad.
|
| krakn | Post #6 2008-06-15 16:43:44 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: London |
Cytat: 2008-06-15 13:06:25, slaszone21 napisał(a): Dzieki wszystkim za odpowiedzi... mam dola jak ktos moze cos wiecej powiedziec to bede wdzieczny. hm, ty masz doła? nie rozumiem dla czego? do wojska teraz idzie się tylko na rok, dziewczyny zachodzą w ciąże i życie im się odmienia na zawsze a tu odwalasz rok i po sprawie, nie rozumiem co cie tak dołuje? [ link usunięty ] ccpl somee com . Oczywiście mogę się mylić co nie znaczy że nie mam racji ;-)
* ze zmian w polskim szkolnictwie podoba mi się pomysł by matura z angielskiego była po Polsku
|
| danielb | Post #7 2008-06-15 18:38:25 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 01-02-2008 Skąd: Manchester |
Cytat: 2008-06-15 10:11:46, prycz napisał(a): ja slyszalam ze w tym roku juz ostatni pobor bo moj brat jest wojskowym i od jesieni niema poborow ale moge sie mylic mam ta sama sytuacje z synem ma 20 lat tez przebywa w uk ale ze jestesmy tu wszyscy razem i mamy wymeldowanie czasowo do 2009 narazie bynajmniej z polski nikogo niema w domu w polsce wiec nikt nieodbiera zadnej poczty poleconej za nas wiec oni nas niemoga namierzyc i my zyjemy z ta swiadomoscia ze tez niewiemy czy bylo wezwanie dla syna czy nie teraz bedzie staral sie syn o rezydenture wiec tu sprawa jasna ze s polska lacza go tylko korzenie wrazie co to przedstawi papiery z konsulatu ale my niewiemy nic o zadnym wezwaniu wiec sie niemartwimy szkoda ze rodzice odbieraja polecona poczte do ciebie to blad , a co do tego wojska to dowiem sie od brata od kiedy koniec poborow i dam znac jeżeli jesteście wymeldowani czasowo do 2009 to napewno nikt z WKU nie przysyłał żadnych listów, ostatni pobór jeżeli nic się nie zmieni ma byc w grudniu 2008 slaszone21 wszystko zależy od humoru pana w WKU albo odpuści albo nie ... :) [ Ostatnio edytowany przez: danielb 15-06-2008 18:43 ] |
| slaszone21 | Post #8 2008-06-15 19:38:40 (4 miesiące temu) |
to ze wraz z zona zarabiam tyle ze odkladam co miesiac ok 5-6 tys zl.Jak mnie zabiora to co zostawie ja sama w anglii?nie odzyskam juz pracy. Jeszcze pytania masz.?
|
| _Arik_ | Post #9 2008-06-15 19:56:49 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 29-12-2007 Skąd: Kegworth/Nottingham |
Cytat: 2008-06-14 21:08:47, slaszone21 napisał(a): Witam wszystkich. Zaczne od tego ze dostalem od nich list na adres w Polsce tzn adres moich rodzicow.Zanim wyjechalem do Anglii 4 lata temu zaczelem studiowac i odroczyli mnie na jakis czas ale postudiowalem miesiac i wyjechalem na stale tutaj do GB.Od tamtego czasu byl spokoj az do dzis.Zadzwonil ojciec i oznajmil ze dostalem wezwanie. Stad pytanie co robić: -załatwiac zwolnienie lekarskie od psychiatry -czy udowadniac ze z polska nie mam nic do czynienia od 4 lat i nie zamierzam wracac. Co sadzicie,macie jakies pomysly.Nie chce zostawiac stalej pracy i tego co tu mam. Szczerze powiem .. peszek... 1 - nie odebranie przez Twoich rodzicow listu, jest uwazane przez WKU ze go otrzymales, wiec nie ma takiego cos jak nie odbieraj listu ... 2 - mogles myslec wczesniej, jak bys sie wymeldowal tymczasowo to bys uniknal woja, ja tak zrobilem i jak przyszlo wezwanie matka pokazala ksiazeczke bo tam mialem tez wpis i zanotowali i wszystko jest w porzadku. Wiec zawsze jest warto sie przejsc do UM i sie wymeldowac i mozesz spac spokojnie, niestety jezeli zrobisz to jak dostaniesz wezwanie to nie bedzie brane pod uwage. 3 - Jezeli dostales wezwanie, musisz isc, inaczej wg prawa bedziesz scigany i mozesz miec klopoty przedzej czy pozniej, kara grzywny lub kara pozbawienia wolnosci 4 - Zadzwon do Twojego WKU i wytlumacz jaka masz sytuacje itp itd, moze cos pojda na reke? warto sprobowac 5 - odradzam tak jak pisales psyhiatre itp, mozesz w przyszlosci miec z tego problemy ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 31.05. 2006 r. w sprawie udzielania odroczeń zasadniczej służby wojskowej Na podstawie art. 39 ust. 8 ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2004 r. Nr 241, poz. 2416 i Nr 277, poz. 2742 oraz z 2005 r. Nr 180, poz. 1496) zarządza się, co następuje: § 1. Rozporządzenie określa szczegółowe warunki i tryb udzielania odroczeń zasadniczej służby wojskowej oraz dokumenty, które należy dołączyć do wniosku o udzielenie odroczenia. § 2. 