MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Posiadanie broni w wali

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Messenger

Post #1 Ocena: 0

2010-11-07 20:34:45 (15 lat temu)

Messenger

Mężczyzna

Z nami od: 05-11-2010

Więc po kolei.
Po awanturze w której ucierpiał jeden z domowników zostałem poproszony o pojechanie na komisariat i złożenie zeznań na tamtejszym komisariacie.Dopiero kiedy zamkneła się za nami brama parkingu policyjnego zostałem poinformowany o aresztowaniu.Nie wiem czy to legalne ale już mniejsze z tym.
W czasie przeszukania znaleziono w mojej kieszeni scyzoryk.Szczerze nawet o nim zapomniałem.Na nożu nigdy ale to nigdy nie było krwi.używałem go sporadycznie do napraw.
W czasie przesłuchania dowiedziałem się ,że jest nielegalne posiadanie noża.
W związku z czym mam pytania.Od jakiej długości ostrza jest zabronione noszenie noża.I czy w domu też?Z tamtąd zostałem zabrany.
Czy istnieje możliwość odzyskania go jako że nigdy nie uczestniczył w niczym co mogłoby być nielegalne......
Przyzwyczajony jestem do niego.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: +1

2010-11-07 21:30:13 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2010-11-07 20:34:45, Messenger napisał(a):
Więc po kolei.
Po awanturze w której ucierpiał jeden z domowników zostałem poproszony o pojechanie na komisariat i złożenie zeznań na tamtejszym komisariacie.Dopiero kiedy zamkneła się za nami brama parkingu policyjnego zostałem poinformowany o aresztowaniu.Nie wiem czy to legalne ale już mniejsze z tym.

Legalne

Cytat:
W czasie przeszukania znaleziono w mojej kieszeni scyzoryk.Szczerze nawet o nim zapomniałem.Na nożu nigdy ale to nigdy nie było krwi.używałem go sporadycznie do napraw.
W czasie przesłuchania dowiedziałem się ,że jest nielegalne posiadanie noża.

Poinforowano cie prawidlowo; posiadanie ostrzy/nozy w miejscu publicznym jest zabronione poza sprecyzowanymi okolicznosciami.

Cytat:
W związku z czym mam pytania.Od jakiej długości ostrza jest zabronione noszenie noża.

Noszenie noza jest zabronione. Zarzut zalezy w twoim przypadku w zaleznosci do ktorego aktu sie odniesli:

Possession of a bladed/sharpley pointed object (S139 CJA 1988)-dlugosc ostrza min 3 cale.

Possession of an offensive weapon (S1 PCA 1953)-dlugosc ostrza bez znaczenia.

Cytat:
I czy w domu też?Z tamtąd zostałem zabrany.
Cytat:

W domu mozesz posiadasz, i wiekszosc ludzi ma duzo wieksze noze niz scyzoryk, ale zarzut odnosi sie do posiadania w miejscu publicznym, poza domem. Mogles zostawic w domu, ale wyszedles z nim sam, chyba, ze mowisz, ze ci go do kieszeni wlozyli...
Po twojej wypowiedzi na temat okolicznosci i "ucierpieniu jednego z domownikow" podczas awantury, nie dziwne wcale wydaje sie ze zwrocili uwage na posiadanie ostrego narzedzia przez jedna z osob obecnych podczas tej awantury.

Cytat:
Czy istnieje możliwość odzyskania go jako że nigdy nie uczestniczył w niczym co mogłoby być nielegalne......
Przyzwyczajony jestem do niego.

Wieksze szanse na lodowisko w piekle niz to ze odzyskasz. Prokurator w sadzie sklada automatycznie wniosek o zniszczenie.

PS Posiadanie broni w Walii nie roznie sie od posiadania w Anglii, prawo odnosi sie do tego w ten sam sposob (w odniesieniu do tytulu).
Ada

Do góry stronyOffline

Messenger

Post #3 Ocena: 0

2010-11-07 21:37:25 (15 lat temu)

Messenger

Mężczyzna

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli mam rozumieć,że scyzoryka już mogę się pozbyć?:(
W jaki sposób przechowywać nóż by mógł podróżować wraz ze mną?Jeżdżę autem czasem się psuje a nóż jest prawie niezbędny przy takich naprawach.
Rafał

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #4 Ocena: 0

2010-11-07 21:41:29 (15 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

ja tez zawsze nosilem w torbie kuchenny noz aby sobie w trasie papu przygotowywac, nieswiadomie lamalem prawo...

Do góry stronyOffline

Messenger

Post #5 Ocena: 0

2010-11-08 20:10:51 (15 lat temu)

Messenger

Mężczyzna

Obostrzenia dotyczą nie tylko noża ale nawet każdego ostrza mogącego posłużyć do ataku na drugiego człowieka np jakiś piłek do metalu siekierek itp.
Także buty sportowe podbite ćwiekami nawet te do grania w piłkę możemy nosić jedynie na boisku.
Co kraj to obyczaj.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,