Str 2 z 5 |
|
---|---|
CuriousCatAlive | Post #1 Ocena: 0 2022-09-24 20:47:50 (3 lata temu) |
Konto usunięte |
Owszem bedzie niszczyl jesli bedzie mu wolno. Zglaszac na policje kazda probe. Moja Mama w Polsce ma sasiadke ktora nawet do dzis dnia jest z mezem ktory kiedys probowal ja bic ale po wizycie policji przeszlo mu. I tak w koncu go sobie nawet przy pomocy policji wychowala. A inna sasiadka meza kryje i od lat ma z nim skaranie boskie, czasem jak jej smutno to sie nawet skarzy ale ludzie chyba nie chca za bardzo sluchac.
"Curiosity killed the cat", they say.
|
PituPitu | Post #2 Ocena: 0 2022-09-24 21:32:10 (3 lata temu) |
Z nami od: 24-09-2022 Skąd: Troche Tu Troche Tam |
Zdziwilabym sie jak bys sie nie bala, ale mimo strachu dzialaj. Zycze ci jak najlepiej, a twojemu synowi jeszcze lepiej. Walcz o dziecko. Nie dosc, ze fundujesz mu traume zycia z ktorej pewnie bedzie sie leczyc na kozetce u niejednego psychoterapeuty lub psychiatry to jeszcze dajesz mu lekcje zycia jak zostac oprawca. Dzieci ucza sie przez modelowanie. Jak takie wzorce z domu wyniesie to z duzym prawdopodobienstwiem bedzie je przenosic na swoje prywatne zycie poza domem rodzinnym. Nie dosc, ze dla swoich partnerow/parterek moze byc kutafonem, to jeszcze tobie moze sie oberwac. Przykro mi to pisac, ale czekaj tak dalej, a nie bedziesz pierwsza, ktora dostanie plaskacza od wlasnego dziecka. Skoro tatus moze, to czemu nie on?!
Ech, dzialaj kochana. Trzymam za ciebie kciuki. Jak mowisz po angielsku to dzwon do women's aid www.womensaid.org Jak potrzebujesz wsparcia po polsku to dzwon do opoki www.opoka.org.uk Powodzenia [ Ostatnio edytowany przez: PituPitu 24-09-2022 22:29 ] |
SweetLiar | Post #3 Ocena: 0 2022-09-24 23:20:47 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2022-09-24 16:37:11, Ania291 napisał(a): ale się boję ze bedzie mnie niszczyl jak odniego odejde A teraz co robi? Jesteś zastraszona. Wiem, że łatwo jest komentować patrząc z boku, ale brak podjętego działania też jest działaniem, tylko czy w dobrą stronę? Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
xxxx1234 | Post #4 Ocena: 0 2022-09-25 02:29:28 (3 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Zmarnowałas już 18 lat, chcesz marnować kolejne?
Już nie jedna osoba Ci zapytała czym jest dla Ciebie niszczenie, jak nie tym przez co teraz przechodzisz? Twój mąż Tobą manipuluje bo jesteś zastraszona prawdopodobnie skutecznie odsunął Cię od bliskich osób rodziny, przyjaciół itd... być może uzależnił finansowo i teraz wmawia, że nie dasz sobie rady. Uwierz mi dasz sobie radę jeśli tylko będziesz tego chciała. Zabrzmi to trochę dziwnie, ale Ty żyjesz "w strefie komfortu" jest ciężko, chciała byś żyć inaczej, ale się boisz musisz wyjść ze swojej "strefy komfortu" odważyć się to nie jest łatwe każdy człowiek boi się zmian, ale jeśli się odważysz będzie tylko lepiej. Nie napiszę nic odkrywczego, ale zdajesz sobie z tego sprawę, że to co się wydarzyło będzie miało wpływ na całe życie Twojego syna, że w dorosłym życiu prawdopodobnie będzie sobie radził o wiele gorzej od swoich rówieśników i czeka go sporo pracy z psychologami, terapeutami itd... a wielu przeżyć być może nigdy nie uda się przepracować, jeśli nie dla siebie to odejdź od męża dla dziecka. Nikt Cię nie będzie niszczył, są organizacje, które dopilnują tego, żeby Twój mąż się nawet do Ciebie nie zbliżył jeśli tego nie będziesz chciała tylko to Ty musisz chcieć tej pomocy. Swoją drogą nie rozumiem przed ślubem nie widziałaś jaki jest Twój mąż, a jeśli nie Ty to nikt z bliskich osób Cię nie ostrzegł? Bo jakoś nie wierze, że ktoś się nagle zmienił z normalnego człowieka w potwora w jeden dzień. [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 25-09-2022 02:49 ] |