1. Warunkiem wszczęcia postępowania o udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej jest złożenie przez poborowego pisemnego, udokumentowanego i uzasadnionego wniosku do wojskowego komendanta uzupełnień. 2. Wniosek o udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej poborowy składa do wojskowego komendanta uzupełnień właściwego ze względu na jego miejsce pobytu stałego albo jego pobytu czasowego trwającego ponad dwa miesiące. § 3. 1. Organ przyjmujący wniosek o udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej informuje poborowego, że udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej spowoduje zmianę okresu jego podlegania obowiązkowi odbycia tej służby oraz zmianę przewidywanego terminu jego przeniesienia do rezerwy. 2. Adnotację o udzieleniu informacji, o której mowa w ust. 1, zamieszcza się na wniosku o udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej i przedstawia poborowemu do podpisu, a w przypadku odmowy złożenia podpisu sporządza się adnotację w tej sprawie. 3. Jeżeli wniosek o udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej został złożony przez poborowego w inny sposób niż osobiście w wojskowej komendzie uzupełnień informację, o której mowa w ust. 1, zamieszcza się w pouczeniu decyzji o udzieleniu tego odroczenia. § 4. 1. We wniosku o udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej ze względu na konieczność sprawowania bezpośredniej opieki nad członkiem rodziny zamieszcza się: 1) imię i nazwisko poborowego; 2) datę i miejsce urodzenia poborowego; 3) adres zamieszkania albo inny adres do korespondencji, pod który skutecznie można doręczyć dokumenty związane z odroczeniem zasadniczej służby wojskowej; 4) numer ewidencyjny PESEL poborowego; 5) wyszczególnienie osób, w stosunku do których zachodzi konieczność sprawowania bezpośredniej opieki, w tym ich imię i nazwisko, stopień pokrewieństwa w stosunku do poborowego, datę urodzenia oraz adres zamieszkania. 2. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się decyzję wójta lub burmistrza (prezydenta miasta) o konieczności sprawowania przez poborowego bezpośredniej opieki nad członkiem rodziny lub orzeczenie sądu o obowiązku sprawowania takiej opieki. 3. Dokumenty, o których mowa w ust. 2, podlegają zwrotowi poborowemu, nie później niż w dniu doręczenia lub ogłoszenia decyzji o udzieleniu odroczenia zasadniczej służby wojskowej. § 5. 1. We wniosku o udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej ze względu na pobieranie nauki w szkole wyższej, w zakładzie kształcenia nauczycieli lub w szkole ponadgimnazjalnej, a do dnia 31 sierpnia 2008 r. także w szkole ponadpodstawowej, zamieszcza się: 1) imię i nazwisko poborowego; 2) datę i miejsce urodzenia poborowego; 3) adres zamieszkania albo inny adres do korespondencji, pod który skutecznie można doręczyć dokumenty związane z odroczeniem zasadniczej służby wojskowej; 4) numer ewidencyjny PESEL poborowego; 5) nazwę uczelni, szkoły lub zakładu kształcenia nauczycieli. 2. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się zaświadczenie rektora szkoły wyższej albo dyrektora szkoły lub zakładu kształcenia nauczycieli. 3. W przypadku poborowego pobierającego naukę w szkole wyższej obowiązek przedstawienia zaświadczenia, o którym mowa w art. 39 ust. 7 ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej, zwanej dalej "ustawą", uważa się za spełniony po okazaniu przez poborowego indeksu szkoły wyższej z wpisem o zaliczeniu dotychczasowego i rozpoczęciu kolejnego roku (semestru) studiów. 4. W przypadku poborowego pobierającego naukę w zakładzie kształcenia nauczycieli lub w szkole ponadgimnazjalnej, a do dnia 31 sierpnia 2008 r. także w szkole ponadpodstawowej, obowiązek przedstawienia zaświadczenia, o którym mowa w art. 39 ust. 7 ustawy, uważa się za spełniony po okazaniu przez poborowego świadectwa szkolnego z wpisem o zaliczeniu (zdaniu) roku (semestru) nauki oraz legitymacji szkolnej z wpisem o rozpoczęciu nauki w kolejnym roku (semestrze). 5. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio do poborowych, o których mowa w art. 39 ust. 2 oraz art. 93 ust. 4 ustawy. § 6. 