|
|
---|---|
walijskiniedbal | Post #1 Ocena: 0 2013-01-19 16:29:51 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2013 Skąd: bridgend |
Witajcie
Mialem dzis naprawde niemile przezycie z mechanikiem. pojechalem o 12 w poludnie w sobote zmienic olej i filtr oleju do zakladu mechanicznego. powiedzieli ze wymiana kosztuje 24£, powiedzialem ze drogo sobie licza ale ok. wzieli auto na podnosnik odkecili oslony po czym gosc upuscil srube od oslony, gdybym nie zwrocil uwagi poprostu by jej nawet nie podniosl. po czym zaczal spuszczac olej. stary olej nie zdazyl nawet dobrze scieknac a on juz zaczal zakrecac srube na misce olejowej i znow musialem interweniowac. dwoch gosci i jakas baba nagle zaczeli na mnie krzyczec i kazali wyjsc z garazu a jak nie to mi wypchaja auto na zewnatrz i ze bede musial sam sobie skonczyc. Ok wyszedlem, efekt : jedna zlamana srubka i jedna zgubiona na dolnej oslonie silnika, filter oleju nie zmieniony (przynioslem swoj olej i filter), olej juz sie czarny robi. Pytanie: Wie ktos co mozna z tym zrobic bo kosztowalo mnie to 80 £ lacznie a efektu nie ma tylko straty. gdzie sie moge udac lub zadzwonic co z tym moge zrobic i czy jest to oplacalne? Prosze o pomoc |
Post #2 Ocena: 0 2013-01-19 16:54:04 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
antek77 | Post #3 Ocena: 0 2013-01-19 17:50:23 (12 lat temu) |
Z nami od: 11-01-2007 |
|
Post #4 Ocena: 0 2013-01-19 18:25:30 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
antek77 | Post #5 Ocena: 0 2013-01-19 18:34:57 (12 lat temu) |
Z nami od: 11-01-2007 |
Filtr to na pewno wymienia,bo bez tego by tyle nie ujechał a przy okazji i tak musi dolać oleju którego ubyło przy wymianie filtra i w czasie eksploatacji pojazdu też musi uzupełniać stan,raczej to robi świeżym olejem niż starym.
|
|
|
krakn | Post #6 Ocena: 0 2013-01-19 18:48:07 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Może i ten dziadziuś coś tam racji ma, trudno powiedzieć, mnie sie często zdarzało robić 30-40 000km i to w bardzo gorącym klimacie
![]() Samochód jakim dysponowałem to nie wojskowy, ale zwykły picup Toyota, zresztą bardzo popularny w krajach afryki, tak jak w polsce mercedes, tdi itp ![]() Nawet kilka razy moją prevcią też przejechałem 20-25000 mil, bo tak szybko poleciało że zapomniałem wymienić, albo nie było czasu ![]() Dziadziuś napisał że trzeba filtr wymienić, co oznacza że zejdzie też i olej. No chyba że wylać i wlać go z powrotem. następna sprawa, to starzenie się, olej starzeje sie tak samo jak wszytko inne. Pewnie nie jeden z was miał przyjeność wygrzebwać wypracowany smar z urządzeń które działaja przy wysokiej temperaturze. Ma zupełnie inną konsystencję, gdy się go rozciera między palcami czuć grudki stwardniałych drobin smaru. nawet smar przystosowany to wysokich temperatur , np na walcowniach stali, taki czarny i smołowaty w normalnej temperaturze. To samo choć zapewne w mniejszym i niewyczuwalnym stopniu dzieje się z olejem. Dziadziuś może i oleju nie wymieniał, tylko uzupełniał tak jak kolega niedawno na forum...Litr co 1000 km :> To ma sens ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
borsuk1 | Post #7 Ocena: 0 2013-11-21 12:37:36 (12 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2013 Skąd: Luton |
współczuje ale sam nie mam pojęcia. Podaj adres tego mechanika żeby nie trafić na niego.
|
|