Przeglądaj forum |
|
Strona główna » Anglia » ile sztuk p60 |
| Autor | Strona: 2 z 3 |
|---|---|
| gorky-z | Post #1 2008-06-01 10:36:22 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 30-04-2008 Skąd: Southampton |
sorki monikaspodymek nie za dobrze to rozumiem jak mam walczyć z byłym pracodawcą, zaznaczam że jest to agencja, możliwe że nie wspomniałem, więc prosiłem u poprzedniej agencji o p60 ale to zaświadczenie dostaje się u aktualnego pracodawcy więc ta opcja już nie gra roli, dalej pytałem o p45 to mi powiedzieli że nie dadzą z tego powodu iż nie zgłosiłem się przed 5kwietnia czyli rokiem rozliczeniowym, jestem nieco wstrząśnięty tym że by załatwić formularz trzeba się tak natrudzić być może nie wiem wszystkiego ale płacę wkurza mnie do tego to że trza się namęczyć z każdej strony, w końcu dostanę trochę kasy, brak słów .. więc nakreśliłem trochę swojej sytuacji poradźcie czy mogę dostać jakieś zaświadczenie od byłego pracodawcy czy jest to zbędne, gdyż będzie to uwzględnione w p60 obecnego, co do kodu podatkowego to domyślam się że jest to w1 lub m1 jak wspomniał Rrrr, gdyż przepracowałem zaledwie kilka dni, ale chcę to rozkminić ponieważ słyszałem że liczy się każdy grosz.. tylko nie myślałem że trzeba się przy tym tyle nachodzić.. dzięki za odpowiedź!
M M
|
| daggerss | Post #2 2008-06-01 10:45:29 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 21-03-2008 Skąd: zaczarowana kraina |
statement of earnings wystarczy.
Daggerss.. :)
|
| gorky-z | Post #3 2008-06-03 02:30:14 (3 miesiące temu) |
Czy ktoś może dopowiedzieć jak sprawa się ma gdy, agencja dla której pracowałem mówi że mogła mi wystawić p45, ale przed końcem roku rozliczeniowego czyli 5 kwietnia, z kolei p60 nie wystawi gdyż nie jest moim obecnym pracodawcą .. przepracowałem dla tej agencji kilka dni słyszałem że należy brać rozliczenie od każdego u kogo się pracowało, czy ktoś może poradzić jak mam z nimi rozmawiać, a dokładnie jakiego zaświadczenia mogę się spodziewać??
M M
|
| gorky-z | Post #4 2008-06-03 02:38:52 (3 miesiące temu) |
oka nie doczytałem kolejnego posta, mam pytanie co do statement of earnings, czy mogę dostać ten formularz od poprzedniego pracodawacy i czy ma obowiązek mi go dać??
PS nie wiem jakie licho napadło tą agencję, w innej dostałem bez problemu p60, to dobrze czy źle? M M
|
| gorky-z | Post #5 2008-06-12 12:43:12 (3 miesiące temu) |
odnawiam poprzednie pytanie tym razem sprawy sie zmieniły, po pierwsze osoby z poprzedniej agencji nic nie wiedza o kodach podatkowych w1 i m1.. jednak twierdzą że nie ma się co martwić gdyż mój zarobek będzie uwzględniony w p60 obecnej agencji i tu mam problem gdyż dostałem p60 ale część 'In previous employment' jest nie wypełniona, są widoczne tylko dwie kwoty czyli 'pay' i 'tax deduced' obecnego pracodawcy, podsumowanie roku jest takie samo, czy może ktoś powiedzieć co teraz robić na pewno pójdę z tym do byłej agencji ??? proszę o pomoc dzięki!
M M
|
| Rrrr | Post #6 2008-06-12 19:20:32 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
jaki z tego moral wynika?
nie nalezy pracowac przez agencje a w ogole to co zamierzasz robic z tym P45 i P60? chcesz sie ubiegac o zwrot podatku? jak masz miesieczne payslips to mozesz sie ubiegac na ich podstawie. albo mozesz napisac do tax office ze sie chcesz ubiegac o zwrot, ale miales kilka pracodawcow i nie masz wszystkich dokumentow. przysla Ci formularz na ktorym wpisujesz dane tych pracodawcow i uzyskane zarobki, potem to sprawdza i jak Ci sie nalezy zwrot to go dostaniesz. |
| gorky-z | Post #7 2008-06-13 10:09:01 (3 miesiące temu) |
dzięki wielkie.. odpowiadając na Twoje pytanie to tak chcę otrzymać zwrot jeśli mi się należy, ponieważ nie chcę się czuć jak podwójnie obskubana kura, wciąż nie odpowiedziałeś na moje pytanie, mianowicie czy agencja u której pracowałem winna mi wystawić rozliczenie w jakiej by to nie było formie czy może mi odmawiać.. jeśli tak to chrzanie tax office bo też mogą mi odmówić, po prostu skorzystam z firmy zajmującej się rozliczeniami podatkowymi, tak się składa że nie mam ogromnej wiedzy w tym temacie i nie mogę załatwić wszystkiego za jednym razem z tego powodu jestem odsyłany czy może ktoś coś dopowiedzieć dziękuję pozdrawiam!
M M
|
| Rrrr | Post #8 2008-06-13 19:17:14 (3 miesiące temu) |
P60 nie zawsze pokazuje wszystkie zarobki, jak juz bylo pisane wyzej.
te od poprzedniego pracodawcy uwzglednione sa na P45 wiec mozesz zlozyc oba formularze wyslac do Revenue. oni sobie sami policza co trzeba. Cytat: dalej pytałem o p45 to mi powiedzieli że nie dadzą z tego powodu iż nie zgłosiłem się przed 5kwietnia czyli rokiem rozliczeniowym
jakas bezsensowna wymowka z ich strony. P45 wydaje sie w momencie kiedy pracownik odchodzi z pracy. mozna go wydrukowac w kazdej chwili, chyba ze wykasowali dane z systemu, w co nie wierze. nie oplaca Ci sie wynajmowac firmy. odzyskanie podatku to nie jest skomplikowany proces. jak nie masz wszystkich dokumentow to wyslij do tax office to co masz. jak beda potrzebowali reszty to sie zglosza. masz payslips z kazdej pracy? jak chcesz to Ci moge podrzucic wzor listu jaki piszesz do tax office, dolaczysz do tego to co masz i juz. zaoszczedzisz kase na firmach... i czy jestes pewnien ze zaplaciles za duzo tego podatku? [ Ostatnio edytowany przez: Rrrr 13-06-2008 19:18 ] |
| gorky-z | Post #9 2008-06-14 11:03:56 (3 miesiące temu) |
pewności nie mam co do tego czy należy mi się zwrot czy nie, chcę to najzwyklej załatwić, zobaczę w poniedziałek co powiedzą w byłej agencji, jeśli masz wzór listu do tax office to z chęcią poczytam i mam jeszcze jedno pytanko, otóż odebrałem także p60 z jeszcze innej agencji, dali mi bez wymówek i nie wiem czy to dobrze zdaje się ma być tylko jedno, więc powinienem zażądać p45.. dzięki za wypowiedzi ;j
M M
|
| Rrrr | Post #10 2008-06-14 22:56:32 (3 miesiące temu) |
mozesz miec wiecej niz jedno P60, to nie problem.
|