MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Plany rodzinne dot. przyjazdu do Walii

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mekaree

Post #1 Ocena: 0

2011-01-27 14:16:00 (14 lat temu)

mekaree

Kobieta

Z nami od: 28-06-2007

Witajcie. :) Mam kilka pytań do osób mieszkających w Walii - planuję przyjazd do pracy na przełomie kwiecień/maj - oczywiście na kontrakt ponieważ na wariata to nie dla mnie - wcześniej (2007/2008) byłam tu i mieszkałam i pracowałam przez rok i wtedy to nie wydawało mi się takie skomplikowane; teraz jednak chcę przyjechać z mężem i córką - ja miałabym kontrakt od "dzień dobry", mąż ma wiele umiejętności i uprawnień (remonty, elektryka, akustyka, rolnictwo .... etc) a córka będzie miała wtedy rok - moje pytania dotyczą najbardziej kwestii mieszkaniowej - czy wiecie może czy jak mam kontrakt i list od pracodawcy to będę mogła wynająć mieszkanie (przyjadę mając jakieś tam pieniążki na start), czy są jakieś wytyczne że jak mam dziecko to muszę mieć dodatkową sypialnię dla córki?
Kolejna ważna dla mnie kwestia - jak na razie planuję i skupiam się na mieście Cardiff - dokładniej tam chcę się ubiegać o pracę ale czy wiecie może gdzie są najlepsze warunki pracy?
Kolejna sprawa którą chciałabym się dowiedzieć to kwestia szukania pracy na miejscu - ponieważ mąż raczej będzie szukać pracy dopiero po przyjeździe. Czy na chwilę obecną nadal to się sprawdza? Wiadomo - Home Office i inne takie. Chodzi mi bardziej o sam rynek pracy w Walii.
I ostatnie już pytanie dotyczy tego jak wyglądają ceny artykułów codziennego użytku dla dziecka? Czy papmersy, jedzonka i uranka nie są jakoś nieziemsko drogie?
Szczerze mówiąc najbardziej bym się oawiała tego że nie mogłabym małej ubrać i nakarmić... I dlatego o to się pytam.
Z góry dziękuję Wam za odpowiedzi :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer SkypeNumer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2011-01-27 14:19:50 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

mekaree

Post #3 Ocena: 0

2011-01-27 14:23:59 (14 lat temu)

mekaree

Kobieta

Z nami od: 28-06-2007

Mam nadzieję że się aż tak nie pozmieniało ale szczerze się przyznam, że wtedy nie patrzyłam na życie w Anglii pod kątem posiadania dzieci i rodzimy - wtedy byłam tam sama i wiele rzeczy po prostu "olewałam". Poza tym mieszkałam w share home z 2 innych pracowników ośrodka więc kwestia mieszkaniowa jest dla mnie totalnie czarną magią ;)

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer SkypeNumer gadu-gadu

Post #4 Ocena: 0

2011-01-27 14:36:55 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2011-01-27 14:48:54 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

w takiej sytuacji moze być problem, drobny plus to ze juz mieszkałaś i mozesz podawać ze jestes w UK od tamtego czasu, jakiś tam ślad po tobie jest, problem to brak na liscie wyborców, nie do końca pewna sytuacja finansowa, niby list od pracodawcy powinien ułatwić wynajęcie mieszkania, ale nie wszyscy ci uwierzą, zależy też od landroda. agencja sprawdzi twoje zatrudnienie, czy gdzieś nie zalegasz.
Ale na końcu przedstawia to landrodowi i od niego zależy czy zaryzykuje czy nie.

Poza tym szykuj się na opłate nie wiem jak tam ale w Londynie usługa agencji to około 70 funtów od każdej dorosłej osoby (sprawdzenie wiarygodnosci) czasami jeszcze 100 za usługe biurową.
do tego co najmniej na 1 miesiąc za wynajęcie i 5 tygodni kaucji,
Do miesiąca przyjdzie też rachunek za podatek od mieszkania, waha się od 60 do 150 za każdy miesiąc, bywa i znacznie więcej, zależy od miasta dzielnicy i wartości posesji, ale 60-150 jest najczęściej.

W razie problemów można poprosić pracodawce by podpisał umowę razem z tobą, czyli będzie żyrantem, to często rozwiązuje problem.
Czasami firmy wynajmują w imieniu swoich pracowników.
i firma płaci i potrącają to wszytko z dochodów pracownika.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

autor65

Post #6 Ocena: 0

2011-01-27 15:20:06 (14 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

3 lata mieszkalem a Cardiff. Moge cos tam powiedziec, napisz priv to pogadamy moze przez skypa?
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,