Przeglądaj forum |
|
Strona główna » Anglia » problem z wypłatą w bankomacie w Polsce |
| Autor | (Odpowiedzi: 18) |
|---|---|
| meg1976 | Post #1 2008-01-06 16:48 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 06-01-2008 |
czy ktos spotkał sie z tym ze podczas pobytu w Polsce z zadnego bankomatu nie mozna było pobrac kasy? pojawiał sie komunikat ze tej karty bankomat nie obsługuje a wcześniej nigdy takich problemów nie było, zaznaczam iz konto nie było puste ani zablokowane
|
| mak4701 | Post #2 2008-01-06 17:02 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 12-04-2007 Skąd: Luton |
Tak, ja sie spotkalam. Bylam z mezem w wakacje w pL i on nie mogl robic wyplat z bankomatu. tylko tyle co po drodze bylo placone karta za paliwo. Jak sie okazalo bo zadzwonilismy do banku (HSBC)i jak sie okazalo zablokowali na konto bo jakis haker mieszal im w kontach i niewiedzieli czy u nas tez. Dlatego tak dla pewnosci. Po rozmowie z nimi odblokowali nam te konto ale zrobili na wszelki wypadek limit na wyplaty 100f dziennie.
Wlasnie przed chwilka mama mnie poinformowala ze mojemu bratu i jego zonie rowniez poblokowali konta. Sa teraz w PL i wlasnie dzis mieli wracac do UK. Tak samo jakw naszym przypadku zadzwonili i sie okazalo ze to takie zabezpieczenie przed wyplatami niepozadanych osob i wybierajac sie gdziekolwiek za granice trzeba poinformowac o tym bank. Slyszalam tez opinie ze podobno bankomaty za granica nie sa w stanie pokazac salada r-ku i wtedy bankomat wyplaca tyle kasy ile chcesz. A ze pieniadze sa na r-ku dopiero zaksiegowane po kilku dniach moze w taki sposobo powstac debet niedopuszczalny a zlodziej ewentualny konto moze oczyscic do fajnych sum. Ale to tylko to co gdzies tam czytalam czy slyszalam. Pozdrawiam
|
| ciesza | Post #3 2008-01-07 12:13 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-08-2007 Skąd: manchester |
ja mialam problem bedac we Wloszech, ale nie z bankomatami tylko z placeniem karta.
zwyczajnie w swiecie nie moglam placic, wiec za kazdym razem czekal mnie spacer do bankomatu a sprawdzic stanu konta rzeczywiscie nie mozna what's love got to do with it...
|
| frutelkaa | Post #4 2008-01-07 12:17 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 22-12-2007 |
pojdz do banku PKO i tam popros o wyplate pieniazkow...ja obecnie w Polsce moglam korzystac z karty kredytowej,ale nie debetowej...w banku z wyplata nie mialam problemow
|
| magba | Post #5 2008-01-07 13:14 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 27-06-2007 Skąd: Londyn |
My bez problemowo wypłacilismy pieniażki,
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
|
| ewamik | Post #6 2008-01-17 01:20 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London/Neasden |
teraz gdy bylismy na swieta w Polsce,to równiez nie moglismy wypłacic pieniedzy.Mąz poszedł do banku,chyba PKO.Zaprowadzili go do małego pokoiku i tam wypłacili pieniążki.Dodatkowo powiedzieli,że Anglia zieniła system i nasze polskie bankomaty nie sa w stanie odczytać karty.To takie zabezpieczenie przed złodziejami.
Powiem tylko,ze bankomat banku ING wypłacił nam spora sumę,inne bankomaty-ani grosza. |
| bloby00 | Post #7 2008-01-24 12:20 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 23-01-2008 Skąd: London |
Moze was to zainteresuje. Wlasnie nie tak dawno temu bylo glosno o przekretach (podobno przez Rumunow) ktorzy klonowali karty chociazby tutaj w UK (np poprzez przystawki w bankomatach oraz mala kamere), ale nie moga tak latwo podrobic chipu ktory wystepuje teraz we wszystkich kartach w UK. Jako, ze bankomaty tutejsze sprawdzaja pasek magnetyczny oraz chip to ciezko bylo im tutaj dzialac. Rozwiazanie?
Chociazby w Polsce, tam bankomaty nie sprawdzaja chipow! Dlatego tez, bylo wiele zgloszen o pobieraniu kasy przez zlodziei za granica. Banki sie przestraszyly (bo to one placily za szkody) i zaczely masowo blokowac karty uzywane w innych krajach. Podobno nawet trzeba teraz dzwonic wczesniej do swojego banku i mowic im, ze bedzie sie korzystalo z karty za granica. Zreszta nawet jak zablokuja karte to mozna zadzwonic i odblokowac (jesli ktos zna jezyk, jak nie to jest maly problem). Tak wiec, badzcie czujni bo zlodzieje nie spia. My name's Bloby.... just Bloby :)
|
| pawcio1978 | Post #8 2008-01-24 12:22 (5 miesięcy temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 23-06-2007 Skąd: Leicester |
Czasami tez pojawia sie problem z platnoscia w sklepach poniewaz nie wszystkie obsluguja karty chipowe VISA (wydawane np; w Lloyds).
|
| ciesza | Post #9 2008-01-24 22:12 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-08-2007 Skąd: manchester |
Cytat: 2008-01-24 12:22, pawcio1978 napisał(a): Czasami tez pojawia sie problem z platnoscia w sklepach poniewaz nie wszystkie obsluguja karty chipowe VISA (wydawane np; w Lloyds). to pewnie byl powod mojego nie placenia we Wloszech what's love got to do with it...
|
| zerro | Post #10 2008-01-30 11:01:09 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 10-04-2007 |
Cytat: 2008-01-17 01:20, ewamik napisał(a): teraz gdy bylismy na swieta w Polsce,to równiez nie moglismy wypłacic pieniedzy.Mąz poszedł do banku,chyba PKO.Zaprowadzili go do małego pokoiku i tam wypłacili pieniążki.Dodatkowo powiedzieli,że Anglia zieniła system i nasze polskie bankomaty nie sa w stanie odczytać karty.To takie zabezpieczenie przed złodziejami. Powiem tylko,ze bankomat banku ING wypłacił nam spora sumę,inne bankomaty-ani grosza. można logicznie wytłumaczyć, dlaczego tylko bankomat ING był w stanie wypłacić pieniądze. ten bank od niedawna wprowadza na polski rynek karty z czipem (dodają je do nowego kona interentowego) i stąd jego bankomaty potrafią obsługiwać większośc brytyjskich kart |