2009-01-15 16:37:20, Grazia napisał(a):
2008-03-12 23:21:15, Grazia napisał(a):
Na podstawie P-60 od pracodawcy przyznano mi w 2006-2007 Tax Credit.
Teraz dostałam decyzje,że mam zwrócić 3314.81f.Dla mnie jest to niewyobrażalna kwota!!!!!! Proszę dajcie mi jakiś namiar na adwokata, bądż cokolwiek, jakikolwiek namiar na kogoś, kto jest mi w stanie jakiś sposób doradzić jak mam się od tego odwoływać i wyjaśnić tą sytuacje!!!!!!!!!!!!
Mieszkam w Petrborough.
Mój adres <a href="mailto:grazia349@o2.pl" target="_new">grazia349@o2.pl</a>
Minął prawie rok..,bo tyle potrzebowało Revenue na podjecie decyzji. Okazuje się,że kasę mam jednak zwrócić!!!!
Okazuje się,że przy przyznawaniu mi taxu wzięto pod uwage kwotę z P-60,gdzie nie jest doliczany Travel Scheme.Natomiast faktyczny na peyslipach gross pay jest dużo wyższy niż kwota na P-60.Faktyczne Total Gross Pay to 9740,85 a na P-60 5984.35,natomiast na P-43 [wykaz wszystich peyslipów +Travel Scheme] 13,118.20.Revenue do moich Total Gross Pay dodaje kwotę Travel Scheme i to daje ten mój zawyżony dochód o ponad 3tyśF. Pytam się skoro takiej kasy nie widziałam,to niby dlaczego mam zwracać????? Czy ktoś mi odpowie??????
A oto i payslip z agencji. Spróbuję wyjaśnić ten cały burdel.
Kwota 1 (gross pay) L260
Kwota 2 (którą odejmują od gross pay nei wiem czemu) 124,44
Kwota 3 (taxable pay ) 135,56
Kwota 4 (podatek i ubezpieczenie) 9,36
Kwota 5 (travel scheme) 92,71
W sumie do przelewy 218,61
Z liczby godzin wynika że zarobilem brutto 260 funtów. No i normalnie powinni mi zapłacić 260 minus podatek i ubezpieczenie. (w rubryce inforation jest przykład i piszą tam że w takim wypadku zarobiłbym 211,95 funtów.
No więc oni są dobrzy i czynią mnie członkiem travel scheme i dzięki temu zarabiam więcej o 8,96 funta.
Nie wiem na jakiej zasadzie odliczają mi z mojego gross pay L124,44 i jako kwota opodatkowana (czyli ta która idzie do revenue) wpisują L135,56.
Od tego doliczają podatek, doliczają travel scheme i wychodzi że zarabiam L218,61.
Dalej. Dokumenty rozliczeniowe typu p45 czy p60 wypisują na podstawie kwoty opodatkowanej (taxable pay) a więc praktycznie o połowę mniejszej niż kwota naliczona z godzin. I tak jak otrzymałem p60 z agencji do którego zaliczało się 3 payslipy to miałem na nim wpisane około 350 funtów. A logicznie rzecz biorąc powinno być 3x260= 780 funtów.
Już w takim wypadku jeśli ktoś ma np. takie wypłaty przez cały rok to na p60 będzie miał prawie połowę mniej pieniędzy niż w rzeczywistości zarobił(naliczone z godzin - teoretycznie brutto).
I tak masz Ty Grazia. Co do p43 z revenue to zachowali się jeszcze sprytniej bo zamiast policzyć ci to co masz na payslipach jako gross pay to dodali jeszcze do tego travel scheme.
Pytanie pierwsze: Czy mogą tak robić?
Pytanie drugie: Teoretycznie zarobiłaś kwotę równą: z mojego zdjęcia ( 2+3+5). Tylko, gdzie te pieniądze które oni potrącają (kwota 2). Ty ich nie masz a w papierach są. Nie można powiedzieć, że to jest podatek bo dedukcje są niżej. (L9,36)
Tak to wszystko wygląda - revenue nie koniecznie wie że tak się dziej. Ty teoretycznie zarabiasz więcej ale jeśli chodzi o dokumenty do tax credit czy tax return to jesteś strasznie do tyłu.
Kto zrozumiał i ma jakiś pomysł? Moim zdaniem dobry prawnik...