1. We wniosku o udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej ze względu na wybór na posła lub kandydowanie do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej zamieszcza się: 1) imię i nazwisko poborowego; 2) datę i miejsce urodzenia poborowego; 3) adres zamieszkania albo inny adres do korespondencji, pod który skutecznie można doręczyć dokumenty związane z odroczeniem zasadniczej służby wojskowej; 4) numer ewidencyjny PESEL poborowego; 5) informacje o okolicznościach uzasadniających udzielenie odroczenia. 2. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się zaświadczenie Państwowej Komisji Wyborczej odpowiednio o: 1) wyborze poborowego na posła; 2) kandydowaniu poborowego do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej. § 7. 1. We wniosku o udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej ze względu na ważne sprawy osobiste lub rodzinne zamieszcza się: 1) imię i nazwisko poborowego; 2) datę i miejsce urodzenia poborowego; 3) adres zamieszkania albo inny adres do korespondencji, pod który skutecznie można doręczyć dokumenty związane z odroczeniem zasadniczej służby wojskowej; 4) numer ewidencyjny PESEL poborowego; 5) informacje o okolicznościach uzasadniających udzielenie odroczenia. 2. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się dokumenty potwierdzające stan faktyczny wskazany w art. 39 ust. 3 ustawy. 3. W przypadku niemożliwości udokumentowania przez poborowego stanu faktycznego określonego w art. 39 ust. 3 ustawy wojskowy komendant uzupełnień może odebrać od poborowego stosowne oświadczenie. § 8. 1. Poborowy, który został powołany do odbycia zasadniczej służby wojskowej, może złożyć wniosek o udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej co najmniej na czternaście dni przed dniem stawienia się do odbycia zasadniczej służby wojskowej, określonym w karcie powołania. 2. Wniosek o udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej ze względu na konieczność sprawowania bezpośredniej opieki nad członkami rodziny może zostać złożony przez poborowego, który został powołany do odbycia zasadniczej służby wojskowej, nie później niż w dniu jego stawienia się do odbycia zasadniczej służby wojskowej, określonym w karcie powołania, jeżeli do wniosku tego zostanie dołączona decyzja lub orzeczenie, o których mowa w § 4 ust. 2. 3. Wniosek, o którym mowa w ust. 2, powinien być złożony osobiście przez poborowego w wojskowej komendzie uzupełnień. § 9. Przepisy rozporządzenia stosuje się odpowiednio wobec żołnierzy, o których mowa w art. 87 ust. 2 pkt 2 i 3 oraz ust. 3 ustawy. § 10. Udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej w trybie, o którym mowa w art. 42 ust. 1a ustawy, w przypadku, jeżeli nie ma potrzeby prowadzenia postępowania wyjaśniającego, powinno nastąpić w dniu złożenia osobiście przez poborowego wniosku o udzielenie odroczenia zasadniczej służby wojskowej. § 11. 1. Wojskowy komendant uzupełnień lub osoba przez niego upoważniona udzielając odroczenia zasadniczej służby wojskowej w trybie, o którym mowa w art. 42 ust. 1a ustawy, dokonuje wpisu lub zamieszcza dane w wojskowym dokumencie osobistym w brzmieniu: "Odroczono od dnia ......... do dnia .........". 2. Wpis, o którym mowa w ust. 1, wojskowy komendant uzupełnień lub osoba przez niego upoważniona uwierzytelnia podpisem oraz czytelnym odciskiem pieczęci urzędowej wojskowej komendy uzupełnień. § 12. Wojskowy komendant uzupełnień lub osoba przez niego upoważniona udzielając odroczenia zasadniczej służby wojskowej w trybie, o którym mowa w art. 42 ust. 1a ustawy, dokonuje odpowiedniego wpisu w ewidencji wojskowej podając tytuł i termin odroczenia. § 13. Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 22 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu udzielania odroczeń zasadniczej służby wojskowej (Dz. U. Nr 150, poz. 1569). § 14. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od ogłoszenia. . ... Alfa Romeo ...
... ànimo ...
... caràttere ...
|
| slaszone21 | Post #10 2008-06-15 20:45:03 (4 miesiące temu) |
Wysylam jutro ojca do wku w moim miescie i on bedzie pytal ich co dalej skoro narazie nie ma mnie w kraju.Mam urlop dopiero w sierpniu a wezwanie do 30 cze.Wiec zobacze czy kaza mi przyjechac piac podania osobiscie w trybie natychmiastowym czy beda czekac...a moze wszystko da sie zalatwic stad.Nic nie wiem narazie.jutro napisze tu wam co i jak wyszlo.
Dalej czekam na jakies info.Pozdrawiam |