jolantina | Post #5 Ocena: 0 2022-09-25 09:29:39 (3 lata temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Moge sie mylic, nie jestem psychologiem, ale mi ta sytuacja kojarzy sie z tym
Diabla oszukac nie grzech
|
|
|
violettaphotogr | Post #6 Ocena: 0 2022-09-25 11:23:48 (3 lata temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: ... |
|
galadriel | Post #7 Ocena: 0 2022-09-25 11:39:10 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: 2022-09-24 20:04:32, karjo1 napisał(a): To ten sam maz, odszedl, wrocil i ciag dalszy zamieszania?: link A przy okazji problem z bratem po drodze? Albo cos nie tak od lat z relacjami z rodzina i pozornie bliskim osobami (podpowiedzi juz padly) albo ktos daje sie wpuscic w 'psychologiczne' dywagacje. U ludzi z tego typu problemami cale zycie od paczatku jest nie tak. Stad tego typu sytuacje,, ktore dla nas sa abstrakcja. Ja w tego posta nie wierze, ale nawet jesli, tonikt z nas nie jest w stanie pomoc ani zrozumiec. Bo to kompletnie inna „ bajka”. Dlatego sa organizacje, ktore pomoca domestic violence sie zajmuja. Czesto pracuja tam osoby z podobnymi przejsciami i mentalnoscia, wiec potrafia to wszystko zrozumiec i pomoc. Psycholog to tu akurat na niewielesie zda. https://www.womensaid.org.uk/ https://www.gov.uk/guidance/domestic-abuse-how-to-get-help [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 25-09-2022 11:41 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
teresa2462 | Post #8 Ocena: 0 2022-09-25 12:30:54 (3 lata temu) |
Z nami od: 26-03-2009 Skąd: walia |
Cytat: 2022-09-25 11:39:10, galadriel napisał(a): Psycholog to tu akurat na niewielesie zda. Jesli nie psycholog to kto? Kto wytlumaczy takiej osobie ze musi zadbac przede wszystkim o siebie? Kto ustabilizuje ta sinusoide typu a moze to moja wina, moze jego wina, caly czas gora i dol? Moim zdaniem wlasnie psycholog jest od tego. |
galadriel | Post #9 Ocena: 0 2022-09-25 13:48:11 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
No w sumie tak. Poalcy wierza w magie autorytetu, wiec jak psycholog powie, to Ania poslucha i sie zmimeni.
Tylko ktory psycholog? https://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Dziedziny_psychologii czy moze chodzi o terapeute? Napisalam powyzej kto. pracownicy i wolontariusze w organizacjiach jak wyzej w linku. Czyli ludzie, ktorzy wiedza o czym mowia. Czesto z wlasnego doswiadczenia. Przy okazji, nic jej zadne terapie nie pomoga, bo problemu nie zmieni dopoki bedzie z tym damskim bokserem. Terapeuta jej akurat nie moze zasugerowac zeby odejsc, bo musi czekac az ona sama do tego dojdzie (albo nie). Terapeuci/ counselor nie jest od tego zbey doradzac, tylko zeby sluchac i tak prowadzic rozmowe zeby sama doszla do tego co jest nie tak. Moze to trwac latami, podczas ktorych bedze robila za worek treningow i jeszcze sie nabawi jakiejs choroby wenerycznej skoro jej maz sie szlaja po burdelach albo sypia z byle kim z tinderow. Mentorzy i inni support workerzy z organizacji zajmujacych sie domestic violece natomist moga pomoc natychmiast i wytlumaczyc co robic dalej. Oni moga doradzic zeby uciec od partnera- terapeuta nie moze (no chyba ze w Polsce moga, tego to nie wiem). [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 25-09-2022 14:11 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
teresa2462 | Post #10 Ocena: 0 2022-09-27 21:38:23 (3 lata temu) |
Z nami od: 26-03-2009 Skąd: walia |
Mozna to odwrocic druga strone. Mozna otrzymac pomoc od womansaid i odejsc od tyrana a za chwile zwiazac sie z kims podobnym. Wiec terapeuta/psycholog jak zwal tak zwal, wiadomo o kogo chodzi jest niezbedny. Inaczej problem pozostanie. Proste jak drut i polskosc nie ma nic do tego.
|